Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup sensownego klona Conrad Johnson PV-12

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej dogadać się z kimś z forum ze złożenie na sensownych podzespołach. Kilka osób kupiło gotowca w Chinach, później wymieniali część elementów a finalnie deklarowali sprzedaż i chęć złożenia od podstaw 🙂 . 

Tak mi się wydawało,że sens kupna gotowca będzie dyskusyjny.

Wczoraj zakupiłem komplet elementów do zmontowania tego klona od jednego z forumowiczów. Muszę tylko dokupić potencjometr, zasilacz i jakieś lampy na start i mam komplet części. Obudowę sam sobie sklecę, ale muszę poszukać kogoś, kto mi poskłada wszystko na płytce. Myślę ,że w dziale DIY będzie najsensowniej.

@Felixs Zestaw pewnie z aliexpres. Od razu ustal ze składającym które elementy warto wymienić na lepsze. Dobry transformator lampy i ogień ! 

A czasem budowa klona nie jest swoistą kradzieżą praw autorskich myśli technicznej i intelektualnej?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

22 minuty temu, sir.jax napisał:

A czasem budowa klona nie jest swoistą kradzieżą praw autorskich myśli technicznej i intelektualnej?

Powiedz to PepsiColi 🙂

19 minut temu, sir.jax napisał:

I po co ten ferment? Że niby co, nie można zbudować sobie urządzenia wg topologii podobnej do stosowanej przez .... 

Chłopie, technologia lamp elektronowych niedługo będzie miała 100 lat. Tu już wszystko wymyślono i zrobiono. Podobnych układów jest tysiące. 

Może nie w porządku byłoby rżnąć wzornictwo firmowe i jeszcze oznakować to firmowym (nie swoim) logo. 

1 godzinę temu, Tomek 1685 napisał:

I po co ten ferment? Że niby co, nie można zbudować sobie urządzenia wg topologii podobnej do stosowanej przez .... 

Chłopie, technologia lamp elektronowych niedługo będzie miała 100 lat. Tu już wszystko wymyślono i zrobiono. Podobnych układów jest tysiące. 

Może nie w porządku byłoby rżnąć wzornictwo firmowe i jeszcze oznakować to firmowym (nie swoim) logo. 

Dlaczego zatem wykropkowałeś?

Poczytaj sobie o prawach autorskich i własności intelektualnej, to że na obudowie nie nakleisz nazwy Conrad Johnson,  nie oznacza, że wszystko jest cacy.

Masz rację co do logo, tu się zgadzam.

Poza tym to było tylko pytanie grzecznościowe, a za chwile widzę, że powstanie gównoburza.

Odpowiedź jeszcze, czy jak zacząłbyś robić klon dajmy na to zasilacza MuzgAudio, albo innego  Nostromo, ale wiadomo nie używałbyś nazwy, a projektant i właściciel  by się o tym dowiedzial, myślisz, że byłby zadowolony? 

Zwłaszcza, że powstawały by wątki na publicznych forach?

Tak tylko pytam. 😉

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

jeżeli firma udostępniła schemat ,to można... jeśli nie - to jest złodziejstwo... ale jak sklonujesz dla siebie ,to mało szkodliwe,kloner i tak by nie kupił oryginału ,bo go nie stać...

Wykropkowałem żebyś sobie tam wstawił co tylko chcesz.

Tak jak napisałem wcześniej, nie uważam aby przy budowaniu urządzeń , sugerowanie się rozwiązaniami komercyjnymi stanowiło nadużycie. 

Wielu użytkowników buduje w ten sposób swoje urządzenia, ja również i na razie nie widziałem aby któreś urządzenie było clone'm jakiegoś urządzenia będącego w ofercie …....

No może raz ktoś tam zrobił prawie Leben'a z wyglądu, a drugi z nazwy.

Jeszcze żebyś mnie dobrze zrozumiał, to dodam, że  używanie do określania urządzeń samoróbek, nazw ich komercyjnych  "odpowiedników" , jeśli nie jest używane w celu własnej reklamy,  jest OK,  bo daje wyobrażenie o jakości wytworu lub bardziej o możliwościach danej topologii układu. No bo jeśli firma....... takie rozwiązania stosuje, to, wiadomo co.

Jeśli chodzi o MuzgAuduo to ten przykład jest bez sensu. Po co go klonować skoro w cenie za jaką Konrad sprzedaje gotowe zasilacze, nie byłbym w stanie sam takiego zrobić.  Proste, nie? 

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

jeżeli firma udostępniła schemat ,to można... jeśli nie - to jest złodziejstwo... ale jak sklonujesz dla siebie ,to mało szkodliwe,kloner i tak by nie kupił oryginału ,bo go nie stać...

Co znaczy "jak udostępnia schemat"?

Akurat schemat tytułowego urządzenia to jeden z podstawowych, chyba najpopularniejszych, klasycznych układów stosowanych w przedwzmacniaczach produkowanych przez setki firm (WK-WA).  Różnice są symboliczne i sprowadzają się do zastosowania innych lamp, innych wartości napięć, co się komu podoba. 

Każdy może to zbudować, bez poczucia że jest złodziejem. Sugerowanie tego komukolwiek jest wielkim nadużyciem.

Trudno określać dlaw kategoriach, czy kogoś stać czy nie stać. 

Wiele urządzeń, które budowałem, w ostatecznym rozrachunku kosztowało mnie więcej niż zapłaciłbym na wtórnym rynku za fabryczny klocek,  którym się sugerowalem.

16 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Każdy może to zbudować, bez poczucia że jest złodziejem. Sugerowanie tego komukolwiek jest wielkim nadużyciem.

w takim razie masz rację,nie znam się na technice lampowej🙂

17 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Wiele urządzeń, które budowałem, w ostatecznym rozrachunku kosztowało mnie więcej niż zapłaciłbym na wtórnym rynku za fabryczny klocek,  którym się sugerowalem.

ja też ,ale ja dłubię kolumny,staram się robić swoje ,nie kopiować koncepcji firmowych,no ale tu jest pewnie większe pole do popisu niż lampy....

..no i ja teraz troszkę więcej wiem ,i dobrze🙂

temat ciekawy,w technice zestawów głośnikowych jest inaczej,niektórzy poszukują wręcz schematów zwrotnic uznanych konstrukcji,żeby sklonowac i nie kupic drogiego oryginału,np . swego czasu proac response...