Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześc,

szukam CD maksymalnie wypełnionego i gęstego na średnicy.

Właściwie najlepiej jakby prawie nic więcej z siebie nie emitował.

Chodzi mi o to, żeby podał mi czytelnie i z separacją to co się dzieje na środku.

Ewentualnie tzw. brytyjskie brzmienie w starym stylu, czyli jw. + bas.

Budżet w dwóch wersjach, powiedzmy do 500 i do 1000 PLN.

Dzięki.

Aura CD100. Thule Audio DVA100. Yamaha CDX-1050 (słabo z laserem). Albo jakiś zupełny staruszek na TDA1541.

Oczywiście żaden odtwarzacz nie jest aż tak słaby żeby grał tylko średnicą.

Ewentualnie tzw. brytyjskie brzmienie w starym stylu, czyli jw. + bas

Spróbuj starszej konstrukcji od NAD-a model 541i czy może już trochę grzeczniejszy nowszy 542. Pierwszy praży średnicą bez kompromisów. Można się zadumać, czy ogładę to ma, czy nie ma, ale wszystko słychać. Jak dorwiesz płytę zapisaną w HDCD to kapcie snóg spadajom. Basu też dostatek, tego niższego i wyższego też jest tyle aby prowadził rytm, niemniej bas jak to w tanich CD jakiś wyjątkowo kontrolowany nie jest. Gdy trzeba ma potęgę i zwrot, ale...................

Hmm a co myślicie o Marantz cd 7300, albo NAD-C542 C521? Po przeczytaniu kilku tematów na forum, rozumiem, że integry z Onkyo, nie są najlepszym wyborem? :)

Odtwarzacze za małe pieniądze, ale z dużym graniem, a ten ARCAM CD 73 też wart pochylenia się nad nim.

ps

NAD z Onkyo może zagrać sensownie, bo się trochę uzupełniają plusy dodatnie i ujemne :).

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Dzięki.

Ten Thule mnie zainteresował, tylko czy DVD da rzeczywiście radę ?

Byłoby wygodnie wyrzucic jeden klocek.

A może polecicie coś jeszcze do około 200 złotych, właśnie możliwie ciepło, gęsto grający na środku.

Kupiłbym na szybko i sprzedał ze stratą, żeby sprawdzic czy to dobry kierunek.

Tak w ogóle to jak dotąd wpływ źródła odbieram jako niewielki, więc może liczę na zbyt wiele.

Tak w ogóle to jak dotąd wpływ źródła odbieram jako niewielki, więc może liczę na zbyt wiele.

To nie jest dobry znak. Albo akustyka-ustawienie kolumn robi złą robotę, albo reszta toru zaczyna być wąskim gardłem.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• 4 tygodnie później...

Koledzy, a miał ktoś z Was Arcam CD 17 jak tam ze średnicą w nim ?

Panowie mam cd Nad C-542 który nie za dobry jest a tu trzy typy proszę o jakieś sugestie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam

wzmacniacz 1Nad C-372

wzmacniacz 2Technics SU A900MkII

Pozdr. Jerzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Szukam CD który dobrze sprawdzi się w połączeniu z Denonem PMA 1560 . Muzyka jakiej słucham to przede wszystkim pop i rock . Budżet jakim dysponuje to 700-800 pln.

• 1 miesiąc później...

Jaci polecam DCD 1550 ewentualnie DCD 1650 godne polecenia Cd-eki z dobrym Dac i precyzyjnym napędem .

Posiadają wyjścia cyfrowe optyczne i coax, do tego regulowane wyjście słuchawkowe, bez większych problemów czytają CD-R .

Gdyby coś działo się z laserem, są do kupienia nowe w cenie 60 - 90 zł sharp .

Edytowane przez MadMaxx

Panowie, Koledzy, może ktoś miał na dłużej odtwarzacz AUDIOLAB 8000CD. Interesuje mnie zagadnienie jak on buduje scenę. Na linii kolumn i w głąb, czy wypuszcza wokalistów, solistów trochę do przodu. Szukam CD ka który gra do przodu ;)

Chyba większość odtwarzaczy gra do przodu ? U mnie tylko Sony ES grały "do tyłu"...

Wysunięcie do przodu łatwiej zbudować wzmacniaczem i kolumnami.

Panowie, Koledzy, może ktoś miał na dłużej odtwarzacz AUDIOLAB 8000CD. Interesuje mnie zagadnienie jak on buduje scenę. Na linii kolumn i w głąb, czy wypuszcza wokalistów, solistów trochę do przodu. Szukam CD ka który gra do przodu ;)

Nie wiem jak CD, ale moj DAC Hegla bardzo gra wokalami i srednica do przodu.

?👈

Wysunięcie do przodu łatwiej zbudować wzmacniaczem i kolumnami.

Wiem, wiem, ale tu już nie na brykam. Zrobione co się dało i więcej nie pocisnę. Mam takie nieczęste widzi misie, że bardziej cieszy mnie przybliżenie wokalisty czy solisty wysunięcie przed przysłowiową orkiestrę niż hektary przestrzeni za linią kolumn czy wspaniała iluzja, że gra mi po bokach kolumn. To wszystko mam. Zmienić chcę źródło ze starego NADA 541i na jakieś takie ;) kreujące scenę bardziej do przodu. Może jakiś ARCAM, może AUDIOLAB za 1000-15000 góra 2000 zł. Edytowane przez robin102

Za 2 tyski kupisz właśnie Hegla HD11 lub HD10 i zostanie ci na dobry transport pare stówek. Wypchniecie wokali i srednicy murowane. Zastanow sie.

?👈

Za 2 tyski kupisz właśnie Hegla HD11 lub HD10 i zostanie ci na dobry transport parę stówek. Wypchniecie wokali i średnicy murowane.

Nie chodzi mi o wyeksponowanie volumenu średnich składowych w stosunku do reszty pasma, choć to też lubię, ale bardziej idzie o to aby źródło (odtwarzacza CD) pomagało budować scenę do przodu. Większość ludzi lubi "hektary" sceny za linią kolumn, na linii kolumn, na boki ect. Ja lubię jak soliści, wokaliści wychodzą mi zdecydowanie do przodu przed linię kolumn. Wywalczyłem, że scena trochę mi poszła do przodu, ale wolał bym jeszcze.

DAC hmmmm no dla mnie to raczej daleka przyszłość, bo na ta chwilę nie bardzo sobie wyobrażam słuchanie płyty bez płyty, a i stały dostęp do netu trzeba by mieć, a nie mam :(

Jak by ktoś miał pomysł na odtwarzacz CD który godnie zastąpi NAD CD 541i, dzięki z góry.

ps.

mialem na oku Audiolaba 8000, ale się spóźniłem

Edytowane przez robin102

DAC hmmmm no dla mnie to raczej daleka przyszłość, bo na ta chwilę nie bardzo sobie wyobrażam słuchanie płyty bez płyty, a i stały dostęp do netu trzeba by mieć, a nie mam :(

Jak by ktoś miał pomysł na odtwarzacz CD który godnie zastąpi NAD CD 541i, dzięki z góry.

A co DACa z CD spiac nie mozna?

?👈

• 1 miesiąc później...

Proszę o pomoc w doborze Cd do 1000zł do wzmacniacza NAD c320 (po modzie u muda44) + Indiana Line Tesi 262.

Szukam odtwarzacza bardzo uniwersalnego, a zarazem jasno grającego.

Myślałem o Marantzu 63mkII, ale ktoś mi go odradzał (cytuję "efekciarskie, cyfrowe, japońskie brzmienie")

Z góry dziękuję za Wasze typy.

• Pokaż nowe odpowiedzi