Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, dsm_213 napisał:

Bardzo nieśmiało obserwuje temat ponieważ w żadnym stopniu Hi End to nie moja półka

Temat fajny i sympatyczny ale nie ma żadnego związku z High Endem. To typowy "wyntydż" i dobrze byłoby wprowadzić oddzielną zakładkę na taki sprzęt.

W gronie znajomych kiedyś dyskutowaliśmy jaką datę przyjąć dla odróżnienia sprzętu współczesnego od "wyntydż" i doszliśmy do wniosku, że taką datą może być rok 1982 - czyli rok rewolucji w audio polegający na pojawieniu się zapisu cyfrowego na CD.

TUX

35 minut temu, TUX napisał:

Temat fajny i sympatyczny ale nie ma żadnego związku z High Endem. To typowy "wyntydż" i dobrze byłoby wprowadzić oddzielną zakładkę na taki sprzęt.

W gronie znajomych kiedyś dyskutowaliśmy jaką datę przyjąć dla odróżnienia sprzętu współczesnego od "wyntydż" i doszliśmy do wniosku, że taką datą może być rok 1982 - czyli rok rewolucji w audio polegający na pojawieniu się zapisu cyfrowego na CD.

TUX

To nowoczesny hi-end może być, a wintydżowy już nie?

A dlaczego to nie? A jakie rewolucje w projektowaniu i produkcji analogowych układów elektronicznych stały się od 1982 do dzisiaj, które rzuciły świat audio na kolana?

Magnetofony - zero rewolucji

Gramofony - zero rewolucji. Powstało powiedzmy w ostatnich 20-u latach mnóstwo konstrukcji o hi-endowej cenie. Mam w domu jednego przedstawiciela ... gramofon Zontek i 14" ramię Delta. I mam też Garrard 401 z ramieniem 12" SME. Ja tam żadnej rewolucji nie słyszę 😉 

Wkładki gramofonowe - zero rewolucji.

Przedwzmacniacze - zero rewolucji. Np. stare SPU brzmią znakomicie.

Koncówki mocy - zero rewolucji. Nie wymyślono żadnego nowego tranzystora. Twierdzą, że stare Toshiby, Motorole czy Sankeny grają lepiej niż nowe, mocniejsze wersje.

Kolumny głośnikowe i przetworniki do nich - zero rewolucji jedynie materiałowe skoki w bok, a teraz powrót do papieru.

Cyfra to wielka rewolucja ale ... powyżej pisałem o ... analogowym sprzęcie.

Jedyny, moim zdaniem duży progres dokonał się w technologii i produkcji elementów elektronicznych takich jak kondensatory i cewki. Za to wielki regres mamy w produkcji transformatorów do toru audio i w miniaturyzacji układów elektronicznych VLSI. Moim osobistym zdaniem dzwięk z urządzeń gdzie prąd płynie większymi przekrojami jest lepszy.

Podsumowując moim zdaniem jest mnóstwo starych konstrukcji, w każdym rodzaju analogowego sprzętu audio gdzie poszczególne urządzenia należą do kategorii hi-end, a wręcz w wielu przypadkach są ikonami audio.

Gdy jednak hi-end będziemy oceniać wyłącznie przez pryzmat ceny to do takiego worka wrzucić ich nie można choć np. studyjne magnetofony szpulowe osiągają dzisiaj ceny porównywalne z nowymi źródłami cyfrowymi.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, kangie napisał:

B&W wysokie modele. To łojenia w sam raz. Tylko, marnym piecem się ich nie pogoni.

Ze starszych modeli czy nowszych?

Czy mój Japończyk to marny piec?

Edytowane przez dsm_213

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

• Redaktorzy
7 minut temu, dsm_213 napisał:

Ze starszych modeli czy nowszych?

Nowe i stare też.

8 minut temu, dsm_213 napisał:

Czy mój Japończyk to marny piec?

Nie mam pojęcia jak gra Twój piec i czy da radę.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, TUX napisał:

TUX

Serio? 🤯

Wczoraj wyciągnąłem ze schowka swoje stare, poczciwe 801 Nautilus. Nie uzywalem ich już wiele lat, a w tym czasie moje okablowanie i elektronika znacząco wyewoluowały. Na początku było bardzo średnio, ale w tej chwili, po około 30 godzinach rozgrzewki nie wierzę własnym uszom. Holografia, zupełne oderwanie dźwięku od głośników i ogrom sceny powalają. Czekam co dalej.

….be still and know….

To jeszcze wywal ze zwrotnicy stare kondensatory i rezystory. W innym watku pokazywalem jak tam wyglada zwrotnica.

W sieci jest mnostwo na ten temat. 

Nawet u nas: 

Mozesz kupic gotowce albo samemu wymienic elementy.

Wtedy zagra.

Ja bym sprobował bezinwazyjnej zwrotnicy aktywnej. Analogowa zwrotka, koszt ok. 1000 zl. Na poczatek  ozna sprawdzic jak to zagra, a potem pomyslec o porzadnej zwrotnicy aktywnej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Wiem, ze wnetrze w tych kolumnach jest słabe. Znalazłem stronę opisująca szczegółowo o wymianie elementów zwrotnicy w serii matrix i dwóch sprzedawców gotowych zwrotnic na internecie (niecały 1000$ za pare). Chętnie przeczytam i dzięki za podlinkowany wątek. Problem jedynie w tym, ze ta para to cześć mojego 9.4.4 projektu kina domowego. 13 zwrotnic.

….be still and know….

Ogrodowe party czas zacząć 🙂 .

Sprzęt bez ścian:

AZHS9x.jpg

ac2lj6.jpg

gMUGzI.jpg

9JdSRb.jpg

3ouCPT.jpg

To jak taki system na powietrzu buduję scene dziwekową 3D to szok. Szczególnie efekty z Amused to Death sa piorunujace 😉 .

System wewnatrz:

d74T4M.jpg

qxNNXi.jpg

Bedzie się działo …

Edytowane przez pmcomp

• Redaktorzy

Roger Waters "Amused to death" musi tam zapi3rdalać aż miło!

I nie tylko Waters!

1 minutę temu, pmcomp napisał:

@kangie … wpadaj …

Dzięki, bardzo chętnie, nie raz nawet myślałem od tych 10 lat żeby się wprosić.

Teraz uziemiony trochę jestem.

Ale jak nadarzy się jeszcze taka okazja, to bardzo chętnie.

Świetny pomysł!

Świetna działka!

Świetny sprzęt!

Świetna muzyka (obstawiam)!

Świetny @pmcomp !!!

I to Proszę Państwa nazywa się Miłość do Muzyki!

9 minut temu, pmcomp napisał:

Ogrodowe party czas zacząć 🙂 .

Sprzęt bez ścian:

Niesamowite! Jeszcze chyba nikt tak nie robił!

Żałuję że nie mogę tam być, chociaż na 2-3h. 😕

Pozdrowienia! Temat bacznie obserwuję.

• Redaktorzy

@umka napisz gdzie "watersowe" psy szczekają i jak gęsto grają chłopaki od Glenna Millera. 😉

Ogrodowe party czas zacząć  .

Sprzęt bez ścian:
AZHS9x.jpg

ac2lj6.jpg

gMUGzI.jpg

9JdSRb.jpg

3ouCPT.jpg

To jak taki system na powietrzu buduję scene dziwekową 3D to szok. Szczególnie efekty z Amused to Death sa piorunujace  .

System wewnatrz:
d74T4M.jpg

qxNNXi.jpg

Bedzie się działo …

Ciekawe jakby pomiar umikiem wypadł. Zero odbitych dźwięków. Ale jazda super i sąsiedzi coś posłuchają

Ty masz w drugim systemie MF A1 ??? Wow musze odpalić mojego . Robiłeś re-capping czy nic nie ruszales ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciekawe jakby pomiar umikiem wypadł. Zero odbitych dźwięków. Ale jazda super i sąsiedzi coś posłuchają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty masz w drugim systemie MF A1 ??? Wow musze odpalić mojego . Robiłeś re-capping czy nic nie ruszales ?

To MF A200. Ciut mocniejszy.

Na razie nic w nim nie ruszalem. Ale chyba bede musial zajrzec, wymienic elektrolity i przeczyscic Alpsa bo w jednym kanale troche szura. Nie zrobilem tego jeszcze bo dobrac sie do tego wzmaka to masakra.

Pozdro

W dniu 28.06.2023 o 20:16, Pawte napisał:

Screenshot_20230628_194944_Gallery.png

A pozno wieczorem przyjechal do nas @Pawte i przytachał te kolumny co powyzej czyli Musical Audio MA4 i Grundig 1500.

Roger Waters rozwinął skrzydła na Grundigach. Te male kolumienki potrafia tak zagrac, ze to jest niemozliwe. Szkola grania Wigo i Telefunkenach czyli dobre Niemce z lat 70-ych. Ustawiane na wprost sluchacza bez zadnego skretu.  Takiej sceny na Watersie jeszcze nie slyszalem.

Natomiast MA czarowaly jak Brytyjczyki potrafia. Znam ten dzwiek z moich starych Harbethow HL Mk III. Tylko wtedy u mnie z Harbethow bas sie rozlazil, a tutaj wzmak Sumo trzymal cale pasmo za morde. Znakomite geste i soczyste granie. Inny sposob prezentacji niz Niemce. Jedyna „wada” to dziwna scena ktora sie budowala ale za specjalnie z tym nie walczylismy. Scena bardzo do przodu i wszystkie Watersowe efekty z  oków rowniez umieszczone bardzo blisko sluchacza. 

Jednym slowem Brytol i Niemiec zlaly moje Jenseny jak trza 😉 .

Na szczescie na tym spotkaniu nie chodziloo to zeby ktos kogos zlal. Spotkalo sie kilku audiomaniakow i bylo przyjemnie, Dzieki chlopaki, ze wpadliscie.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

19 godzin temu, kangie napisał:

@umka napisz gdzie "watersowe" psy szczekają i jak gęsto grają chłopaki od Glenna Millera. 😉

Niestety z uwagi na fajną atmosferę udało mi się posłuchać tylko trochę popisów Garego Peacocka w jazzowym konglomeracie i to z plików. Budowanie źródeł pozornych trochę nisko, ale bez problemu oderwanych od kolumn. Odnosiłem wrażenie, jakby brakowało  - bez względu jak to absurdalnie zabrzmi - "powietrza" w grze tej formacji, jednak pewnie to skutek bezkresu otoczenia kolumn lub zbyt zachowawczej dla tego rodzaju warunków projekcji górnego zakresu. Kontrabas nieco zbyt soczysty, za to z fajną energią oraz dobrym pakietem informacji. Gitara z osłabioną iskrą, na szczęście pełna nasycenia. Niestety gdy zaczęliśmy trochę korygować poziom "podpomowania" kontrabasu i ograniczenia ekspresji gitary, spór pomiędzy Pietką - gospodarzem spotkania, a kol. Miniabyrem w jakim miejscu dokonać tego procesu - mikserem pod magnetofonem, czy potencjometrami w kolumnach - sprawił, że na moment wróciłem do rozmów z gośćmi i zapominałem wrócić do tematu.

A co do samych gości. Szacun dla kilku niezainteresowanych tematem audio, przez to patrzących na nas, jak na wielbłądy, za wyrozumiałość podczas słuchania bredni o aspektach sonicznych omawianego zestawu. Dla nich to było coś w stylu słuchania wynurzeń pijaka przez abstynenta na rodzinnej imprezie. Ale nie powiem, dali radę. 😎

Ps.

Pietka, dzięki za zaproszenie i fajną atmosferę. Jednego tylko nie trybię. Jak cudem po moich niezrównoważonych emocjonalnie popisach podczas wizyt u Ciebie jeszcze nie skreśliłeś mnie z listy. Naprawdę szacun za wyrozumiałość.  😉

Edytowane przez umka

No to mieliście ucztę audio Panowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak się zdecydujesz na re-capping MF to daj znać jak wypadło i czy warto. Jeśli by szwankował ci selektor źródła to są zamienniki na eBay. Potencjometr u mnie też do czyszczenia mam nadzieję że się go da rozebrać.

Ja wczoraj, po namowie z innego wątku naszego forum, wyjechałem kolumnami vintage na ile kable i miejsce pozwoliło pomimo przedniego BR
966485fd9296e7d9772d1ec5b898f6d1.jpg
d3d254c93b0397766577b6931ea9178b.jpg
Jest poprawa w głębokości sceny - tego się spodziewałem, ale i lewa wyciągnąłem z kąta pokoju - choć trochę- więc i na basie też ale co mnie zaskoczyło to średnica się zrobiła wyrazista bardziej.
Lepiej jest ale jeżdżenie tymi klocami 70kg to jest trochę choć jak będę miał czas dla siebie na dłuższe posłuchanie to zdecydowanie trzeba .

Ukryta Zawartość

Może warto sprawdzić u siebie mało "audiofilskie" rozwiązanie, z którego korzysta także ta marka

Ukryta Zawartość

Czyli Kenrick Sound. Platformy na kółkach. Tu co prawda głośniki na ekspozycji w siedzibie firmy, zapewne w drodze do szczęśliwego klienta ale gdzieś widziałem zdjęcia takich głośników ustawionych na takich kółeczkach w miejscu docelowym. A platformy zawsze można zaprojektować tak aby jej rant zakrywał kółka. Jedyne, co trzeba wziąć pod uwagę to zmiana wysokości głośnika względem słuchacza 

Tu jeszcze jedno zdjęcie. I znowu kółeczka

image.thumb.png.7d19fb3d14393fffa30de054bdb99446.png

Na tym zdjęciu lepiej widać, o co mi chodzi

image.thumb.png.b39882840713d1f1bd383da3dbf130af.png

Trzeba tylko popracować nad estetyką aby platformy nie szpeciły głośników

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie o tym myślę. Kółka małe silikonowe żeby izolowały od podłoża i żeby nie podnosić za bardzo i chce je frontem zamaskować bo mi się strasznie nie podobają. Żeby optycznie całość z podstawą stanowiły. Od spodu 5mm szczelina i będzie jeździło.
Na razie na filcach. Nie jest tak źle po parkiecie

10 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Kółka małe silikonowe

Ja mam takie pod stolikiem. Wcale ich nie widać a dzięki nim bez większego trudu daje się przesuwać stolik wraz ze sprzętem na czas przepinania kabli lub sprzątania

12 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

chce je frontem zamaskować bo mi się strasznie nie podobają.

Zawsze można zastosować coś ładniejszego. Ja chyba zamówię sobie coś takiego

Ukryta Zawartość

Wg opisu mosiężne więc audiofilsko koszerne. Mosiądz tłumi wibracje 🙂 

A można i tak. 

Ukryta Zawartość

Zrobiłoby się zbyt wysoko ale pozostawałoby w zgodzie z najnowszymi trendami "dizajnerskimi" 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie. Pełna zgodność z duchem czasu . W każdym razie jak się trochę pokombinuje, będzie można zrobić coś praktycznego i estetycznego, co będzie spełniało swą funkcję użytkową  i stanowiło przy tym ozdobę mieszkania

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Na razie na filcach. Nie jest tak źle po parkiecie

Porównywałem kiedyś filtrc z korkiem. filc rozmywał dźwięk korek albo nie, albo nie tak bardzo. Ale korek się nie przesuwa a filc tak. 

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ja mam takie pod stolikiem. Wcale ich nie widać a dzięki nim bez większego trudu daje się przesuwać stolik wraz ze sprzętem na czas przepinania kabli lub sprzątania

Zawsze można zastosować coś ładniejszego. Ja chyba zamówię sobie coś takiego

Ukryta Zawartość

Wg opisu mosiężne więc audiofilsko koszerne. Mosiądz tłumi wibracje 🙂 

A można i tak. 

Ukryta Zawartość

Zrobiłoby się zbyt wysoko ale pozostawałoby w zgodzie z najnowszymi trendami "dizajnerskimi" 😃

Takie twarde kółka przy ciężkich głośnikach mogą robić wgniecenia w parkiecie. 

Ps

Można też podłożyć teflon, @xajas chyba używa, ale ziarenko piasku też zmasakruje parkiet. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
23 minuty temu, jaszcze1 napisał:

Porównywałem kiedyś filtrc z korkiem. filc rozmywał dźwięk korek albo nie, albo nie tak bardzo. Ale korek się nie przesuwa a filc tak. 

Takie twarde kółka przy ciężkich głośnikach mogą robić wgniecenia w parkiecie. 

Większych bzdur nie czytałem-filc rozmywał dzwięk a korek nie albo nie tak bardzo.

27 minut temu, ASURA napisał:

Lepiej TU nie pisz jak nie masz pojęcia o tłumieniu wibracji

Szczególnie na kółeczkach.Audio voodoo pełną gębą.

Edytowane przez Shabranido
2 minuty temu, Shabranido napisał:

Szczególnie na kółeczkach.

Mnie bardzo się podoba brąz w kółeczkach, miałem z nim do czynienia w przemyśle ciężkim maszynowym i ma bardzo szerokie zastosowanie....

kółeczka oczywiście pełne i pasowane suwliwie co by było lepsze przekazywanie energii z kolumny na podłoże

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi