Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw streamingowy (KEF czy Buchardt, a jaki streamer?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, rozwiałem już temat przewodów ale pojawiły się inne wątpliwości.

Na zestaw NAD C700 + Kef LS50 Meta już prawie zdecydowałem się wyłącznie na podstawie recenzji, opisów i opinii. 

Będę słuchał muzyki głównie z serwisów streamingowych + używał jako "kina domowego" poprzez podłączenie HDMI z telewizora. Muzyka to głównie rnb i soul ale raczej potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego bo słucham gatunków zależnie od nastroju (czasami leci też Meshuggah :P)

Chciałbym żeby streamer miał wifi (tam gdzie stoi cały sprzęt nie ma ethernetu). 

Przechodząc do konkretów to natknąłem się na markę Buchardt i ich model S400 MKII. Teraz pytanie się pojawia czy warto iść w Buchardt'y czy lepiej KEF'y. Czy warto dokładać do MKII czy zostać przy pierwszej wersji? 

Streamer NAD C700 wydaje się mieć wszystko czego potrzebuję ale czy to nie jest overkill? Znajdzie się coś co lepiej zgra się z jednymi z tych głośników? Klasycznie zaczynam trochę mieszać ale chętnie posłucham każdej rady. :)

Pozdrawiam.

Godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Witajcie, rozwiałem już temat przewodów ale pojawiły się inne wątpliwości.

Na zestaw NAD C700 + Kef LS50 Meta już prawie zdecydowałem się wyłącznie na podstawie recenzji, opisów i opinii. 

Będę słuchał muzyki głównie z serwisów streamingowych + używał jako "kina domowego" poprzez podłączenie HDMI z telewizora. Muzyka to głównie rnb i soul ale raczej potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego bo słucham gatunków zależnie od nastroju (czasami leci też Meshuggah :P)

Chciałbym żeby streamer miał wifi (tam gdzie stoi cały sprzęt nie ma ethernetu). 

Przechodząc do konkretów to natknąłem się na markę Buchardt i ich model S400 MKII. Teraz pytanie się pojawia czy warto iść w Buchardt'y czy lepiej KEF'y. Czy warto dokładać do MKII czy zostać przy pierwszej wersji? 

Streamer NAD C700 wydaje się mieć wszystko czego potrzebuję ale czy to nie jest overkill? Znajdzie się coś co lepiej zgra się z jednymi z tych głośników? Klasycznie zaczynam trochę mieszać ale chętnie posłucham każdej rady. 🙂

Pozdrawiam.

Kupowanie bez słuchania nie ma sensu.

W tej cenie trudno będzie znaleźć urządzenie o podobnej funkcjonalności streamera co NAD C700 - ewentualnie Roksan Atessa, też z BluOs ale ze wzmacniaczem w klasie AB. Inne urządzenia tego typu - Quad, Audiolab czy NuPrime nie będą tak dopracowane.

Problem w tym, że KEF LS50 to świetne głośniki ale ciężkie do napędzenia. Miałem okazję słuchać je z urządzeniami 2 razy droższymi od C700 (Linn Majik i ATC SIA-2 100) - źle to nie grało ale słychać było, że można lepiej.  C700 to tańsza mutacja M10 a ten model jest różnie oceniany jeśli chodzi o walory soniczne.

Może opcją kompromisową będzie zakup LS50 Wireless? Jeśli ma być osobno a KEFy się spodobają to chyba dodatkową kasę lepiej włożyć w mocniejszą elektronikę. 

Z ciekawych monitorów warto rozważyć Chario Constellation Delphinus - są łatwe do wysterowania i reprezentują klasyczną, przyjemną dla ucha, włoska szkołę - więc nie będą obnażać ewentualnych wad elektroniki. Wadą tych kolumn jest to, że chyba preferują użycie firmowych standów - ze względu na specyficzna konstrukcję (BR u dołu obudowy).  Z drugiej strony ze standami cena nadal będzie zbliżona do tych Buchardtów. 

Edytowane przez dzarro

Możesz też rozważyć:

Focal Solo6 Be + DAC SMSL SU-9 + iFi ZEN Stream + izolator Topping HS01

Zagra to znacząco lepiej niż NAD C700 + KEF LS50 Meta.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minutes ago, dzarro said:

Może opcją kompromisową będzie zakup LS50 Wireless? Jeśli ma być osobno a KEFy się spodobają to chyba dodatkową kasę lepiej włożyć w mocniejszą elektronikę. 

Raczej chciałbym mieć osobne urządzenia żeby w razie czego móc kombinować z głośnikami.

Myślałem też o Bluesound Powernode, ale też ma 80W na kanał jak C700. 

Dodam że te wszystkie funkcje streamingowe mogę mieć w podstawowym zakresie, bez ekranu i zbędnych bajerów jeżeli jakieś urządzenie będzie lepsze do napędzenia Kef'ów albo Buchardt'ów.

Kolumny Buchardt zagrają potężniej z mocniej zarysowaną podstawą basową od Kef LS50 i ciężar w stosunku do LS50 będzie przesunięty w dół. Kef będzie nieco bardziej szczegółowy i przestrzenny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.