Skocz do zawartości
IGNORED

Ciche słuchanie a sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, rafal735r napisał:

Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Wątek nie o tym, który z Was ma dłuższego, więc skończ bo robisz OT

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 17.02.2022 o 06:04, quatross napisał:

Tu są 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak następca zestrojony, to chyba to!

Bass reflex pomieści średnie zwierzątko domowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De gustibus non est disputandum

16 minut temu, tomek4 napisał:

Co masz na myśli, pisząc marzyciel?

Może budżet autora wątku?

-----

4 minuty temu, Yankes napisał:

Bass reflex pomieści średnie zwierzątko domowe.

No właśnie, autor szuka pełnego dźwięku przy cichym odsłuchu a nie dyskoteki przy głośnym. B&W603? Dobry trop, B&W606+608 jeszcze lepszy a tańszy.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

-----

No właśnie, autor szuka pełnego dźwięku przy cichym odsłuchu a nie dyskoteki przy głośnym. B&W603? Dobry trop!

"Bas przez większość czasu jest bardzo dobry: mocny, ale nie za mocny, akuratny w średnim i niższym podzakresie, odpowiednio jędrny i dość nisko schodzący, choć niebijący rekordów w tej dziedzinie. Solidne trzydzieści parę herców w pomieszczeniu mamy właściwie na zawołanie. W wyższym podzakresie, przy otwartych portach BR, słychać pewne pogrubienie, które jednak daje się skutecznie opanować poprzez umieszczenie „półzatyczki” w portach BR. W moim przypadku była to najlepsza opcja, ze wszystkich trzech dostępnych. Warto je wypróbować"

De gustibus non est disputandum

9 minut temu, Yankes napisał:

"Warto je wypróbować"

Allegro udostępnia taką możliwość? Wiadmo, będzie okazja to można, a nawet trzeba posłuchać, chociażby żeby zdanie sobie wyrobić. A B&W603 w "każdym" salonie. Autor słuchał, zrobiły dobre wrażenie od ich wypożyczenia bym zaczął.

Gość

(Konto usunięte)

Ja sprzeciwiłem się tezie, że niezbędny jest subwoofer. A Rafał prawdopodobnie tego nie zauważył. No ale kto go tam wie.

Dobrze złożony system stereo nie wymaga suba. 

3 minuty temu, tomek4 napisał:

Ja sprzeciwiłem się tezie, że niezbędny jest subwoofer.

Niezbędny nie jest i nikt tego nie pisał, ale że jest zbędny piszą Ci, co go nie mają, nie mieli, nie słuchali...

Gość

(Konto usunięte)
A ktoś pisał, że nie? A na Forum także te Tannoye wspomagane bywają subami. BTW zwróć uwagę na budżet autora wątku.
Autorowi odpowiedziałem w poście #60.

ale że jest zbędny piszą Ci, co go nie mają, nie mieli, nie słuchali...

Niebezpiecznie generalizujesz.
W dniu 23.02.2022 o 11:53, tomek4 napisał:

Tannoy na głośniku Dual Concentric 10".

Wystarczy kasy w budżecie? Wkleisz przykład?

4 minuty temu, tomek4 napisał:

Niebezpiecznie generalizujesz.

Od generalizowania trzeba zacząć, żeby nie wyrobić sobie błędnego zdania w oparciu o wyjątek potwierdzający regółę.

W dniu 16.02.2022 o 21:37, qn napisał:

Wolałbym nowe w budżecie do 7 tys za parę, ewentualnie używane ale wtedy budżet spada do 4 tys za parę

Nie czytaj między wierszami skoro jest w wierszu. Wystarczy?

Gość

(Konto usunięte)
Nie czytaj między wierszami skoro jest w wierszu. Wystarczy?
Hehe, określ mu budżet i ani grosza więcej - ma kupić gówniane satelitki + subwoofer, bo Ty tak uważasz i już. Jeszcze nóżką tupnij dla podkreślenia efektu.
1 minutę temu, tomek4 napisał:

Hehe...

Czyli nie.

2 minuty temu, tomek4 napisał:

...ma kupić gówniane satelitki + subwoofer...

Nic takiego nie pisałem. A wystarczy budżetu na choć 1szt Tannoy DC10'?

Wszystkie mają dobry bas, no chyba że ktoś jest głuchy.

b586b2fdffaeebf231716d347f9ddd6e.jpg

c66009fd88f6716bbe084d579673da9f.jpg

Slyszalem je prawie wszystkie, nie wzial bym zadnej z nich.

U mnie „za rogiem“ jest studio/specjalista od Tannoy
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wątek nie o tym, który z Was ma dłuższego, więc skończ bo robisz OT

A Ty to akurat zawsze wcinasz się nie proszony. 

?👈

51 minut temu, rafal735r napisał:

A Ty to akurat zawsze wcinasz się nie proszony. 

A tak fajnie było pisać bzdury...

W dniu 26.02.2022 o 18:41, rafal735r napisał:

Dobrze złożony system stereo nie wymaga suba. 

Dokładnie to starałem się napisać. O wiele łatwiej jest kupić/zestawić dobry system stereo s dobrymi kolumnami i po sprawie.

To samo mozna uzyskać z subem ale to bardzo trudne.

Tylko tyle i aż tyle.

19 godzin temu, xajas napisał:

Slyszalem je prawie wszystkie, nie wzial bym zadnej z nich.

U mnie „za rogiem“ jest studio/specjalista od Tannoy

Ja droższe Tannoye słuchałem na pokazach/odsłuchach z lampą i wspominam bardzo na plus. Po podłączeniu tranzystora czar pryskał. Oczywiście z winyla to jasne.

21 minut temu, Audroc napisał:

To samo mozna uzyskać z subem ale to bardzo trudne.

I tu właśnie Twój błąd: bez suba nie uzyskasz tego samego, a kupić fajny i fajnie wyregulować nie jest jakoś trudno. O dobrym celowo nie mówię, bo kolumny same w sobie są wyregulowane dobrze dla komory bezechowej, a w akustykach naszych pomieszczeń po prostu źle.

25 minut temu, Audroc napisał:

O wiele łatwiej jest kupić/zestawić dobry system stereo s dobrymi kolumnami i po sprawie.

Nie twierdzę, że bez suba nie może zagrać fajnie ani nie odradzam, ale - sory kolego, nt suba piszecie zwykłe bzdury.

Gość

(Konto usunięte)

Sub to ciern w oku stereopurystow, ale moze czasem nie da sie go uniknac? Latwiej dodac suba za 3000 zl niz wymieniac kolumny i dokladac 10 tys. 

Nie ma sensu prowadzic wojny gdy po prostu szuka sie rozwiazania problemu. 

Nikomu nie przeszkadza np. rozdzielenie integry na przedwzmacniacz + końcówka mocy. Jako lepsza opcja...

Ale już kolumny na subbas + pasmo zasadnicze... Za trudne, za obcy temat, nie może być dobrze.

* * *

Forum audiofilskie, a najlepiej wpiąć kabel i tyle z wiedzy użytkownika. Brawo dla ambitnych.

@rafał ileś-tam, nie zajarzyłeś wpisu ze słuchawkami. To była szydera - do słuchawek nie podłączysz suba...

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Wuelem napisał:

Nikomu nie przeszkadza np. rozdzielenie integry na przedwzmacniacz + końcówka mocy. Jako lepsza opcja...

Ale już kolumny na subbas + pasmo zasadnicze... Za trudne, za obcy temat, nie może być dobrze.

* * *

Forum audiofilskie, a najlepiej wpiąć kabel i tyle z wiedzy użytkownika. Brawo dla ambitnych.

@rafał ileś-tam, nie zajarzyłeś wpisu ze słuchawkami. To była szydera - do słuchawek nie podłączysz suba...

Swiat audiofilski ma swoje przyzwyczajenia. Sam tez bym walczyl do upadlego by nie bylo suba, ale nie twoerdze, ze to najtansze rozwiazanie problemu. 

• Moderatorzy
W dniu 16.02.2022 o 22:37, qn napisał:

Może polecicie jakieś konkretne modele na które warto zwrócić uwagę?

Polecam wypożyczyć na odsluch Chario Delphinus MKII. Chyba jedne z najfajniejszych, znanych mi kolumn do cichego grania. 

Ostatnio w zadanym przez Ciebie budżecie, sprzedały sie używane, kilkumiesięczne BW 705 S2. Całkiem inne brzmienie niz Chario, ale na pewno warte rozważenia. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Ja się wciąż zastanawiam skąd ta uparta postawa by "na siłę" wmówić, że system stereo zagra lepiej z subem? 

Ja rozumiem, że zaraz przeczytam, że nie wiem o czym pisze bo nie mam... ale miałem rela t zero... posłuchałem i było fajnie, ale jednak bardziej preferuje muzykę bez suba. Powiem więcej - zdecydowanie w muzyce najwazniejsze dla mnie jest to co się dzieje na średnicy i bas jest dla mnie drugorzędny. Druga sprawa to fakt, że kolumny są strojone by grały spójnie - dostawienie zewnętrznego głośnika w pewnym sensie zaburza tą harmonię bo pewne pasma będą się na siebie nakładać- nawet jak odetniesz suba na 40hz i ustawisz go bardzo subtelnie to kolumny nawet średniej klasy równiej i zazwyczaj odtwarzają to pasmo. Nie utniesz tych Hz z kolumny. Ktoś projektował kolumny i stroił je tak by grały pełnym pasmem w pojedynkę. Jak najbardziej nie neguję suba - kto co lubi ale po co ten front na zasadzie - Ty nie wiesz o czym piszesz - sub jest łatwy do ustawienia i gra fajnie i da fajne efektt i ogólnie jest fajnie... 

Do autora tematu. Zerknij sobie na kolumny bmn - to jest moje ostatnie odkrycie i wielkie zaskoczenie - nie spodziewałem się tego co otrzymałem, wiec polecam 🙂

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

50 minut temu, gokar83 napisał:

Do autora tematu. Zerknij sobie na kolumny bmn - to jest moje ostatnie odkrycie i wielkie zaskoczenie - nie spodziewałem się tego co otrzymałem, wiec polecam 🙂

Wielu forumowiczów na BMN swoje poszukiwania zakończyło.

-----

Ja się wciąż zastanawiam skąd ta uparta postawa by "na siłę" wmówić, że system stereo zagra lepiej z subem? 

Na siłę, to wmawianie, że z subem zagra gorzej. Jak zagra to kwestia subiektywnej oceny brzmienia, natomiast bez wątpienia sub ma zalety, których zwykłe kolumny nie mają.

...dostawienie zewnętrznego głośnika w pewnym sensie zaburza tą harmonię bo pewne pasma będą się na siebie nakładać...

Czyli to samo, co po dołożeniu w zwykłej kolumny dwudrożnej trzeciego głośnika.

Ktoś projektował kolumny i stroił je tak by grały pełnym pasmem w pojedynkę.

Niby tak, ale testował je w komorze bezechowej, więc akustyce pomieszczenia w miejscu odsłuchu charakterystyka jest równie przypadkowa jak kolumn z subem i nie ma nic wspólnego z poprawnością techniczną.

...po co ten front...

Gdybyś napisał "nie lubię suba" to byłoby ok, ale skoro argumentujesz bzdurami to wypada sprostować.

Ps.

miałem rela t zero

Z jednym głośniczkiem 165mm i pasmem od 36Hz/-6dB to co najwyżej do mini-monitorków 125mm. Przy czymś większym wyjdzie zdublowaniem subem częstotliwości odtwarzanych przez kolumny podstawowe, a prawidłowa regulacja zakończy się ściszeniem do zera.

Ja rozumiem, że zaraz przeczytam, że nie wiem o czym pisze bo nie mam... ale miałem rela t zero... posłuchałem i było fajnie, ale jednak bardziej preferuje muzykę bez suba. Powiem więcej - zdecydowanie w muzyce najwazniejsze dla mnie jest to co się dzieje na średnicy i bas jest dla mnie drugorzędny. Druga sprawa to fakt, że kolumny są strojone by grały spójnie - dostawienie zewnętrznego głośnika w pewnym sensie zaburza tą harmonię bo pewne pasma będą się na siebie nakładać- nawet jak odetniesz suba na 40hz i ustawisz go bardzo subtelnie to kolumny nawet średniej klasy równiej i zazwyczaj odtwarzają to pasmo. Nie utniesz tych Hz z kolumny. Ktoś projektował kolumny i stroił je tak by grały pełnym pasmem w pojedynkę. Jak najbardziej nie neguję suba - kto co lubi ale po co ten front na zasadzie - Ty nie wiesz o czym piszesz - sub jest łatwy do ustawienia i gra fajnie i da fajne efektt i ogólnie jest fajnie... 

Do autora tematu. Zerknij sobie na kolumny bmn - to jest moje ostatnie odkrycie i wielkie zaskoczenie - nie spodziewałem się tego co otrzymałem, wiec polecam

Kolumny BMN są obecnie w moim topie, umawiam się na odsłuchy. Bardzo jestem ich ciekawy, bo od opinii, przez wygląd po ceny - wszystko mi odpowiada.
10 minut temu, xajas napisał:

Co to jest twoim zdaniem „pelne pasmo“?

A co z tego "pełnego pasma" w akustyce pomieszczenia odsłuchowego zostaje w miejscu odsłuchu?

6 godzin temu, qn napisał:

Kolumny BMN są obecnie w moim topie, umawiam się na odsłuchy. Bardzo jestem ich ciekawy, bo od opinii, przez wygląd po ceny - wszystko mi odpowiada.

Gdzieś mi mignęło, że jesteś z Trójmiasta. Spróbuj więc dogadać się z QBA na odsłuchy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi