Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

Poprzedni pokazany przeze mnie dac na PCM56 nie podobał się Tobie - bo za prosty, ten -  bo za bardzo skomplikowany, ciężko Cię zrozumieć o co kaman. Jeśli, załóżmy w tym przypadku, projektantowi przyświecał cel - najlepszy dźwięk możliwy do wydobycia z 16bitowych kostek - to zakładam zrobi wszystko to co konieczne żeby tak było - i ten właśnie  "cel uświęca środki". A, że przy okazji wyszło, że jest i tanio - to tylko bonus, wartość dodana.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Poprzedni pokazany przeze mnie dac na PCM56 nie podobał się Tobie - bo za prosty, ten -  bo za bardzo skomplikowany, ciężko Cię zrozumieć o co kaman. Jeśli, załóżmy w tym przypadku, projektantowi przyświecał cel - najlepszy dźwięk możliwy do wydobycia z 16bitowych kostek - to zakładam zrobi wszystko to co konieczne żeby tak było - i ten właśnie  "cel uświęca środki". A, że przy okazji wyszło i jest tanio - to tylko bonus, wartość dodana.

Pcm56 miał skopaną logikę cięcia sygnału cyfrowego czyli był z założenia w ciemnej... nie miał analoga (co z czasem sam przyznałeś że kicha) i coś tam jeszcze było zdaje się - a tak zasilanie bodajrze ze sztucznym zerem. Ten który masz teraz na pewno na tle tamtego ma szanse być lepiej zaprojektowany tyle że tamten był zbyt prosty a ten ma prawo być zbyt skomplikowany co w tym dziwnego? Ja od zawsze uważam, że to jest myślenie życzeniowe - miałem 10+ róźnych pcb z chin obsadzonych i wszystkie dawno wylądowały w koszu poza 1 sztuką - pcm1794 na sa9023 do którego mam zamiar kiedyś tam analog zrobić na lampach ale ma też feler tzn przy zmianie utworów "pika".

Chcesz mieć dobrze i bezkosztowo to pora zakasać rękawy, zrobić warsztat i conieco się podszkolić...  nie chcesz: to kup z drugiej ręki jakiś renomowany dac za 3-5tys (które już dawno potrafiłeś na chińskie pudełka) i nie będzie niespodzianek że jakiś przester... Ktoś ma kupić właśnie ten dac, rozkminić schemat, zdebugować i najlepiej zmodować żeby ktoś inny miał na deser... ja tu widzę coś z gruntu innego niż obawę 😉

39 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Chcesz mieć dobrze i bezkosztowo to pora zakasać rękawy, zrobić warsztat i conieco się podszkolić...  nie chcesz: to kup z drugiej ręki jakiś renomowany dac za 3-5tys

Ciężko coś znaleźć.  Tu niby świetny przetwornik ale filtr słaby a odbiornik spdif jeszcze gorszy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

A więc tak: kolumny nie są niczemu winne, resampling do 48Khz - nic nie zmienił. Coś pomierzyć jeszcze sugerujecie?

"Za czuły na wejściu albo zbyt wylewny na wyjściu".

Teraz, (nie)przecietniak napisał:

Coś pomierzyć jeszcze sugerujecie?

Wymienić ten chiński odbiornik spdif. Ale to operacja, która będzie kosztować tyle co cały dac. I nie chodzi o cenę elementów, tylko pracy.

...there is no spoon...

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

A więc tak: kolumny nie są niczemu winne, resampling do 48Khz - nic nie zmienił. Coś pomierzyć jeszcze sugerujecie?

"Za czuły na wejściu albo zbyt wylewny na wyjściu".

Na bank podałeś 48khz ?, może masz w swojej kolekcji dac, który robi detekcję sygnału wej. I pokazuje na wyświetlaczu, diodach itp. częstotliwość khz i długość słowa 16bit, 20 itp. ?

2 minuty temu, arturp napisał:

Wymienić ten chiński odbiornik spdif. Ale to operacja, która będzie kosztować tyle co cały dac. I nie chodzi o cenę elementów, tylko pracy.

To zrozumiałe. Na ile szacujesz prawdopodobieństwo, że to odbiornik?

Teraz, OLES napisał:

Na bank podałeś 48khz ?, może masz w swojej kolekcji dac, który robi detekcję sygnału wej. I pokazuje na wyświetlaczu, diodach itp. częstotliwość khz i długość słowa 16bit, 20 itp. ?

Niestety nie mam.

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Coś pomierzyć jeszcze sugerujecie?

Poszukać kogoś kto to sprawdzi.  Począwszy od napięć, poziomów sygnału w różnych miejscach, aż do oscyloskopu włącznie. 

4 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Na ile szacujesz prawdopodobieństwo, że to odbiornik?

50% . Jeżeli to nie wzmacniacze operacyjne i nie przetworniki cyfrowo-analogowe, to tylko odbiornik lub zasilanie . Zasilanie łatwo poprawić, bo wymiana diod , kondensatorów i stabilizatorów to rzecz dosyć prosta . Wylutowanie tego odbiornika będzie skomplikowane, ale prawdziwym wyzwaniem będzie wlutowanie nowego. Wokół niego trzeba usunąć wszystkie elementy, żeby łatwo się dostać lutownicą. Inaczej można porobić zwarcia na nogach albo zwyczajnie przegrzać/spalić podczas lutowania bo nie będzie można tego zrobić szybko i dokładnie.

2 minuty temu, OLES napisał:

Począwszy od napięć, poziomów sygnału w różnych miejscach,

I tu jest właśnie problem z chińskim odbiornikiem. Nie wiadomo jakie poziomy sygnałów ten cudak ma na wyjściu. Ponadto mnie zastanawia skąd się wzięła wartość 470 omów dla rezystora w aktywnej konwersji ( jeśli faktyczne jest aktywna ) ? Przecież w rzeczywistości powinna być kilka czy nawet do 10 razy większa . Jeśli przyjmiemy, że 2 wzmacniacz operacyjny w każdym kanale pełni tylko funkcję bufora. No to przy takim rezystorze to my tam mamy napięcie maksymalnie rzędu 0,5V na wyjściu .

...there is no spoon...

Przydałaby sie sztuczna inteligencja, która potrafiłaby - na podstawie wyraźnych zdjęć w wysokiej rozdzielczości obu stron płytki - odtworzyć schemat 🙂

A swoją droga - na marginesie - są chyba osoby/firmy - które na podstawie posiadanej płytki mogą stworzyć schemat ? Ktoś tu mówił, że to 1/2 - 1-2 godziny i po robocie.

3 minuty temu, OLES napisał:

Rezystor jest 4,7k.

A ta wartość jest zmierzona ? Kiepsko widać kolory pasków ale wychodzi mi 470R .

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

z 16bitowych kostek

Jacek , czego ty używasz jako źródła sygnału ?

...there is no spoon...

A ta wartość jest zmierzona ? Kiepsko widać kolory pasków ale wychodzi mi 470R .

Artur, nie czytałeś wczorajszej konwersacji w tym wątku 😉 - było mierzone i potwierdzone - 4.7K

Jacek , czego ty używasz jako źródła sygnału ?

Malina/Volumio/Tidal, transport CD Audiolaba.

3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

na podstawie posiadanej płytki moga stworzyć schemat ? Ktoś tu mówił, że to 1/2 - 1-2 godziny i po robocie.

Można na kartce rozrysować bo zrobienie tego w jakimś programie do projektowania zajmie więcej czasu. Tylko co z tego będzie wynikać?

1 minutę temu, (nie)przecietniak napisał:

było mierzone i potwierdzone - 4.7K

Teraz rozumiem.

Malina/Volumio/Tidal, transport CD Audiolaba.

I ze wszystkich źródeł jest ten sam efekt ?

...there is no spoon...

1 minutę temu, arturp napisał:

Tylko co z tego będzie wynikać?

Nie wiem - nieprawidłowa/nielogiczna wartość jakiegoś/jakichś rezystorów, kondensatorów itp. ?

@arturp Ponieważ nie znam innej osoby tak oddanej poszukiwaniom dobrego dźwięku wśród wielu przetworników - daj znać proszę na priv, kiedy będziesz w Wwie, podjadę i dam Ci na jakiś czas bez zobowiązań tego "szrota". Wystarczy podłączyć i gra. Ty zdobędziesz nowe doświadczenie z AD1856, ja dowiem się Twojego zdania, z którym się liczę, na jego temat.

12 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie wiem - nieprawidłowa/nielogiczna wartość jakiegoś/jakichś rezystorów, kondensatorów itp. ?

Raczej nie . Wszystko wskazuje na to, że jest to nieprawidłowość działania jednego z elementów aktywnych .

Jeszcze jedna rzecz, łatwa do sprawdzenia przychodzi mi do głowy. Przetworniki z tamtych czasów były dość kapryśne. Na przykład Pcm61 pracował ze wszystkimi napięciami i łykał wszystkie sygnały. Natomiast AD1860 i YM4113 działały... kiedy chciały. Miałem z tym problemem w swoich dac-ach i był taki sam problem w dac-u Holgina . Trzeba było kombinować ze zmianą napięć zasilania sekcji cyfrowej przetworników albo z opóźnieniem sygnałów.

Innymi słowy trzeba wstawić w podstawki pcm56 i inne przetworniki i sprawdzić, czy ten efekt też występuje.

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

Jeśli przyjmiemy, że 2 wzmacniacz operacyjny w każdym kanale pełni tylko funkcję bufora.

Czy te drugie WO mogą pełnić rolę kolejnego stopnia wzmocnienia? Pytanie z ciekawości.

Godzinę temu, arturp napisał:

Innymi słowy trzeba wstawić w podstawki pcm56 i inne przetworniki i sprawdzić, czy ten efekt też występuje.

Sprawdzone - występuje.

----------------------------------

Jest jeszcze jedna nierozwikłana publicznie tajemnica tej płytki. O co z tym chodzi? Choć to pewnie nieistotne w kontekście charczenia.

Zakładam, że:

T=Ti=Texas Instruments

A=AD=Analog devices.

Obecnie mam ustawione na 256 i 16bit przy AD1856

adti.jpg.6b188428ec8a0b4c282d68fc7dfc8814.jpg

Żeby już nie zanudzać Szanownego Grona - ostatnia informacja, podsumowująca i ostatnie impresje.

Właśnie podłączyłem sobie daca Nostromo - oczywiście zakłóceń nie ma, ale dało się zauważyć, że rzeczywiście dźwięk jest jakby "cichszy", a mówiąc moim językiem ten dac na AD1856 gra jakby na granicy parametrów, nie tyle jest dużo głośniejszy co jego dźwięk jest jakby bardziej intensywny, z większym jakby natężeniem ("masło maślane").

Czyli, moje wnioski są takie - przy b. "głośno" nagranych fragmentach płyt z dużym natężeniem dźwięku - przekracza swoje granice i po prostu "nie wyrabia".

Które elementy układu odpowiadaja za to,  nie wiem - gdybym jednak wiedział, jak uczynić aby nie działał na granicy, tylko posiadał "margines błędu" - to bym te elementy po prostu wymienił na właściwe.

Dziękuję za zainteresowaniem tematem.

15 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Żeby już nie zanudzać Szanownego Grona - ostatnia informacja, podsumowująca i ostatnie impresje.

Właśnie podłączyłem sobie daca Nostromo - oczywiście zakłóceń nie ma, ale dało się zauważyć, że rzeczywiście dźwięk jest jakby "cichszy", a mówiąc moim językiem ten dac na AD1856 gra jakby na granicy parametrów, nie tyle jest dużo głośniejszy co jego dźwięk jest jakby bardziej intensywny, z większym jakby natężeniem ("masło maślane").

Czyli, moje wnioski są takie - przy b. "głośno" nagranych fragmentach płyt z dużym natężeniem dźwięku - przekracza swoje granice i po prostu "nie wyrabia".

Które elementy układu odpowiadaja za to,  nie wiem - gdybym jednak wiedział, jak uczynić aby nie działał na granicy, tylko posiadał "margines błędu" - to bym te elementy po prostu wymienił na właściwe.

Dziękuję za zainteresowaniem tematem.

Ponieważ BBC już przed wojną dowiodło, że cywil rozpoznaje różnice głośności gdy wynoszą conajmniej 4dB, to jeżeli piszesz "dźwięk jest jakby "cichszy""to znaczy że to jest mocno skopane.

nagrywamy.com

W dniu 3.06.2023 o 19:56, manieq napisał:

Nie gra ten dac ogólnie głośniej od innych, lub odtwarzaczy cd? 

Ponieważ powyższe pytanie padło już dwa dni temu a ja odpowiedziałem negatywnie, to musze jednak sprostować swoja odpowiedź - tak - ten dac gra głośniej niż Nostromo (spojrzałem na skalę wzmacniacza) choć Nostromo wg producenta ma na wyjściu poziom sygnału wynoszący około 2.1VRMS.

1 minutę temu, przemak napisał:

"dźwięk jest jakby "cichszy""to znaczy że to jest mocno skopane.

Cichszy jest Nostromo, ten o którym mówimy jest głośniejszy, choć ma niższe napięcie na wyjściu analogowym niż Nostromo - może niejasno sie wyraziłem wczesniej.

Cichszy jest Nostromo, ten o którym mówimy jest głośniejszy, choć ma niższe napięcie na wyjściu analogowym niż Nostromo - może niejasno sie wyraziłem wczesniej.

Zrozumiałem. Ten tytułowy jest głośniejszy. Czyli przesterowuje. Gdzie to można sprawdzić przecież.

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Gdzie to można sprawdzić przecież.

Trzeba mieć oprzyrządowanie poważne? Nie mam.

Może rzeczywiście oddam w dobre ręce do pomiarów.

Trzeba mieć oprzyrządowanie poważne? Nie mam.

Może rzeczywiście oddam w dobre ręce do pomiarów.

Coś kiedyś chyba pisałeś, że bawiłeś się peerką przy stabilizatorach ?

Zacząłbym o pomiaru napięcia przy WO.

6 minut temu, OLES napisał:

Coś kiedyś chyba pisałeś, że bawiłeś się peerką przy stabilizatorach ?

Zacząłbym o pomiaru napięcia przy WO.

Ok. Zakładasz, że tymi  PRkami można regulowac napięcie podawane na WO? Czyli jak rozumiem raczej powinno się je zmniejszyć, jak się da, tak?

8 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ok. Zakładasz, że tymi  PRkami można regulowac napięcie podawane na WO? Czyli jak rozumiem raczej powinno się je zmniejszyć, jak się da, tak?

Najpierw pomierzyć images.png.3915f61ad8ddaf31b15c352e39e17634.png

Rowek WO jest u góry rysunku. 🙃

wyciagnij wo z podstawek, odpal zasilanie, zmierz napiecia dc,  pomiedzy pinem 4 a masą, oraz pinem 7 a masą.

Piny oczywiście w podstawce, bo WO nie będzie w niej .

Edytowane przez OLES
22 minuty temu, OLES napisał:

Najpierw pomierzyć

Wyciągnąłem wszystke OPA, załączyłem daca - i... urządzenie się nie włącza, na nóżkach podstawek pod WO nie ma napięcia i nie ma charakterystycznego piknięcia na przekaźniku, jak zawsze przy włączaniu.

Nie można mierzyć przy włożonych WO?

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Wyciągnąłem wszystke OPA, załączyłem daca - i... urządzenie się nie włącza, na nóżkach podstawek pod WO nie ma napięcia i nie ma charakterystycznego piknięcia na przekaźniku, jak zawsze przy włączaniu.

Nie można mierzyć przy włożonych WO?

Można,  uważać żeby zwarcia nie zrobić pomiędzy nóżkami. 

I analogicznie pomiar napiec dc dla kostek dac

PCM56structure.png.f3e5d53a6948c71b256c7f4b39df61a3.png

jak na rys. Pin 1,3,8 i 16.

Edytowane przez OLES
16 minut temu, OLES napisał:

uważać żeby zwarcia nie zrobić pomiędzy nóżkami. 

Oczywiście da sie mierzyc z wyciagniętymi WO - mój błąd - jak podłączałem Nostromo, to wyciagnąłem wtyczke do tego daca - nie był podłączony pod 220V

Więc tak: na każdym z czterech WO na obu nóżkach (4 i 7) : po 15V ("bez dwóch trzech kresek" - czyli minimalnie poniżej).

Oczywiście da sie mierzyc z wyciagniętymi WO - mój błąd - jak podłączałem Nostromo, to wyciagnąłem wtyczke do tego daca - nie był podłączony pod 220V

Więc tak: na każdym z czterech WO na obu (4 i 7) nóżkach: 15V (bez dwóch trzech kresek).

😁

Wystarczy na jednym. 

I jednym dac, najbezpiczniej tez bez kostki.

Wyniki zapisać, udać się na spoczynek. 

Jutro też jest dzień. 

Edytowane przez OLES
  • Pokaż nowe odpowiedzi