Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór DAC i transport streamer.

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, pmcomp napisał:

Elektrycznie te kable USB czy LAN maja na tak krótkich odcinkach identyczne parametry (rezystancja, pojemnośc, indukcyjność, przesłuch)

Byc moze, nie przeczę. Tyle.... ze ja slysze bo to skrajnie odmienne granie z tymi kablami. Belden dociazenie i mala utrata detali, wireworld mniejsze dociazenie ale więcej detali. 

Ale nie rozwijajmy tego tematu bo i tak mi nie uwierzysz. 

pozdrawiam

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Byc moze, nie przeczę. Tyle.... ze ja slysze bo to skrajnie odmienne granie z tymi kablami. Belden dociazenie i mala utrata detali, wireworld mniejsze dociazenie ale więcej detali. 

pozdrawiam

A jak wepniesz te kable LAN do PC to masz za każdym razem inną treść ? FB przekazuje więcej detali ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Mikelas76 napisał:

pozdrawiam

To nie chodzi o moją wiarę. Tu chodzi o rzetelność i stwierdzenie czy są różnice czy nie. Jak trafisz 10/10 w ślepym teście kabla USB czy LAN odszczekam publicznie, że nie miałem racji. A na razie to tylko ... twoja wiara, niepodparta niczym poza twoimi słowami.

Zapraszam, przywieź swoje kable, muzykę ... zrobimy ślepy test 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

17 minut temu, pmcomp napisał:

Jak trafisz 10/10 w ślepym teście kabla USB czy LAN odszczekam publicznie, że nie miałem racji.

Ja też ! A nawet przestanę komentować na forum ! Gra warta świeczki ! 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, pmcomp napisał:

Zapraszam, przywieź swoje kable, muzykę ... zrobimy ślepy test 🙂

8/10 już jest dowodem, test niestety musiał by się odbyć u mnie ,znajomość sprzętu na którym się testeuje ma decydujące znaczenie

11 minut temu, folab napisał:

8/10 już jest dowodem, test niestety musiał by się odbyć u mnie ,znajomość sprzętu na którym się testeuje ma decydujące znaczenie

A podobno różnice są tak drastyczne, że to słychać gołym uchem 😉

"Pożycz kabel LAN wireworld starlight 8 i taniego beldena 1303. Porownaj

Trzeba być głuchy żeby tego nie slyszec"

Edytowane przez Piopio

40 minut temu, Mikelas76 napisał:

wireworld mniejsze dociazenie ale więcej detali.

dociążenie i detale  daje Audioqest Forest ,dla mnie lepszy od Wireworda  Violet 

4 minuty temu, Piopio napisał:

A podobno różnice są tak drastyczne, że to słychać gołym uchem 😉

słychać .ale człowiek to nie maszyna czasem łatwo się pomylić ,chyba że porównasz z kablem od drukarki to spokojnie 100/100 .aczkolwiek po trzech piwach może być 80/100

Edytowane przez folab
21 minut temu, folab napisał:

dociążenie i detale  daje Audioqest Forest ,dla mnie lepszy od Wireworda  Violet 

słychać .ale człowiek to nie maszyna czasem łatwo się pomylić ,chyba że porównasz z kablem od drukarki to spokojnie 100/100 .aczkolwiek po trzech piwach może być 80/100

Mój zdrowy rozsądek wyje z rozpaczy ... 

8 minut temu, Piopio napisał:

Mój zdrowy rozsądek wyje z rozpaczy ... 

A jak ci powiem że walczę teraz z polaryzacją w przewodach zasilających, jak dasz napięcie z lewej strony to masz dociążony ,gęsty ale wolniejszy dźwięk ,a jak dasz z prawej to poprawia się szybkość ,lepsze tempo ,rytm ,ale odchudzone sporo.....i bądź tu mądry i znajdź kompromis...😁

Edytowane przez folab
44 minuty temu, Piopio napisał:

podobno różnice są tak drastyczne

Nikt nie pisał że drastyczne, Slyszalne jak się nie jest przygłuchy. 

Drastyczne to są po zmianie kolumn, albo po zrobieniu akustyki w pokoju. Ja tak uważam. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, Adi777 napisał:

Dlaczego ludzie boją się ślepych testów?

Ja się nie boję i często to robię,ale jest to problematyczne w praktyce,u siebie mogę zrobić ,na wyjeździe jest to kłopotliwe

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nikt nie pisał że drastyczne, Slyszalne jak się nie jest przygłuchy. 

Drastyczne to są po zmianie kolumn, albo po zrobieniu akustyki w pokoju. Ja tak uważam. 

"Trzeba być głuchy żeby tego nie slyszec"

To wskazuje na drastyczne różnice ... skoro wystarczy nie być głuchym by usłyszeć różnice.

Edytowane przez Piopio

57 minut temu, folab napisał:

Owszem, jest dowodem, że nie ma różnicy. 

50% szansy czyli 50/50 jak posadzisz małpę i dasz jej przycisk ... A czy B. To rachunek prawdopodobieństwa.

A dlaczego 8/10 jest już dowodem, a 7/10 nie jest? 

Nie widze problemu, może być u ciebie.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, Piopio napisał:

To wskazuje na drastyczne różnice ...

Naprawdę teraz będziemy się sprzeczać o interpretację słów? Drastycznie to może zlecieć kurs dolara. 

Tak, powtarzam ze trzeba być przygłuchym żeby nie slyszec tego.

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Naprawdę teraz będziemy się sprzeczać o interpretację słów? Drastycznie to może zlecieć kurs dolara. 

Tak, powtarzam ze trzeba być przygłuchym żeby nie slyszec tego.

Proponowałem ci ślepy test, który wykaże czy jest różnica i czy trzeba byc przygłuchym.

Jakoś chęci do tego testu nie widzę.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Owszem, jest dowodem, że nie ma różnicy.

To jest aż nie możliwe że posiadając dobry sprzęt i ogarnięta akustyke ty nie slyszysz zmian okablowania. 

Coś musisz mieć nie tak, albo że sprzętem albo że słuchem. I to absolutnie nie jest obraza twojej osoby. 

16 minut temu, Mikelas76 napisał:

To jest aż nie możliwe że posiadając dobry sprzęt i ogarnięta akustyke ty nie slyszysz zmian okablowania. 

Coś musisz mieć nie tak, albo że sprzętem albo że słuchem. I to absolutnie nie jest obraza twojej osoby. 

Mówimy o kablach USB i LAN ... Po prostu technicznie jest niemożliwe żeby wprowadzały zmiany w brzmieniu. Bo to są DANE ! 

Rozróżniasz cyfrowe dane od "muzyki" ? 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A dlaczego 8/10 jest już dowodem, a 7/10 nie jest? 

robisz trzy krotny test ,jeżeli trzy razy wyjdzie 8/10 to już wystarczy , ja robiłem pięciokrotne próby i wyszło 4/5 ,zawsze możesz się zamyślić 

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Coś musisz mieć nie tak, albo że sprzętem albo że słuchem.

Nie chodzi o słuch a o umiejętności słuchania,osoby które nie słyszą zazwyczaj mają nie dopieszczone systemy,ustawione tak z grubsza ,przeczytali opinie że dobry i kupili co najwyżej jakieś grube korekty bo kolumny grały bardzo jasno to wymienili na ciemniejsze. Byłem już takich ludzi co mieli całkiem drogie zabawki i byli autorytetem na forach,najpierw zobaczyłem że sprzęt stoi na gównianym biurku czy regale ,potem że prąd poprowadzony listwą z marketu i urządzenia stały jedno na drugim (wieża) . Czułem że to nie może grać i faktycznie ,dźwięk masakra ,jak taki ktoś moze słyszeć róznice ,jak może się wypowiadać na forach.....

10 minut temu, folab napisał:

robisz trzy krotny test ,jeżeli trzy razy wyjdzie 8/10 to już wystarczy , ja robiłem pięciokrotne próby i wyszło 4/5 ,zawsze możesz się zamyślić 

Żeby zgarnąć maxa w totka to musisz trafić 6-kę czy wystarczy 5-kę ???

8/10 określa prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia na 80%. Jesli różnice są tak znaczne jak piszecie to dlaczego mamy się umwiać na 80% a nie na 100%? Skoro wyraźnie słychać to musi być 100%. To zdecyduj się czy słychać czy nie słychać, a nie zwalasz na pomyłkę, zły dzień, stan fazy księżyca, itp.

Jak kupuję od ciebie worek ziemniaków czyli 50 kg to będzie dobrze jak dasz mi tylko 40 kg? A dlaczego? Bierzesz wagę i mierzysz (ważysz).

Chcesz oszukiwać na audio-ziemniakach? Siebie możesz oszukiwać i sobie wmawiać, że 80% jest OK, ja chce od ciebie kupić 100% !!! Jest róznica ... masz trafić 10 na 10 i basta 🙂 .

Podsumowując. Test statystyczny, który przyjmie za wygraną nie 100% tylko ileś tam mniej musi byc podparty metodologią. Mozna o tym poczytać. Np. próba nie może być na jednej osobie tylko na np. 1000-u. Jak w wyborach. A wtedy błąd statystyczny wynosi nie 20% tylko powiedzmy 2%.

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Jesli różnice są tak znaczne jak piszecie to dlaczego mamy się umwiać na 80%

Różnice między kablami USB należą do tych najmniejszych ,trzeba dużego skupienia,dobrego samopoczucia 

12 minut temu, folab napisał:

Różnice między kablami USB należą do tych najmniejszych ,trzeba dużego skupienia,dobrego samopoczucia 

Ja ci nie bronię mieć dobrego samopoczucia czy dużego skupienia ... masz trafić 10/10. Możesz nawet strzelić sobie kreskę jak potrzebujesz 🙂 .

A czyje to słowa:

To znaczy że są to tak różne kable w budowie i w odbiorze, że to slychac od razu.

Tak ,mam wirewold, audioqest , jakiś dobry chińczyk, izolacja ładnie klaruje ,czyści ,daje lepszą holografie co ułatwia mi obserwację zachodzących zmian

Że w praktyce jest zupełnie inaczej i słychać to jak cholera ?

Autora tych wypowiedzi poznasz przy najbliższym goleniu 😉 . A może ogolić też chcesz się na 80% i będzie OK?

Edytowane przez pmcomp

• Redaktorzy

Idę o zakład że trafi 5/10 lub 50/100 +/-5%.

Nie ma CH we wsi. Stres go zeżre! 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 minut temu, pmcomp napisał:

To znaczy że są to tak różne kable w budowie i w odbiorze, że to slychac od razu.

nie moje ,chociaż zgadzam się

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, folab napisał:

A jak ci powiem że walczę teraz z polaryzacją w przewodach zasilających, jak dasz napięcie z lewej strony to masz dociążony ,gęsty ale wolniejszy dźwięk ,a jak dasz z prawej to poprawia się szybkość ,lepsze tempo ,rytm ,ale odchudzone sporo.....i bądź tu mądry i znajdź kompromis...😁

Sprobuj wszystko, listwe, urzadzenia, cokolwiek, spiac z ta sama polaryzacja jak na obrazku. I wtedy posluchaj jak gra calosc, powinno byc dobrze😉

pobrane.jpeg

22 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Sprobuj wszystko, listwe, urzadzenia, cokolwiek, spiac z ta sama polaryzacja jak na obrazku. I wtedy posluchaj jak gra calosc, powinno byc dobrze😉

Listwa nie ma znaczenia,wtyczki mogę dowolnie obracać ,rozumiem że N to faza ? Jak mam tak ustawione to dżwięk traci masę i czarne tło a nabiera tempa

Godzinę temu, Piopio napisał:

Rozróżniasz cyfrowe dane od "muzyki" ? 

TAK KUR.... widzę twoja twarz składająca się z ZER na tle jedynek. 

28 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Sprobuj wszystko, listwe, urzadzenia, cokolwiek, spiac z ta sama polaryzacja jak na obrazku. I wtedy posluchaj jak gra calosc, powinno byc dobrze

Problem jest taki że każdy producent podłącza to inaczej nawet w gnieździe IEC

5 minut temu, folab napisał:

,rozumiem że N to faza

Przeciwnie. N - Neutral(ny), L - Line (faza)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minut temu, rafa napisał:

Przeciwnie. N - Neutral(ny), L - Line (faza)

Oznaczenia ok, ale co z tego jak masz standard podłączenia niemiecki, francuski i brytyjski. Tylko brytyjski ma zdaje określone dokladnie gdzie. jest faza. Także wolna amerykanka panowie. 

Zgodnie z PL norma to tez jest okreslone. Ale jak masz europejskie gniazdka typu Shuko to wtedy tzw probowka powinna byc zawsze pod reka 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi