Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity Kappa 8 vs 8.2

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem do ilu schodzą 8.2i (nominalnie chyba 6 ohm, głowy sobie uciąć nie dam), ale w praktyce Kappy 8.2i są proste do napędzenia, z powodzeniem łączyłem je z amplitunerem KD, 30W lampą i nie było słychać żadnych niedoborów basu, dynamiki w porównaniu np. z Krellem kav-500i, który jest stabiliny przy 2 ohm (dysponując wtedy 1000W na kanał).
Nie piszę tego dlatego, że wystawiłem ostatnio te kolumny (znajdziesz na tym forum na ten temat moje wpisy już sprzed kilku lat).

Jeśli tylko wzmacniacz pasuje charakterem do tych kolumn (nie jest z natury swojej ani "ospały" ani "jazgotliwy", nie ma większego problemu z ruszeniem tych głośników.

Mam 8.2 i 8 , pytałem bo może ktoś mierzył. Wzmacniacz z podłączonymi  8.2 z pre ampem na sobie grzeje się tak jak z 8 będąc wolnostojący. Plus minus godzina 9 granie. Pomieszczenie 45m2. Tak czy owak 8 są prądożerne, 8.2 napędzisz "byle czym". Gram z SE5mk2 on ma ten minus że nie lubi niskiej impedancji. Natomiast z 8.2 jest za jasno z 8 podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Ciekawi mnie czy mocne końcówki z 8 też są ciepłe.

W dniu 27.03.2022 o 20:39, davero napisał:

Mam 8.2 i 8 , pytałem bo może ktoś mierzył. Wzmacniacz z podłączonymi  8.2 z pre ampem na sobie grzeje się tak jak z 8 będąc wolnostojący. Plus minus godzina 9 granie. Pomieszczenie 45m2. Tak czy owak 8 są prądożerne, 8.2 napędzisz "byle czym". Gram z SE5mk2 on ma ten minus że nie lubi niskiej impedancji. Natomiast z 8.2 jest za jasno z 8 podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Ciekawi mnie czy mocne końcówki z 8 też są ciepłe.

To i ja się wtrącę z pytaniem: skoro 8,2 są łatwe do napędzenia co potwierdzam, a 8 są dla wielu wzmacniaczy wyzwaniem to jak się ma jakość ich grania względem siebie? Czytałem co napisałeś, że 8,2 grają za jasno, ale biorąc pod uwagę napotkane opinie mam prawo odnieść wrażenie że różnica w graniu jest kosmiczna na korzyść 8-mek. Różnice w cenie też są niebagatelne, zatem czy warto dopłacić tą różnicę, czy są to tylko niuanse?

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

Zupełnie inne granie. 8.2 w moim zestawieniu są jaśniejsze. Musiałem mieć je połączone w bi wire inaczej robiło się krzykliwie w 45m2. Kappa 8 zdecydowanie spokojniejsza , lepiej poukładana scena, aczkolwiek kappy 8.2 grają bardziej na boki są ekspansywne. Dla mnie w tej cenie to jest bardzo dobre granie. Jest więcej basu w 8, cieplejsze granie, jak to niektórzy mówią bardziej analogowe. Kolumny spójne, uważam że warto je mieć, aczkolwiek wzmacniacz jest cieplejszy przy 8 nie stawiam już pre ampa na niego. Tyle, że w moim przypadku jest 150w przy 8ohm , a one schodzą do 2,7 w trybie expansion. Ja mam tryb normal , więc może w granicach 3.5 ? nie wiem. 8.2 gram w innym pomieszczeniu z integrami i zostawiam je. Integry po 120w z tego co widze akai am 95 przy 4ohm ma 180w bez problemu napędzają 8.2. Maksymalnie godzina 9 na wzmacniaczu i jest dość głośno w 20m2. Mimo BR nie rezonują, ale to inny bas niż z budy zamkniętej. W niektórych utworach jest go tyle ile powinno są również spójne, sporo daje midbas.  

No widzisz...ja powiedziałbym, że 8,2 brakuje przestrzennego grania ( mam tu na myśli moją konfigurację). Stereofonia jest, saksofony brzmią fenomenalnie, ale u mnie to wszystko jest przyklejone do kolumn. I jeszcze jedno co jest najdziwniejsze: niedobór basu. Co prawda mam specyficzne warunki akustyczne, które chcę w przyszłości zmienić, do tego Kappy grają w 20m2 i wiem, że do tego momentu nie mogę oczekiwać fajerwerków, dlatego też wszelkie zmiany sprzętowe są zamrożone.

"niedobór basu i trudny pokój" jesteś skazany na kappa 8 🙂 . napisz skąd jesteś. może akurat niedaleko jakiegoś użytkownika. te kolumny mają tylko nazwę podobną. nie ma co zamrażać zakupów to nie będą źle lub ryzykownie wydane pieniądze 😉

4 godziny temu, karolkos napisał:

No widzisz...ja powiedziałbym, że 8,2 brakuje przestrzennego grania ( mam tu na myśli moją konfigurację). Stereofonia jest, saksofony brzmią fenomenalnie, ale u mnie to wszystko jest przyklejone do kolumn. I jeszcze jedno co jest najdziwniejsze: niedobór basu. Co prawda mam specyficzne warunki akustyczne, które chcę w przyszłości zmienić, do tego Kappy grają w 20m2 i wiem, że do tego momentu nie mogę oczekiwać fajerwerków, dlatego też wszelkie zmiany sprzętowe są zamrożone.

U mnie z 8.2i wręcz przeciwnie - w ok. 23 m2 miałem świetną przestrzeń (zwłaszcza na boki i do środka choć do tyłu też nieźle z niektórymi piecami), oderwanie zwłaszcza wokali od kolumn i bardzo dobry bas, po przerzuceniu różnych kolumn dopiero 8.2i zagrały bez dudnienia, niższym, swobodniejszym basem.
Do największych zalet 8.2i (u siebie) zaliczyłbym: swobodę, przestrzeń, bas (chyba w takiej kolejności).
Góry nigdy za dużo, jeśli już to środka (ten często skręcony dość mocno z tyłu).
Bardzo dużo zależy od akustyki ale i od reszty toru (np. z Rotelem Michi czy Yamahą AX-900 miałem straszny jazgot i nie chciało się tego słuchać). Jak się wybrałem po te kolumny, zabrałem ze sobą 2 piece: AX-900 właśnie i Marantza PM-75
Gdybym wziął tylko Yamahę, nie kupiłbym ich.
Z PM-75 zagrały bardzo obiecująco w pokoju ok. 12 m2, wciśnięte w narożniki i zastawione stertą rupieci...
Fakt: 8 i 8.2 to całkiem inne kolumny.
Najlepiej sprawdzić samemu, u siebie, a o to zazwyczaj ciężko.

10 godzin temu, hz_lab napisał:

"niedobór basu i trudny pokój" jesteś skazany na kappa 8 🙂 . napisz skąd jesteś. może akurat niedaleko jakiegoś użytkownika. te kolumny mają tylko nazwę podobną. nie ma co zamrażać zakupów to nie będą źle lub ryzykownie wydane pieniądze 😉

Jestem z okolic Inowrocławia.

To nie jest niedobór, on występuje wtedy kiedy ma być. Ja na przykład jak wsadziłem kappy na 2 ścianę, że od boku ścian dzieliło je 1m kolumny zaczęły mieć więcej basu, ale zgniotłem przestrzeń. Dlatego kosztem basu wolałem je mieć po 2 stronie, a za nimi mam firany. Co ciekawe 7.2 są inaczej strojone bas jest miększy, no ale tam nie masz mid. Yamahy ta seria jest bardzo jazgotliwa czy 900 czy końcówka mx50. MX70 już nie z nią miałem sporo środka, więcej basu, ale słabsza góra. Mimo wszystko dla mnie to dobra końcówka tak jak i mx1000 (która de facto kolega testował i zdechła z kappa9 ona stabilnie pracuje przy 2ohm, nie wiem czy to wina 0,7 w kappie 9 czy coś nie tak było z tą yamaha podobno przy odkręcaniu gałką basu na maksa się wyłączyła) Z tego co pamiętam do mx50 ma 8 tranzystorów a mx70 20, chyba sankeny ale już nie pamiętam. Natomiast dopiero z se5mk2 i su6mk2 kappa 8.2 zagrała mi bez wysuniętego środka lepszą przestrzenią, i bez zabasienia"". mowa o 45m2 połączenie biwire. Z mojej strony polecam przekrój przewodu 4mm. Co do kappy 8 tak jak pisałem bałem się o końcówę , producent nie podaje mnożnika mocy przy 4ohm. Wzmacniacz jest ciepły ściągam pre amp z niego i w gruncie rzeczy jestem zadowolony kappa 8 to duże granie , polygraf daje sporo, liniowość w tzw stronę analogu ciepłe, a dodam że se5 to jasny, bardziej w stronę precyzji chirurga niż słodzenia w graniu. Z tymi kolumnami fajnie się zgrało. 8.2 zostało przesunięte do 20m2 i gra jak już wyżej pisałem z integrami 2x akai i 2x technics z lat 80 czyli kiedy im jeszcze zależało robić solidnie.  Oczywiście każdy wzmacniacz gra inaczej, ale ma to swój urok. Yamaha poprzednia seria m60 grała z nimi fatalnie okrągła nie wyrażna góra, misiowaty bas - przeciwieństwo mx70 , a ta sama yamaha m60 z kolumnami od stx model 500 zagrała bardzo dobrze, ale tam jest bardzo duża skuteczność bas 2x27 i mocno przejrzysta góra. Nie jeden śmiał się z tych kolumn że grają jak pudełka kartonowe. Jak podepną nowe gówno za parę tysięcy to tak właśnie jest, albo apmli kina. 

Edytowane przez davero

U mnie sprawcą niedoborów akustyki jest ( jak mi się wydaje) podłoga. Dom z lat 50-tych- szlaka na której osadzone są legary i na nich podłoga z desek czyli pomiedzy szlaką a deskami jest pusta przestrzeń. To takie pudło które pochłania wiele dźwięków. Ze Spendorami A5 była tylko krew z uszu. Dlatego mam zamiar ogarnąć temat podłogi i dopiero później zająć się ewentualnymi rotacjami sprzętu.

20 godzin temu, karolkos napisał:

U mnie sprawcą niedoborów akustyki jest ( jak mi się wydaje) podłoga. Dom z lat 50-tych- szlaka na której osadzone są legary i na nich podłoga z desek czyli pomiedzy szlaką a deskami jest pusta przestrzeń. To takie pudło które pochłania wiele dźwięków. Ze Spendorami A5 była tylko krew z uszu. Dlatego mam zamiar ogarnąć temat podłogi i dopiero później zająć się ewentualnymi rotacjami sprzętu.

Ja znam temat bo właśnie tam gdzie teraz mam 8,2 mam podobną sytuację niby między legarami jest styropian, ale ... przerabiałem tam wiele kolumn większość dudniało, nawet na granicie 3cm , co prawda pomagał, ale nie eliminował wszystkiego. Tak jak u mnie zamknięta obudowa ZG60c201 z unitry tak jak i ZG80c115 było OK, kappa 6 na standach sobie radzi - ona nie ma obfitego basu, kolumny typu słupki z nadmuchanym basem też w miarę. Problem się zaczyna jak jest potężzny bas np JBL4312 mimo że mega twadry to bez standów i granitów nie podchodź, to samo Lintony z nowych kolumn. Co ciekawe kappa 7.2 w miarę daje radę, na kappe 8.2 też nie narzekam, ale jakbym chciał zrobić dyskotekę"" to będzie dudnienie.

Edytowane przez davero

Słuchałem Kapp 8,2 w około 40m2, pokój bez żadnej specjalnej adaptacji akustycznej, ale dywan i trochę mebli. Odsunięte od ściany około metra. Grały z moim Rotelem RA 1572. Wówczas mnie oczarowały. Bas na pewno nie był dudniący. Kiedy miał być niski to był, kiedy miał być punktowy to był. Co wydawało mi się wtedy śmieszne to fakt, że słychać było każdy głośnik osobno. Wysokie były słyszalne wyraźnie na górze, średnie po środku, a basy na dole kolumn. Wówczas podjąłem decyzję, że kiedyś będę je miał. U mnie na razie tak nie grają jak wtedy, ale kiedyś zagrają jak ogarnę podłogę i akustykę. Wiem jaki w nich drzemie potencjał, a bardziej mnie jeszcze ciekawi jak grają 8 i 9, skoro grają lepiej niż 8,2.

Takie właśnie są. 7.2 graja bardziej miekko. Tyle ze tam brak midbasu. Podłoga musi być twarda. Dużo dają kolce. U mnie była różnica po podłączeniu bi wire ale tylko z se5 z mx70 nie.