Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko .
Niedawno kupiłem strumieniowca  nuprime omnia wr-1 , mam Tidala . Gra to z integrą nuprime ida-8 i kolumnami definitive technology bp10 . 
Jak dla mnie jest dobrze . Porównywałem w czasie rzeczywistym płytę CD w miarę dobrej jakości z  taką samą płytą w Tidalu  , przełączając między źródłami . Nie ma w zasadzie różnicy . Płyta to Michael Jackson - Bad
Dobrze brzmi Perfect , Breakout itd .
P.S.  szkoda że nie ma  w Tidalu Nocna Zmiana Bluesa - Nocny koncert .

Edytowane przez czester15.30
23 minuty temu, przmor napisał:

Urządzenie Chromecast Audio (grafitowy krążek) obsługuje pliki 24/96.

Prawda. Ale już chromecasty built-in (nie chromecast audio) obsługują audio chyba tylko do jakości CD. Przynajmniej u mnie na 2 różnych urządzeniach tak to działa.

7 godzin temu, SigSauer napisał:

Oczywiście, że jest coś na rzeczy

A to coś objawia się wśród grona posiadaczy tego krążka, wmawianiem/upewnianiem siebie nawzajem, że posiadają sprzętowego geaal'a cebulowej wartości o ponadnaturalnych mocach

Coś w stylu zamiany wody wino czy jakoś 

Skoro masz tak dużo do powiedzenia na temat to prosilem o podanie DaC z jakim słuchałeś NP5, nie podałeś. 

Teraz znow nawjasz o czarnym krążku. A ja ciągle podkreślam że korzystam z tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nadal będziesz się upierał że znasz to urządzenie i że nie oceniasz brzmienia czegoś czego nie słuchałeś? 

Może się w końcu wypowie ktoś kto słyszał NP5 prima, choćby wbudowany w streamer lub wzmacniacz primare? 

6 godzin temu, PorkOne napisał:

Prawda. Ale już chromecasty built-in (nie chromecast audio) obsługują audio chyba tylko do jakości CD. Przynajmniej u mnie na 2 różnych urządzeniach tak to działa.

@PorkOneciesze sie że rozumiesz że w tym wątku nie mówimy o "krążku". Wiele osób myli urządzenia, słysząc " Chromecast " widzą krążek za 150zl. A to ze protokół jest szeroko stosowany w audio i wielu bardzo solidnych streamerach za dziesiątki tysięcy PLN, to nic. 

Ja nie potrzebuję nic więcej jak" jakość CD".

Myślę że wątek do zamknięcia, chyba że znajdzie się ktoś kto słyszał Tidal grany przez primare i porównywał do innych streamerow lub transportów sieciowych + dac. 

Jeśli nie to wątek zamykam. Dziękuję wszystkim za rady. 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, PorkOne napisał:

Airplay nie działa jak Chromecast, jest faktycznym streamerem, jak wyłączysz telefon to muza na odbiorniku się wyłącza

Potwierdzam, najłatwiej jest to sprawdzić uruchamiając tidala, Airplay jako odbiornik i później na Volumio jest pokazane odtwarzanie tego samego utworu, w tym samym czasie. Wtedy Tidal to tylko pilot. Z minusów, ma większego laga, reaguje po kilku sekundach np. na zmianę utworu. Volumio robi to dużo szybciej. 

8 godzin temu, czester15.30 napisał:

Jak dla mnie jest dobrze . Porównywałem w czasie rzeczywistym płytę CD w miarę dobrej jakości z  taką samą płytą w Tidalu  , przełączając między źródłami . Nie ma w zasadzie różnicy

A skąd wiesz, że słuchałeś tej samej płyty ? Przecież Tidal nie udostępnia takich informacji. Na jakim odtwarzaczu słuchałeś ? Grał przez RCA czy jako transport podłączony do tego samego DACa co Twój streamer ?

Godzinę temu, DAWH napisał:

Świetny pomysł 

1 godzinę temu, DAWH napisał:

Skoro masz tak dużo do powiedzenia na temat to prosilem o podanie DaC z jakim słuchałeś NP5, nie podałeś. 

Teraz znow nawjasz o czarnym krążku. A ja ciągle podkreślam że korzystam z tego:

Ukryta Zawartość

Nadal będziesz się upierał że znasz to urządzenie i że nie oceniasz brzmienia czegoś czego nie słuchałeś? 

Może się w końcu wypowie ktoś kto słyszał NP5 prima, choćby wbudowany w streamer lub wzmacniacz primare? 

@PorkOneciesze sie że rozumiesz że w tym wątku nie mówimy o "krążku". Wiele osób myli urządzenia, słysząc " Chromecast " widzą krążek za 150zl. A to ze protokół jest szeroko stosowany w audio i wielu bardzo solidnych streamerach za dziesiątki tysięcy PLN, to nic. 

Ja nie potrzebuję nic więcej jak" jakość CD".

Myślę że wątek do zamknięcia, chyba że znajdzie się ktoś kto słyszał Tidal grany przez primare i porównywał do innych streamerow lub transportów sieciowych + dac. 

A może jednak zostawmy wątek? Spotyka sie tutaj kilka osób, które mają jakieś doswiadczenie ze streamerami i służą radą nawet początkującym (za co serdecznie dziekuję). Pojawi się trochę pytań off topic i będzie można uzyskać odpowiedź. Wątki "dla początkujących" nie są zbyt często odiwedzane przez ludzi z doświadczeniem... Po co mnożyć wątki, które prawdopodobnie nie będą się rozwijać?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, SigSauer napisał:

Świetny pomysł 

Ciebie jednak z uporem maniaka proszę żebyś nie zaśmiecal tego wątku skoro nie potrafisz odróżnić krążka za 150 zł od innych urządzeń, w tym transportów sieciowych z wbudowanym protokołem Chromecast (do komunikacji). 

Robi się szum informacyjny jak "mądre rady" wypowiadają ludzie którym się "wydaje".

Dość off top. 

Ponownie proszę o głos kogoś kto zna transport NP5 prisma, lub ma takowy wbudowany we wzmacniacz primare albo posiada streamer primare, ewentualnie ludzi którzy mają streamery all in i korzystają z oprogramowania Chromecast " Built in", np. do odtawrzania natywnego Tidal. 

Z góry dziękuję

Edytowane przez DAWH
1 minutę temu, DAWH napisał:

Ciebie jedna z uporem maniaka proszę żebyś nie zaśmiecal tego wątku skoro nie potrafisz odróżnić krążka za 150 zł od transporow sieciowych z wbudowanym protokołem Chromecast do komunikacji. 

Czytaj ze zrozumieniem 

Poza tym sam zaśmiecasz swój temat, nie zauważyłeś tego ?

8 minut temu, marek.pap napisał:

@DAWH Czy Primare NP5 Prisma ma wyjście sygnału na USB?

Niestety nie ma.. Tylko spdif i toslink

2 godziny temu, g88 napisał:

Potwierdzam, najłatwiej jest to sprawdzić uruchamiając tidala, Airplay jako odbiornik i później na Volumio jest pokazane odtwarzanie tego samego utworu, w tym samym czasie. Wtedy Tidal to tylko pilot. Z minusów, ma większego laga, reaguje po kilku sekundach np. na zmianę utworu. Volumio robi to dużo szybciej. 

A skąd wiesz, że słuchałeś tej samej płyty ? Przecież Tidal nie udostępnia takich informacji. Na jakim odtwarzaczu słuchałeś ? Grał przez RCA czy jako transport podłączony do tego samego DACa co Twój streamer ?

Transport to BR Panasonic , idzie optykiem do strumieniowca , a tam konwertuje na elektryczny i do input koaksjal wzmacniacza

49 minut temu, SigSauer napisał:

Czytaj ze zrozumieniem 

Poza tym sam zaśmiecasz swój temat, nie zauważyłeś tego ?

Zgłaszam twoje kłamstwa i prowokacyjne zachowanie do moderacji. 

8 minut temu, marek.pap napisał:

Szkoda.

Primare NP5 Prisma albo komuś odpowiada brzmieniowo albo nie

Ze względu na swoje procedury wewnętrzne ustawione na sztywno trudno cokolwiek z niego wyciągnąć poza tym co oferuje wyciągnięty z pudełka

3 minuty temu, SigSauer napisał:

Primare NP5 Prisma albo komuś odpowiada brzmieniowo albo nie

Ze względu na swoje procedury wewnętrzne ustawione na sztywno trudno cokolwiek z niego wyciągnąć poza tym co oferuje wyciągnięty z pudełka

W z jakim DAC go słyszałeś i co w tym transporcie ci nie odpowiadało? Czemu uważasz ze Chromecast built-in dyskwalifikuje dobre granie? 

15 minut temu, DAWH napisał:

Zgłaszam twoje kłamstwa i prowokacyjne zachowanie do moderacji. 

Opanuj się kolego

Zatytułowałeś osobiście wątek "źródło" a z maniakalnym uporem (zarzucanym innym) koncentrujesz się na przetworniku

Każdy kto sugerował sensowną zmianę źródła, zrezygnował sam albo zadenuncjowany, został na Twój wniosek urlopowany 😜

4 minuty temu, DAWH napisał:

W z jakim DAC go słyszałeś i co w tym transporcie ci nie odpowiadało? Czemu uważasz ze Chromecast built-in dyskwalifikuje dobre granie? 

Chociażby Primare I35 DAC

I nie chodzi mi o CC, tylko o upsampling

Edytowane przez SigSauer
2 minuty temu, SigSauer napisał:

Opanuj się kolego

Zatytułowałeś osobiście wątek "źródło" a z maniakalnym uporem (zarzucanym innym) koncentrujesz się na przetworniku

Każdy kto sugerował sensowną zmianę źródła, zrezygnował sam albo zadenuncjowany, został na Twój wniosek urlopowany 😜

Powyżej wypowiadasz kilka razy na temat NP5 prisma. A ja cie poraz kolejny grzecznie proszę:

Z jakimi ewentualnie innymi transportami go porównywales? 

25 minut temu, czester15.30 napisał:

Transport to BR Panasonic

To jak Tidal brzmi jak byle jaki odtwarzacz BR, to dla mnie nie ma o czym gadać 😉

3 minuty temu, g88 napisał:

To jak Tidal brzmi jak byle jaki odtwarzacz BR, to dla mnie nie ma o czym gadać 😉

W stereo ten BR jako transport nie jest zły .

32 minuty temu, SigSauer napisał:

Opanuj się kolego

Chociażby Primare I35 DAC

I nie chodzi mi o CC, tylko o upsampling

Najpierw mylisz krążek Chromecast Audio za 150 zł z Chromecast built-in, teraz po wielu moich prosbach twierdzisz że znasz brzmienie streamer Primare i35 za 20k PLN.

Super że słyszałes ten streamer (to nie DAC). Ma wbudowany dokładnie taki sam transport jak NP5 prisma. Co ci w nim nie odpowiadało, tzn w dźwięku? Rozumie że słuchałeś na nim Tidal przez Chromecast built-in (inaczej nie uruchomisz Tidal z telefonu na Androidzie). Jakie wrażenia? 

Edytowane przez DAWH
13 minut temu, czester15.30 napisał:

W stereo ten BR jako transport nie jest zły

Zależy z czym go porównać.... 

1 minutę temu, g88 napisał:

Zależy z czym go porównać.... 

Na pewno nie z drogimi odtwarzaczami CD 

Teraz, czester15.30 napisał:

Na pewno nie z drogimi odtwarzaczami CD 

To właśnie o tym mówię, jak porównujemy streamer za 3 tys zł, to porównajmy go z transportem czy odtwarzaczem za tą samą kwotę. 

13 minut temu, DAWH napisał:

Najpierw mylisz krążek Chromecast Audio za 150 zł z Chromecast built-in, teraz po wielu moich prosbach twierdzisz że znasz brzmienie streamer Primare i35 za 20k PLN.

Super że słyszałes ten streamer (to nie DAC). Ma wbudowany dokładnie taki sam transport jak NP5 prisma. Co ci w nim nie odpowiadało, tzn w dźwięku? Rozumie że słuchałeś na nim Tidal przez Chromecast built-in (inaczej nie uruchomisz Tidal z telefonu na Androidzie). Jakie wrażenia? 

Napisałem Primare I35 DAC, źródłem był Primare NP5 Prisma

No i taki z Tobą los, mylisz konfiguracje sprzętowe wprowadzając chaos 

24 minuty temu, g88 napisał:

streamer za 3 tys zł

Mój strumieniowiec kosztował 1975 PLN minus rabat . 

21 minut temu, SigSauer napisał:

Napisałem Primare I35 DAC, źródłem był Primare NP5 Prisma

No i taki z Tobą los, mylisz konfiguracje sprzętowe wprowadzając chaos 

Dobrze, wyjaśnione, czyli wzmacniacz i35 z wbudowanym DAC i do tego wziąłeś transport NP5 prisma, super, wreszcie trafiłem na kogoś kto słuchał tego transportu, a już myślałem że ściemniasz. 

Ponawiam po raz piąty swoje pytanie. 

co ci w NP5 nie odpowiadało, tzn w dźwięku (nie mówimy o up samplingu, mówmy o dźwięku). Rozumie że słuchałeś na nim Tidal przez Chromecast built-in (inaczej nie uruchomisz Tidal z telefonu na Androidzie). Jakie wrażenia? Czemu od samego początku dyskwalifikujesz Chromecast built-in i twierdzisz że degraduje dzwiek Tidal? 

Bardzo cię proszę o rzeczowe odpowiedi a nie kolejne wymijanki

6 minut temu, DAWH napisał:

co ci w NP5 nie odpowiadało

Czy urządzenie Szanownego Kolegi to MK2, czy poprzedni model?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

11 minut temu, Terrapin napisał:

Czy urządzenie Szanownego Kolegi to MK2, czy poprzedni model?

Mk1 + zasilacz liniowy

9 minut temu, DAWH napisał:

Mk1 + zasilacz liniowy

Czas na MK2, trochę chłopaki poprawili.😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ nie miałem okazji odbierać z sieci streamu 24/94 (tylko ze smartfonu), może ktoś ma doświadczenia z takim streamem lub jest w stanie wskazać źródło w sieci (darmowe), które coś nadaje w takim streamie? Tidal mam tylko hifi... Chciałbym sprawdzić czy APL1 jest w stanie wypuścić taki stream do dac. Nie mam pewności, czy stream ze smartfona to 24/96, czy też czasami coś tam sobie smartfon nie redukuje...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.