Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre odtwarzacze CD i Transporty w różnych kategoriach cenowych.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Piopio napisał:

Nie. Te same 0 i 1 nie mogą brzmieć inaczej. To niedoskonałości konstrukcyjne sprawiają, że transport brzmi dobrze lub źle. Tylko tyle.

Święta prawda. Stoją u mnie obok siebie: Audiolab 6000CDT i jakaś chińska AUNA, która ma wyjście cyfrowe. Puszczam utwór na Audiolabie więc wiem jak i co brzmi, następnie przepinam tylko kabelek cyfrowy do drugiego i puszczam ten sam utwór - brzmienie inne, mniej przestrzeni, wybrzmień, inna minimalnie barwa - i co, mam omamy? Nie mam - oświadczam wszem i wobec 🙂

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Piopio

przeczytaj to w odpowiednich zrodlach.lub w tematach tego forum.jest tego duzo.

i wtedy bedziemy mieli płaszczyzne do dyskusji.

nie moge dyskutowac z ''ślepym '' o kolorach.tak kolokwialnie mówiac.

Edytowane przez tomek7776
45 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Święta prawda. Stoją u mnie obok siebie: Audiolab 6000CDT i jakaś chińska AUNA, która ma wyjście cyfrowe. Puszczam utwór na Audiolabie więc wiem jak i co brzmi, następnie przepinam tylko kabelek cyfrowy do drugiego i puszczam ten sam utwór - brzmienie inne, mniej przestrzeni, wybrzmień, inna minimalnie barwa - i co, mam omamy? Nie mam - oświadczam wszem i wobec 🙂

Tak właśnie brzmi zły transport. 

27 minut temu, tomek7776 napisał:

Piopio

przeczytaj to w odpowiednich zrodlach.lub w tematach tego forum.jest tego duzo.

i wtedy bedziemy mieli płaszczyzne do dyskusji.

nie moge dyskutowac z ''ślepym '' o kolorach.tak kolokwialnie mówiac.

Od 30 lat siedzę w audio 😉 Mam swoje zdanie i doświadczenie. Sprawę transportów badałem dość dokładnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Tak właśnie brzmi zły transport. 

Dlatego zakupiłem ten pierwszy - dobry.

7 minut temu, tomek7776 napisał:

na przykladzie ktorych....podaj konkrety.

Docet Lektor, stare dedykowane transporty z lat 90, Cambridge CXC, Reymio CDT-777, Mark Levinson itd.

I wyszło mi, że transport może być dobry albo zły. Słychać to w wybrzmieniach, separacji, realiźmie wokali, basie, Dobry transport zapewnia tzw. czarne tło. 

Dobry transport ma zaawansowane zasilanie i dobry zegar. Nie wspominając oczywiście o napędzie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, Piopio said:

Dobry transport ma zaawansowane zasilanie i dobry zegar. Nie wspominając oczywiście o napędzie.

I ten audiolab 6000cdt spelnia te wymogi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

12 minut temu, Huberto1984 napisał:

Ukryta Zawartość

Nie mam pojęcia. Nie słuchałem go .

Ukryta Zawartość

A słuchał ktoś Cyrusa daD7 i chciałaby się wypowiedzieć odnośnie walorów brzmieniowych jako transport/odtwarzacz ?

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Huberto1984 napisał:

Ukryta Zawartość

tak spelnia.w/g niektorych.ktorzy go nie sluchali nawet.ale spelnia.

Ukryta Zawartość

Od kilku dni mam Caspiana m2 CD. Niektórzy mówią że brzydki, archaiczny, bez wejść cyfrowych, bez streamingu. Dla mnie niezwykle muzykalny, gęste brzmienie, dźwięk dosłownie wylewa się na zewnątrz.  Podpięty z integrą m2. 

1 hour ago, Piopio said:

Nie mam pojęcia. Nie słuchałem go .

Nie pytalem, czy sluchales, tylko czy spelnia ponizsze wymogi. 

4 hours ago, Piopio said:

9 godzin temu, Piopio napisał:

Nie. Te same 0 i 1 nie mogą brzmieć inaczej. To niedoskonałości konstrukcyjne sprawiają, że transport brzmi dobrze lub źle. Tylko tyle.

Niby tak, ale przykładowo wzmacniacz ma tylko wzmocnić sygnał bez jego niszczenia, więc można powiedzieć że tańsze grają źle, ponieważ mocniej go niszą po wzmocnieniu do napędzenia kolumn. DAC powinien tylko zmienić sygnał cyfrowy na analog, jedne robią to lepiej z mniejszym uszczerbkiem dla sygnału, a inne gorzej, czyżby kość D/A się myliła z zerami i jedynkami.

Mój zestaw lepiej gra z Pioneerem PD-30AE jako źródłem po coaxial, niż PC z Xonarem ST jako źródło sygnału po coaxial. Widać gdzieś te 0 i 1 się pogubiły u mnie w PC😉 Zastrzegam przy tym że różnice są nie duże, ale jednak są.

Edytowane przez Prewwit
3 minutes ago, 1mechanik said:

Od kilku dni mam Caspiana m2 CD. Niektórzy mówią że brzydki, archaiczny, bez wejść cyfrowych, bez streamingu. Dla mnie niezwykle muzykalny, gęste brzmienie, dźwięk dosłownie wylewa się na zewnątrz.  Podpięty z integrą m2. 

Mialem I caspiana m2 wzmacniacz I cd. W swojej klasie bardzo dobrze to gralo, chociaz wzmacniacz bardziej przypadl mi do gustu. Wiadomo, ze mozna duzo lepiej, ale to juz niezle gra. Trzeba tylko dobrze kolumny dobrac, bo kontrola I dynamika to nie sa mocne strony tych klockow. Co do samego dzwieku to jest bardzo latwy I przyjemny w odbiorze. Jednak za 7-8tys zlotych mozna miec tez uzywanego esoteric x05 a za jakies 2tys wiecej x03/se (mowie oncenach w UK, ale podejrzewa, ze w PL duzo sie nie roznia), ktore zagraja o niebo lepiej jako transport. Przestrzenniej, bardziej szczegolowo. 

51 minutes ago, tomek7776 said:

No wlasnie...

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Niby tak, ale przykładowo wzmacniacz ma tylko wzmocnić sygnał bez jego niszczenia, więc można powiedzieć że tańsze grają źle, ponieważ mocniej go niszą po wzmocnieniu do napędzenia kolumn. DAC powinien tylko zmienić sygnał cyfrowy na analog, jedne robią to lepiej z mniejszym uszczerbkiem dla sygnału, a inne gorzej, czyżby kość D/A się myliła z zerami i jedynkami.

Mój zestaw lepiej gra z Pioneerem PD-30AE jako źródłem po coaxial, niż PC z Xonarem ST jako źródło sygnału po coaxial. Widać gdzieś te 0 i 1 się pogubiły u mnie w PC😉 Zastrzegam przy tym że różnice są nie duże, ale jednak są.

Kwestia zakłóceń a nie sygnału cyfrowego.

Godzinę temu, Huberto1984 napisał:

Nie wiem. Jeśli jest zaprojektowany i zbudowany dobrze to powinien zagrać dobrze. 

Godzinę temu, Prewwit napisał:

DAC powinien tylko zmienić sygnał cyfrowy na analog, jedne robią to lepiej z mniejszym uszczerbkiem dla sygnału, a inne gorzej, czyżby kość D/A się myliła z zerami i jedynkami.

DAC się nie myli ale na jego pracę mają wpływ zakłócenia elektryczne (lub ma wpływ jitter) które przedostają się z sygnałem cyfrowym poprzez ten sam kabel.

15 minut temu, Piopio napisał:

DAC się nie myli ale na jego pracę mają wpływ zakłócenia elektryczne (lub ma wpływ jitter) które przedostają się z sygnałem cyfrowym poprzez ten sam kabel.

Czyli uważasz że jedne DACi lepiej radzą, a drugie gorzej z zakłóconym sygnałem z tego samego źródła 

33 minuty temu, Prewwit napisał:

Czyli uważasz że jedne DACi lepiej radzą, a drugie gorzej z zakłóconym sygnałem z tego samego źródła 

Oczywiście ! W przypadku USB rozwiązaniem jest izolacja galwaniczna. Meitner, dCS, Chord mają. Dlatego tak dobrze brzmią 😉 W przypadku coax rozwiązaniem jest bufor dla danych np. Denafrpis od Pontusa w górą stosuje.

Edytowane przez Piopio

4 godziny temu, Huberto1984 napisał:

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Nie wiem czy spełnia, czy nie - nie słuchałem go. Natomiast niepokoi mnie fakt, iż przewdy do wyświetlacza są lepsze niż tasiemka pomiędzy napędem, a PCB 🤔

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Huberto1984 napisał:

"I wyszło mi, że transport może być dobry albo zły. Słychać to w wybrzmieniach, separacji, realiźmie wokali, basie, Dobry transport zapewnia tzw. czarne tło. "

O tym właśnie mówi recenzent w filmie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

12 godzin temu, Huberto1984 napisał:

Jednak za 7-8tys zlotych mozna miec tez uzywanego esoteric x05 a za jakies 2tys wiecej x03/se

Jeśli ktoś lubi używki to pewnie tak. Poza tym jeśli policzysz koszty samego odtwarzacza plus zakup w UK i transport do kraju plus dodatkowe koszty związane z podatkiem czy cłem to nie wiem czy to takie super opłacalne. 

20 godzin temu, Piopio napisał:

W przypadku coax rozwiązaniem jest bufor dla danych np. Denafrpis od Pontusa w górą stosuje.

Mi nie chodzi o tak drogie konstrukcje, są różnice w graniu coaxial, pomiędzy moim PC, a nie jakim też strasznie drogim Pionkiem.

20 godzin temu, Piopio napisał:

Oczywiście ! W przypadku USB rozwiązaniem jest izolacja galwaniczna. Meitner, dCS, Chord mają. Dlatego tak dobrze brzmią 😉 W przypadku coax rozwiązaniem jest bufor dla danych np. Denafrpis od Pontusa w górą stosuje.

Bufor czy układ PLL jest rozwiazaniem dla DACow bez asymetrycznego upamplingu. W przypadku sabre wystarczy asynchroniczny upsampling i po jitter nie ma śladu. Także rozwiązań jest wiele.

Separacja galwaniczna to podstawa, powinna mieć miejsce również w przypadku wejść i2s i coax.

W dniu 23.02.2022 o 20:09, Huberto1984 napisał:

Tak wygląda wnętrze CREEK Evolution 2 CD  w porównaniu do Audiolab 6000 CDT

Ukryta Zawartość

Recenzja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, EMiL napisał:

Separacja galwaniczna to podstawa, powinna mieć miejsce również w przypadku wejść i2s i coax.

A jak próbujesz wytłumaczyć to ludziom to się z Ciebie śmieją, 

10 hours ago, 1mechanik said:

Jeśli ktoś lubi używki to pewnie tak. Poza tym jeśli policzysz koszty samego odtwarzacza plus zakup w UK i transport do kraju plus dodatkowe koszty związane z podatkiem czy cłem to nie wiem czy to takie super opłacalne. 

Ja mieszkam w UK...zreszta co za roznica. Podejrzewam, ze mozesz sobie takiego esoteric kupic w PL za podobne pieniadze. Wtedy zadnego cla itd placic nie trzeba. 

Co do kupna nowe/uzywane kazdego wybor. Moje kolumny kupilem nowe (w cenie uzywanych), wzmacniacz uzywany. Gdybym chcial wszystko kupic nowe to mialbym duzo gorszy dzwiek od tego co mam teraz. Jak bym kupil wzmak nowy to I tak juz teraz by byl po gwarancji...to nie sa rzeczy, ktore ktos kopie I trzyma w szopie albo katuje na dyskotekach. Ludzie z takim sprzetem maja zazwyczaj lad, porzadek I wylizane wszystko lepiej niz w szpitalu na sali operacyjnej. Zreszta...np. swoj dac kupilem uzywany z roczna gwarancja. Wszystko sie da. No chyba, ze kogos odstrasza, ze stalo to u kogos innego w domu. 

8 minutes ago, mdavis said:

Ukryta Zawartość

Wszystko zalezy od ceny takich transportow. Do czegos naprawde dobrego to im daleko, ale w swoich klasach cenowych moze I sa OK. Trzeba jednak zdac sobie sprawe, ze to sa jedne z najtanszych transportow na rynku. 

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Piopio napisał:

A jak próbujesz wytłumaczyć to ludziom to się z Ciebie śmieją, 

To po co wciaz próbujesz?;)

Firmy, które wyżej wymieniłeś o cyfrze maja pojęcie. To argument dla kwestionujących sens izolacji galwanicznej. To po prostu standard w kompleksowo zaprojektowanych DACach.

Godzinę temu, mdavis napisał:

Ponieważ to jest pełny odtwarzacz CD, a nie goły transport, to z tego co widać na zdjęciu, po odjęciu części analogowej - część cyfrowa zajmuje mniej więcej tyle samo miejsca jak w Audiolabie, reszta to zasilanie dodatkowo rozbudowane (w porównaniu do Audiolaba) na na potrzeby analogówki. Nie wiem co chciałeś (i czy chciałeś) udowodnić przez to porównanie, ale takie są fakty.

• Pokaż nowe odpowiedzi