Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.12.2023 o 16:31, pmcomp napisał:

To tak na szybko. Muszę więcej posłuchać, a dzisiaj ... idę przecież na koncert do Filharmonii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem calkowicie zdegustowany.

Nie wykonawcą bo tą orkiestrę znam znakomicie, mam ich wszystkie wydane płyty i bylem na ich kilkunastu koncertach.

I nie repertuarem bo ten jake Best Of był naprawde znakomicie dobrany, pomimo jak zwykle kilkoma zupelnie niepotrzebnymi kawałkami Bożonarodzeniowymi … bo ile  ozna sluchac tego samego co rok!

I wokal najlepszy z obecnych tj. Eva Buchmann. Choć do najlepszego vocalu Pani Roos Jonker niestety Jej brakuje.

To dlaczego sie nie udalo, a mialo byc tak pieknie?

Ano dlatego, ze wybrałem sie do najslawniejszej w Polsce Filharmonii Narodowej w Warszawie. Napiszę od razu i prosto tak: TA SALA NIE NADAJE SIE DO SLUCHANIA MUZYKI. DO POPATRZENIA I OWSZEM. I tyle w temacie.

Ukryta Zawartość

Ba, po warszawskim Torwarze to druga najgorsza sala koncertowa w Polsce jaką znam. A troche ich osluchalem. Bo sa w Polsce „stare” sale koncertowe, w ktorych dzwiek brzmi znakomicie, np. Filharmonia Podkarpacka w Rzeszowie. A mam o tyle porownanie, ze w tych polskich salach bylem na przestrzeni ostatnich klikunastu lat wlasnie na koncertach tej samej Orkiestry Glenna Millera pod Wilem Saldenem.

Dlaczego jest tak zle? Nie wiem, nie ja projektowalem, moge napisac jedynie o swoich spostrzezeniach. Od mojego znajomego, ktory robil w tej sali kilka imprez muzycznych wiem, ze jedynie z ok. 100 miejsc cos da sie posluchac. 100 miejsc czyli powiedzmy 5 rzedow. Tylko !!!

Sala jest twarda. Zadnych kotar, zaslon, wykladzin dywanowych jak np. w NFM, o ich ruchomosci juz nie wpsominam. Z tylu sceny w rogach marmury. Niby jest boazeria i drewniana podloga ale … gdzie wykladzina dywanowa? Zadnych ustrojow akustycznych na suficie, ponownie patrz NFM. Jest ogromne echo i poglos. Dzwieki sa twarde i  nieprzyjemne. Jak gra cala orkiestra ro nie da sie sluchac. Jeszcze powiedzmy kilka „tych samych” instrumentow np. cztery trabki jakos tam brzmia. Ale jak grają jedna po drugiej, a grali taki utwor, to … nie cholery nie slychac ktora gra. . Paradoksalnie swietnie wypadla … perkusja. Kontrabas to jakis dramt. Nie dosc ze ginał to przy solowce byl zalosnej jakosci. No a vocale to juz totalna porazka. Wspomagane elektryką bo sala duza ale tak zaprezentowane, ze ciezko rozroznic slowa. Szok.

Teatr Roma to istna poezja dla uszu. Stara Kongresowa też. Ciekawe co bedzie po remoncie.

Zeby nie bylo siedzialem w 9-ym rzedzie 19miejsce czyli ciut po prawej.

Generalnie: chodzenie do Filharmonii to dzwiekowo czysta strata czasu. Nie polecam.

Na koniec jeszcze ciekawa informacja. W Europie licencje na uzywanie nazwy Orkiestry Glenna Millera mają trzy:

Ukryta Zawartość

No i mamy jeszcze tych bezposrednich „spadkobiercow” w USA.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak widze rzędy tych siedzeń na płasko to nie ma prawa być dobrze....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Jestem calkowicie zdegustowany.

Nie wykonawcą bo tą orkiestrę znam znakomicie, mam ich wszystkie wydane płyty i bylem na ich kilkunastu koncertach.

I nie repertuarem bo ten jake Best Of był naprawde znakomicie dobrany, pomimo jak zwykle kilkoma zupelnie niepotrzebnymi kawałkami Bożonarodzeniowymi … bo ile  ozna sluchac tego samego co rok!

I wokal najlepszy z obecnych tj. Eva Buchmann. Choć do najlepszego vocalu Pani Roos Jonker niestety Jej brakuje.

To dlaczego sie nie udalo, a mialo byc tak pieknie?

Ano dlatego, ze wybrałem sie do najslawniejszej w Polsce Filharmonii Narodowej w Warszawie. Napiszę od razu i prosto tak: TA SALA NIE NADAJE SIE DO SLUCHANIA MUZYKI. DO POPATRZENIA I OWSZEM. I tyle w temacie.

Ukryta Zawartość

Ba, po warszawskim Torwarze to druga najgorsza sala koncertowa w Polsce jaką znam. A troche ich osluchalem. Bo sa w Polsce „stare” sale koncertowe, w ktorych dzwiek brzmi znakomicie, np. Filharmonia Podkarpacka w Rzeszowie. A mam o tyle porownanie, ze w tych polskich salach bylem na przestrzeni ostatnich klikunastu lat wlasnie na koncertach tej samej Orkiestry Glenna Millera pod Wilem Saldenem.

Dlaczego jest tak zle? Nie wiem, nie ja projektowalem, moge napisac jedynie o swoich spostrzezeniach. Od mojego znajomego, ktory robil w tej sali kilka imprez muzycznych wiem, ze jedynie z ok. 100 miejsc cos da sie posluchac. 100 miejsc czyli powiedzmy 5 rzedow. Tylko !!!

Sala jest twarda. Zadnych kotar, zaslon, wykladzin dywanowych jak np. w NFM, o ich ruchomosci juz nie wpsominam. Z tylu sceny w rogach marmury. Niby jest boazeria i drewniana podloga ale … gdzie wykladzina dywanowa? Zadnych ustrojow akustycznych na suficie, ponownie patrz NFM. Jest ogromne echo i poglos. Dzwieki sa twarde i  nieprzyjemne. Jak gra cala orkiestra ro nie da sie sluchac. Jeszcze powiedzmy kilka „tych samych” instrumentow np. cztery trabki jakos tam brzmia. Ale jak grają jedna po drugiej, a grali taki utwor, to … nie cholery nie slychac ktora gra. . Paradoksalnie swietnie wypadla … perkusja. Kontrabas to jakis dramt. Nie dosc ze ginał to przy solowce byl zalosnej jakosci. No a vocale to juz totalna porazka. Wspomagane elektryką bo sala duza ale tak zaprezentowane, ze ciezko rozroznic slowa. Szok.

Teatr Roma to istna poezja dla uszu. Stara Kongresowa też. Ciekawe co bedzie po remoncie.

Zeby nie bylo siedzialem w 9-ym rzedzie 19miejsce czyli ciut po prawej.

Generalnie: chodzenie do Filharmonii to dzwiekowo czysta strata czasu. Nie polecam.

Na koniec jeszcze ciekawa informacja. W Europie licencje na uzywanie nazwy Orkiestry Glenna Millera mają trzy:

Ukryta Zawartość

No i mamy jeszcze tych bezposrednich „spadkobiercow” w USA.

Pozdro

Na jazztopadzie była taka laska, obstawiona chyba setką gadżetów,  w tym mnóstwem dzwoneczków - Marilyn Mazur . Fajnie dzwoniło. Było z nią 2 Aborygenów i miałem nadzieję na czad i że rozwala NFM ta swoją trąbką, ale byli dość skromni w ekspresji instrumentami. Bardziej paszczą i ruchwo się udzielili.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Na jazztopadzie była taka laska, obstawiona chyba setką gadżetów,  w tym mnóstwem dzwoneczków - Marilyn Mazur . Fajnie dzwoniło. Było z nią 2 Aborygenów i miałem nadzieję na czad i że rozwala NFM ta swoją trąbką, ale byli dość skromni w ekspresji instrumentami. Bardziej paszczą i ruchwo się udzielili.

Właściwie to byli osobno. 🙂

Ukryta Zawartość

@pmcomp

Zostal im ostatni, rzucili kilka sztuk dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Tzn. nie tyle co rozgryzłem ale przestawiłem na 230V i czeka w pudełku. Co do kart, żeby to rozszyfrować to wyższa szkoła pilotażu, żeby nie okazało się że jednak warto kupić z Japonii po prostu taką jaką trzeba.

Z Japonii szła ~1.5 tygodnia, ta z Norwegii idzie już trzeci 😐 Zobaczymy w jakim będzie stanie wizualnym, może przełoże przedni panel ponieważ ta z Japonii ma mały ubytek na froncie.

Kurcze, fajne rzeczy się na tym Hifido pojawiają i tanio, Accuphase P-550 za €2000, nawet z cłem i podatkami by się opłacało, no i po serwisie u Accu. Zaraz się sprzedała. Sprawdzałem kilka schematów końcówek Accu i wygląda na to że duża część (jeśli nie wszystkie) są multi voltage, można w środku przestawić odczepy transformatora na 230V.

Edytowane przez Marek.S
11 godzin temu, Marek.S napisał:

Co do kart, żeby to rozszyfrować to wyższa szkoła pilotażu, żeby nie okazało się że jednak warto kupić z Japonii po prostu taką jaką trzeba.

O to właśnie pytałem.

Edytowane przez pmcomp

Gdybym tylko miał miejsce ...

Takie rodzynki się zdarzają:

bocknertxnntl9wn9zv4.jpg

JBL 4716A z początku lat 90-ych.

Za woofer robi JBL 2123H 10", taki sam jak ja mam jako średniak na pasmo 300-1200Hz. Ten tutaj robi od 70Hz. Zawieszony na płótnie !!!

DSCI1671.JPG

Za tweeter JBL 2416H:

images?q=tbn:ANd9GcRRgb15vaH9m8EzjWEZNdp

W takim hornie:

udv3w8ifyt9mjt54u2fz.jpg

Tutaj szczegółowe dane techniczne: 

Ukryta Zawartość

Dodać jakiś moduł basowy, aktywny albo pasywny (na eBayu pojawiają się za śmieszne pieniądze kilkuset EUR) i ... hulaj dusza. HiEnd pełną gębą za grosze.

Tutaj są w fajnym stanie za ... 675 EUR z Niemiec:

Ukryta Zawartość

To jest 3.000 zł. Co można dziś kupić za 3.000 zł co zaoferuje taki dźwiek i taką moc? Odpowiedzcie sobie sami.

Tu gość, które oferuje takie JBLe na eBayu, miał cały set, który znakomicie nadawałby sie do kina domowego i do stereo. Niestety nie ma ceny:

DSCI1439%20(1).JPG

Ukryta Zawartość

Ze zwrotką i ze wzmakami, bardzo dobrymi zresztą z serii MPA, mam takie ze cztery sztuki:

DSCI1434%20(1).JPG

PS. te kolumny warto kupić dla samych głosników 2123H 🙂 .

Pozdro

Ba np na 18".

Coś takiego kosztowało ok. 700 EUR:

rqbtzdheejz62nbilico.jpg

Albo takie coś na 15"

346715.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Miałem takie 4716A na oryginalnych driverach - to się mocno drze, jak na estradę. Są mega głośne ale brak tam wyrafinowania serii studio monitor, trzeba by projektować zwrotnicę od nowa. Podejrzewam że ciekawiej było by tam dać na dół współczesnego REL-a niż estradowy sub JBL.
Driver 2416A jest mniejszy / taniej wykonany od 2425/2426. W 2416 membrana i tył drivera jest jednym elementem czyli komora akustyczna jest bardzo mała.
Kupiłem wtedy chyba za €75 i sprzedałem za jakiś czas za €450.

Końcówki JBL MPA (QSC EX-) oraz JBL MPX (QSC MX-) są bardzo dobre na bas, wentylator jest cichy ale terkocze - grube, przemysłowe łożyska.

Edytowane przez Marek.S
2 minuty temu, Marek.S napisał:

Miałem takie 4716A na oryginalnych driverach - to się drze, jak na estradę. Są mega głośne ale brak tam wyrafinowania serii studio monitor.
Kupiłem wtedy chyba za €75 i sprzedałem za jakiś czas za €450.

To jest jasne, że to nie seria Studio Monitor.

Napisałem ... do kina rewelacja. Tam robisz kalibrację na procesorze i już ryja nie drze 😉 .

Tego typu zestawy używano we wszelkiej maści klubach i tanzbudach. I stamtąd one pochodzą za śmieszne pieniądze.

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, Marek.S napisał:

Miałem takie 4716A na oryginalnych driverach - to się mocno drze, jak na estradę. 

Dasz węże za 50 tys pln i przestanie się drzeć 😉😉😉 .

21 minut temu, Marek.S napisał:

Są mega głośne ale brak tam wyrafinowania serii studio monitor, trzeba by projektować zwrotnicę od nowa. 

O rzeczach oczywistych nie dyskutuję 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

JBL 5235 dogadana i prawie zamówiona. Z płytkami na 250Hz, do wymiany dwa kondy i dwa rezystory co by dopasować płytki do 4343.

A potem wymiana opampów.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 23.12.2023 o 01:04, pmcomp napisał:

4343

Merry Christmas! 2023 | W tym roku z 4343

Winter Wonderland · Diana Krall · The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra

Pentatonix - God Rest Ye Merry Gentlemen

Wish You Well · A Fine Frenzy

Merry Christmas, Darling - Carpenters with the Royal Philharmonic Orchestra

Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ukryta Zawartość

€3460 + 21% VAT + wysyłka. Ładna parka 4343B.

€3000+ to żartownisie wołają w Europie za 4315 🙂 W sumie 15 też mogą być ciekawe ale mają ten unikatowy woofer, w razie uszkodzenia jest gruby problem.
Rozglądam się za Century Goldami ale nie wiem co jest, wszystko co się pokazuje jest skatowane...ten konkretny model.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Słuchamy …

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze 3 miesiące temu zacząłem grzebać zwrotnicę do AR 3a. Udało się skończyć jedną szt w święta. Jak wygląda widać na zdjęciach. Niestety nie jest dobrze. Mam kombinowania na kolejne 3 miesiące. Chyba złożę wątek o Acoustic Research 3a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AR3a002.thumb.jpg.80899890b22398d0967a434ce1e1fad6.jpgAR3a001.thumb.jpg.5bcc1fe64fd00184ac94fda78ee0be8a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widac nie wszedzie radziecki kondensator zloto co sie swieci. 
ja na twoim miejscu wrocilbym najpierw do oryginalnych cewek, potem zmienil rezystory na grafity DIY i dopiero wtedy zaczal ew. kombinacje ze zmiana tych sowieckich kondow na inne. Pozdro

2 godziny temu, ASURA napisał:

Mówisz że nawet kota te vintyge uśpią😉

Jak czytam to raczej nie jestes kociarzem. Koty przesypiaja zazwyczaj 20 na 24 godziny. My lubimy audio zabawki i muzyke, a one lubia drzemki.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Jak czytam to raczej nie jestes kociarzem. Koty przesypiaja zazwyczaj 20 na 24 godziny. My lubimy audio zabawki i muzyke, a one lubia drzemki.

Nie wiem co to znaczy być kociarzem ale w moim domu miałem w różnym okresie  cztery koty dwa psy szynszyla, rybki, traszki,...

Kociarze są okropni! po prostu lubię zwierzęta wszelakie...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Ze 3 miesiące temu zacząłem grzebać zwrotnicę do AR 3a. Udało się skończyć jedną szt w święta. Jak wygląda widać na zdjęciach. Niestety nie jest dobrze. Mam kombinowania na kolejne 3 miesiące. Chyba złożę wątek o Acoustic Research 3a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AR3a002.thumb.jpg.80899890b22398d0967a434ce1e1fad6.jpgAR3a001.thumb.jpg.5bcc1fe64fd00184ac94fda78ee0be8a.jpg

Bo ruskie PiO nie wszędzie działają i absolutnie nie są panaceum na całe zło, niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@pmcomp masz już tą 5235? Ja za niedługo będę sprzedawał tą po tuningu Kenricka, jest mi do niczego nie potrzebna, poza tym jest przerobiona na gniazda RCA.
Zobaczymy za ile pójdzie na Europę, z tego co patrzyłem to ogólnie ceny czegokolwiek czego dotknie KRS są śmiesznie wysokie.

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak widac nie wszedzie radziecki kondensator zloto co sie swieci. 
ja na twoim miejscu wrocilbym najpierw do oryginalnych cewek, potem zmienil rezystory na grafity DIY i dopiero wtedy zaczal ew. kombinacje ze zmiana tych sowieckich kondow na inne. Pozdro

🙂 

Przy tej zwrotnicy z poprzednich zdjęć, ze wszystkimi elementami nowymi, kupionymi wg parametrów ze schematu, dźwięk zrobił się gładszy, lepiej kontrolowany, plastyczniejszy, bardziej rozdzielczy i szybszy. Bas nabrał lepszej kontroli i dynamiki - stał się bardziej punktowy. Góra bardziej dźwięczna i rozdzielcza - bardziej lśniąca, chociaż w tych głośnikach nie jest eksponowana. Ona jest ale nie wysuwa się do przodu. Jest w nich mocny bas i urzekająca średnica. Góra daje tylko wypełnienie całego pasma, nie odczuwam jej braku - jest tam gdzie ma być i nie jest w nadmiarze. Z resztą z tego wysokotonowego wypierdka, który wygląda jak niezbyt rozwinięty sutek, nie może chyba być inaczej - i dobrze.

Zmiany w średnicy również poszły w kierunku jak dół i góra. Zwiększyła się gładkość, konturowość, dynamika. Niestety z zatraceniem tego co powodowało opad szczęki i hipnotyzująco wciągało w słuchanie wokali. W oryginale odbierałem je jako lekko przyprószone i obniżone. Nie gładkie, tylko bardziej jedwabiste i z poziomem krzykliwości obniżonym grubo poniżej kreski, jednocześnie z zachowanymi wszystkimi mikrosmaczkami.

Zmiana kondensatora średniotonowego (ten zlutowany blok 3szt) radzieckiego z powrotem na oryginalny elektrolit (w świetnym stanie) troszeczkę cofała średnicę w kierunku oryginału ale nie satysfakcjonująco.

Zmierzyłem oryginalne cewki i okazuje się, że w średniotonowej, na schemacie jest 0,04mH, a faktycznie zamontowano 0,069mH. Poza tym rezystor teoretycznie powinien mieć wartość 0,51 a jest 0,65. Wywaliłem nowe taśmowe, śliczne cewki, zamontowałem oryginalne, które wyglądają jak jakieś badziewie, wywaliłem nowy, precyzyjny rezystor i zamontowałem oryginalny drut i zrobiło się fajnie.

Prace trwają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

A nie mowilem?

do tego jeszcze cewki maja swoja rezystancje, ktora czesto wplywa na wartosci rezystorow.

Jesli zmieńiasz cewke powinienes ja pomierzyc (L i R).

Edytowane przez pmcomp

W dniu 29.12.2023 o 00:21, Marek.S napisał:

@pmcomp masz już tą 5235? Ja za niedługo będę sprzedawał tą po tuningu Kenricka, jest mi do niczego nie potrzebna, poza tym jest przerobiona na gniazda RCA.
Zobaczymy za ile pójdzie na Europę, z tego co patrzyłem to ogólnie ceny czegokolwiek czego dotknie KRS są śmiesznie wysokie.

Jeszcze nie. Podeslij jakies informacje o tym tuningu na PW.

U mnie koty tylko między kablami się pochowały 😉 pies im nie odpuszca 😉

Dziś testowanie końcówki Grundig NF20 na el84 oraz Audio Research DAC1 z UltraAnalog D18400 w zestawieniu z Telefunken tl800 i Rogers Ls3/5a 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, Pawte napisał:

U mnie koty tylko między kablami się pochowały 😉 pies im nie odpuszca 😉

Dziś testowanie końcówki Grundig NF20 na el84 oraz Audio Research DAC1 z UltraAnalog D18400 w zestawieniu z Telefunken tl800 i Rogers Ls3/5a 😀

Ukryta Zawartość

A te czarne maskownice w prawym rogu, to co to jest?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, jaszcze1 napisał:

A te czarne maskownice w prawym rogu, to co to jest?

Monitor Audio MA4 Series II oraz Spica TC-50 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykąpałem w parafinie i obwiązałem taśma bawełnianą w parafinie. Nie wiem czy to coś da ale poprawia samopoczucie. Oryginalnie zwoje są bardzo luźne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi