Skocz do zawartości
IGNORED

Sonetto 8 potrzebują wzm/ all in one

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Misio38 napisał:

Myślisz, że 20 lat "doświadczenia" ze sprzętem audio to mało? Pisząc ojciec miałem na myśli faceta 77 letniego. Niedawno sobie nie mówiąc nikomu sprawił tą 602 i gra to bardzo dobrze.

Skoro Wam dobrze gra to nic tylko się cieszyć. Obawiam się, że te 20 lat to doświadczenie ze sprzętem budżetowym skoro budżetowa Yamaha dobrze gra 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

Bo to sprzęt budżetowy. Na rynku audio obowiązuje zasada, że jakość grania jest pochodną ceny do pewnego pułapu cenowego.

Sprawdź sobie końcówki mocy we wzmacniaczach Yamahy z wycieraczkami, bo głupoty opowiadasz niestety.
I wszystko byłoby super gdyby nie ta wpadka CA z evo 
No to finalnie, słuchałeś tej 803d u siebie czy nie?
3 godziny temu, tomek4 napisał:

Sprawdź sobie końcówki mocy we wzmacniaczach Yamahy z wycieraczkami, bo głupoty opowiadasz niestety.

Yamaha 803d to sprzęt budżetowy. A tym bardziej niższe modele.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Brak słów. Dobrze, że ja nigdy niczego nie kupiłem opierając się na poradach użytkowników takich forów. I każdemu to polecam. Gorzej jest polegać na poleceniu sprzedawcy sprzętu. 

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)

Yamaha 803d to sprzęt budżetowy. A tym bardziej niższe modele.

https://europe.yamaha.com/en/products/audio_visual/hifi_components/index.html

Nie masz zielonego pojęcia o aktualnej ofercie Yamahy, a kreujesz się na znawcę.
A już ostatnie dwadzieścia lat, to zupełnie przespałeś.
30 minut temu, tomek4 napisał:

Nie masz zielonego pojęcia o aktualnej ofercie Yamahy, a kreujesz się na znawcę.

Wiem co oferuje Yamaha. Twierdzę, że amplituner Yamaha R-N803D zalicza się do sprzętu budżetowego. Tylko tyle napisałem.

Gość

(Konto usunięte)
Wiem co oferuje Yamaha. Twierdzę, że amplituner Yamaha R-N803D zalicza się do sprzętu budżetowego. Tylko tyle napisałem.

Postawiłeś tezę, że Yamaha jest słaba jakościowo, bo to sprzęt budżetowy.

4da4aa11fafa760a04922c70b458e290.jpg
e62d6882354a26cd6bbb9768b6bfa635.jpg
4cedfd3abd41bdf805651eb48fd520fc.jpg

A o co Ci chodzi ? 

1 minutę temu, tomek4 napisał:

Że bronisz swojej tezy przy pomocy 803d.

Co, w sumie, jest śmieszne.

Ty chyba jakiś przygłupi jesteś. Napisałem, że amplituner Yamaha R-N803D to sprzęt budżetowy. Nie wspominałem o innych sprzętach Yamahy.

Tak czy inaczej,  dla jednego 803 to niska półka dla innego szczyt marzeń. 

Co nie zmienia faktu że 803d  bylo hitem sprzedaży , łącznie z nagroda Eisa Award oraz zadowoleniem klientów 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Ty chyba jakiś przygłupi jesteś. Napisałem, że amplituner Yamaha R-N803D to sprzęt budżetowy. Nie wspominałem o innych sprzętach Yamahy.
Uogólniłeś, że Yamaha.

I nie bądź chamski.

6420103fdc7d39d12ed789c8550ac358.jpg

Tak czy inaczej,  dla jednego 803 to niska półka dla innego szczyt marzeń. 
Co nie zmienia faktu że 803d  bylo hitem sprzedaży ,

Bo uczciwie wycenili.

A gdyby dali cenę 5x wyższą, to byłaby audiofilska ;)

Przecież tak się bawią inne firmy: Linn, Naim, Gato etc. - z tym że oni mnożą przynajmniej 10x.

I tu się zgadzam, jakby nie patrzeć 4000 inżynierów Yamahy odwaliło kawał dobrej roboty plus zdrowo-rozsadkowa ksiegowosc .😁

Ciekawy jestem następcy 803d

9 godzin temu, tomek4 napisał:

Uogólniłeś, że Yamaha.

Wyrywasz moje wpisy z kontekstu. Pisałem o tym konkretnym modelu R-N803D. Masz jakąś zabawę z próby udowodnienia mi czegoś czego nie napisałem ? Tłumaczę Ci od kilku wpisów, że miałem na myśli konkretny model a Ty dalej swoje. Tak zachowują się toksyczni ludzie.

17 godzin temu, Misio38 napisał:

Czyli? Bo mój ojciec ma jeszcze "słabszą" 602 i gra to bardzo dobrze.

Gra dobrze to pojęcie względne, zależy dla kogo i z czy to zestawimy, pisałem wyżej 😄 

10 godzin temu, Marcus72 napisał:

Co nie zmienia faktu że 803d  bylo hitem sprzedaży , łącznie z nagroda Eisa Award oraz zadowoleniem klientów 

No sprzedaż była świetna, rozsądna cena, funkcjonalność, no i jakość na dobrym poziomie. Aktualnie w innej cenie więc ciężko się odnieść, ale kiedyś w starej cenie była to petarda! 😉 

Gość

(Konto usunięte)
Wyrywasz moje wpisy z kontekstu. Pisałem o tym konkretnym modelu R-N803D. Masz jakąś zabawę z próby udowodnienia mi czegoś czego nie napisałem ? Tłumaczę Ci od kilku wpisów, że miałem na myśli konkretny model a Ty dalej swoje. Tak zachowują się toksyczni ludzie.
Tak, Ty się uczepiłeś tej 803d. Natomiast autorowi wątku podoba się Yamaha i nie wyklucza oddzielnego wzmacniacza.

To kto tu jest toksyczny?

Wiem że wielu z Was złapie się za głowę , zamówienie na 803d  juz przyjęte i wkrótce porównam sobie oba sprzęty. Wcześniej Yamaha mnie urzekła i zobaczymy jak będzie grało 803d.  Ewentualnie as1200  lub coś podobnego wchodzi w grę.

A-S1200 na pewno mocy nie zabraknie, a jeżeli brzmienie NP-S303 nie będzie się podobało, to łatwo można podłączyć zewnętrzny DAC po koaksjalu.

Reasumując.
@Marcus72 podejmie decyzję po przesłuchaniu R-N803D. I tyle :)
6 minut temu, tomek4 napisał:

Tak, Ty się uczepiłeś tej 803d. Natomiast autorowi wątku podoba się Yamaha i nie wyklucza oddzielnego wzmacniacza.

A to temat nie tyczy się ALL IN ONE i zastępstwa za EVO? 😮 

6 minut temu, tomek4 napisał:

To kto tu jest toksyczny?

Człowieku ogarnij się ! Ja wyraziłem swoją opinię na temat 803d a Ty insynuujesz, że uważam wszystkie produkty Yamahy za budżetowe klocki. Usiłujesz na siłę udowodnić mi coś czego nie napisałem. To jest toksyczne zachowanie. Uważanie jakiegoś produktu za budżetowy nie ma nic wspólnego z byciem toksycznym.

Panowie , wrzucie trochę na luz😉.

Tak , temat byl i jest ewentualnej wymiany/ zamiany Evo 150.

Na razie czekam na odpowiedź od Cambridge Audio,  ale sami pewnie nie wiedzą co z tym zrobić. 

Jak sytuacja się wyjaśni napewno odpiszę. 👋

Godzinę temu, tomek4 napisał:

A to nie wystarczy przeczytać pierwszy wpis w wątku? 😉

W dłuższych konwersacjach często jest poruszanych kilka tematów,  które finalnie mają mało co wspólnego z tematem głównym.

13 godzin temu, Marcus72 napisał:

Hi, czy Naim Atom ma jakąś regulacje tonu? Chodzi  mi o bas i wysokie tony.

Nie spotkałem się jeszcze produktach Naima z  tak zwanymi poprawiaczami, z tego co wiem jedynie głośnik Mu-so posiada funkcję loudness. Jeśli zależy ci na takich możliwościach, może zainteresuj się sprzętem japońskim, na przykład Yamaha w swoich  produktach, nawet wyższej klasy, stosuje regulację tonów.

Pozdrawiam

Ok, miałem przez weekend dwa inne urządzenia do wypróbowania.

A konkretnie Naim Atom oraz Nad M10 v2. 

Nie będę się rozpisywał jak to ładnie i przyjemnie gra bo nie chodzi mi o recenzje tych urządzeń tylko jako ewentualne zastępstwo Evo150. 

I tak:

Nad M10 - fajna zabawka, grała najlepiej. Bez Dirac, ponieważ potrzebna była rejestracja online. Bardzo dobra scena, detale również,  bas taki jak w CA, czyli miód malina. Co mi się nie podobało to to że gabaryty i waga oraz obudowa " szklane" powierzchnie zdecydowanie nie pasujące do poziomu cenowego. 

Dźwiękowo ciut lepiej niż CA. 

Naim Atom: tu już czuć wagę urządzenia- dosłownie,  solidna robota, dźwiękowo: niedowierzanie!

Tylko 40 W , ale więcej niż 50 % nie było potrzebne 🤫. Wow, no i tu maly albo duzy problem sie ujawnił.

Za dużo basu . Brzmi niewiarygodnie ale tak u mnie było.

Dlatego to pytanie o korekcję dźwięku.  Niestety na dłuższą metę albo my lub sąsiedzi by nie wytrzymali.

Dzisiaj odwiozłem oba sprzęty i po długiej rozmowie z sprzedawca zdecydowałem się wziąć jeszcze raz nowe Evo150 . Umowa jest taka że jeżeli ponownie będą problemy to sprzęt oddaje i zwrot pieniędzy. 

Po powrocie,  podlaczylem sobie znowu Evo150 i.... to jest ten dźwięk🙂

Poprostu prawie idealny. 

Mam nadzieję że nic się juz nie wydarzy .

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcus72
  • 4 miesiące później...

Witam po dluzszej przerwie. 

Czas zaczac kroliczka gonic😁, i tak dzisiaj bylismy na umowionym odsluchu 3 nowych klockow.

1. Mcintosh 255

2.Yamaha as 2200

3.Accuphase e280

4. Evo 150( jako baza porownawcza)

Glosniki : sonetto 8

Studio profesjonale , obsluga mila i nie nachalna , tylko testowac😉.

I co ...., po ponad 1,5 godzinym testowaniu wynik byl taki:

1 miejsce Accuphase

2.Evo 150

3.Mcintosh

4.Yamaha

Od razu dodam ze to nasze oddczucia  i ku naszemu zaskoczeniu Sprzedawca tez nie byl zdziwiony  werdyktem.

Dodam ze akustyka studia i naszego mieszkania roznia sie duzo ( u nas Evo jeszcze lepiej gra).

Mcintosh nie powalil nas na kolana, po drugie brak galeczek do krecenia tez mnie odpychal( a zonie sie podobal i nie mialaby nic przeciwko gdyby mial u nas stac, ale dzwiek jej tez sie nie podobal). Dzwiek taki jaki nie wyobrazalismy sobie po recenzjach w sieci( w slepym tescie zona lepiej ocenila evo 150🤭). Accuphase byl najbardziej dynamicznym wzmacniaczem , a Yamaha w pozownaniu z nim jakas przycmiona, cofnieta, blada. 

A z korekcja tonow to juz banan byl na twarzy.

Oczywiscie roznice sa minimalne, i kazdy sprzet pewnie daloby sie po jakims czasie dobrze sluchac.

No coz , klient nasz pan.

Wiec za tydzien druga czesc testowania weekendowego juz u nas w mieszkaniu. 

Zobaczymy o ile Japonczyk lepszy od Brytyjczyka.

Pozrawiam wszystkich

Marcus72

Edytowane przez Marcus72
  • 2 tygodnie później...

witam

jestem na kupnie takiego zestawu B&W 702 s2 (czarne) + L-505uX MarkII , byłem już prawie zdecydowany bo udało się całość w cenie 28500 skompletować (nowy sprzęt ) , byłem na odsłuchu z żoną i było wsio ok 🙂 , ale poczytałem trochę o 702 że trochę przereklamowane ,że są lepsze zestawy w tej cenie , a wzmacniacz to lepiej D i tak teraz myślę ,że Ciebie zapytam jak Ty to widzisz z perspektywy użytkowania , odpuścić 702 i szukać wzmacniacza D ?? co radzisz 🙂  

29 minut temu, bar72 napisał:

witam

jestem na kupnie takiego zestawu B&W 702 s2 (czarne) + L-505uX MarkII , byłem już prawie zdecydowany bo udało się całość w cenie 28500 skompletować (nowy sprzęt ) , byłem na odsłuchu z żoną i było wsio ok 🙂 , ale poczytałem trochę o 702 że trochę przereklamowane ,że są lepsze zestawy w tej cenie , a wzmacniacz to lepiej D i tak teraz myślę ,że Ciebie zapytam jak Ty to widzisz z perspektywy użytkowania , odpuścić 702 i szukać wzmacniacza D ?? co radzisz 🙂  

W tym budżecie masz Buchardt A700 lub KEF LS60.

Albo poczekaj chwilę na Dynaudio Focus 30 (nie XD).

Wszystko to kolumny aktywne - nie musisz nic więcej dokupywać.

Dynaudio są najlepsze z całej trójki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi