Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki tonsil. Oryginal, podrobka czy kiepska jakosc?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, porlick napisał:

No to chyba coś Ci się pomyliło, bo miałem GDN25/40/1 i nigdzie nie miał wentylacji- ani w nabiegunniku, ani otworów w membranie, ani ażurowej kopółki przeciwpylowej. 

Jedyne, co w nim było nietypowe dla reszty tonsilowskich GDNów, to tekstylne zawieszenie górne, ale to był głośnik licencyjny.

(Oczywiście nietypowe dla domowych, bo w estradowych klepali je przez dłuższy czas.)

był otwór w magnesie z tyłu , wiem bo wyciągałem ze swoich .

a co to takiego ten pierścień faradaya ??

taka dziurka jak tu , ten głośnik ponoć ma pierścień faradaya 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robbit

taka dziurka jak tu , ten głośnik ponoć ma pierścień faradaya  

Ukryta Zawartość

gdn.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.05.2022 o 13:42, MarcinStereo napisał:

Tak jak wcześniej napisałem tam basowe są na licencji, dodać do nich lepszą kopułkę i zwrotnice wraz z okablowaniem na miarę XXI wieku i mamy całkiem dobrze grające stereo, ciekaw jestem jakby w metalu się sprawdziły rzecz jasna wspomagane subwooferem 🙂 

Dobrze się spisują kopułka jest ale zamiast szerokopasmowego na średnich to 3" od Dynaudio, Zamiast 10" są 15" w osobnej obudowie ale BR i nic nie trzeba wspomagać subwooferem. Na wymianę czeka 1" berylowy od SS ale nie ma teraz czasu co by od nowa robić obudowę. Kable wewnętrzne wymienione na porządniejsze OFC i już jest różnica. Terminale na Cardasa. W zwrotnicy cewki czekają na wymianę na taśmowe. Na razie żeby nie przeinwestować w planie są nowe miedziane kondensatory Miflexa. Tak że w sumie ostała się tylko zwrotnica ale myślę że to clou współpracy Tonsila z Pioneerem gdzie podziały zrobiono w korzystnych dla ucha fizjologicznych miejscach. Traktuję to jak zabawę i bez napinki. SPL ponad 122dB ale mierzone z 3 metrów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, robbit napisał:

taka dziurka jak tu

😄😄😄

Próbowałeś cokolwiek w nią włożyć? To tylko otwór technologiczny, do zawieszenia nabiegunnika podczas nakładania powłoki ochronnej. Po sklejeniu obwodu magnetycznego jest nieprzelotowy.

1 godzinę temu, porlick napisał:

😄😄😄

Próbowałeś cokolwiek w nią włożyć? To tylko otwór technologiczny, do zawieszenia nabiegunnika podczas nakładania powłoki ochronnej. Po sklejeniu obwodu magnetycznego jest nieprzelotowy.

nie wkładałem , kanał nie musi być w osi , gdzieś przeczytałem że ten otwór służy chłodzeniu cewki .

18 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Słucham metalu i tam maestro 3 poległy z DF6 pod każdym względem

Pisalem wyzej, ze nie ma kolumn uniwersalnych. Ja na przyklad preferuje muzyke elektroniczna i jakies porzadne transowe bity (goa). Nie slucham metalu wcale, ewentualnie jakis delikatny rock. Zatem moje preferencje odnosnie kolumn beda odwrocone o 180 stopni. Byc moze dlatego mi ich brzmienie odpowiada a Tobie nie. Ja poprostu nie lubie halasu. Kolumny maja grac przyjemnie, nawet jak galka glosnosci zamyka licznik...

Gość

(Konto usunięte)

Nie tylko w metalu DF6 wygrały lecz także w innych gatunkach muzycznych, metal to był finalny sprawdzian bo go najciężej odtworzyć dla głośników ze względu na wszędobylskie bębny i talerze 😉 i tępo za którym słabe głośniki nie nadążają. 

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

metal to był finalny sprawdzian bo go najciężej odtworzyć dla głośników ze względu na wszędobylskie bębny i talerze

Niekoniecznie.. Muzyka jakiej ja slucham czesto ma bardzo niskie basy, ktorych w wiekszosci kolumn poprostu nie slychac... Muzyka elektroniczna takze bywa wymagajaca. Metal wedlug mnie ma mniejsza dynamike w stosunku do transu/goa czy nawet dance co oznacza, ze mniejsza moc wzmacniacza wystarczy by narobic halasu i zadowolic sluchacza.

W dniu 5.05.2022 o 10:05, robsonic napisał:

Najwiekszym problemem w projektowaniu dobrych kolumn to niskie tony. Soprany i srednie maja swoja kierunkowosc i nie potrzebuja pudla rezonansowego. Dlatego kwestia tych tonow jest wlasciwie prosta, bo wystarczy wlasciwie odpowiedni glosnik. Jesli chodzi o produkcje basow to sprawa jest bardzo skomplikowana. Niskie tony wraz z malejaca czestotliwoscia traca swoja kierunkowosc i fala rozchodzi sie dookolnie we wszystkich kierunkach odbijajac sie od wszystkiego i nakladajac sie powodujac interferencje. Sa to bardzo nieporzadane zjawiska. W wyniku interferencji mamy dziury i wzmocnienia, w zaleznosci od zroznicowanej czestotliwosci jaka wystepuje w audio wszystko sie jeszcze bardziej komplikuje. Dlatego jedne utwory brzmia lepiej na kolumnie X a inne na kolumnie Y. Dodatkowo kolejna sprawa to dobranie odpowiedniego pomieszczenia pod konkretne zestawy. Te same kolumny zagraja zupelnie inaczej w pokoju na przyklad 15m2 i inaczej w pomieszczeniu 20m2. Ksztalt pomieszczenia tez ma znaczenie, itd.. A wszystko to tylko dla basow 😉  Nie ma kolumny uniwersalnej! Dlatego jak ktos mi pisze,ze ma kolumny za 10k, ktore sa male gabarytowo i w ciemno twierdzi, ze Tonsile (tak duze jak Voyagery) to badziewie to wlasciwie nie ma o czym dalej rozmawiac.

Ludzie naprawde mysla, ze basy sie biora z nieba? Glosnik basowy o duzej srednicy umieszczony w odpowiednio dobranym pudle rezonansowym produkuje bardzo naturalny i szybki bas, bo membrana nie musi robic duzego skoku by uzyskac odpowiedni poziom dB. Male glosniki nadrabiaja skokiem a pudlo rezonansowe najczesciej ma przegrody a to dziala troche jak tlumik totez basy sa bardziej "opuznione" w stosunku do pradow zasilajacych i tym samym sa mniej naturalne. Statystycznie kolumny o malych gabarytach maja duzo mniejszy zysk energetyczny. 

Może i masz trochę racji, ale niedawno miałem w domu Magnaty na 25cm sztywnym wooferze i zagrały wiele gorszym basem od 18cm z dużym "wychyłem". 

Słabe zejscie to przede wszystkim jest ból takich konstrukcji. 

W dniu 6.05.2022 o 07:37, robsonic napisał:

Piszesz nieprawde. Na glosnikach mam numery seryjne. Mozna namierzyc, ze nie byly wyprodukowane w latach 70-tych tylko sa to "swieze" glosniki majace kilka miesiecy, max kilka lat. Gdyby to byly 50 letnie glosniki to przy moim trybie sluchania juz by sie rozsypaly..

To jest ta sama konstrukcja. Czytaj ze zrozimieniem. Sam zaczynałem od Dior. Konstrukcja bardzo podobna do Voyahder. Te same głośniki, tylko Close. Tragedia i tyle. Podstawowe Heco za 900zl pogoniły im kota. 

W dniu 6.05.2022 o 09:00, audioburak napisał:

Że kolumny grały "na jedno kopyto" nie było "zasługą" samych głośników,

ale kwestią ich aplikacji. Przerabiałem choćby Altusy i jeśli znało się dane

wooferów, to po zestrojeniu skrzynek taki GDN 25/40/3 grał całkiem dobrze.

A z kontaktów z "firmą" wiem, że skrzynki były do innych wooferów i tak

pozostawili, bo i tak "ciemny lud to kupi" cytując Josepha Skur ...

Fakt, że w tweeterach postępu większego nie było i nadal pracują

w zasadzie powyżej 4 kHz ...

Zawsze zastanawiam się czemu walisz ciągle spacje, tab w swoich wypowiedziach. Na prawdę ciężko się to czyta. 

?👈

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Może i masz trochę racji, ale niedawno miałem w domu Magnaty na 25cm sztywnym wooferze i zagrały wiele gorszym basem od 18cm z dużym "wychyłem". 

Pamietaj, ze jesli chodzi o basy to musi byc zgranie glosnika z pudlem rezonansowym. To jest najwazniejsza rzecz. Spartolenie tej relacji wprowadza chaos i zaklopotanie malo wtajemniczonych w temat..

12 godzin temu, rafal735r napisał:

To jest ta sama konstrukcja. Czytaj ze zrozimieniem. Sam zaczynałem od Dior. Konstrukcja bardzo podobna do Voyahder. Te same głośniki, tylko Close. Tragedia i tyle. Podstawowe Heco za 900zl pogoniły im kota. 

No nie do konca. W necie gdzies wyczytalem, ze Voyagery sa wieksze, tzn. o 2-3 cm glebsze. Nie wierze, ze glosniki sa wykonane dokladnie z tych samych materialow co 50 lat temu. Za duzo info w sieci nie ma wiec pozostaje odwiedzic fabryke osobiscie...

13 godzin temu, rafal735r napisał:

To jest ta sama konstrukcja.

Czyzby internety klamaly? 😛

Ukryta Zawartość

voyager.jpg

Roznica w pasmie przenoszenia od dolu jest znaczaca zatem nie jest to ta sama konstrukcja....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robsonic
W dniu 8.05.2022 o 08:43, robsonic napisał:

No nie do konca. W necie gdzies wyczytalem, ze Voyagery sa wieksze, tzn. o 2-3 cm glebsze. Nie wierze, ze glosniki sa wykonane dokladnie z tych samych materialow co 50 lat temu. Za duzo info w sieci nie ma wiec pozostaje odwiedzic fabryke osobiscie...

Zwykłe papierzaki. 

?👈

Bylem parę miesięcy w sklepie audio pogadać o kolumnach (heco, iniana, kef itp.) , no i sprzedawca mówił właśnie, że wielu klientów poszukuje i kupuje z sentymentu kolumny Tonsila, a są to bardzo słabe zestawy.

No bo Tonsil miał parę sensownych konstrukcji a reszta to dla gawiedzi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

22 godziny temu, ASURA napisał:

No bo Tonsil miał parę sensownych konstrukcji a reszta to dla gawiedzi

Nie chodzi o to, ze mial kilka sensownych konstrukcji tylko o to, ze trzeba te firme traktowac troche jak "open source". Sprzedaja "niedorobione" kolumny za ulamek ceny jaka oferuja inne marki. Wystarczy odrobina sprytu i mamy to co chcemy za male pieniadze. Nie rozumiem ludzi, ktorzy ufaja innym bezgranicznie. W fabrykach najlepszych marek zawsze znajdziemy slabe ogniwa. A to projektant zapil dzien wczesniej i walnal gafe, a to tester odpisujac komus na fb na telefonie przyklepal wadliwa konstrukcje, a to montarzysta walnal kilka zimnych lutow badz zwarc, itd.. Dlaczego by nie zrobic kolumn samemu tylko "ufac w ciemno" innym? Czytajac tutaj niektorych wywody mam wrazenie, ze ludzie lubia byc dymani.. Bez obrazy...

Aby się obrazić, należałoby traktować poważnie Twoje wpisy, "markę" Tonsil i jej dzieła. A co bycia dymanym. Głodnemu na chleb na myśli 🤔

Tonsil 

Chińskie no name z napisem Tonsil jak cała reszta oferty. Dziś to tylko napis. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No tak... z taka polsza mentalnoscia teraz wiem, ze nic sensownego "made in Poland" prawdopodobnie nigdy nie powstanie 😞. Skad sie bierze ta beznadziejnosc mentalna i niska samoocena? Bieda? Zulerskie rodziny? Wrodzona zawisc? Moze brak checi do zycia? A moze nocne uzywki?.... Brak slow... PS. Moglbym mocniej ale to tylko forum.. Dobranoc..

6 minut temu, robsonic napisał:

No tak... z taka polsza mentalnoscia teraz wiem, ze nic sensownego "made in Poland" prawdopodobnie nigdy nie powstanie

Horns, Cube, AA, YB, Akustyk, Akkus, RLS to tak na szybkiego. Bardzo wartościowe głośnik Made. In Poland . Tonsil?  Polonez i FIAT 125 tez mają swoich amatorów . Ale to nie oznacza , że reprezentują wystarczający poziom jakościowy aby uznać je za godne zainteresowana 

W dniu 16.05.2022 o 00:13, robsonic napisał:

No tak... z taka polsza mentalnoscia teraz wiem, ze nic sensownego "made in Poland" prawdopodobnie nigdy nie powstanie 😞. Skad sie bierze ta beznadziejnosc mentalna i niska samoocena? Bieda? Zulerskie rodziny? Wrodzona zawisc? Moze brak checi do zycia? A moze nocne uzywki?.... Brak slow... PS. Moglbym mocniej ale to tylko forum.. Dobranoc..

Jak kolega wyżej napisał. Raz twa przesiadka do Poloneza. Chyba że już takim jeździsz na codzień to cofam. 

?👈

Niemal tyle w tych ww. wymienionych firmach polszczyzny, co w FSO Lanos 😉 

Owszem, obudowy, ale pewnie kilku w PL robi je w dużych seriach dla dobrych firm.

Pewnie zarówno cewki, jak kondensatory do zwrotnic też mają obcy rodowód 😉 

Uważam, że znając tonsilowskie przetworniki można wyrzeźbić kolumny

specjalnie nie odbiegające od tego, czego średni obywatel słuchacz potrzebuje ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, rafal735r napisał:

Jak kolega wyżej napisał. Raz twa przesiadka do Poloneza. Chyba że już takim jeździsz na codzień to cofam.

Polonez nie doczekal sie wersji 2022. Gdyby taka powstala to chetnie bym zamowil jazde probna...

PS. Myslisz, ze my Polacy gorsi? Nas Polakow caly czas lupia i okradaja inni.... Gdyby nie Polacy to nie byloby Europy, bo tylko my tak naprawde pracujemy.. Wystarczy wyjechac na zachod i zobaczyc za jaka prace ile sie placi ojro albo funtow...

8 godzin temu, robsonic napisał:

Polonez nie doczekal sie wersji 2022. Gdyby taka powstala to chetnie bym zamowil jazde probna...

PS. Myslisz, ze my Polacy gorsi? Nas Polakow caly czas lupia i okradaja inni.... Gdyby nie Polacy to nie byloby Europy, bo tylko my tak naprawde pracujemy.. Wystarczy wyjechac na zachod i zobaczyc za jaka prace ile sie placi ojro albo funtow...

Tu nie chodzi o krytyke Polski tylko zdrowe spojrzenie na realia. Ty tego nie posiadasz, więc o czym tu dyskutować? 

?👈

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Ło matko!!!!!!!!!

Prawda w oczy kole?

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Tego to nawet DJ Rydzyk by nie wymyślił 😇

Malo smieszne, wrecz zenujace..

15 godzin temu, rafal735r napisał:

Tu nie chodzi o krytyke Polski tylko zdrowe spojrzenie na realia.

Heh.. Powaznie? 😛

Godzinę temu, robsonic napisał:

Prawda w oczy kole?

I dlatego masz tak ściśle dopasowane klapki na oczach (i uszach)?????

Godzinę temu, robsonic napisał:

Malo smieszne, wrecz zenujace.

Prawie tak jak ta Twoja krucjata na rzecz Tonsila. 

Bardzo wysoko cenię polskie produkty -także audio. Moim autentycznym marzeniem jest gramofon polskiej marki Sikora, który może kiedyś dorwę na rynku wtórnym  w akceptowalnej dla mnie cenie. Bo cena nowego przekracza moje możliwości finansowe. Ale dla mnie kryterium wyboru jest jakość (w relacji z ceną). I na tej podstawie dokonuję zakupów. A na tyle trzeźwo patrzę na ofertę rynkową aby z czystym sumieniem nie brać tej marki na poważnie 

Edytowane przez piotrek7
  • Pokaż nowe odpowiedzi