Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo w małym biurze

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

buduje dom i własnie jestem na etapie elektryki itp kabelków i myślę nad audio w swoim małym biurze

Tak to wygląda jeszcze nie mam fot ze środka zrobię w tym tygodniu może o ile jest taka potrzeba
Zielona do ściana na przeciwko, ją mogę wyłożyć czymś akustycznym, jakieś panele drewniane?
Czerwone to wiszące głośniki
Niebieskie biurko pod nimi
Żółty to TV który tam będzie wisieć 48-55 cali i będę go chciał na jakimś fajnym wysięgniku

tak to wygląda

f0df5868f89b9940.png

biurko 80cm od podłogi, TV ma 61 cm wysokości a go przekręcając nie może walić o głośniki bo go nie przekręcę więc głośniki muszą wisieć minimum 150cm nad ziemią i bardzo blisko miejsca w którym siedzę będzie odsłuch więc raczej niemożliwe jest skierowanie ich bezpośrednio na mnie nawet i tutaj pytanie jak to ugryźć.

Może nie warto w ogóle się bawić w kabelki tylko iść w monitory aktywne bliskiego pola? Prosiłbym o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/157831-stereo-w-ma%C5%82ym-biurze/

Rozumiem, że TV pomiędzy głośniki nawet po łyżce do butów nie wejdzie ...

A z głośnikami poniżej TV ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pozostają dwie możliwości: słuchawki albo

wysokiej jakości obrotowy fotel, a głośniki na ścianie "zielonej" 😉 

bo i akustyka może być lepsza, niż w tej niemal wnęce.

Chyba tak naprawdę trzeba monitorki  dać na biurko, albo wybrać takie, które nie tylko

można postawić, ale jakby było ostatecznie nieco luzu - powiesić.

Bywają takie konstrukcje od razu z wieszakiem, mimo BR z tyłu. Wieszak jednocześnie

rozprowadza energię na boki - tu można zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No własnie tutaj chodzi głownie o odsłuch podczas pracy żeby coś grało 😛 nie wiem czy muzyka którą bym słyszał z tyłu byłaby komfortowa dla mnie ....  fotel obrotowy mam to nie problem 😉

Na biurku bez szans coś postawić są za duże będą zasłaniać monitory albo TV

Oczywiście jest jeszcze druga sprawa jak to powiesić w ogóle żeby miało sens 😄

Edytowane przez Ghotti

Ukryta Zawartość

albo z dłuższą dostawą:

Ukryta Zawartość

można chyba jeden i drugi ustawić bezpośrednio na siebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo pewność, albo stan dziewiczy, a poza tym uchwyty "chwytające" nie są pewne,

szczególnie, że trzeba kolumny nachylić ku dołowi i to nie 5 stopni ...

Albo kolumienki  też sobie wyrzeźbić, żeby żalu nie było 😉 

• 3 tygodnie później...

Może Cabasse EOLE 4 i dedykowany, nieduży subwoofer? 😉 Nawet w komplecie stereo będzie to grać fajnie.

https://www.cabasse.com/en/eole-4/

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Najwazniejsze pytanie jeszcze nie padlo > how much?

Gdyby nie te cztery monitory, to postawil bym cos pozadnego ZA BIURKIEM!

Masz na to miejsce (za soba) wiec biurko nie musi byc waskie i „przyklejone“ do sciany. Uzywam taki setup i brzmi to znakomicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9673.thumb.jpg.4fdda53baf776d1abfd00e9183af7cb8.jpg

Glebokie biurko i glosniki na scianie albo na stojakach

IMG_9675.thumb.png.c664b91f762d88544614d980b3744341.png

How much???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za biurkiem nie ma szans 😉 zostają tylko ściany, gabinet nie jest wielki więc w grę wchodzą tylko satelity/monitory na ścianach. Za sobą planuję jakiś fotel do odpoczynku wrzucić

how much? nie wiem 😄 5-7k brutto na zestaw 😉 ale to zależy czy np. wzmak + głośniki? Czy może jakieś aktywne bliskiego pola? Najpierw musiałbym wiedzieć co chce i gdzie 😄

biurko będzie 70-80 głębokie, ale monitory chciałbym powiesić na scianie 🙂

Musze się przejechać i zrobić foty jutro/sroda powinno się udac

Co dokładnie kupię to są powiedzmy detale obecnie, bo nie wiem czy kłaść tam kable głośnikow, robić gniazda elektryczne itp itd  😉 stan domu SSZ więc mam czas na wybór komponentów bardziej chodzi w co iść w aktywne głośniki bliskiego pola, czy kłaść kable pod głośniki 😉 a może profilaktycznie zrobić to i to 😄

Edytowane przez Ghotti

Polk Audio RTi już były wspominane, ale gdybyś miał kogoś manualnego, to tej samej firmy

są już większe monitory z BR na froncie. A manualny dlatego, że gdyby je położyć na półce,

czyli na bocznej ściance, albo na dwóch oddzielnych półkach kierując w dół ...

Pionowo byłby kłopot, a położone na boku można przechylić

Ukryta Zawartość

tu akurat połowa ceny sklepowej ...

Ukryta Zawartość

tu nawet nie chodzi jak już pisałem o konkretny model tylko o rozmieszczenie +/- i w którym kierunku iść 😉 czy dawać wzmaka + dwa głosniki gdzieś powiesić (i tu pytanie jak i gdzie 😄 ) czy np. iść w głośniki bliskiego pola np. Edifiery S3000pro jako przykład bez wyboru konkretnego modelu 🙂

To czy wezniesz glosniki aktywne czy pasywne+wzmak nie ma wplywu na ich rozmieszczenie -> i jedne i drugie musza zawisnac na scianie nad monitorami. Decyduja aspekty funkcjonalne:

- polaczenie/wejscia

- jak/gdzie reguluje glosnosc

Przy tak mikroskopijnej odleglosci (biurko glebokosci 70-80cm) mozna sie od jakichs audiofilskich wymagan pozegnac. 

Siedzisz miedzy tymi glosnikami jak miedzy "wielkimi sluchawkami"

Czyli jesli zredukujesz "audiofilskie" oczekiwania do "sluchania muzyki przy pracy w komputerze", to rownie dobrze mozna pomyslec o "niekonwencjonalnym, odjazdowym" rozwiazaniu, ktore wlasnie realizuje w moim innym ulubionam "miejscu pracy" -> w kuchni 🙂

Mam na mysli dobry SOUNDBAR!!!! z subwooferem.

Zdaje sobie sprawy, ze zaraz na mnie wszyscy napadna za taki bzdurny pomysl 

Ale..

Mozesz go podwiesic pod monitorami, Ma tylko 11cm glebokosci / 6,5cm wysokosci i 100cm szerokosci.

Subwoofer pasuje pod biurko

Tutaj tylko przyklad

SAMSUNG HW-Q800A/ZG

Gag powyzszego modelu to "granie w gore" ktore podnosi scene na wysokosc monitorow/uszow.

2021-Soundbar-MKT-F04-11-1-4ch-sound-Dol

Po prostu przejdz sie do Saturna/Mediamarkt czy innego sklepu, usiadz 1m przed telewizorem, pod ktorym lezy taki soundbar, pusc kilka wlasnych kawalkow przez BT, AirPlay,... to sie zdziwisz

A sa jeszcze duzo lepsze potezniejsze Soundbary z bardziej audiofilskim brzmieniem (Revox, Sonos, Sennheiser, Teufel, ...) 

Takiego Revoxa to bym zaraz dziabnal !!!

Revox-studioart-s100-audiobar-soundbar-s

Edytowane przez xajas

Nie oczekuję audiofilskiego brzmienia szczególnie z takiej odległości i w tak małym pomieszczeniu 😉 soundbar jest ciekawy nie brałem go pod uwagę w ogóle

To czy wezniesz glosniki aktywne czy pasywne+wzmak nie ma wplywu na ich rozmieszczenie -> i jedne i drugie musza zawisnac na scianie nad monitorami. Decyduja aspekty funkcjonalne:
- polaczenie/wejscia
- jak/gdzie reguluje glosnosc
Przy tak mikroskopijnej odleglosci (biurko glebokosci 70-80cm) mozna sie od jakichs audiofilskich wymagan pozegnac. 
Siedzisz miedzy tymi glosnikami jak miedzy "wielkimi sluchawkami"

Czyli jesli zredukujesz "audiofilskie" oczekiwania do "sluchania muzyki przy pracy w komputerze", to rownie dobrze mozna pomyslec o "niekonwencjonalnym, odjazdowym" rozwiazaniu, ktore wlasnie realizuje w moim innym ulubionam "miejscu pracy" -> w kuchni
Mam na mysli dobry SOUNDBAR!!!! z subwooferem.
Zdaje sobie sprawy, ze zaraz na mnie wszyscy napadna za taki bzdurny pomysl 
Ale..
Mozesz go podwiesic pod monitorami, Ma tylko 11cm glebokosci / 6,5cm wysokosci i 100cm szerokosci.
Subwoofer pasuje pod biurko
Tutaj tylko przyklad
SAMSUNG HW-Q800A/ZG
Gag powyzszego modelu to "granie w gore" ktore podnosi scene na wysokosc monitorow/uszow.

2021-Soundbar-MKT-F04-11-1-4ch-sound-Dolby-ATMOS-DTS-X-PC.jpg?%24FB_TYPE_A_JPG%24
Po prostu przejdz sie do Saturna/Mediamarkt czy innego sklepu, usiadz 1m przed telewizorem, pod ktorym lezy taki soundbar, pusc kilka wlasnych kawalkow przez BT, AirPlay,... to sie zdziwisz
A sa jeszcze duzo lepsze potezniejsze Soundbary z bardziej audiofilskim brzmieniem (Revox, Sonos, Sennheiser, Teufel, ...) 
Takiego Revoxa to bym zaraz dziabnal !!!
Revox-studioart-s100-audiobar-soundbar-schwarz-lowboad-tv-board-close-up.jpg

W domu mam dobsluchania co w o mnie, a w pracy starczają mi poczciwe Creative T20. Można w jakieś edifire pójść, czy podobne. Ważne, aby nie męczyło ucha.
Kolega kupił do domu soundar chyba blusound za 4k czy cóż i wg mnie dramat. Suba też ma do kompletu.

Odpuść sobie temat soundbara. Każdy z nich brzmi gorzej, lub bardzo słabo w audio. Jeśli nie chcesz jakoś dużo inwestować, to kup sobie jakieś monitory aktywne typu Audio Pro A26 i temat masz już z głowy. Małe, funkcjonalne i będzie dobre audio (przedewszystkim)

• 2 tygodnie później...

Byłem w końcu pomierzyć i w sumie dobrze się stało bo 4x monitor w linii nie ma szans zmieścić 😉 więc będzie jak na foto monitory czerwone, zółty TV (48 lub 55) zielona to górna krawędź biurka

Ukryta Zawartość

Chyba nie ma za bardzo co rzeźbić w .... 🙂 pójde w jakieś aktywne kolumny np. Edifiery s3000 pro z tego co widze to łączność jest po BT i wstarczy ze elektryk dorobi mi gniazdka po nie.

Myslicie dać w rogu jedną sztukę z prawej strony obok pierwszego monitora? a drugą nad TV moze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na jednej wysokosci zagraja lepiej niz jak jeden bedzie pod innym katem na innej wysokosci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

55" ogladane z odleglosci 1m?

To gorzej niz tenis ogladany z 1. rzedu 😉

Dlaczego TV na bocznej scianie a nie na przeciwleglej?

Edytowane przez xajas

TV będzie po lewej na wysięgniku, za fotelem biurowym będę miał fotel normalny żeby się rozwalić 😉  więc jakieś 2m masz w pierwszym poscie bedzie przy zielonej scianie w rogu

Edytowane przez Ghotti

Dzięki za pomoc 😉 zdecydowałem się na monitory aktywnego bliskiego pola np DYNAUDIO LYD 5 Black – Aktywny monitor coś co podepnę po BT + prąd do każdego głośnika 🙂 dam po 4x gniazdko elektryczne za monitorami a potem pomyślę jak to rozmieścić jakoś jakoś blisko monitorów i tyle 🙂