Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, g88 napisał:

W moim przypadku Marantz CD 67 zagrał lepiej jako transport od Maliny. Porównywałem z ripem do Flac tej samej płyty. Dobrych transportów plików czy streamerów nie słuchałem i nie porównywałem. Teraz mam Cyrusa CD-T

Oprócz node, niewiele jest gratów które grają gorzej od meliny 😜

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

Ja używam Maliny do "plumkania" w tle na Tidalu, np. jak przesłuchuje płyty, które później zamierzam kupić 😉 
Nie jest to zły streamer.

24 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

Jakaś prywatna krucjata przeciwko Node? Co chwila w swoim kolejnym poście to powtarzasz. To, że Tobie nie pasuje nie znaczy, że w innych systemach się nie sprawdza. Wyluzuj trochę 😉.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

15 minut temu, Zbi_Rek napisał:

jak używasz, to co masz napisać, że jest zły ?

jak by to świadczyło o Tobie ? 🤭

Jak na razie to nic nie wniosles do tematu i próbujesz na siłę się kłócić ze wszystkimi 😜 Jak coś jest złe, to takie elementy sprzedaje albo wcale ich nie kupuje. A co do Maliny, to ma sporo zwolenników, nie każdy ma sprzęt za miliony.

13 minut temu, g88 napisał:

Jak na razie to nic nie wniosles do tematu i próbujesz na siłę się kłócić ze wszystkimi 😜 Jak coś jest złe, to takie elementy sprzedaje albo wcale ich nie kupuje. A co do Maliny, to ma sporo zwolenników, nie każdy ma sprzęt za miliony.

kłócić ?

a kto wniósł ?

hasłowe info i nic więcej, oprócz tego jeszcze, że dobre gdyż jest w posiadaniu piszącego - infantylne

nic o tym z czym porównywał ( raczej nie i tyle w temacie )

wyluzuj

a jak nie to wystarczy, że dostosowałem się do piszących ( no nie zupełnie, gdyż szitnode i leśnezgniłki znam, porównywałem w czasie rzeczywistym, nie tylko brzmienie )

27 minut temu, g88 napisał:

W moim przypadku Marantz CD 67 zagrał lepiej jako transport od Maliny. Porównywałem z ripem do Flac tej samej płyty. Dobrych transportów plików czy streamerów nie słuchałem i nie porównywałem. Teraz mam Cyrusa CD-T

Zaszczepiłeś w poście #54 myśl jakby nie było drogich systemów zadedykowanych głównie pod streaming co jest nieprawdą. Wystarczy przejrzeć aktualną ofertę producentów którzy doskonale wiedzą że pliki i sieć jest wygodna, wszechstronna i postępowa. 

Więcej jak dekadę temu przede wszystkim kupowało się srebrne krążki i jeśli przez te lata zaowocowało zbieranie niemałym zbiorem dla którego zgadzam się że warto stworzyć system. Czas nie stoi jednak w miejscu dla nikogo zwłaszcza młodych napędzających obrót pomiędzy producentami i korporacjami nastawionych głównie na zysk pompując go między innymi ze streamingu multimedialnego.

Spore grono chwali nakładkę Allo DigiOne Signature więc coś w tym musi być 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

To ja zapytam co jest lepsze od Maliny z nakładką i kosztuje podobnie? 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Dla mnie SOtM sMS-200 Neo

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

19 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Mój znajomy ma naima 272 z którego  puszczą tidal,i sam przyznał ze jakości cd to to nie ma.

n272 to „stara” platforma streamingowa naim’a. zupełnie inna architektura, inny soft. duuuuużo lepsza karta sieciowa, lepsza stabilność, mniej szumu, dużo większy bufor (gramy z pamięci w większym stopniu niż „z sieci”) itpepe itede.

nie ma sensu porównywać starszych ndx/n272/nd5xs z nowymi klockami (już nie takie nowe w sumie)…

także może i mu nie gra n272. u mnie uniti star a teraz nd5xs2 jakoś jednak grają tego samego Tidala 🙂🙂

Edytowane przez dekoracja
zrypany soft forum

????

13 godzin temu, soberowy napisał:

Po co nakładka jak po usb. Jest ok? 

