Skocz do zawartości
IGNORED

Sonetto 8 potrzebują wzm/ all in one

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w Nowym Roku 👋, ostatecznie wyladowaly u mnie nowe Sonetto 8 (mialy byc 5 ale cena 8-ek byla decydująca)

Teraz zastanawiam się co wybrać jako źródło.  Wcześniej mialem B&W 702 s2 signature I byly różne wzmacniacze na próbę( Rotel ra-1572 mk2, Denon pma 1600ne,  Yamaha R-N602) ale po przeprowadzce w grudniu ostatecznie wybraliśmy z żoną sonetto 8 w orzechu.

Na próbę dostałem jako wzmacniacz Sonos amp. Mogę powiedzieć że już jest dobrze a nawet b. Dobrze. 

Wiem że wielu z Was złapie się za głowę 😁, zamówienie na 803d  juz przyjęte i wkrótce porównam sobie oba sprzęty. Wcześniej Yamaha mnie urzekła i zobaczymy jak będzie grało 803d.  Ewentualnie as1200  lub coś podobnego wchodzi w grę.

Chętnie poczytam sugestie właścicieli sonetto. 

Na koniec parę zdjęć. 

Dziękuję i pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20211231_103018.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to są kolumny za prawię 30 tys. Chcesz do tego podłączać pierdziawkę za 15-20% ceny kolumn? Parę miesięcy temu - trochę przez nieporozumienie ze sprzedawcą - słuchałem kilku all-in-one ze zdecydowanie dla nich za drogimi kolumnami - czyli Monitor Audio Gold 500 (podobna cena co Twoje Sonetto). Były to Lyngdorf tdai-1120, Arcam sa30 i droższy z serii Cambridge Audio Evo. Kambodża miała lekkie problemy z wysterowaniem. pozostałe dwa modele - nawet dawały radę. Nie zmienia to faktu, że ogólnie było słychać - że albo trzeba zmienić kolumny na połowę tańsze albo elektronikę na o klasę lepszą. Ogólnie najlepiej wypadł wtedy Arcam. 

Jak lubisz retro i pasuje Ci Yamaha to albo zrób zestaw z normalnych komponentów (źródło plus wzmacniacz) albo kup coś w rodzaju JBL 750(to samo co Arcam SA30 ale dużo ładniejsze i w stylu retro). Z innych all-in-one powinny to pociągnąć Atoll SDA-200 Signature albo PS Audio Stellar Strata(jeśli nie przeszkadza ci brak gapless).

Edytowane przez dzarro

z all-in-one może nie trzeba odsuwać :)...a tak na poważnie zobacz luxmana l 595se i też z top hifi :) niby 30W ale wygląd retro na maxa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, dzięki za sugestie. 

Będą brane pod uwagę.  Co do odległości od ściany to niestety max.20-30 cm bo już będą na srodku salonu staly😉

nie chciałbym aby wątek przeistoczył się w "ładne vintage klocki"...może nie do sonusów jednak retro jak c....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 3.01.2022 o 11:43, Marcus72 napisał:

Wiem że wielu z Was złapie się za głowę 😁, zamówienie na 803d  juz przyjęte i wkrótce porównam sobie oba sprzęty. Wcześniej Yamaha mnie urzekła i zobaczymy jak będzie grało 803d.  Ewentualnie as1200  lub coś podobnego wchodzi w grę.

Co najważniejsze, by takie kolumny zaprezentowały swoją jakość, to muszą mieć odpowiednią elektronikę. Yamaha RN803D to raczej abstrakcja do takich kolumn. Zdrowo rozsądkowym wyborem do takich kolumn z elektronik typu "All In One" jest Naim Unity Nova, Lyngdorf TDAI-3400, Primare I35 Prisma, Moon Ace. Dźwiękowo będzie to przepaść budżetowo również, ale jak sami producenci przekazują, jeśli kupujesz jakąś elektronikę lub jakieś kolumny, to musisz spełniać jakieś preferowane lub jak tam kto woli wyznaczone warunki. Yamaha to dobry wzmak dla Aurory lub Oberona, ewentualnie max do Arii 926, co i tak jest już nie co abstrakcyjnym wyborem. Do Sonetto VIII po prostu wypadało by wybrać coś lepszego. Nie narzucam by wykładać 20k na stół, ale Jakiś Unity Atom lub TDAI-1120 to wypadało by. Ewentualnie iść w klasyczny wzmacniacz, rynek szeroki jak rzeka, może K3 może M2 z Roksana, do tego sieciówka CXN V2. Chcesz więcej porady napisz i zadzwoń zapraszam, za dużo pisania, z chęcią pomogę, taka nasza praca. Zapraszam! 🙂 

Dziękuję za pełną odpowiedź i konkretne propozycje. 

Nurtuje mnie jedno: prawie wszyscy specjaliści polecają wszystko tylko nie Yamaha.  Czy modele as 1200 lub 2200 są tak kiepskie? Wiem ze taki zestaw (jak mój)będzie u każdego z Was inaczej grał. Przed zakupem spędziliśmy parę godzin w salonie hifi i w domu to inaczej brzmi( lepiej) niż w studio. Poza tym trzeba wygrzać trochę glosniki. 

Wezmę na próbę coś z ww. propozycji i poslucham na spokojnie w domu. 

Dziękuję I pozdrawiam 

McIntosh MA252 jest też dobrym wyborem. Wygląd bardzo kontrowersyjny, który niewiele kobiet jest w stanie zaakceptować ale za to jak gra 😀

17 godzin temu, Marcus72 napisał:

Dziękuję za pełną odpowiedź i konkretne propozycje. 

Nurtuje mnie jedno: prawie wszyscy specjaliści polecają wszystko tylko nie Yamaha.  Czy modele as 1200 lub 2200 są tak kiepskie? Wiem ze taki zestaw (jak mój)będzie u każdego z Was inaczej grał. Przed zakupem spędziliśmy parę godzin w salonie hifi i w domu to inaczej brzmi( lepiej) niż w studio. Poza tym trzeba wygrzać trochę glosniki. 

Wezmę na próbę coś z ww. propozycji i poslucham na spokojnie w domu. 

Dziękuję I pozdrawiam 

Yamaha to nadal Yamaha, Moon czy Naim to już bardziej marki Hi-End, które bardziej przekonywują w wyższych budżetach, ale trzeba to też dzielić, prze to co kto lubi i co mu się podoba.

2 godziny temu, MarcinQoo napisał:

McIntosh MA252 jest też dobrym wyborem. Wygląd bardzo kontrowersyjny, który niewiele kobiet jest w stanie zaakceptować ale za to jak gra 😀

Gdzie Yamaha do McIntosh'a 😄 Ale fakt świetny wzmacniacz!

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,  ostatecznie wyladowal u nas CA Evo 150, i powiem tylko tyle ze zjadł sonos amp z kartonem włącznie 😀😃.

Inna liga,  to po prostu słychać. 

Dziękuję za pomoc .

I pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 16.01.2022 o 09:12, Marcus72 napisał:

Witam ponownie,  ostatecznie wyladowal u nas CA Evo 150, i powiem tylko tyle ze zjadł sonos amp z kartonem włącznie 😀😃.

Inna liga,  to po prostu słychać. 

Dziękuję za pomoc .

I pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Zadowolony po czasie ?

Porównywałeś z jakimś innym urządzeniem AIO ?

Ukryta Zawartość

Witam,  tak jestem bardzo zadowolony. Ostatnia zmiana jaka zaszła w zestawie to sposób podłączenia kolumn. Z jednokablowego połączenia zrobiłem bi wiring oraz jednocześnie bi amping. 

Odczuwalna poprawa dynamiki, szczególniejsze detale w srednio wysokotonowym przedziale. 

Jednym słowem więcej życia czyc w muzyce.

Pozdrawiam serdecznie 

3 godziny temu, Marcus72 napisał:

Z jednokablowego połączenia zrobiłem bi wiring oraz jednocześnie bi amping.

Czyli dołożyłeś drugi wzmacniacz? Bo jeżeli skorzystałeś po prostu z drugich wyjść głośnikowych to bi-Amp na pewno nie zrobiłeś.

3 godziny temu, Marcus72 napisał:

Odczuwalna poprawa dynamiki, szczególniejsze detale w srednio wysokotonowym przedziale. 

I dlatego coś mi mówi, że powyższe to wskutek wygrzania kolumn a nie połączenia bi-Wire 😉

Nie ma za co 🙂

Wzmacniacz, który posiadasz ma tylko dwie końcówki mocy - po jednej na kanał. Zatem nie ważne, czy skorzystasz z jednej, czy dwóch par wyjść głośnikowych / kanał, to korzystasz tylko z jednego wzmacniacza / kanał. Dlatego o żadnym bi-Amp nie może być mowy, korzystasz po prostu z bi-Wiring 😉

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,  niestety tym razem niezbyt dobre wieści.

Mój Evo ma problem z włączaniem się.  A konkretnie, chciałem włączyć sprzęt poprzez fizycznych przycisk na urządzeniu. Niestety brak reakcji,  tak samo z pilota. Pomogło wyciągnięcie wtyczki na ok 30sek.

Tak stało się już 4-5 razy, aż zadzwoniłem do sprzedawcy.  Po przekazaniu co się dzieje prosił o kilka minut w celu kontaktu z producentem. 

Następnie poprosił o zrobienie resetu do ustawień fabrycznych.  Problem mial zniknąć,  niestety po kilku dniach znów to samo. Telefon do sprzedawcy i decyzją o wymianie sprzętu. 

Teraz to nie wiem czy to wadliwe software czy hardware. 

Ale muzykalnie pierwsza liga, szkoda że takie niedogodności psują opinię ( moja) o Evo 150.

Ma ktoś info o podobnych problemach z tym produktem?

Pozdrawiam 

Tego szukałem.  Niestety nie jest to dobra wiadomość.....

Trzeba będzie innego napędu do sonetto szukać...

Coś bezawaryjnego...

Dziękuję za link

2 minuty temu, Marcus72 napisał:

Tego szukałem.  Niestety nie jest to dobra wiadomość.....

Trzeba będzie innego napędu do sonetto szukać...

Coś bezawaryjnego...

Dziękuję za link

Naim Uniti Atom - polecam 😉 

Ten nowy Marantz wygląda ciekawie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

Moim zdaniem Naim Uniti Atom może być dobrym tropem. Ewentualnie jeśli chcesz mieć spory zapas mocy to sprawdź Atoll SDA200 Signature.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi