Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki ukośne / przechylone pod kątem pod Monitory

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam pewne ograniczenie wysokościowe monitorów, dlatego stoją na podłodze. Czy ktoś z forumowiczów ma przechylone kolumny pod kątem? Szukam rozwiązania na czym można je postawić - pod jakim kątem itp. może jakieś DIY? Nie zależy mi na audiofilskim podejściu typu kolce, drgania itp.

Odległość od słuchacza ok 3,5m. Możliwa wysokość podstawy to ok 15cm.

Z góry dzięki za info.

Pochylenie kolumn w większości przypadków ma na celu wyrównanie czasowe centr głośników do uszu i projekt zwrotnicy to zakłada. Natomiast pochylenie kolumn nie strojonych dla takiego położenia może nieznacznie zaburzyć lub poprawić zależności fazowe głośników co może objawić się troszkę lepszą lub gorszą tzw. sceną.  6-7 stopni to najczęstsze pochylenie kolumn.

Zrób najpierw odsłuchy z założonym pochyleniem i wtedy będziesz szukał np. regulowanych kolcy lub standów, które można zamówić lub samemu wykonać pod wymiar kolumn.

Widziałem firmowe podkładki pod studyjne monitory aktywne. Były wykonane z twardej pianki i patrząc z boku, były to dwa kliny, które mogły tworzyć 3 różne kąty- po złożeniu czubkami do siebie, największy, pojedynczo- połowę z niego, a złożone do siebie odwrotnie- tylko podkład, bo kat był zerowy.

4 godziny temu, jamelo napisał:

...pochylenie kolumn nie strojonych dla takiego położenia może nieznacznie zaburzyć lub poprawić zależności fazowe głośników...

Nie bardzo chyba wiesz o czym mówisz. Otóż niezależnie od pochylenia kolumn, wycelowanie osią w ucho zapewni utrzymanie fabrycznego zgrania fazowego głośników.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

57 minut temu, riDERQS napisał:

Nic nie czaje. Jest gdzieś tego jakiś rysunek?

A tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę przesadziłem z kątem, ale lepiej widać.

Ukryta Zawartość

Parę dni temu było w ogłoszeniu na olx, dziś już go nie ma, bo cena była symboliczna. Widziałem przelotnie, nie zapamiętałem, co to za firma, ale w opisie było, że "z kompletu aktywnych monitorów studyjnych".

Thomann

Ukryta Zawartość

@porlic

dobry rysunek  - well done 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Widziałem, dzięki, to mój faworyt.
A coś na ok 10-15cm od podłogi się zdarza?
Kiedyś widziałem takie regulowane metalowe - nie do dostania, a przynajmniej ja nie umiem znaleźć.

3 godziny temu, riDERQS napisał:

nie do dostania, a przynajmniej ja nie umiem znaleźć

Jaki problem pogadać z warsztatami, które produkują wszelkiego rodzaju kwietniki, czy inne "loftowe" bzdety, żeby wykonali na zamówienie?

Ja tak zrobiłem i mam dokładnie takie podstawki pod kolumny, jak chciałem.

Przy odlegosci odsluchu 3,5m zapomnij pochylanie.

Jak chcesz je troche podniesc, postaw je na probe na betonowych blokach i wyprobuj czy to cos zmienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0127.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wytłumaczysz czemu 'zapomnieć'? U mnie to nie kwestia nie chce, a nie mogę. Pochyl powinien poprawić raczej a nie popsuć - w mojej teorii. Rozwiniesz pls?

Co chcesz konkretnie w twojej teorii przez to pochylenie o kilka stopni poprawic?

Rozpatrujesz trojkat o bokach wysokosci okolo 0,2,-0,5m i dlugosci 3,5m, czyli korekcje pochylenia o ok. 3-7 stopni

Jakim problemem jest podłożyć cokolwiek pod przednią ściankę aby pochylić głośniki i sprawdzić różnice w dźwięku na słuch?

@xajas Mam spore monitory `Kirksaeter Monitor 150`, które w teorii powinny stać na standach aby środek byl na wysokości uczu. Nie mogę tego zrobić, więc na logikę, pochylenie o ok 7-15 stopni może przekierować fale 'wyzej'. Nie wiem, czy coś to znacznie poprawi, ale jeśli mogę, to czemu nie? Podłoga na płasko przy tej wielkości kolumn wydaje się być słabym pomysłem. Stąd tok myślenia.

@przmor problem żaden i testowo tak to będzie wyglądało. Docelowo, szukam rozwiązania, jak i na co to można postawić. Być może ktoś tak ma, dlatego pytanie brzmi jak to zostało u tego typu osób rozwiązane.

Edytowane przez riDERQS

W takim razie spróbuj prowizorycznie pochylić kolumny i sprawdź różnice. Być może tracisz czas na rozwiązanie problemu którego nie ma.

Załóżmy, że to czas wolny ;-) Dalej będę wdzięczny na namiar na dostępne niewysokie podstawki/stojaki/standy o w/w funkcji pochyłu.

[mention=1239]xajas[/mention] Mam spore monitory `Kirksaeter Monitor 150`, które w teorii powinny stać na standach aby środek byl na wysokości uczu. Nie mogę tego zrobić, więc na logikę, pochylenie o ok 7-15 stopni może przekierować fale 'wyzej'. Nie wiem, czy coś to znacznie poprawi, ale jeśli mogę, to czemu nie? Podłoga na płasko przy tej wielkości kolumn wydaje się być słabym pomysłem. Stąd tok myślenia.

Mieszasz mylisz rozne pojecia
- umiejscowienie na wysokosci uszu decydujace o lokalizacji zrodel pozornych (ich wysokosci). Tego nie zmienisz przez pochylenie. Nawet po skierowaniu ich na sluchacza, nadal bedziesz je slyszal/lokalizowal przy ziemi
- przebieg charakterystyki promieniowania poza osia w plaszczyznie pionowej. Ta mozesz zmienic pochyleniem, ale nie wierze, by zmiana przy kacie 7-15 stopni byla „slyszalna“.
- korekcja czasowa/fazowa przerwornikow. W twoim wypadku do zignorowania, bo wysokotonowy i sredniotonowy sa poziomo na jednej wysokosci

Ale jesli masz czas i jestes gotow poeksperymentowac, to jestem absolutnie za

Ja bym sie skupil na sensownej wysokosci

Zgadzam się z Xajasem, pochylenie ratuje temat jeżeli nie ma dużej różnicy w wysokości. Myślę, że jedna wycieczka do Ikei może rozwiązać temat :)

W dniu 23.03.2022 o 15:10, xajas napisał:

Ja bym sie skupil na sensownej wysokosci emoji6.png

Amen

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

• 3 tygodnie później...
W dniu 21.03.2022 o 22:05, porlick napisał:

Widziałem firmowe podkładki pod studyjne monitory aktywne. Były wykonane z twardej pianki i patrząc z boku, były to dwa kliny, które mogły tworzyć 3 różne kąty- po złożeniu czubkami do siebie, 

Jest tego sporo i firm i rozmiarów. Problem z wyszukaniem może wynikać z tego, że czasem nazywają je podkładkami, podstawkami a nawet padami😉

Ukryta Zawartość

IMG_20220410_164054_01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arekm

Szukam (i nie mogę znaleźć) takich podkładek o szerokości 20 cm. Jeśli ktoś znajdzie, to mam prośbę o info.

A nie możesz po prostu pójść do stolarza żeby Ci wyciął z klocka drewnianego? Albo zamiast przednich kolców jakieś dłuższe śruby wkręcić?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Takie rozwiązania nie wchodzą w grę. Klocek drewniany nie pasuje mi, a śrub pod monitorami nie ma (i nie będzie).