Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, jaszcze1 napisał:

No tak, jakoś okazyjnie się nie kupi. A co z nimi nie tak było, że nic specjalnego? 

U mnie średnica jest żywa, może mogła by być bardziej aksamitna ale jest na bardzo dobrym poziomie. Góra jest dźwięczna, a bas przepastny. 

Całościowo ujmując to nie moja bajka.Jedynie   średnica jest  ok.W porównaniu do kolumn na linii  transmisyjnej wypadają słabo.To moja prywatna opinia.Mimo dobrych opinii nijak miało się to do rzeczywistości.

Edytowane przez Shabranido
1 minutę temu, Shabranido napisał:

Całościowo ujmując to nie moja bajka.Jedynie   średnica jest  ok.W porównaniu do kolumn na linii  transmisyjnej wypadają słabo.To moja prywatna opinia.

Jasne, preferencje są różne.

Ja podłączałem do 3 amplitunerów, na razie nie chce mi się bardziej żonglować.

Z Luxmanem 1050 gra ok, bo to takie porządne, milutkie radyjko. Z Sansui G-8000 bardzo żywiołowo, gładko i dynamicznie. Najlepiej, dla mnie z Sansui DB 9090 - dostają piękną średnicę, ogólnie tak jak lubię - aksamitnie, a bas robi się taki, że obawiam się o organy wewnętrzne - niski, ogromny i wchłaniający - jak czarna dziura, ciągle jestem w szoku.

Nie podłączałem jeszcze do mojego głównego, współczesnego systemu - lampy i D klasa. Trzeba sobie dawkować niespodzianki.

21 minut temu, jaszcze1 napisał:

Jasne, preferencje są różne.

Ja podłączałem do 3 amplitunerów, na razie nie chce mi się bardziej żonglować.

Z Luxmanem 1050 gra ok, bo to takie porządne, milutkie radyjko. Z Sansui G-8000 bardzo żywiołowo, gładko i dynamicznie. Najlepiej, dla mnie z Sansui DB 9090 - dostają piękną średnicę, ogólnie tak jak lubię - aksamitnie, a bas robi się taki, że obawiam się o organy wewnętrzne - niski, ogromny i wchłaniający - jak czarna dziura, ciągle jestem w szoku.

Nie podłączałem jeszcze do mojego głównego, współczesnego systemu - lampy i D klasa. Trzeba sobie dawkować niespodzianki.

Luxman 1050 bardzo fajny amplituner,jednak wolę  wzmacniacze Luxmana ,zwłaszcza serię SQ. Tyle ile ludzi,tyle opinii.Każdy znajdzie coś dla siebie.Słuchałeś czegoś na linii transmisyjnej?

9 minut temu, Shabranido napisał:

Luxman 1050 bardzo fajny amplituner,jednak wolę  wzmacniacze Luxmana ,zwłaszcza serię SQ. Tyle ile ludzi,tyle opinii.Każdy znajdzie coś dla siebie.

Zgadza się - bardzo fajny i ceny nie abstrakcyjne.

9 minut temu, Shabranido napisał:

Luxman 1050 bardzo fajny amplituner,jednak wolę  wzmacniacze Luxmana ,zwłaszcza serię SQ. Tyle ile ludzi,tyle opinii.Każdy znajdzie coś dla siebie.Słuchałeś czegoś na linii transmisyjnej?

W sensie, że kilka takich samych driverów? Nie.

czy z tunelem? raz kiedyś.

Edytowane przez jaszcze1
27 minut temu, jaszcze1 napisał:

Zgadza się - bardzo fajny i ceny nie abstrakcyjne.

W sensie, że kilka takich samych driverów? Nie.

W sensie kolumn na linii transmisyjnej,nie BR,oraz OZ.Tzw labiryntowe,choćby właśnie IMF,który specjalizował się w tego typu kolumnach,równie świetne Cambridge Audio R50, B&W dm2a,obecnie PMC produkuje takie kolumny.Niestety mało obecnie produkuje się kolumn tego typu że względu na koszty.

3 minuty temu, Shabranido napisał:

W sensie kolumn na linii transmisyjnej,nie BR,oraz OZ.Tzw labiryntowe,choćby właśnie IMF,który specjalizował się w tego typu kolumnach,równie świetne Cambridge Audio R50, B&W dm2a,obecnie PMC produkuje takie kolumny.Niestety mało obecnie produkuje się kolumn tego typu że względu na koszty.

Kiedyś jechałem specjalnie, z Wro do Warszawy obejrzeć kolumny na sprzedaż, na głośnikach Cube Audio - podobno jakaś rewelacja na skalę światową, a produkowana w Polsce. Gość wykonał obudowy wg projektu producenta. Z tunelem. Grały pięknie ale chyba od 200Hz w górę. poniżej nie było nic - zupełna cisza. Może od 150 - nie mierzyłem. Nie wiem z jakiego powodu - coś było skopane.

Ale to współczesna konstrukcja więc chyba nie ten wątek.

16 minut temu, jaszcze1 napisał:

Kiedyś jechałem specjalnie, z Wro do Warszawy obejrzeć kolumny na sprzedaż, na głośnikach Cube Audio - podobno jakaś rewelacja na skalę światową, a produkowana w Polsce. Gość wykonał obudowy wg projektu producenta. Z tunelem. Grały pięknie ale chyba od 200Hz w górę. poniżej nie było nic - zupełna cisza. Może od 150 - nie mierzyłem. Nie wiem z jakiego powodu - coś było skopane.

Ale to współczesna konstrukcja więc chyba nie ten wątek.

Dlatego polecam zapoznać się ze starszymi konstrukcjami,zwłaszcza IMF,super compact l oraz ll,tls50,tls80,RSPM,ALS40 które są skonstruowane na aktywnej linii transmisyjnej.

W dniu 30.05.2023 o 18:56, Horizon44 napisał:

Zakup z Charlie Audio, z niebieskimi frontami?

Nie. Charlie Audio ma starszą wersję z odkrecanym tylem jak w Telefunken TL 800 i bez potencjometrów. Calkowicie odnowione obudowy. Niestety cena 3600 zł.

Moje sa takie jak na zdjeciu, to nowsza wersja. Z potencjometrami do poziomów. Z tylu obudowa jest nierozbieralna. Do srodka mozna dostac sie jedynie przez otwor glosnika niskotonowego. Wg. niemieckich for trzeba sie trochę nameczyć zeby go wydlubać. 

Moje sztuki zakupilem w Czechach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

za 1000 zł. Stan obudów jak na swoj wiek wprost idealny. Membrany i zawieszenia gorne przetwornikow takze.

Wracam dopiero w weekend, zobaczymy jak grają.

A do Charlie Audio sie wybiore bo ma kilka bardzo ciekawych glosnikow. Warto posluchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak zupelnie przy okazji.

Nasz Premier twierdzi, Prezes Bezmajtek rowniez, ze mamy najtansze paliwa w Europie.

Otóż aktualna cena diesla w Chorwacji to 1,24 EUR czyli ok. 5,60 PLN z litr, u nas najtanniej ok. 6,04.

PB95 to 1,32 EUR/litr.

🙂 

35 minut temu, pmcomp napisał:

A do Charlie Audio sie wybiore bo ma kilka bardzo ciekawych glosnikow. Warto posluchać.

Np. KLH Model 5.

Te stare, nie te nowe 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Juz w systemie. Na miejscu Telefunkenow TL 800:

vtJw7M.jpg

NpUxBL.jpg

xzirCk.jpg

Jak pisalem 10 cm wyzsze i potwornie ciężkie. Musialem zmodyfikowac kable poniewaz te kolumny maja gniazda glosnikowe na wtyki DIN starego typu:

image.jpeg.1069afd6e6069262bfe88283812bd911.jpeg

Bedzie ciezko wpasować nowoczesne gniazda, tylna scianka jest bardzo gruba. Trzeba bedzie podfrezowac.

