Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Elac Vela BS403 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do kablarzy (sceptyków proszę o niezaśmiecanie wątku) - jakie kabelki do Elac Vela BS403 ? Grają z Pathosem Classic MK3 na lampach B.Boy. Obecnie - Chord Clearway, ale mam wrażenie, że trochę muli. Mam porównanie do Tellurium Q Black II i lamp Mullarda. Zakładając, że nie wymieniam lamp jaki kabel w celu nie tyle rozjaśnienia, ile lepszej szczegółowości? Moje typy, które znam - Mellodica Brown Sugar czy właśnie Tellurium. Jest tylko jeden problem - potrzebuję tak ze 2x4m, więc nie jest to tania zabawa. 

Clearway jest taki wredny.. mało rozdzielczy i biedny z basem.

Chyba najbardziej rozjaśniającym kablem jest YTDy Audioburaka... jak mieszkasz na trasie Puławska POW Połczyńska to ci moge go podrzucić na tydzień nawet.

Popieram, ale nie zapominaj również o IC, a tu YTDY nadaje się takżesamo 😉 

W niektórych systemach jego wymiana daje więcej, niż głośnikowego.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Chord Clearway, ale mam wrażenie, że trochę muli.

Zamulanie to jedna z ostatnich rzeczy, o jakie można posądzić tego Chorda. Oczywiście, że są lepsze od niego ale kosztują dużo więcej. Może to nie on stanowi ograniczenie w systemie?

9 minutes ago, piotrek7 said:

Zamulanie to jedna z ostatnich rzeczy, o jakie można posądzić tego Chorda. Oczywiście, że są lepsze od niego ale kosztują dużo więcej. Może to nie on stanowi ograniczenie w systemie?

Może być - podmienię lampy i zobaczymy. 

41 minutes ago, audioburak said:

Popieram, ale nie zapominaj również o IC, a tu YTDY nadaje się takżesamo 😉 

W niektórych systemach jego wymiana daje więcej, niż głośnikowego.

Dziękuję za dobre chęci, ale mam mentalne problemy z takimi kablami 😬

Pewnie masz rację, ale niedawno jeden z kolegów wymieniał kilka OPAMP'ów w DAC

i stwierdził, że wymiana kabla właśnie na tego parweniusza dała więcej ...

Niemniej życzę pełnego sukcesu z kolejnymi lampami ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz, artur 1984 waw napisał:

Może być - podmienię lampy i zobaczymy. 

Być może połączenie Pathosa z BB sprawiło, że masz za dużo "lampy w lampie"? Sprawdź lampy w rodzaju Sylvanii, które grają bardzo gładko ale nie ocieplają brzmienia. Sprawdź interkonekty. Za każdym razem gdy bawiłem się kablami, one w większym stopniu wpływały na dźwięk niż głośnikowe. Jak masz zmieniać Chorda, zrób to na samym końcu bo to dobry kabel

2 minutes ago, piotrek7 said:

Być może połączenie Pathosa z BB sprawiło, że masz za dużo "lampy w lampie"? Sprawdź lampy w rodzaju Sylvanii, które grają bardzo gładko ale nie ocieplają brzmienia. Sprawdź interkonekty. Za każdym razem gdy bawiłem się kablami, one w większym stopniu wpływały na dźwięk niż głośnikowe. Jak masz zmieniać Chorda, zrób to na samym końcu bo to dobry kabel

Dzięki - to wartościowa porada - dam znać jaki efekt. Lubię Chorda, szczególnie że zainwestowałem w 2x5m (taki układ pomieszczenia w którym obecnie gra ten wzmacniacz).

Najlepszy kabel jaki mialem jesli chodzi o rozdzielczosc, szczegolowosc, otwartosc dzwieku to chord signature. 

Tellurium wszystkie do ultra silver sa gorsze. Black to w ogole nie ta droga. 

Jesli zdecydujesz sie na signature to szukaj pierwszej wersji w uzywce. Bedzie duzo taniej niz nowe modele a poziom grania ten sam. Minus taki, ze sa bardzo sztywne. Niestety za 2x5m tanio nie bedzie nawet z drugiej reki. 

Wieza STEREO Technics :)

Jeśli jesteś szczególnie związany emocjonalnie 😉 z Chordem, to go zostaw. 

Jest jeszcze trzecia droga, o której nie wspomniano - bi-wiring.

Przy wstrętach do tanich kabli nawet próba może być kosztowna, bo np. dobrej

klasy przewód Neotecha rzędu 22 - 24 AWG przy 8 - 10 m na stronę to spory wydatek.

Mam z niego IC i to dobry kabelek; nic nie psuje, jednak to "skok na główkę" 😉 

Jednak cena metra to 21 - 25 zł/m, co przy potrzebnych długościach ...

Wczoraj podmienilem interkontent i faktycznie problem jakby się zmniejszył. Chorda zostawiam (mam go w bi-wiring, ale tylko do kolumn, Pathos ma pojedynczy terminal). Idę jeszcze w kierunku zmiany lamp i pewno problem się rozwiąże. Mam w drugim wzmaku Mullardy i problemu w ogóle nie było. Problem zaistniał po podłączeniu Classica w mniejszym pomieszczeniu do Elac`ów. 

43 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

Idę jeszcze w kierunku zmiany lamp i pewno problem się rozwiąże

W tym modelu są ECC88? Jeśli tak, kup NOS Sylvania, o których wspomniałem. Sam ich używam. Kosztują tyce co współczesne EH a biją je jakością dźwięku na głowę. Wypożycz interkonekty Acrolinka. Nawet najtańsze z oferty są bardzo dobre. Sam korzystam z Furutecha FA-Alpha S22 właśnie dlatego, że jest bardzo wyrównany a nie "efekciarski"

Czy mogę spytać - co znaczy

2 godziny temu, artur 1984 waw napisał:

mam go w bi-wiring, ale tylko do kolumn

bo nie mogę znaleźć tej wersji Chorda.

5 hours ago, audioburak said:

Czy mogę spytać - co znaczy

bo nie mogę znaleźć tej wersji Chorda.

? 2x banan do wzmacniacza - 4x banan do kolumn. przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To wiem, ale widziałem tylko wersję Chorda z dodanymi zworkami do głośników, a nie

z pełnym prowadzeniem od zacisku wzmacniacza - i stąd moje pytanie.

Rozumiem, że ten kabel na foto to właśnie Chord Clearway ?

1 hour ago, audioburak said:

To wiem, ale widziałem tylko wersję Chorda z dodanymi zworkami do głośników, a nie

Ten to jakiś inny Chord, ale mój wygląda tak samo. Kupowałem w TransAudio.

W dniu 18.01.2022 o 16:06, AndrzejPiaseczno napisał:

Clearway jest taki wredny.. mało rozdzielczy i biedny z basem.

Chyba najbardziej rozjaśniającym kablem jest YTDy Audioburaka... jak mieszkasz na trasie Puławska POW Połczyńska to ci moge go podrzucić na tydzień nawet.

Jak biedny z basem to pomaga zakup 4 kabli 20x0,5 🙂 Dochodzi głęboka średnica, przestrzeń, szeroka scena. 

Ps. Przy mniejszych ilościach drutu tego nie ma...

OK. Czyli konfekcja chyba na miejscu ...

Moje "Chordy" :)... ja te 10x 0.5 dałem na żyłę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AndrzejPiaseczno
15 hours ago, audioburak said:

Przepraszam - mój błąd - moja wersja jest właśnie taka jak piszesz - z wyprowadzonymi zworkami.

Czyli jest to zwykłe połączenie kablem przez wielu źle ocenianym właśnie

pod względem przejrzystości. A nie po to IMHO kupuje się wstęgę ...

Dlatego uważam, że powinieneś spróbować bi-wiringu choćby ze względu

na sentyment 😉 do Clearway'a.

Ale podejmowane próby czy ostateczny zakup już zależą od Ciebie.

Na razie wymieniłem lampy i interkonekt z dotychczasowego, lichego Audioquesta na... do kompletu Clearway. Na razie słucham i jeszcze nie oceniam, ale chyba jest lepiej. 

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Na razie wymieniłem lampy i interkonekt z dotychczasowego, lichego Audioquesta na... do kompletu Clearway. Na razie słucham i jeszcze nie oceniam, ale chyba jest lepiej. 

Co do kabli, tanie i bardzo dobre

Jantzen Audio Bi Wire 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość