Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz lampowy? Hybrydowa końcówka? A może inny sposób na poprawę średnicy, separacji i sceny?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

dla mnie źródło = wzmacniacz = kolumny

Zmiana w dźwięku po zmianie kolumn czy wzmacniacza jest dużo bardziej spektakularna niż zmiana źródła.

Ciekawe, czy są już jakieś opinie o tym wielemającym 😉 pre 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC, USB, FM, Phono i jeszcze BT ... ale pewnie za tani ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak na marginesie chciałbym dodać, że obecne połączenie przedwzmacniacza Hegla z NADem 2200 nie wypada wcale źle. Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepiej brzmiące 3 tysiące złotych, jakie dotychczas słyszałem. Piszę to na wypadek, gdyby ktoś, kto to kiedyś przeczyta zdecydował się te dwa elementy ze sobą połączyć. Całość brzmi o niebo lepiej niż NAD 2200 z dedykowanym przedwzmacniaczem NADa (1130 lub 1250) a także lepiej niż zintegrowane Hegle z niższej półki (mam porównanie tylko do modeli 80 i 100, bo wyższych nie słuchałem we własnym systemie). Wiadomo jednak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, podobnie jak niezdrowa skłonność do wydawania coraz większych pieniędzy na teoretycznie coraz lepsze komponenty. Inna sprawa to jakim kosztem zostanie okupiona poprawa brzmienia i czy obiektywnie będzie to brzmienie lepsze czy po prostu takie, które bardziej odpowiada właścicielowi.

Z racji posiadania przyszło mi do głowy rozwiązanie które może dać ci to czego szukasz a mianowicie końcówka mocy BAT vk-200 oraz BAT vk-3i lampowe pre . Energi nie zaoszczędzisz bo grzeje ale radość z muzyki wielka. Właśnie wczoraj podłączyłem BSN 2i wprost do końcówki i zdałem sobie sprawę ile moje PRE BAT VK-30SE wnosi do sceny , jej budowy lokalizacji i separacji instrumentów. Muzykalność na bardzo wysokim poziomie.
Osobiście jestem na etapie zmiany BSN 2i na nowe lepsze źródło oraz leszy DAC choć BSN zaskakująco dobrze gra jak na swoją cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Btw - rozmawiałem ze sprzedającym i sprzęty są po profesjonalnym serwisie w couguar audio - ma kwity więc nie obawiaj się jego wieku. Jeśli masz blisko do Wrocławia wpadaj do mnie posłuchać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, g88 napisał:

Zmiana w dźwięku po zmianie kolumn czy wzmacniacza jest dużo bardziej spektakularna niż zmiana źródła.

Są spektakularne, ale koniec końców i tak całość determinuje najsłabszy element. Widziałem wiele systemów z zaniedbanymi źródłami, które grały na połowę możliwości. Najważniejsza jest całość i synergia pomiędzy elementami. Oczywiście to tylko moje zdanie i każdy ma prawo mieć swoje :) 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

7 godzin temu, Audiomagic.pl napisał:

Są spektakularne, ale koniec końców i tak całość determinuje najsłabszy element. Widziałem wiele systemów z zaniedbanymi źródłami

Jak masz na myśli porównanie do zwykłego PC i dobrego źródła to tak. Ale gdybym miał do wydania 10 tys na audio, to na pewno połowa kwoty nie poszłaby na źródło. 

6 godzin temu, g88 napisał:

Jak masz na myśli porównanie do zwykłego PC i dobrego źródła to tak. Ale gdybym miał do wydania 10 tys na audio, to na pewno połowa kwoty nie poszłaby na źródło. 

Ale 1/3 już mogłaby. Swoją drogą, jakbym miał 10 tys. to bym postawił na dobrą integrę z wbudowanym źródłem i fajne paczki :)

Albo KEF LS50, suba i Toppinga MX5. Nawet na płyty by zostało.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

15 godzin temu, g88 napisał:

A moim zdaniem właśnie połowę przeznaczyłbym na dobre źródło ..tym bardziej że bluesound w tej materii wg.mnie oczywiście jest słabym wyborem jeżeli ktoś słucha strumieniowo.. dodatkowo najczęściej po jakimś czasie mając punkt odniesienia zaczynamy zmiany i rzadko na początku tej drogi zmieniamy zmieniamy piec i kolumny jako pierwsze ..dlatego w moim podejściu do tematu wywalam najsłabsze ogniwo a jak ono już jest całkiem przyzwoite to reszta już jest "łatwiejsza" do wymiany ..i wg.mnie zaczynając od słabego źródła nabywamy poniekąd wzór który zostaje w głowie i pamięci jak to brzmi na czymś słabym a to nie jest raczej dobre ..ale to moje zdanie 🙂

A moim zdaniem właśnie połowę przeznaczyłbym na dobre źródło ..tym bardziej że bluesound w tej materii wg.mnie oczywiście jest słabym wyborem jeżeli ktoś słucha strumieniowo.. dodatkowo najczęściej po jakimś czasie mając punkt odniesienia zaczynamy zmiany i rzadko na początku tej drogi zmieniamy zmieniamy piec i kolumny jako pierwsze ..dlatego w moim podejściu do tematu wywalam najsłabsze ogniwo a jak ono już jest całkiem przyzwoite to reszta już jest "łatwiejsza" do wymiany ..i wg.mnie zaczynając od słabego źródła nabywamy poniekąd wzór który zostaje w głowie i pamięci jak to brzmi na czymś słabym a to nie jest raczej dobre ..ale to moje zdanie

I jakie byś polecił źródło do słuchania strumieniowo ?

Można złożyć zestaw, gdzie źródło mocno wpływa na końcowy efekt, jak i taki gdzie głównie wzmacniacz będzie modelował brzmienie. Właśnie dlatego audio jest ciekawe że są miliony kombinacji, kompromisów i wąskich gardeł do obejścia. W każdym razie dobre źródło jest nie do przecenienia, jeżeli chcemy powalczyć z komprmisami.

Można złożyć zestaw, gdzie źródło mocno wpływa na końcowy efekt, jak i taki gdzie głównie wzmacniacz będzie modelował brzmienie. Właśnie dlatego audio jest ciekawe że są miliony kombinacji, kompromisów i wąskich gardeł do obejścia. W każdym razie dobre źródło jest nie do przecenienia, jeżeli chcemy powalczyć z komprmisami.

A jakie źródło u ciebie ?

W dniu 12.02.2022 o 00:08, Marcin Wielgus napisał:

I jakie byś polecił źródło do słuchania strumieniowo ?

iFi Zen Stream + Topping HS01

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja proponuję autorowi wątku spojrzenie na hybrydowy sprzęt LECTOR Audio, który jest bardzo muzykalny, nastawiony na przyjemność z długich odsłuchów.  Są dostępne zarówno wzmacniacze zintegrowane jak i systemy dzielone. Nie wspominając już o genialnych źródłach. To oczywiście nie sprzęt do kupienia w pierwszym lepszym sklepie audio ale daje radochę ze słuchania muzyki. Szczerze polecam. Naprawdę warto przetestować i nie zniechęcać się archaiczną strona internetową. 

Edytowane przez sebgla

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

W dniu 11.02.2022 o 22:23, ERNI-Adrian napisał:

A moim zdaniem właśnie połowę przeznaczyłbym na dobre źródło ..tym bardziej że bluesound w tej materii wg.mnie oczywiście jest słabym wyborem jeżeli ktoś słucha strumieniowo..

A co w nim jest nie tak ? Do 3000 zł nie ma chyba nic lepszego pod względem jakości dźwięku i obsługi. 

3 godziny temu, g88 napisał:

A co w nim jest nie tak ? Do 3000 zł nie ma chyba nic lepszego pod względem jakości dźwięku i obsługi. 

Jeżeli Ci pasuje to ok, ja wyraziłem swój stosunek do tego sprzętu, ja uważam go za bardzo kiepsko brzmiące urzadzenie, oddałem go po kilku godzinach i nie widzę wiekszego sensu drążyć tematu , owszem aplikacja była całkiem udana i to trzeba pochwalić ;)

Jeżeli Ci pasuje to ok, ja wyraziłem swój stosunek do tego sprzętu, ja uważam go za bardzo kiepsko brzmiące urzadzenie, oddałem go po kilku godzinach i nie widzę wiekszego sensu drążyć tematu , owszem aplikacja była całkiem udana i to trzeba pochwalić ;)

Szkoda że nie mogłeś posłuchać z liniowym zasilaczem . 10tki happy użytkowników na forum i nie tylko ale przyznaję :
1. Nie znam twojego iFi streamera
2. Sam chce wykonać "krok w przód"

I przy całej mojej pozytywnej opinii o BSN 2i uważam że w moim systemie jest najsłabszym ogniwem stąd poszukiwanie czegoś lepszego.

9 godzin temu, g88 napisał:

A ma wyjście USB ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ma wyjście USB ?

Tak nowy model ma ale dopiero nowy soft go "uruchomił" i koledzy piszą że jeszcze wymaga piórowy aby dobrze działał .

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tak nowy model ma ale dopiero nowy soft go "uruchomił" i koledzy piszą że jeszcze wymaga piórowy aby dobrze działał

Czego wymaga? Chyba literówka sie wkradła. USB działa, u mnie podłączony do Chord Quresta gra lepiej przez USB niż Coax 

Tak nowy model ma ale dopiero nowy soft go "uruchomił" i koledzy piszą że jeszcze wymaga piórowy aby dobrze działał .

*poprawy
Z moich doświadczeń Bluesound wypuszcza bardzo często nowy firmware

33 minuty temu, g88 napisał:

Czego wymaga? Chyba literówka sie wkradła. USB działa, u mnie podłączony do Chord Quresta gra lepiej przez USB niż Coax 

Chord ma izolację galwaniczną USB dlatego gra znacząco lepiej.

12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A jakie źródło u ciebie ?

Ja akurat przykładam dużą wagę do źródła. W jednym systemie mam odtwarzacz Lector CDP7TL z zasilaczem PSU7T wymienione bezpieczniki, kondensatory wyjściowe i lampy. W drugim systemie rzadko używanym mam kanadyjski Audio Note Kit DAC 4.1 LE z transportem Bel Canto CD3t. Oba źródła mi odpowiadają dźwiękowo. Wszystko z płyt CD. Wszystkie te urządzenia kupowałem jako używane.

Edytowane przez fafarskid

Ukryta Zawartość

Kawał porządnego sprzętu. Mam BAT VK-30SE a to co podlinkowales to dużo wyższa półka . Ciepły, gęsty dźwięk bez spowolnią na basie czy też slabys wysokich. Wszystko jest tam gdzie ma być no ale kase kosztuje

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Miałem MA Silver i ten sam problem . Zamieniłem integrę na DAC Gustard x26pro + 2 x KECES S125 jako monobloki Inspiracja z soundnews) i wydarzyły się cuda ze sceną . Głośniki zniknęły , ściany przestały być ograniczeniem , powstała szeroka , realistyczna scena . Ale jeszcze lepiej zrobiło się po wymianie MA. 

Miałem MA Silver i ten sam problem . Zamieniłem integrę na DAC Gustard x26pro + 2 x KECES S125 jako monobloki Inspiracja z soundnews) i wydarzyły się cuda ze sceną . Głośniki zniknęły , ściany przestały być ograniczeniem , powstała szeroka , realistyczna scena . Ale jeszcze lepiej zrobiło się po wymianie MA. 

A co ci robi za PRE ? Gutek ?

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A co ci robi za PRE ? Gutek ?

To chyba logiczne 😉

9 minut temu, Piopio napisał:

To chyba logiczne 😉

Do tej pory tak . Od wczoraj ARC LS16 i jest pięknie 😊😊😊

To chyba logiczne

Nie koniecznie jak widać we wpisie powyżej, choć akurat pre w tym Gutku jest nie najgorsze ale różnie to bywa .

• Pokaż nowe odpowiedzi