Anyway … grają. Ustawienie na wprost bez zadnego skrecenia. Scena z Amused to Death tak jak byc powinno. Kolumny znikaja w pomieszczeniu. Graja podobnie jak Telefunkeny bardziejprzednimi planami. Kiedy potrzeba buduja wgłąb ale bez jakis spektakularnych glebokosci. Scena jest ciut węzsza niz w Tele. Postawilem je na tych samych standach, za kilka dni sprobuję na nizszych, wysokotonowka jest ciut za wysoko.

Jednak pomimo podobnej konstrukcji ciut inaczej niz Telefunkeny. Ktore sa lepsze? Nie ma odpowiedzi. Sa inne. Telefunkeny graja bardziejpo muzycznej stronie mocy, Wigo bardziej szczególowo. To nie jest wielka róznica ale jest. Wigo bardziej rozdzielaja wlos na czworo, Telefunkeny uprzyjemniają. Tele cieplej, Wigo zimniej. 

Jeszcze dluga droga przede mną ustawić te dwa potencjometry. Czeka mńie troche pracy 8 zabawy. W Tele nie ma tego problemu.

Na razie poznaje te kolumny na roznych nagraniach. Tele bardziej usredniaja i maskuja dzwiek, Wigo pokazują tak jak jest zrobiony.

Czy warto je bylo kupić? W tym stanie za ta kasę? Dzisiajtakich kolumn z takim dzwiekiem sie nie produkuje niestety. Dzisiaj za 10 tys jest produkt kolumnopodobny 🙂 .

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Jak patrze na te butelki, to pierwsze co kojarze, to strzelnica. Brakuje tylko wiatrowka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche juz dzsiaj posluchalem, choc tylko z cyfry. Pobawilem tymi potencjometrami.

Na poczatku dalek na maxa ale bylo wrazenie, ze za duzo gory. Choc byla bardzo dobrej proby. Zjechalem na 3/4, potem na 1/2. Posluchalem. Pojawilo sie „za duzo” basu. Jak bas byl dobrej jakosci bylo nizle. Jak byl slabszej jakosci bylo slabo. Bylo go za duzo i uciekala kontrola.

No to zaczalem krecic ponownie. Wszystko polegalo na znalezieniu odpowiedniej rownowagi tonalnej. Podobnie mam w aktywnej zwrotnicyw JBL4343. Tam mam trzy potki wzmocnienia na kazde pasmo. Bez nich nic bym nie zrobi ponieważ tam sa trzy rozne koncowki mocy w tym jedna lampowa malej mocy na srednice.

Tutaj jedna koncowka lampowa PP w klasie A na cale pasmo. Ponownie wrocilem … na maxa. Tonalnie sie wyrownalo, bas jest krotki, szybki i trzymany za mordę. Ten mniejszy papierzak robi znakomita robote dla wypelnienia dzwieku dla 300-500 Hz. Jest znakomicie zszyty z basowcem. Srednica bardzo dobra choc ja wole osobiscie ciut slodszą, taka jak w Telefunkenach. Gora na prawde znakomita. Ja bardzo lubie kopułki tekstylne na wyzszej srednicy i dolnej czesci gory. Nie jest slodko, jest wyraźnie a czestotliwosci 2-4kHz nie kluja i nie rania uszu. Wyzej miekka kopulka doklada szczegolików i pieknie gra harmoniczne. Wszystko gladko, bez natarczywosci i chropowatosci. Dzwiecznie i szczegolowo jak na tekstylna miekką membranę, bez zadnego piasku. Moze jeszcze te wysokie tony ciut „przyciszę”.

Na poczatku myslalem, ze jednak wmoje gusta wpasowuje sie nardziej Telefunken TL800, teraz juz nie jestem taki pewny. Moze przekaz w Wigo nie jest tak przyjemny i muzykalny ale dzwiek jest bardzo wysokiej klasy. Teraz nie moge go zlapać na żadnych błedach.

Jutro poslucham analogu, tam moze byc tylko lepiej 😉 .

Uwazam, ze dokonalem znakomitego zakupu totalnie w ciemno.

Pamietam, jak w latach 90-ych twierdzilo sie, ze niemieckie kolumny to fatalne granie. Ze jedynie Brytole ze swoimi wynalazkami w membranach daja radę. Nic bardziej mylnego. Niemiecki papier plus miekkie kopułki z lat 70-ych to znakomite połaczenie.

To kolejny dowod, ze majac male pieniadze do wydania mozna sobie sprawic znakomity dzwiek. Trzeba tylko wiedziec co szukać i z czym to połaczyć.

Z moich doswiadczeń wynika, ze takie kolumny jak Wigo, Telefunken, Tandberg, Grundig,Jensen czy brytyjskie stajnie jak Rogers mogą dostarczyć mnostwo frajdy. Jesli komus nie przeszkadza ich pełnoletność i ksztalty tamtejszej mody.

Nalezy tylko pamietać, ze na tym glosnej imprezy nie zrobimy.

🙂 .

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

11 minut temu, Pawte napisał:

No to masz drugi zespół głośnikowy zamiast kolejnej pary Telefunken 😉 Gratuluję świetnego zakupu! Rewelacyjna cena 🙂

Kolejne Telefunkeny TL 800 jeszcze sobie kupię. A mam jeszcze swietne 70-ki 😉 za grosiki.

Zespołów glosnikowych w domu to ja troche mam 😉 .

52 minuty temu, xajas napisał:

Jak patrze na te butelki, to pierwsze co kojarze, to strzelnica. Brakuje tylko wiatrowka

Ukryta Zawartość

IMG_6174.thumb.jpg.5f87672788bcbcc53bf5d52b5d44d284.jpg

Co najmniej jedna butlczyna jest duzo drozsza od tych Wigo. Szkoda strzelać … lepiej wypić.

18 minut temu, pmcomp napisał:

Nalezy tylko pamietać, ze na tym glosnej imprezy nie zrobimy.

🙂 .

do tego nadadza sie inne opisane w tej zakladce kolumny. Niestety na innych driverach i za wiekszą kasę. Ale to będa dalej dziesiatki tysiecy zlotych, a nie setki czy powyzej miliona.

Z papierem na dole i srednicy i kompresyjnymi driverami na gorze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Zalozylem maskownice, wygladaja swietnie:

9fzIqe.jpg

PKACGi.jpg

Powinienem dokupić znaczki z logo ale noz mi sie w kieszeni otwiera … kosztuja 10% wartosci kolumn.

😉

Sa takie badge na eBayu:

Ukryta Zawartość

ale … to nie sa oryginaly i nie jest to wzor Wigo:

image.thumb.jpeg.80c1ce89aeca253001f7e4471ba5021d.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze jednak?

rKQbYp.png

ac6E7I.png

Mozna sobie oczywiscie kupić audiofilskie Wigo, czy raczej Vigo:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.1511cbbd0bfa751043c28fd08c7a6c6b.jpeg

za sto tysiaków 😉 . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeszcze WIGO z aukcji Charlie Audio:

WIGO WB 70

WIGO to jedna z najlepszych marek audio w historii niemieckiego HIFI. Choć jej historia nie jest tak długa i fascynująca jak w przypadku wielkich graczy takich jak telefunken canton, braun czy grunding, to kolumny z lat 70' zasługują na szacunek i na pewno producenci nie mają się czego wstydzić, nawet w porównaniu z tak wspaniałą konkurencją.

Firma "WIGO" została założona w 1925 roku przez Gottloba Widmanna. W pierwszych latach produkowała głośniki, słuchawki, alternatory i dynamo. Później zmieniono nazwę na Gottlob Widmann & Sons. To Erich przejął kierownicę po śmierci swojego ojca, założyciela firmy, w 1948 roku. Pod koniec lat 50-tych firma wypuściła Wigomat, pierwszy elektryczny ekspres do kawy. Wynaleźli również tani ekspres z filtrem do kawy, który okazał się dużym sukcesem.

Największą sławę i rozkwit firma osiągnęła w latach 70-tych, sprzedając ponad milion głośników rocznie. Sukces, jaki osiągnęli, nie powinien dziwić nikogo, kto miał okazję posłuchać ich produktów.

Wigo WB70 to najwyższy model monitorów w całej serii głośników. Miał to być konkurent dla najlepszych modeli jakie funkconowały na niemieckim rynku (telefunken tl800, saba boxIV A). Te głośniki to najlepsze co można było wyprodukować w tamtych latach. Basowy przetwornik to istny potwór, zaprojektowany przy współpracy z firmą Klangfilm. Gigantyczny układ magnetyczny, duża membrana oraz niezniszczalne zawieszenie gumowe wprawiają w osłupienie nawet dzisiaj. Takich głośników już się po prostu nie robi. Sekcja wysoko-średnio tonowa to klasyka tej zacnej marki. Dwa głośniki średniotonowe o zupełnie innych charakterach brzmienia (kopółkowy oraz duża mambrana papierowa zamknięta w osobnej komorze) doskonale się uzupełniają. Jeżeli ktoś chce sprawdzić czy niemieckie brzmienie ze złotego okresu audio to coś dla niego, to jest to dobra okazja żeby sie przekonać.

SPECYFIKACJA

Wymiary (WHD) 400 x 700 x 265 mm

4-drożny zestaw głośników studyjnych HiFi z 4 głośnikami

Głośnik niskotonowy ø 310 mm, cewka ø 50 mm, kosz z odlewanego ciśnieniowo aluminium

Głośnik nisko-średniotonowy ø 195 mm, cewka ø 37 mm

Głośnik średnio-wysokotonowy kopułkowy ø 37 mm

Głośnik wysokotonowy kopułkowy ø 25 mm

Pasmo przenoszenia: 20-25 000 Hz zgodnie z DIN 45500

Częstotliwości podziału zwrotnicy 350, 1000 i 4500 Hz

Rezonans naturalny ok. 40 Hz

Objętość obudowy: brutto ok. 74 l

Moc znamionowa / muzyczna 65/100 W

Impedancja 8 ohm

55 minut temu, pmcomp napisał:

A moze jednak?

Ukryta Zawartość

Jeśli brakuje Ci tylko na maskownicy, to może warto wydrukować na drukarce 3D? 😉

Ukryta Zawartość

Przy tej okazji warto chyba jeszcze wspomniec o SABA Box IVa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i kolejnych SABA 840F:

image.thumb.jpeg.57e57fee5fdde43bf48b8076cc0548f9.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minutes ago, pmcomp said:

To jeszcze WIGO z aukcji Charlie Audio:

WIGO WB 70

WIGO to jedna z najlepszych marek audio w historii niemieckiego HIFI. Choć jej historia nie jest tak długa i fascynująca jak w przypadku wielkich graczy takich jak telefunken canton, braun czy grunding, to kolumny z lat 70' zasługują na szacunek i na pewno producenci nie mają się czego wstydzić, nawet w porównaniu z tak wspaniałą konkurencją.

Firma "WIGO" została założona w 1925 roku przez Gottloba Widmanna. W pierwszych latach produkowała głośniki, słuchawki, alternatory i dynamo. Później zmieniono nazwę na Gottlob Widmann & Sons. To Erich przejął kierownicę po śmierci swojego ojca, założyciela firmy, w 1948 roku. Pod koniec lat 50-tych firma wypuściła Wigomat, pierwszy elektryczny ekspres do kawy. Wynaleźli również tani ekspres z filtrem do kawy, który okazał się dużym sukcesem.

Największą sławę i rozkwit firma osiągnęła w latach 70-tych, sprzedając ponad milion głośników rocznie. Sukces, jaki osiągnęli, nie powinien dziwić nikogo, kto miał okazję posłuchać ich produktów.

Wigo WB70 to najwyższy model monitorów w całej serii głośników. Miał to być konkurent dla najlepszych modeli jakie funkconowały na niemieckim rynku (telefunken tl800, saba boxIV A). Te głośniki to najlepsze co można było wyprodukować w tamtych latach. Basowy przetwornik to istny potwór, zaprojektowany przy współpracy z firmą Klangfilm. Gigantyczny układ magnetyczny, duża membrana oraz niezniszczalne zawieszenie gumowe wprawiają w osłupienie nawet dzisiaj. Takich głośników już się po prostu nie robi. Sekcja wysoko-średnio tonowa to klasyka tej zacnej marki. Dwa głośniki średniotonowe o zupełnie innych charakterach brzmienia (kopółkowy oraz duża mambrana papierowa zamknięta w osobnej komorze) doskonale się uzupełniają. Jeżeli ktoś chce sprawdzić czy niemieckie brzmienie ze złotego okresu audio to coś dla niego, to jest to dobra okazja żeby sie przekonać.

SPECYFIKACJA

Wymiary (WHD) 400 x 700 x 265 mm

4-drożny zestaw głośników studyjnych HiFi z 4 głośnikami

Głośnik niskotonowy ø 310 mm, cewka ø 50 mm, kosz z odlewanego ciśnieniowo aluminium

Głośnik nisko-średniotonowy ø 195 mm, cewka ø 37 mm

Głośnik średnio-wysokotonowy kopułkowy ø 37 mm

Głośnik wysokotonowy kopułkowy ø 25 mm

Pasmo przenoszenia: 20-25 000 Hz zgodnie z DIN 45500

Częstotliwości podziału zwrotnicy 350, 1000 i 4500 Hz

Rezonans naturalny ok. 40 Hz

Objętość obudowy: brutto ok. 74 l

Moc znamionowa / muzyczna 65/100 W

Impedancja 8 ohm

dzięki to jest bardzo pouczające

Dla potomności ...

tak wygląda zwrotnica:

Ukryta Zawartość

Kondensatory na każdą kolumnę czyli potrzeba razy dwa:

1x 16uF 35V
3x 47uF 63V z tego 2 równolegle
1x 47uF 40V
1x 2,2uF 160V

Po modyfikacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe konstrukcje. Przetworniki chyba od Heco.

Wega LB3522 de grootste, zie fotos
€ 275,00

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
53 minuty temu, Marek.S napisał:

Ciekawe konstrukcje. Przetworniki chyba od Heco.

Wega LB3522 de grootste, zie fotos
€ 275,00

Ukryta Zawartość

Zapewne będą grać baaardzo podobnym dźwiękiem do Tele TL 800 i moich Wigo. Koncepcja budowy ta sama.

Cena jak najbardziej zachęcająca.

Wega_lb-3521-3522-Prospekt-1.jpg

a2dfe9a0-32a3-4769-a69d-ae0136dadfec.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pogrzebalem trochę w sieci. Znalazlem w sieci dwie wersje Wigo WB70.

Pierwsza to taka jak pokazanan na radiomuseum:

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.18e5c92d39330da7169b67ac660bc13e.jpeg

Inny uklad glosnikow. Glosniki sa montowane od wewnatrz. Dojscie do nich jest poprzez odkrecenie 14 wkretow i tylnej scianki.

image.thumb.jpeg.4cd78923154621676c61377453ba33ce.jpeg

Inna jest takze tabliczka znamionowa:

image.thumb.jpeg.f7448f3bc1722fccc3bd4cb9d7d95276.jpeg

image.thumb.jpeg.b255dc57cbaac65e6fec488ee4537858.jpeg

image.thumb.jpeg.c745b66a7822e6a8b95a82eedc39d1fe.jpeg

Przetworniki:

image.thumb.jpeg.e56d31b2b1fe88a1c08e4fe7b71c9248.jpeg

image.thumb.jpeg.05bd8f622fb8e83ef4a4ce7ec4be6733.jpeg

image.thumb.jpeg.4741239b931701485c867df33d2222a7.jpeg

Brak zdjecia sredniego papierzaka.

Zwrotnice:

image.thumb.jpeg.5c096be250b61b842e9416fcca6973da.jpeg

image.thumb.jpeg.8ea78e693ceb87a45e9d1cc813837b58.jpeg

Druga to wersja taka jak moja z glosnikami odkrecanymi od frontu i innym ich ukladem. Do tego z dwoma potencjomentrami:

image.thumb.jpeg.3ccd613b4d7c67b2c255d0857b22ed88.jpeg

image.thumb.jpeg.3667948e5d1765b21d246942cfba78ba.jpeg

Inna tabliczka znamionowa:

image.thumb.jpeg.437aa51ce582fec83d49b0f6448c3b20.jpeg

Kolumny wystepowaly tez pod marka Uniwersum.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze niskotonowy:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.45891a715979cbcf9274a75e9cfd6d35.png

i srednio-niskotonowy:

image.thumb.png.6528940a2870c8fb14918090b4612e2e.png

srednio-wysokotonowy:

image.thumb.png.99ead9b7888736d6d1b9ea1a1ca83e2e.pngą

Caly set z jednym dodatkowym wysokotonowcem:

image.thumb.jpeg.706aaee02054e8e8a2f5ab6dd487f658.jpeg

image.thumb.jpeg.d4024e29f9cd5b95a50628ee71450385.jpeg

image.thumb.jpeg.78ca5919af25145bdaaedcd3b89ba891.jpeg

image.thumb.jpeg.90f61fa8c348fd1327e023576c2f7c83.jpeg

No to mamy komplet wiedzy o konstrukcji w jednym miejscu. Choc przydalyby sie jeszcze opisy i typy samych przetwornikow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny bez zajakniecia poradzily sobie dzisiaj z Yello - Point (2020). Ten nowy elektroniczny bas na tej plycie jest wzorowo zrobiony. OZ z 12” zrywa czapki z głów. Dla mnie referencja. Niestety z ograniczonym poziomem glosnosci. Jak posalem wczesniej zszycie papierowych glosnikow ze sobą nieslyszalne.

Niższa gora pasma (2-4 KHz) z Tele TL800 bardziej mi lezy niz z Wigo. Jest delikatniejsza i bardziej aksamitna. W Wigo wali bardziej w uszy i wchodzi w nagranie. W Tele czaruje. W Tele usrednia, w Wigo jest bardziej prawdziwa. Ja wole sposob prezentacji w Tele.

Dzisiaj zrobie bigbandową sesje z brasem w roli glownej. Zobaczymy czy trabki nie wywierca mi dziury w mozgu 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Pamietam, jak w latach 90-ych twierdzilo sie, ze niemieckie kolumny to fatalne granie. 

Kolejny z audio mitów.

Mi to nie przeszkadza. Dzięki takiemu mitowi mogłem kupić stosunkowo tanio swoje kolumny.

Do dziś ten mit u nas działa, wystarczy zobaczyć cenę w idealnym stanie np. quadral Titan, Vulkan czy Montan...

Przelacialem na szybko troche big bandow. Roznych nagranych koedys i wspolczesnie.

Napisze tak … Wigo to nie sa kolumny dla kazdego. One strasznie obnazaja slabe realizacje. Jak np. inzynier spaprał bas na konsolecie to Wigo to pokazuje. Czasem plakac sie chce. I nie da sie sluchac. Ale … jak realizacja jest dobra to … banan na gebie 🙂 .

Bigbandy pokazywane sa tak jakbym sluchal ich na zywo. Barwa paleczek na talerzach czy obramowaniu werbla wzorowa. Trabki wiercą dokladnie tak jak powinny. Z kontrabasem bywa różnie. Na zywotez bardzo czesto jest spaprany i ciagnie sie jak guma od starych majtek.

Ale … gdybym mial wybierać kolumny na bezludna wyspę … wybralbym Telefunken TL 800. Tam jest sama przyjemnosć z muzyki. Z Wigo jest … prawda, czaem gorzka i ponura, a czasem piękna ze lzy lecą.

To takie podsumowanie na szybko.

Edytowane przez pmcomp

A np. takie Pioneer CS 99a? Takie jak na załączonym obrazku. Zdjęcie znalezione w internecie, dziwnym trafem są to moje egzemplarze. Gość ma ładne sprzęty 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale to chyba archiwum i chyba już nie handluje.

Ktoś się przysłuchiwał takim kolumnom? Jakieś opinie? Ciekawią mnie, bo przez lata stały jako ozdóbka, teraz podłączyłem i nie wiem co myśleć. Chyba najwyższy model Pioneera.

pioneer_cs-99a_07.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi