Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki tonsil. Oryginal, podrobka czy kiepska jakosc?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, yayacek napisał:

Nie wiem dlaczego tyle jadu, złości i złych słów jest wylewane na tę zacną niegdyś firmę. Obecny Tonsil - nie wiem, nie mam nie znam. Wiem, że to popłuczyny po dawnym konglomeracie. Brak zespołu badawczo rozwojowego, brak wielkich hal produkcyjnych, brak komory itp itd

Nie wiesz a zaraz potem piszesz, że wiesz 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, robsonic napisał:

Cos w tym jest. Standardowy polaczek musi zawsze sie wywyzszac nad sasiadem zamiast podac mu reke i isc razem na piwo.  😉 

Domyślam się że obecnie w domu mam więcej polskich produktow niż Ty. Chociażby mam teraz na sobie same polskie ciuchy, może poza bielizna. Sek w tym że wybieram produkty DOBRE , polskie ale DOBRE, a nie polskie, bo polskie. Tonsil zatrzymał się w rozwoju i to go pogrążyło. To tak jakby teraz jakaś polska marka butów robiła dalej Relaxy i wciskała wszystkim kit że to dobre buty. Czujesz różnice? Jak już z Polskich kolumn to sto razy lepiej wybrać np Pylon. Może i produkują na zachodnich glosnikach ale myśl techniczna polska, firma zarejestrowana w Polsce i przynajmniej to gra. Jak będziemy produkować dobre przetworniki to pewnie znajdą się firmy produkujące na tych właśnie przetwornikach swoje kolumny. Teraz nie mamy takich. Chyba że konkurowanie dla ciebie z markami typu M Audio to szczyt marzeń. To i Tonsil wystarczy. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Myślałem że STX produkuje głośniki sam, także dla pylona? Electrino 150 grały u mnie dosyć długo ze względu na neutralne granie z dobrze rozciągniętym basem lecz bez masy tutaj 17cm midbas już wiele nie zdziałał.

Chyba w Pylon pearl siedzą te przetworniki.

15 godzin temu, rafal735r napisał:

Domyślam się że obecnie w domu mam więcej polskich produktow niż Ty. Chociażby mam teraz na sobie same polskie ciuchy, może poza bielizna.(...) Jak już z Polskich kolumn to sto razy lepiej wybrać np Pylon. (...)

Wypowiedz na miare kilkulatka :P.. Tak tak.. Twoja prawda jest najtwojsza i niech lepiej juz tak zostanie...

PS. Najbardziej rozbawila mnie ta szczerosc odnosnie bielizny 😉 - moj synek 3,5 letni tak wlasnie ma. Dziecieca szczerosc jest szczera az do bolu i nierzadko bawi az do lez 😛 😛 😛

Edytowane przez robsonic
Godzinę temu, robsonic napisał:

Wypowiedz na miare kilkulatka :P.. Tak tak.. Twoja prawda jest najtwojsza i niech lepiej juz tak zostanie...

😉  😛 😛 😛

Tak też myślałem. Skończyły się argumenty, o ile jakieś w ogóle były. A teraz wracaj z podkulonym ogonkiem słuchać tonsili. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Tak też myślałem. Skończyły się argumenty, o ile jakieś w ogóle były. A teraz wracaj z podkulonym ogonkiem słuchać tonsili. 

Naprawde dzieciak z Ciebie... W zyciu mamy mnostwo pasji czy pomyslow do realizacji, prosze uwierzyc, ze mam co robic. Jesli uwazasz, ze ktos moze "podkulic ogon" z tak blahych powodow to radze isc do psychologa 😜

PS. I tu nasuwa sie jakze prawdziwe powiedzenie: "co dla jednych jest sufitem, dla innych podloga".

Mimo wszystko, zycze udanego dnia 😛

Edytowane przez robsonic
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 25.05.2022 o 01:06, robsonic napisał:

Nie wiem czy sie smiac czy plakac 😉

A slyszal o wzmacniaczach "impulsowych" tak zwanych cyfrowymi (klasa D)? Tam sygnal wzmacniajacy sklada sie tylko ze "szpilek" (nawet nie potrzeba przesterowywac) i jakos zadnych przebic "kilowoltami" nie ma... Mam taki jeden twor 2x 250 watt, ktory trzepie voyagerami jak chce...

To co wyczytalem wyzej to sie dopiero nazywa herezja techniki impulsowej 😉 Masz ty chlopie fantazje. Powinienes bajki pisac...

PS. Raz przebity kondensator juz do niczego sie nie nadaje... Patrz jakos u mnie przy wielokrotnym przesterowywaniu wszystkie przetrwaly... Magia czy twoja herezja?

Z braku wiedzy , żeby ten brak zamaskować przerzuciłeś się na klasę D . Wszystkie cewki generują przepięcia według wzoru Up=Ucc+UL gdzie Ucc to napięcie zasilania a UL to napięcie zaindukowane w cewce . Te właśnie przepięcia powstające przy przesterowaniu powodują uszkodzenia głośników ,a nie harmoniczne . Mogą one uszkodzić kondensator w filtrze kolumny który to zabezpiecza głośnik wysokotonowy przed spaleniem. W przekaźnikach żeby te przepięcia zlikwidować dołącza się równolegle diodę do cewki w kierunku zaporowym . W kolumnach głośnikowych nie ma panaceum na przepięcia w cewkach głośnikowych. W profesjonalnym sprzęcie "wzmacniacze, miksery" stosuje się sygnalizację przesterowania w celu uniknięcia uszkodzenia  kolumn. 

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.05.2022 o 12:17, rafal735r napisał:

Idź ponawijac cewki spalonych tweeterow. Będzie tanio i dobrze. 

Zwłaszcza piezaków. 😜

Edytowane przez Gość
W dniu 30.05.2022 o 09:48, Wojtek 1959 napisał:

Z braku wiedzy , żeby ten brak zamaskować przerzuciłeś się na klasę D

Nie dzialaja na mnie Twoje zaczepki...

Slucham roznych wzmacniaczy roznych klas w zaleznosci od kaprysow. Klasa D byla zawsze ta, ktora omijalem szerokim lukiem, bo hobbystycznie zajmuje sie takze troszke krotkofalarstwem zatem klasa D podlaczas zabaw z najadnikami i odbiornikami radiowymi odpada juz w przedbiegach. Chyba nie musze wyjasniac dlaczego?

Jednakze klasa D do "glosnego sluchania" (i to jest bardzo wazne!) jest moim zdaniem niezastapiona w stosunku do klasy AB. Dzwiek jest o niebo czystszy niz z najwyzszej polki wzmacniacza AB, ktory z racji konstrukcji przechodzi przy duzym wysterowaniu w klase B (czyli kiepski pomysl na wzmacnianie analogowego sygnalu).. Na to stwierdzenie poszukaj sobie odpowiedzi we wlasnym zakresie, najlepiej na zagranicznych forach.

Edytowane przez robsonic
  • Moderatorzy

Panowie,

Rozmowa zmierza w złym kierunku. Proszę pofolgować, zanim zajdziecie za daleko.

Pozdrawiam.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

zanim zajdziecie za daleko.

Damy sobie po ryju a pozniej pojdziemy na piwo... 😛 POZDRAWIAM //(*_*)\\

Ale mądrości. Czyli klasa D tylko do głośnego grania, a AB do cichego zapewne? Słyszałeś kiedyś porządna D klasę? Nie taka za  100pln. Bo tanio i dobrze. 

?👈

35 minut temu, rafal735r napisał:

Ale mądrości. Czyli klasa D tylko do głośnego grania, a AB do cichego zapewne? Słyszałeś kiedyś porządna D klasę? Nie taka za  100pln. Bo tanio i dobrze. 

Wiesz, ze nic nie wiesz... Sam czasami jak mam czas konstruuje sobie wzmacniacze 😛 Myslisz, ze beda gorsze od tych za milion dolarow? Tego typu zabawy daja mi praktyczne doswiadczenie z urzadzeniami wzmacniajacymi analogowy sygnal audio.. Smiac mi sie chce jak latwo mozna ludziom kit wciskac! A wystarczy troche wiedzy i mamy to co chcemy za grosze! Elektronika stala sie tak tania i dostepna, ze dziwie sie, ze ludzie wciaz przeplacaja tysiace procent za konstrukcje produktow, ktore sa tak oplepane kilkadziesiat lat temu, ze rzygac sie chce... Twoj wybor.. Ja wole zarobione pieniadze wydawac na podroze i poznawanie swiata a nie wrzucac do kibla. Milej nocy 😉

Edytowane przez robsonic

Czyli jak pisalem. Zapatrzony w siebie niby konstruktor, który myśli że wszystko wie. Jakbyś wiedział o czym mówisz że wypisywał byś takich głupot chociażby o glosnikach. Widać że jeszcze długa droga przed tobą i sporo słuchania. 

Więc życzę miłego tego słuchania. 

?👈

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Czyli jak pisalem. Zapatrzony w siebie niby konstruktor, który myśli że wszystko wie.

Piszac takie dyrdymaly tylko mi udowadniasz, ze zal ci tylek sciska... Polecam spacer i kilka glebokich wdechow....

PS. Moje konstrukcje maja sie dobrze, niektore z lat 90-tych i wciaz dzialaja 😉

Edytowane przez robsonic
8 godzin temu, rafal735r napisał:

Pytanie jak bardzo nie chciałbym tego słuchać? 

Ty jako jednosta mnie nie interesuje. Wazne, ze na wiekszosci zarobilem juz kupe kasy... Ba.. klienci byli zawsze zadowoleni i zawsze im sluzylem pomoca i kazda ewentualna reklamacje traktowalem powaznie. Sukces byl nieunikniony 😉 Uczciwosc to rzadkosc w tym swiecie ale warto!

Edytowane przez robsonic

To może zacznij od zmiany sygnatury z Użytkownicy na Branża. A część z zarobionej "kupy kasy" zainwestuj w kupno wartościowych polskich głośników. Choćby najtańszych Pylonów lub STX. Nabędziesz nie tylko nie tylko niezłe głośniki ale także bezcenne doświadczenia. Tym bardziej, że czytając twoje wpisy można wywnioskować, że twoja wiedza i doświadczenia stanęły w miejscu jakieś 30-40 lat temu

17 godzin temu, robsonic napisał:

Ty jako jednosta mnie nie interesuje. Wazne, ze na wiekszosci zarobilem juz kupe kasy... Ba.. klienci byli zawsze zadowoleni i zawsze im sluzylem pomoca i kazda ewentualna reklamacje traktowalem powaznie. Sukces byl nieunikniony 😉 Uczciwosc to rzadkosc w tym swiecie ale warto!

To pisz odrazu że robiłeś to dla kasy, a nie po co żeby dobrze brzmiało. DIYowcy to zazwyczaj pasjonaci, ty nie. To wiele tłumaczy o twej wiedzy nt jakości dźwięku. 

?👈

Jakosc dzwieku zapewne mam lepsza niz u niejednego krzykacza z tego forum. Pare osob sie moglo juz przekonac. Mam kilka zestawow w roznych pomieszczeniach. Zarowno zestaw na bazie wzmaka lampowego, tranzystorowca w klasie D i AB, takze konstrukcje SE i PP i takze zarowno na MOS-fetach jak i bipolarnych czy wspomnianych lampach. Mnogosc konstrukcji powoduje, ze mamy wieksze horyzonty i na bierzaco mozna porownywac co lepiej brzmi. U mnie mozna sluchac godzinami ulubionej muzyki w zaleznosci od nastroju. To forum tylko pokazuje, ze w wiekszosci tu sie udzielajacych to zwyczajni ZAZDROSNICY i tyle... Zamiast wnosic cos do dyskusji, wyslac kilka zdjec swoich glosnikow i napisac pare slow o brzmieniu wolicie obrzucac innych blotem. ZEGNAM.

Ale ci zazdroszczę. Naprawdę. 

Kto pierwszy zaczął się wychwalać jakim to jest konstruktorem, a okazało się żeś zwykły DIYowiec i to bez pasji? 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.06.2022 o 15:32, robsonic napisał:

Nie dzialaja na mnie Twoje zaczepki...

Slucham roznych wzmacniaczy roznych klas w zaleznosci od kaprysow. Klasa D byla zawsze ta, ktora omijalem szerokim lukiem, bo hobbystycznie zajmuje sie takze troszke krotkofalarstwem zatem klasa D podlaczas zabaw z najadnikami i odbiornikami radiowymi odpada juz w przedbiegach. Chyba nie musze wyjasniac dlaczego?

Jednakze klasa D do "glosnego sluchania" (i to jest bardzo wazne!) jest moim zdaniem niezastapiona w stosunku do klasy AB. Dzwiek jest o niebo czystszy niz z najwyzszej polki wzmacniacza AB, ktory z racji konstrukcji przechodzi przy duzym wysterowaniu w klase B (czyli kiepski pomysl na wzmacnianie analogowego sygnalu).. Na to stwierdzenie poszukaj sobie odpowiedzi we wlasnym zakresie, najlepiej na zagranicznych forach.

Jeśli zaczęcie dyskusji z tobą zaczyna się od merytorycznych wiadomości o cewkach i ich właściwościach uważasz za zaczepkę przeskakując na temat nie związany z głośnikami , żeby uniknąć merytorycznych dyskusji to twoja wiedza na tematy związane z elektrotechniką i elektroniką jest mierna albo zerowa . Pracuję jako elektronik 40 lat w zawodzie i wiem na podstawie zachowania i postów jaką ma wiedze merytoryczną osoba pisząca post . Dla ciebie nawet klasa AB jest zła . Skoro z ciebie jest taki super konstruktor to opracuj klasę Robsonic , może wszyscy to kupią , bo jak na razie robisz taniec Świętego Wita maskując swoją niewiedzę. Proponuję abyś założył konto na Elektrodzie i podał tam swojego nicka żebym mógł "posłuchać" twojej wiedzy na temat wzmacniaczy i nie tylko. Tylko drobna rada  i informacja. Na Elektrodzie musisz wykazać się wiedzą merytoryczną w dziedzinie która ciebie interesuje.

Edytowane przez Gość
  • 5 tygodni później...

Czy ktoś z Was miał/ słuchał kolumn Unitra Tonsil ( dwudrożne) ZG 10 na głośniku z magnesem kobaltowym i jeśli tak , to jak w Waszej ocenie brzmią rzeczone monitory ?

Edytowane przez 23031970

Piotr

• 3 tygodnie później...
W dniu 5.07.2022 o 18:23, 23031970 napisał:

Czy ktoś z Was miał/ słuchał kolumn Unitra Tonsil ( dwudrożne) ZG 10 na głośniku z magnesem kobaltowym i jeśli tak , to jak w Waszej ocenie brzmią rzeczone monitory ?

Nie licz na jakas sensowna i rzeczowa wypowiedz. Wiekszosc ma juz swoje wyrobione zdanie nawet bez przetestowania danego produktu 😉 Poza tym jak widac glownie obrazac i krytykowac potrafia...

Edytowane przez robsonic
W dniu 5.07.2022 o 18:23, 23031970 napisał:

Dziś? Nawet dobrze zachowany egzemplarz brzmieniowo ma niewiele wspólnego z nowym- czas zrobił swoje i właściwości głośników zmieniły się na tyle, że z pierwotnego brzmienia niewiele zostało.

• 1 rok później...

A jak mam Voyagery 350 pod Yamaha as701 i w tym budżecie jestem bardzo zadowolony z dźwięku. Słuchanie muzyki wreszcie sprawia mi przyjemność, nie myślę o regulacji dźwięku. Słucham po raz pierwszy wszystkiego z wyłączoną  korekcja i co nie puszczę brzmi wspaniale. Życzę wszystkim dojścia do takiego momentu i zanurzania się w muzyce. Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi