Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najniżej można ciąc tweeter?

Rekomendowane odpowiedzi

Używam kolumn oversized na głosnikach Seas U22 i Seas 27TBC/G.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W symulacjach "sklejają" sie łatwo w zakresie od 1,5k do 5,5k.

Jednak najbardziej podoba mi się  granie tego comba przy podziale ok. 1,5k (II rząd), jednak nie wiem czy to nie jest za nisko dla tego wysokotonowca.

Próbować kombinować z IV rzędem?

Nie puszczę go z dymem zamin nazbieram do skarbonki na Bliesma T-34?

II rzad 1600.PNG

IV rząd.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

jak Ci się tak podoba to graj i nie wnikaj bo zadowolenie jest bezcenne

.... dopóki się nie spali

jak padnie to będziesz wiedział , że trzeba kombinować, drogie nie są więc wymienić łatwo

https://loudspeakershop.eu/glosnik-seas-27tbcg-h1147-06-p-2248.html

Można jeszcze taniej:

Ukryta Zawartość

Ciekawostka: zestawy naprawcze serii 27:  TB, TD, TF.. sa zamienne- sprawdziłem.

Ukryta Zawartość

na pewno efektowne przy pierwszym odsłuchu takie niskie cięcie, ale czy to naturalne brzmienie?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ten zestaw głośników męczę juz dłuższy czas. Da się na nich ulepić mnóstwo kombinacji; nawet nienajgorsze  połączenie I rzędu  na ok 5k.

Jednak układ podobny to tego seasowego kitu podoba mi się najbardziej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rekordową konstrukcję tego typu widziałem kiedyś w formie monitora na Dayton'ach - RS225 i metalowym tweeterze. Podział był na 1.2kHz, później podniesiony do 1.4k, akustycznie 6th na filtrach C-E.

BTW - jaki jest rząd akustyczny w pierwszym przypadku (filtr elektryczny 2nd) - 4th (polaryzacje zgodne) czy coś innego?

Łatwym sposobem podnoszenia mocy tweeterów przy niskich podziałach jest zastosowanie Waveguide. Jest nawet gotowy 27TBCD-GB/DXT, pasujący średnicą w miejsce 27TBC/G i bardzo do niego podobny pod względem kopułki i napędu. Tylko trzeba optymalizować filtr, żeby zapewnił na raz korekcję spadku wysokich i filtrację do podziału. Tak czy siak ok. 3dB więcej efektywności w zakresie 1.5 - 2k oznacza, że DXT dostanie ok. 2x mniej mocy jeżeli ma zagrać z tą samą głośnością. Do tego cofnięcie napędu pozwoli użyć wyższego rzędu elektrycznego przy zachowaniu akustycznego, a więc ochrona cewki napędowej się jeszcze dodatkowo poprawi.

Gdyby jednak DXT był nie do zaakceptowania z uwagi na silniej zaznaczony break-up, można kupić WG-148R Visatona i przejść na "szmaciarstwo" - 27TDC i inne z tym frontem pasują. Można znaleźć pomiary pokazujące ładne charakterystyki takiego połączenia (tylko że z tweeterem od niemieckiego Intertechnik, z ich oznaczeniami "NoFerro").

Jest jeszcze opcja hi-endowa, w postaci Excela T35C002 z Waveguide Troelsa Gravesena. Powinien dać radę z podziałem 1.5kHz. WG generalnie poprawia charakterystyki kierunkowe tweetera, więc nawet 35mm kopułka w WG będzie lepsza pod tym wzgledem niż 27mm montowana klasycznie.

Edytowane przez misiomor

misiomor

Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Na piewszym rysunku- zwrotnica wygląda dość podobnie jak powyższy, seasowy kit.

Czyli Seas 27TBC/G nie nadaje się do ciecia 1,5k? Nawet IV rzędem? Kiedy można spodziewać się usłyszeć zniekszałcenia?  Na razie takowych wyraźnych nie usłyszałem- a próbowałem na dość sporych głośnościach.

Parametry TBC są niezłe już od 1k:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, jurek napisał:

Czyli Seas 27TBC/G nie nadaje się do ciecia 1,5k?

Swego czasu grałem troche na niedużych podłogówkach, gdzie ten Seas był cięty filtrem LR4 przy 1350 Hz i nie było słychać jakiś problemów. 

Ja ciąłem jakoś tak, no to już bardziej się nie da 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 hour ago, jurek said:

Na piewszym rysunku- zwrotnica wygląda dość podobnie jak powyższy, seasowy kit.

A więc akustyczne LR4, OK. Nie wiem tylko jak były mierzone fazy, czy współpraca fazowa (prawidłowa w polaryzacjach właściwych, null w odwrotnych) się potwierdzi w pomiarze walidacyjnym na kolumnie zrobionej w 100% i mierzonej jako całość.

1 hour ago, jurek said:

Czyli Seas 27TBC/G nie nadaje się do ciecia 1,5k? Nawet IV rzędem?

Tego nie powiedziałem. Może nawet na elektrycznym drugim rzędzie się wyrobi. Chociaż być może nie na każdym materiale muzycznym i przy głośności limitowanej możliwościami midwoofera.

Widziałem kiedyś pomiar 27TBFC/G sterowanego w okolicach 1kHz (sygnał zmodulowany 3-prążkowy). Amplituda była taka, że tweeter przekraczał swoje Xmax chyba ze 2x. A po stronie zniekształceń było w miarę OK. To jednak nie rozstrzyga o ew. groźbie spalenia termiką.

Tylko że po co robić gorzej, jak można lepiej (od strony obiektywnej, subiektywnie to degustibus...). DXT ma charakterystyki kierunkowe dużo stabilniejsze w funkcji częstotliwości a także bardziej zbliżone do dużego midwoofera w punkcie podziału. A to dzisiaj modne żeby zwracać uwagę na charakterystyki kierunkowe. Tylko trzeba ogarnąć opanowanie dyfrakcji (kwestia odległości tweetera od poszczególnych ścianek) i korekcji "tubowego" spadku najwyższej góry. Słyszałem też o możliwości podmiany układu magnetycznego z komorą na ten od 27TB(F)C/G - podobno poprawiają się harmoniczne na dole, choć i tak wyższa efektywność krytycznego zakresu sprawia, że wysterowanie się zmniejszy, a z nim i zniekształcenia.

PS. Odnośnie rzędów filtrów, to bym ich nie przeceniał. Jest kolosalna różnica w wytrzymałości tweetera między filtrowaniem (elektrycznie) pierwszym rzędem a drugim, bo pierwszy nie nadąża za wzrostem mocy sygnałów muzycznych wraz ze spadkiem częstotliwości w zakresie 2kHz -> 200Hz. Tym niemniej drugi jest już w miarę wystarczający (choć tak nisko jak przy 1.5k może być na granicy) a powyżej trzeciego zysków praktycznie już nie ma - bo częstotliwości poniżej podziału są już mocno odfiltrowane nawet dla 3rd, a z kolei wyższe rzędy akustyczne oznaczają mniejsze odciążenie tweetera przez midwoofer lekko powyżej podziału.

Wszystko fajnie póki wzmacniacz się nie sprzęgnie lub nie straci kontroli…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gdyby wzmacniacz miał się wzbudzić, to prędzej zrobi to przy 20kHz (albo i wyżej) niż przy 2kHz. A wtedy żaden filtr nie pomoże, bo problem będzie w zakresie przepustowym.