Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy / streamer z wejściem na dyski USB - do połączenia z zewnętrznym, dobrym DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Mam dobry DAC (Mytek Stereo192 DSD) i chciałbym nieco "usieciowić" mój system - tak, aby wykorzystać streamer do zarządzania np. plikami, które mam obecnie na dyskach zewnętrznych. Nie zależy mi jakoś szczególnie na serwisach typu Tidal, czy Spotify, ale jeżeli będzie obsługa - to OK.

Czyli podsumowując, szukam możliwie prostego streamera, który obsłuży transfer plików (po Coax lub Optical) do mojego DAC'a i zapewni możliwie dobrą jakość (w rozsądnej cenie), jako transport.

PS. Malinę wykluczam - nie chcę bawić się w jej konfigurowanie, etc.

Moze gotowa malina plug&play z preinstalowanym system. Audiophonics chyba takie sprzedaje a na pewno allo

31 minut temu, biniek napisał:

Moze gotowa malina plug&play z preinstalowanym system. Audiophonics chyba takie sprzedaje a na pewno allo

Ano robią - tu facet omawia wersję z wyjściem USB na DAC:

6 godzin temu, lete napisał:

PS. Malinę wykluczam - nie chcę bawić się w jej konfigurowanie, etc.

Możesz spróbować Daphile: działa w zasadzie bez konfigurowania, a przetestować możesz za darmo na dowolnym kompie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, NRK napisał:

Nowe Primare np5.

Tu jedynie chyba problem z wymuszonym na stale upsamplingiem, ktorego nie mozna wylaczyc. No i slaba aplikacja (podobno).

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Możesz spróbować Daphile: działa w zasadzie bez konfigurowania, a przetestować możesz za darmo na dowolnym kompie.

Dobry trop. Mam obecnie miniPC Mele, ale to nie to - użytkowo, bo Windows i wymaga TV. Ciekawe, czy Daphile rozni sie hardwareowo od zwyklego miniPC z Linuxem? Wtedy u mnie z Mele byloaby to pewnie kwestia przeinstalowania systemu, aby miec funkcjonalnosc Daphile?

46 minut temu, lete napisał:

Tu jedynie chyba problem z wymuszonym na stale upsamplingiem, ktorego nie mozna wylaczyc. No i slaba aplikacja (podobno).

Nic z tych rzeczy. 

Dlatego mówię o nowej wersji MK2.

2 godziny temu, lete napisał:

Ciekawe, czy Daphile rozni sie hardwareowo od zwyklego miniPC z Linuxem?

Dowolny PC, na którym działa Windows 7 (ja mam Intel Atom ten pierwszej generacji +2GB RAM). Jest wątek o Daphile w PC Audio.

Używany Onkyo NS-6130,  jeśli to ma być pełnoprawny streamer 

Ma 2×USB z obsługą również  dysków,  nie tylko pendrive, bo na to trzeba zwrócić uwagę,  czyli wydajność 1A a nie 0,5A 

Silent Angel Munich ma Coax.. Gdybyś przekonał się do USB to tańszy będzie Soundgenic - miPC z Daphile zje na śniadanie. Nawet PC z HQPlayerem poległ bez walki.
Angel wygląda na bardziej uniwersalny - ma lepszy dostęp do serwisów.

12 godzin temu, lete napisał:

Wracając do tematu. 

No i faktycznie, słaba ta aplikacja.😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20220107_221712_com.hansong.primarelinkhd.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
21 godzin temu, lete napisał:

Ano robią - tu facet omawia wersję z wyjściem USB na DAC:

Pamiętaj że na usbridge sig 2Tb dysk ci będzie indeksował 100lat ,przerabiałem z volumio ,męka i szybko z tego zrezygnujesz ,no chyba że masz dysk z 500gb to może to będzie działać szybciej ,jak masz mini pc to może linuxowy roon core ja mam tak z nuc i tutaj to działa jak trzeba ,rpi4 jest prawie to samo zamula to ,maliny usbridge sig to raczej do streamu sie nadają , albo zainstaluj na tym mini pc volumio za free bo sam program jest free płacisz tylko za możliwość korzystania z tidala itp platform ,ale takie mini pc generalnie fajnie się sprawują jeśli chodzi o odtwarzanie usb z dysków . unikaj windowsa

A są jakieś "gotowe" streamery warte polecenia, które obsłużą dyski, Tidal, Spotify i co tam jeszcze z sieci. Spoglądałem na ifi zen stream (byłem blisko i nadal jestem), ale jak tam z czytaniem z dysku? Potem Yamaha 303... I kolejne... Które z dostepnych na rynku "plug & play" (lub prawie), bez wycinania nerki są warte posłuchania? Mogą być z wyjsciem analogowym lub (i) cyfrowym, ale dysk obigatoryjnie:)

Ile razy można zadawać te same pytanie.

W cenie iFi wyboru za bardzo nie ma - tym bardziej, że iFi to tylko endpoint. Wtedy lepiej chyba rzeczywiście kupić kompa typu NUC i np. do niego Roona, który zintegruje własną bibliotekę z Tidalem.

Typowe stramery są po to, żeby grać z NAS a nie po to, żeby czytać duże dyski. Zresztą najtańszy NAS też ponoć nie jest gwarantem superstabilnej pracy - jeśli biblioteka będzie duża.

Jak pisałem wyżej - na oko ten Silent Angel (3,2 kpln) wygląda na taki co uciągnie większy dysk. Ewentualnie, któryś z tańszych Coctail Audio - aczkolwiek aplikacja, co już sprawdziłem osobiście, jest co najmniej problematyczna. Choć - wbrew wcześniejszym informacjom jednego z kolegów - gapless działa też w serwisach streamingowych.

27 minut temu, dzarro napisał:

Ile razy można zadawać te same pytanie.

W cenie iFi wyboru za bardzo nie ma - tym bardziej, że iFi to tylko endpoint. Wtedy lepiej chyba rzeczywiście kupić kompa typu NUC i np. do niego Roona, który zintegruje własną bibliotekę z Tidalem.

Typowe stramery są po to, żeby grać z NAS a nie po to, żeby czytać duże dyski. Zresztą najtańszy NAS też ponoć nie jest gwarantem superstabilnej pracy - jeśli biblioteka będzie duża.

Jak pisałem wyżej - na oko ten Silent Angel (3,2 kpln) wygląda na taki co uciągnie większy dysk. Ewentualnie, któryś z tańszych Coctail Audio - aczkolwiek aplikacja, co już sprawdziłem osobiście, jest co najmniej problematyczna. Choć - wbrew wcześniejszym informacjom jednego z kolegów - gapless działa też w serwisach streamingowych.

Pytanie prawdopodobnie można zadawać wiele razy jeszcze... Chyba można? Tym bardziej po lekturze forum Head-fi gdzie podkreślono, że ifi Zen spokojnie "uciagnie" co najmniej 6T dyski. Większych chyba nie testowano? Na temat ifi Zen Stream jest tam ponad 200 stron spokojnej, otwartej dyskusji. Szczególnie ten spokój i akceptacja pytających zadziwia...

Pytanie prawdopodobnie można zadawać wiele razy jeszcze... Chyba można? Tym bardziej po lekturze forum Head-fi gdzie podkreślono, że ifi Zen spokojnie "uciagnie" co najmniej 6T dyski. Większych chyba nie testowano? Na temat ifi Zen Stream jest tam ponad 200 stron spokojnej, otwartej dyskusji. Szczególnie ten spokój i akceptacja pytających zadziwia...
To może wpłać kaucję, wpiżycz iFi i sam sprawdź.

Nadal nie za bardzo rozumiesz o co biega. Jest pytanie czy takie używanie tego sprzętu ma sens. Np. Audirvana na niezbyt mocnym PC nie będzie miała problemu z odczytaniem kilku terabajtów - ale jak zaplikujesz jej playlistę z 3000 utworów to też pewnie odczyta ale może się zawiesić, zwłaszcza jak RAM będzie poniżej 8 GB. Roon też ma podobne wymagania. Większóść streamerów ma ograniczenia w liczbie utworów w playliście, ewentualnie możliwość ustawienia limitu przez użytkownika. Do tego dochodzi czytanie rozbudowanych metadanych na aplikacjach sterujących - na Roonie nie ma problemu, na innych aplikacjach może być różnie. Czasem istotne mogą być ograniczenia smartfona czy tabletu.

W przypadku iFi moc obliczeniowa jest na pewno.mniejsza- jest pytanie czy te 6TB będzie obsługiwane zawsze i wszędzie, zaraz po wybudzniu urządzenia? Wiele streamerów ma ograniczenia w czytaniu pamięci USB - chodzi o to, żeby na szybko podpiąć playlistę z pendrive a nie indeksować terabajty.

Jest kategoria autonomicznych streamerów/serwerów - nawet z wbudowanymi dyskami. Ale poza wymienionymi wyżej producentami(Soundgenic, Coctail - chyba też ten S.Angel) są to produkty drogie lub bardzo drogie. Głównie Japończycy i Koreańczycy się w nich lubują - Melco, Auralic, Waversa, Fidata itd.

Dlatego tak dużo ludzi używa komputerów do audio - tym bardziej, że wymienione wyżej urządzenia to też komputery.
10 godzin temu, dzarro napisał:

To może wpłać kaucję, wpiżycz iFi i sam sprawdź.

Nadal nie za bardzo rozumiesz o co biega. Jest pytanie czy takie używanie tego sprzętu ma sens. Np. Audirvana na niezbyt mocnym PC nie będzie miała problemu z odczytaniem kilku terabajtów - ale jak zaplikujesz jej playlistę z 3000 utworów to też pewnie odczyta ale może się zawiesić, zwłaszcza jak RAM będzie poniżej 8 GB. Roon też ma podobne wymagania. Większóść streamerów ma ograniczenia w liczbie utworów w playliście, ewentualnie możliwość ustawienia limitu przez użytkownika. Do tego dochodzi czytanie rozbudowanych metadanych na aplikacjach sterujących - na Roonie nie ma problemu, na innych aplikacjach może być różnie. Czasem istotne mogą być ograniczenia smartfona czy tabletu.

W przypadku iFi moc obliczeniowa jest na pewno.mniejsza- jest pytanie czy te 6TB będzie obsługiwane zawsze i wszędzie, zaraz po wybudzniu urządzenia? Wiele streamerów ma ograniczenia w czytaniu pamięci USB - chodzi o to, żeby na szybko podpiąć playlistę z pendrive a nie indeksować terabajty.

Jest kategoria autonomicznych streamerów/serwerów - nawet z wbudowanymi dyskami. Ale poza wymienionymi wyżej producentami(Soundgenic, Coctail - chyba też ten S.Angel) są to produkty drogie lub bardzo drogie. Głównie Japończycy i Koreańczycy się w nich lubują - Melco, Auralic, Waversa, Fidata itd.

Dlatego tak dużo ludzi używa komputerów do audio - tym bardziej, że wymienione wyżej urządzenia to też komputery.

Dlatego pytam osoby, które miały kontakt z ifi i sprawdziły to. Na razie nie mam czasu na testowanie, ewentualne zwracanie itd. Miałem nadzieje, że na forum jest ktos, kto sprawdził to u siebie i jest w stanie odpowiedzieć jak to się FAKTYCZNIE zachowuje.

13 godzin temu, dzarro napisał:

Np. Audirvana na niezbyt mocnym PC nie będzie miała problemu z odczytaniem kilku terabajtów - ale jak zaplikujesz jej playlistę z 3000 utworów to też pewnie odczyta ale może się zawiesić, zwłaszcza jak RAM będzie poniżej 8 GB.

Intel Atom 2GB RAM + Daphile jakiś u mnie daje sobie radę. Aktualizacja biblioteki trwa długo, no ale jak często ją się robi? Po aktualizacji działa bez fajerwerków, ale też bez problemu.

Jeśli chodzi o Spotify to konfiguracja dość dziwna, ale jak już się ją raz zrobi to po prostu działa, tylko trzeba mieć wykupione konto. Tidal nie mam ale ludziska używają, Deezer nie wiem.

Mało kto wie, że w Daphile Można włączyć Graphic User Interfece, wtedy na ekranie wyświwtla okładkę płyty i obsługuiwać można podłączoną do Daphile myszką i klawiaturą. Ja przez jakiś czas miałem na laptopie jako drugi system, ale po co sobie życie komplikować, skoro thin client HP kosztował mnie £30?

Yamaha 303 chyba ma chyba wydajność 0,5 A na usb, zatem dyskow nie pociągnie,  tylko pendrive

Onkyo jak pisałem wyżej  tak

Hej,

Podłączam się pod temat. Również szukam streamera do tego samego DAC czyli Mytek Stereo 192DSD. Przez ostatnie tygodnie używałem laptopa i aplikacji Tidal oraz Qobuz. W sumie byłem zadowolony poza momentami jak załączał się od czasu do czasu wentylatorek co przy wieczornym odsłuchu jest lekko mówiąc irytujące. Pech chciał, że kilka dni temu odkurzyłem laptop i przestał działać wentylatorek i laptop i kilku minutach się wyłącza z przegrzania. Drugiego laptopa nie chcę kupować. Myślałem nad Rpi4 ( już kiedyś miałem ale bez nakładki digione ), Sotm SMS 200 lub jakiś Bluesound Node ( ale nie potrzebuje DAC ). Chciałbym możliwe maksymalnie wykorzystać potencjał tego DAC a nie wiem, na którym wejściu gra najlepiej. Do tej pory używałem tylko USB B.

Nie chciałbym przekroczyć 2 tyś zł. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

W swoim czasie najrozsądniejszym wyborem był dla SOtM sMS-200 Neo z powodzeniem funkcjonujący do dzisiejszego dnia w moim systemie który funkcjonalnością deklasuje większość konkurencyjnych produktów.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Czyli to będzie lepsze rozwiązanie od np Rpi4 z Digione? Wszystkie wejścia w Mytek będą brzmiały tak samo? Nie zależy mi na gęstych plikach. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva