Skocz do zawartości
IGNORED

mocno budżetowe kolumny do YamahaAX596

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kupiłem ostatnio wzmaka ax596, udało mi się też skompletować do niego CD 596.

Pozostały mi jeszcze kolumny i tu zaczynają się schody.

Myślę kiedyś nabyć coś w rodzaju Paradigm monitor ale z pewnością nie przez najbliższe pół roku-rok.

Kolumny są mi potrzebne i nie będę czekał na przypływ kasy bo nie ma póki co na to szans.

Dlatego chcę kupić coś tymczasowo - za kwotę ok 500-600 zł (używane)

Wiem, że za taką cenę nie będzie to nic rewelacyjnego.

Potrzeba mi coś co będzie mieć dobrą efektywność, w miarę dobrze "łupać" i mieć w miarę możliwości niski, mocny bas.

Tymczasowo mam podpięte jakieś stare Tonsile Voyager 140 i to mi zdecydowanie nie wystarcza.

Na oku mam:

1) Polaris 300

2) Tawo 602

3) Magnat Motion 990

4) ew. altus 300 ale trudno w tej kasie coś złapać chyba?

Nie miałem możliwości słuchać żadnych z nich i nie mam pojęcia jak to gra,

domyślam się, że polarisy i tawo zagrają podobnie.

Nie ufam parametrom podawanym przez tawo czy magnata bo 300W czy pasmo 20Hz-35kHz to w tym wypadku ściema

Słucham techno/trochę popu i rocka, pokój 25 m2 ale może będzie to stało w pomieszczeniu ok 30-35 m2

Nie jestem wybredny a domyślam się, że za tą kwotę i tak nie ma w czym przebierać.

A może jakieś inne propozycje?

Bardzo proszę wszystkich o konkrety.

PS. w temacie audio jestem póki co laikiem tak w teorii jak i w praktyce, poza tym to właściwei mój pierwszy sprzęt tej klasy (yamaha) i nie mam kosmicznych wymagań. Ma grać głośno i mocno ale zaznaczam że nie szukam typowych estradówek :)

ok już nie przynudzam

Ja na twoim miejscu to bym chyba narazie zbieral goraczkowo kase. Za 500 zeta nie kupisz kolumn duzo lepszych od obecnych (chyba :D) wiec bylyby to marnotractwo. Masz duzy pokoj wiec tym bardziej musza to byc w miare przyzwoite kolumny, najlepiej podlogowki.

Ja podtrzymuję głos cwirka.

Za tą kasę niewiele, a nawet nic nie zyskasz.

Lepiej poczekać (nazbierać z 1500 zł.) i szukać z drugiej ręki np. Dali 6006 albo Paradigm Monitor 7v3 - do Twoich potrzeb i dużego pokoju powinny się nadać, a jak zechcesz posłuchać innej muzyki to też zagrają w porządku.

Dłużej to będzie trwało, ale różnica w dźwięku i Twoja satysfakcja są chyba tego warte.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

o tym samym myślałem, jednak potrzebuję czegoś już teraz... Na tych tonsilach nie pogram tym bardziej, że nie są moje, kupując coś taniego teraz, odsprzedam to później, tym bardziej, że będę miał taką możliwość na 100 i może nawet jeszcze na tym uda mi się zarobić :)

Tak czy inaczej potrzebuję czegoś teraz.

Może zapytam inaczej - chciałbym wybrać najmniejsze zło więc co mi doradzicie? :)

jeśli jeszcze sie nie zraziłeś kompletnie do tonsila to poszukaj na allegro tonsil perfect150. sredniej wielkości regałowe kolumnienki. obudowa zamknieta wiec charakter brzmienia zupełnie inny niz Twoje obecne voyagery. wysokich duzo, srednich za mało, bas krótki, szybki ale nie kartonowy jak z voyagerów. kwota 300zł powinna spokojnie starczyc.

no ale perfecty to dla mnie zdecydowanie za mało, nawet na najbliższy rok czy pół...

szukam czegoś ze znacznie większym kopem - coś z tego co podałem albo coś podobnego.

Może ktoś może mi coś powiedzieć na temat tych co wymieniłem?

Albo zaproponować coś podobnego?

Zdecydowanie należy spróbować Gale 3030. Mogą okazać sie trochę za małe do takiego pomieszczenia jak Twoje, ale mając taki budzet trzeba się liczyć z pewnymi kompromisami. Gale 3030 to jedyne konstrukcje poniżej 2000 PLN których odsłuch nie wywołuje u mnie stresu, oczywiście nie są superszczegółowe, ale nie krzyczą z nich żadne błędy. W mojej ocenie to kolumny znacznie bardziej przyjazne i grające klarowniejszą srednicą niż Paradgmy które mają grać u Ciebie docelowo.

Obawiam się, że niskośredniotonowe 14-stki w Gale to po prostu za mało do wielkości pokoju i muzyki słuchanej przez konradwo.

Nie jestem gigantomanem, ale praw fizyki sie nie ominie, zwłaszcza w 30m.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Jeżeli Perfect 150 to ciągle za mały "kop" dla zainteresowanego, to w ogóle chyba nie ma co proponowac dwudrożnych monitorów.

Niestety za 600 zł nie da się kupic nic sensownie grającego i jednocześnie z wystarczającym dla autora kopem dla 30 metrów.

Taki kop może byłby z subwoofera za 600 zł...

widzę, że szczerze staracie się wszyscy coś mi doradzić za co jestem wdzięczny.

Co do tych Gali to nie jestem zbyt przekonany ale to i tak żadne dla mnie rozwiązanie przy moim skromnym budżecie.

Może ktoś może mi powiedzieć w takim razie które z tych podanych przeze mnie "badziewi" będzie najlepsze?

Albo przynajmniej jak one zagrają z tą yamahą. Magnaty raczej odpadają. Skłaniałbym się raczej w kierunku tych polarisów czy tawo, potem mógłbym je odsprzedać osobie, która wykorzysta je zarówno w domu jak i do nagłaśniania małych imprez.

Póki co może zadowoliłbym się takim czymś? Problem w tym, że najlepiej byłoby to samemu usłyszeć a ja nie mam takiej możliwości...

Kupić w ciemno któreś z nich? Nie ukrywam, że nie mam ochoty czekać pół roku czy rok na przypływ gotówki...

Sorki, że Was tak przynudzam ale jestem w kropce...

Konradwo, przyznaję, że nie słyszałem podanych przez Ciebie kolumn.

Słyszałem kiedyś jakieś Polarisy, jedne z większych, drugie "od góry", nie wiem czy to te.

Były gorsze od prawie każdego Tonsilu jaki słyszałem.

Na moje ucho nadawałyby się wyłącznie do techno, tam gdzie 90% efektu to rytm, a muzyka jest bardzo mało istotna.

zgadzam sie z adse...

Hmm jezeli jednak potrzebujesz duzo basu, łupania i mocy w cenie 500 zl, kup sobie altusy 140 po renowacji glosnikow basowych (ktore moim zdaniem i wielu osob na tym forum sa poprostu do dupy) i po sprawie. Na pewno sie zmiescisz w deklarowanej kwocie. Normalnie, w tej cenie, polecil bym Ci Tannoye m2, ale pomieszczenie za duze, wymagania tez za duze w stosunku do gotowki ktora dysponujesz. Na dobre kolumny z dobrym basem do Twojego pomieszczenia musisz uzbierac conajmniej 1200 zl.

adse, ale zauwaz on z tego co napisal slucha techno i troche innej muzy. Wiec z takich altusow 140 powinien byc zadowolony. 30 cm glosnik basowy wprawiajacy szyby w ruch, wysokotonowce kujace uszy... wprost idealne do techno... :)))) co kto lubi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masz tu altusiki 300 :D:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no mi chodziło o trzysetki czyli chyba największe z tego co mi wiadomo. czyli lepszym rozwiązaniem byłyby np. altusy 300? a może ktoś ma obecnie te tawo albo miał z nimi jakiś kontakt? A może te polarisy się naddadzą, skoro i tak teraz trochę "połupią" na techno a potem będą robić na małych dyskach?

Sam już nie wiem co robić... Najlepiej byłoby posłuchać ale nie ma jak...

Może pochodzę trochę po komisach i może coś upatrzę? Zna ktoś jakieś godne uwagi komisy w Krakowie/Tarnowie?

no i sie zaczelo... kurde, dla mnie, altusy to shit mialem je jak bylem mlodszy i juz wiecej ich nie chce. Chodzi mi o jego preferencje jak to on ujoł: ,,w miare dobrze łupac" ... za te pieniadze... tak nawiasem, znajdz mi dobra konstrukcje z glosnikiem 30 cm za 600 zl... moze altusy 300 z drugiej reki...:))))

kurde i za niedużą kasę te altusy :) chyba, że się ludzie na to rzucą, a z tego co obserwowałem po allegro pewnie tak... ale nie wiem czy to dla mnie nie jest obecnie najlepsza propozycja?

Pomyślę nad tym :D

jak dla mnie, te altusy za 444 zl trafia w Twoje ,,preferencje". Naglosnisz tym impreze, i bedzie ,,łupanie". Ale jak tylko zgromadzisz troche gotowki, sprzedaj je, albo wyrzuc do kosza i kup np phonary volume 2 lub np jakies podlogowe paradigm... Altusy mozesz zastosowac jako tymczasowe przymusowe rozwiazanie, ale na dluzsza mete, nie polecam... :)))

>konradowo

Jeżeli jestes zainteresowany zakupem podłogówek za 500-600 pln to napisz na priva [email protected]

Zbudowałem jakis czaas temu na Tonsilach - twoje warunki spełnia idealnie. Odezwij sie to podeśle ci foty

Witam.

Myslę, że jesli ma grać z tzw. wykopem a o to chyba chodzi przy techno ... to w tej cenie Altusy mogą okazać się niezastąpione ... zwłaszcza w takim dużym pomieszczeniu ... Nie biorę tu pod uwagę wszelkich mankamentów tych zestawów, bo przy tego typu muzyce nie chodzi o naturalność czy neutralnośc brzmienia.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

mi też się chyba wydaje, że altusy to będzie tutaj teraz najlepsze rozwiązanie, pod warunkiem że uda mi się je tanio kupić. A może mi ktoś powiedzieć jak się mają do siebie altusy 300 i polarisy 300 ? (brzmieniowo)

I jeszcze jedno: znacie może jakieś godne uwagi komisy audio w Krakowie/Tarnowie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.