44 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

kolego, wskaż mi kogo wg Ciebie obraziłem, którego wpis był merytoryczny/pomocny ?

przeczytaj moje wpisy przed atakami posiadacza/y node

odpowiadałem na prywatne zaczepki, ok mój błąd że dostosowałem się do poziomu nodowca/ów

poza tym Twoje użyte przymiotniki też nie należą do dyplomatycznych i nadają się do zgłoszenia - chcesz i masz you welcome

Po raz kolejny proszę o trzymanie się tematu bo prosisz się o zablokowanie przez moderacje

22 godziny temu, trueman napisał:

Po co nakładka jak po usb. Jest ok? 

Nie wiem, nie miałem nakładki. Podałem taki przykład żeby ceny były zbliżone do siebie. 

U mnie między Rpi4 po usb z volumio nie było różnicy między laptopem po usb. 

Na chwilę obecną używam laptopa ale myślę w przyszłości i zmianie transportu, głównie dla świadomości, że tak będzie lepiej 🙂

11 godzin temu, soberowy napisał:

Nie wiem, nie miałem nakładki. Podałem taki przykład żeby ceny były zbliżone do siebie. 

U mnie między Rpi4 po usb z volumio nie było różnicy między laptopem po usb. 

Na chwilę obecną używam laptopa ale myślę w przyszłości i zmianie transportu, głównie dla świadomości, że tak będzie lepiej 🙂

Z nastawieniem że będzie lepiej, pewnie będzie 😉

Pytanie do osób którzy lecą na streamingu. Czy tylko mi się wydaje że Deezer ma minimalnie lepszą dynamikę i szczegół ? Jest to w ogóle możliwe żeby Tidal i Deezer brzmiały minimalne inaczej, skoro teoretycznie oba to jakość flac? 

Z nastawieniem że będzie lepiej, pewnie będzie
Pytanie do osób którzy lecą na streamingu. Czy tylko mi się wydaje że Deezer ma minimalnie lepszą dynamikę i szczegół ? Jest to w ogóle możliwe żeby Tidal i Deezer brzmiały minimalne inaczej, skoro teoretycznie oba to jakość flac? 
Żeby to porównać musisz mieć identyczną platformę - np. streamer z obsługą obu tych serwisów. I nie jest to Twój Primare. W przypadku Chromecasta dźwięk idzie przez aplikację danego serwisu na Androida - a te się różnią. Ale takie porównania są bez sensu. Np. apka Qobuza ogolnie gra najlepiej ale jak puścisz Tidala przez UAPP na Antku albo przez Audirvanę lub Roon na PC to Tidal wypadnie lepiej bo będzie miał lepszą platformę. Dopiero jak oba serwisy będą grać w identycznym środowisku - jest sens porównywać.

Ja lubię Deezera i jego apka wg mnie gra lepiej niż Tidala - ale jakby to wypadło w identycznych warunkach - nie wiem. Różnice między Tidalem a Qobuzem są na pewno - w szybkich testach są minimalne ale po wielotygodniowym słuchaniu Qobuza Tidal ewidentnie nie gra. Z drugiej strony po paru dniach przestaje to przeszkadzać. Moim zdaniem różnice w brzmieniu serwisów są kwestią drugorzędną - dla mnie bardziej liczy się właściwa aplikacja i walory użytkowe danego serwisu. Co do zasady wszystkie aplikacje własne brzmią gorzej niż rozwiązania typu Roon czy aplikacje własne w streamerach. W przypadku Tidala to nawet mConnect i Bubble grają lepiej.
52 minuty temu, DAWH napisał:

Z nastawieniem że będzie lepiej, pewnie będzie 😉

Deezer gra najciemniej ale za to prezentuje najlepiej szczegóły -  fajne pastelowego granie. Tidal ma podbicia na przełomie średnicy i góry - na poczatku jest wow, potem coś zaczyna przeszkadzać. Amazon  ma cechy lepszych rozdzielczości nawet na plikach hd - jest dynamiczny, szczegółowy.  Na poczatku wydawal mi się odrobine ostry. Potem tak jak kolega pisał mi też spasował. Również potwierdzę że wygoda aplikacji ma ogromne znaczenie dla komfortu odsłuchów

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

23 minuty temu, dzarro napisał:

Żeby to porównać musisz mieć identyczną platformę - np. streamer z obsługą obu tych serwisów. I nie jest to Twój Primare. W przypadku Chromecasta dźwięk idzie przez aplikację danego serwisu na Androida - a te się różnią. Ale takie porównania są bez sensu. Np. apka Qobuza ogolnie gra najlepiej ale jak puścisz Tidala przez UAPP na Antku albo przez Audirvanę lub Roon na PC to Tidal wypadnie lepiej bo będzie miał lepszą platformę. Dopiero jak oba serwisy będą grać w identycznym środowisku - jest sens porównywać.

Ja lubię Deezera i jego apka wg mnie gra lepiej niż Tidala - ale jakby to wypadło w identycznych warunkach - nie wiem. Różnice między Tidalem a Qobuzem są na pewno - w szybkich testach są minimalne ale po wielotygodniowym słuchaniu Qobuza Tidal ewidentnie nie gra. Z drugiej strony po paru dniach przestaje to przeszkadzać. Moim zdaniem różnice w brzmieniu serwisów są kwestią drugorzędną - dla mnie bardziej liczy się właściwa aplikacja i walory użytkowe danego serwisu. Co do zasady wszystkie aplikacje własne brzmią gorzej niż rozwiązania typu Roon czy aplikacje własne w streamerach. W przypadku Tidala to nawet mConnect i Bubble grają lepiej.

Skoro mój primar  komunikuje się przez wybudowany Chromecast (jak wiele innych streamerow) to znaczy że z automatu degraduje dźwięk ? Czyli taki Tidal Connect, łącząc się bezpośrednio z urządzeniem to lepsze rozwiązanie? Nie bardzo kumam, mozesz mi to wytłumaczyć? Przecież tu chodzi o komunikację tylko. To NP5 prisma jest transportem, a Chromecast w tym wypadku tylko oprogramowaniem do komunikacji. 

Edytowane przez DAWH
8 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Deezer gra najciemniej ale za to prezentuje najlepiej szczegóły -  fajne pastelowego granie. Tidal ma podbicia na przełomie średnicy i góry - na poczatku jest wow, potem coś zaczyna przeszkadzać.

To mogą być też różnice wydań konkretnych albumów. Niestety Tidal nie udostępnia konkretnych informacji o albumie i tak naprawdę nikt nie wie co tam gra. Kiedyś było na forum porównanie i wyszło na to, że Tidal dość mocno podbija niektóre pasma, żeby w miarę dobrze brzmiał na wszystkim, łącznie ze słuchawkami za 50 zł 😉 Chyba najlepiej jest to sprawdzić na jakimś nowym albumie, który nie miał jeszcze kilkudziesięciu wydań i kilkunastu remasterów - przykład - Metallica Master od Puppets, mam 5 wydań i każda brzmi inaczej. 

Skoro mój primar  komunikuje się przez wybudowany Chromecast (jak wiele innych streamerow) to znaczy że z automatu degraduje dźwięk ? Czyli taki Tidal Connect, łącząc się bezpośrednio z urządzeniem to lepsze rozwiązanie? Nie bardzo kumam, mozesz mi to wytłumaczyć? Przecież tu chodzi o komunikację tylko. To NP5 prisma jest transportem, a Chromecast w tym wypadku tylko oprogramowaniem do komunikacji. 
Sam napisałeś, że gra to kiepsko. Nie wiem czy zrobiłeś eksperyment z Audirvaną lub Roon - puszczając dźwięk z Tidala przez Primare - lepiej zrobić to z A przez UPNP(nie USB bez Prismy!) . Z Roon ma to sens jeśli Prisma obsługuje RAAT.
Ewentualnie spróbuj nawet zwykłego Bubble i mConnect, które powinny współpracować z Prismą.
Wtedy możesz sprawdzić czy są różnice między omiennymi sposobami przesyłania streamu z Tidala na to samo urządzenie. U mnie - gdy używam funkcji renderera w Soundgenicu są wyraźne różnice między Bubble a Audirvaną - na korzyść tej drugiej.

O Tidal Connect opinie są różne - nie zamierzam sprawdzać, raczej szukam rozwiązania by raz na zawsze rozstać się z Tidalem(nie chodzi o dźwięk - tylko o słabe inne funkcje).
6 minut temu, dzarro napisał:

O Tidal Connect opinie są różne - nie zamierzam sprawdzać, raczej szukam rozwiązania by raz na zawsze rozstać się z Tidalem(nie chodzi o dźwięk - tylko o słabe inne funkcje).

A co bierzesz pod uwagę zamiast Tidal ?

Deezer gra najciemniej ale za to prezentuje najlepiej szczegóły -  fajne pastelowego granie. Tidal ma podbicia na przełomie średnicy i góry - na poczatku jest wow, potem coś zaczyna przeszkadzać. Amazon  ma cechy lepszych rozdzielczości nawet na plikach hd - jest dynamiczny, szczegółowy.  Na poczatku wydawal mi się odrobine ostry. Potem tak jak kolega pisał mi też spasował. Również potwierdzę że wygoda aplikacji ma ogromne znaczenie dla komfortu odsłuchów
Co do Tidala zgoda ale dla mnie Deezer gra jaśniej (mówię o apkach na Antka). Czasem sprawia wrażenie lekko odchudzonego - ale jest to spójne i nie zaburza ogólnego poczucia naturalności. Kiedyś to chyba nawet taki był stereotyp "francuskiego brzmienia".
A co bierzesz pod uwagę zamiast Tidal ?
W grę wchodzi Deezer albo Spotify jeśli zrobi Hifi. Jestem przed wyborem DACa. Jeśli sprawdzi się Coctail Audio N25 to będzie Deezer. Jeśli samodzielne DACi będą dużo lepsze to pomęczę się z Tidalem. Jak Spotify dalej będzie ściemniał - to ewentualnie jeszcze coś kupię. Może zresztą DAC będzie miał LDACa i będzie to grać dobrze. Wtedy w grę wchodzi jeszcze Apple. Amazona skreślam bo gra beznadziejnie na Antku - a ja dużo używam DAPa.
Znowu odnowiłem sobie Deezera. Tidal jest OK jak słucham własnych playlist - ale jak mam ochotę na tryb "zaskocz mnie" to do Deezera dzieli go przepaść.
16 minut temu, dzarro napisał:

Co do Tidala zgoda ale dla mnie Deezer gra jaśniej (mówię o apkach na Antka). Czasem sprawia wrażenie lekko odchudzonego - ale jest to spójne i nie zaburza ogólnego poczucia naturalności. Kiedyś to chyba nawet taki był stereotyp "francuskiego brzmienia". W grę wchodzi Deezer albo Spotify jeśli zrobi Hifi. Jestem przed wyborem DACa. Jeśli sprawdzi się Coctail Audio N25 to będzie Deezer. Jeśli samodzielne DACi będą dużo lepsze to pomęczę się z Tidalem. Jak Spotify dalej będzie ściemniał - to ewentualnie jeszcze coś kupię. Może zresztą DAC będzie miał LDACa i będzie to grać dobrze. Wtedy w grę wchodzi jeszcze Apple. Amazona skreślam bo gra beznadziejnie na Antku - a ja dużo używam DAPa.
Znowu odnowiłem sobie Deezera. Tidal jest OK jak słucham własnych playlist - ale jak mam ochotę na tryb "zaskocz mnie" to do Deezera dzieli go przepaść.

🤗

Fakt tidalowa opcja "zaskocz mnie" zazwyczaj jest przewidywalna i "zaskakuje" mnie rapersowaniem z domieszką hopsa hopsa czy jakoś tam

Deezer nie ma z niczym connect oprócz Garmnin i potrzebuje pośredników a to jest irytujące

Fakt tidalowa opcja "zaskocz mnie" zazwyczaj jest przewidywalna i "zaskakuje" mnie rapersowaniem z domieszką hopsa hopsa czy jakoś tam
Deezer nie ma z niczym connect oprócz Garmnin i potrzebuje pośredników a to jest irytujące
To fakt. Dlatego nadal czasem używam Tidala bo na hifi Deezera mogę słuchać tylko przez BT. Z drugiej strony opcja "zaskocz mnie" u mnie funkcjonuje głównie przy słuchaniu w tle - więc wtedy używanie BT czy Chromecasta nie jest wielkim problemem. Jak chcę posłuchać na spokojnie - mam własne playlisty lub słucham całe utwory(w klasyce) i wtedy okrojone funkcje nie przeszkadzają. Grunt, żeby wszystko było w jednym serwisie.

Co do Connecta to sam nie wiem. Jest wiele głosów, że Tidal Connect nie działa zbyt sprawnie. Spotify w Connect używa tylko AAC 256kbs - więc może się okazać, że z przejściem na HiFi nie będzie tak różowo - zwłaszcza przy tak dużej liczbie urządzeń obsługujących tę funkcję.

To jest jeszcze Qobuz 😉 U nas niedostępny ale kupiłem ostatnio konto opłacone na 2 lata i działa już drugi miesiąc. Jest sporo plików HI-RES i brzmi to moim zdaniem lepiej niż Tidalowe MQA. 
W Tidalu zauważyłem, że znika jakiś Album, po kilku dniach się pojawia znowu i już brzmi inaczej. Jakby zmieniali wydanie. 

Godzinę temu, dzarro napisał:

To fakt. Dlatego nadal czasem używam Tidala bo na hifi Deezera mogę słuchać tylko przez BT. Z drugiej strony opcja "zaskocz mnie" u mnie funkcjonuje głównie przy słuchaniu w tle - więc wtedy używanie BT czy Chromecasta nie jest wielkim problemem. Jak chcę posłuchać na spokojnie - mam własne playlisty lub słucham całe utwory(w klasyce) i wtedy okrojone funkcje nie przeszkadzają. Grunt, żeby wszystko było w jednym serwisie.

Co do Connecta to sam nie wiem. Jest wiele głosów, że Tidal Connect nie działa zbyt sprawnie. Spotify w Connect używa tylko AAC 256kbs - więc może się okazać, że z przejściem na HiFi nie będzie tak różowo - zwłaszcza przy tak dużej liczbie urządzeń obsługujących tę funkcję.

Spotify ogłasza raz do roku od 5-ciu lat, już za chwileczkę, już za momencik będą streamowali bezstratnie

Spotify ogłasza raz do roku od 5-ciu lat, już za chwileczkę, już za momencik będą streamowali bezstratnie
Dlatego Deezer jest u mnie wciąż w grze...
27 minut temu, g88 napisał:

To jest jeszcze Qobuz 😉 U nas niedostępny ale kupiłem ostatnio konto opłacone na 2 lata i działa już drugi miesiąc. Jest sporo plików HI-RES i brzmi to moim zdaniem lepiej niż Tidalowe MQA. 
W Tidalu zauważyłem, że znika jakiś Album, po kilku dniach się pojawia znowu i już brzmi inaczej. Jakby zmieniali wydanie. 

Tak, to jest upierdliwe zjawisko wynikające z kończących i nie przedłużonych umów

A props Qobuz, korzystam prawdopodobnie z tego samego źródła od marca '21

Edytowane przez SigSauer
Godzinę temu, g88 napisał:

Posiadam Tidal i Qobuz. Pliki hi-res na tym drugim u mnie brzmią ostro, dźwięk jakby przesterowany. Proszę sprawdzić albumy Toto w tym serwisie, mają 192kHz.

1 godzinę temu, soberowy napisał:

Posiadam Tidal i Qobuz. Pliki hi-res na tym drugim u mnie brzmią ostro, dźwięk jakby przesterowany. Proszę sprawdzić albumy Toto w tym serwisie, mają 192kHz.

Nie zaobserwowałem takiego zjawiska, może dac niedomaga ?

Panowie, nie porównujecie dźwięku z różnych serwisów, bo nie wiecie jakie wydania one posiadają. Polecam zainwestować 100 zł, kupić 3 płyty różnych wydań i zrobić rip do FLAC, na każdej będzie inny dźwięk. 

Dla mnie, na podstawie albumów, których słucham, te z Qobuza brzmią bardziej liniowo i nie są tak podbite, może taki mieli zamysł, a może mają lepsze wydania 😉

1 godzinę temu, g88 napisał:

te z Qobuza brzmią bardziej liniowo i nie są tak podbite,

Też tak uważam, dla mnie to zaleta. Lubię neutralny dźwięk, nie znoszę podbitego basu.

4 godziny temu, soberowy napisał:

Nie zauważyłem takiego zjawiska, ale nie słuchałem Toto. Podaj przykład albumu, który jest przesterowany. Posłucham.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.