Skocz do zawartości
IGNORED

Antena - czy jest sens?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, marek.pap napisał:

Nie neguję faktu, że AAC jest lepszym kodekiem. Mam wątpliwości, czy strumień AAC 128 kb/s zawiera więcej oryginalnych dźwięków niż mp3 320 kb/s.

Ma. Poczytaj o kompresji. 

Poczytałem o kompresji. Z lektury wynika, że pliki AAC 256 kb/s są porównywalne z plikami mp3 320 kb/s. Nie znalazłem artykułu wykazującego wyższość AAC 128 kb/s nad mp3 320 kb/s. Czy możesz podać źródło Twojego twierdzenia?

3 godziny temu, marek.pap napisał:

Poczytałem o kompresji. Z lektury wynika, że pliki AAC 256 kb/s są porównywalne z plikami mp3 320 kb/s. Nie znalazłem artykułu wykazującego wyższość AAC 128 kb/s nad mp3 320 kb/s. Czy możesz podać źródło Twojego twierdzenia?

Nie porównuj AAC lecz AAC+ gdyż taki właśnie kodek jest stosowany. 

Źle pamiętałem. PR2 DAB+ 112 kbps. Sorry że niechcący wprowadziłem Cię w błąd.

Godzinę temu, porlick napisał:

Kiedyś pisali, że bitrate w dąb+, w porównaniu do MP3, należy liczyć podwójnie.

Z tym się zgodzę. Ale dyskusyjne jest twierdzenie, że 128 kb/s to więcej niż 320 kb/s, nawet jeśli dotyczy to plików AAC+.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

PR2 DAB+ 112 kbps.

W internecie jest dostępny strumień PR2 AAC 320 kb/s. Co potwierdza wyższość radia internetowego nad DAB+.

39 minut temu, marek.pap napisał:

W internecie jest dostępny strumień PR2 AAC 320 kb/s. Co potwierdza wyższość radia internetowego nad DAB+.

Nieliczne jaskółki nie czynią wiosny. Powszechnym standardem Internetu jest MP3. 

3 godziny temu, marek.pap napisał:

To prawda. Ale jest coraz więcej stacji nadających w formacie FLAC. Takich stacji nie ma i nie będzie w DAB.

Ogrom wyboru stacji i to w dodatku z każdego kraju na świecie. 

DAB to nie ma z internetem żadnych szans. Parę stacji i na tym koniec...

5 godzin temu, marek.pap napisał:

To prawda. Ale jest coraz więcej stacji nadających w formacie FLAC. Takich stacji nie ma i nie będzie w DAB.

Czyli inaczej pisząc, radio internetowe zjadło DAB

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Moim zdaniem stawianie alternatywy DAB+ czy Internet jest nieporozumieniem. 

DAB+ i Internet. 

Nie. DAB skończy się, zanim na dobre się zacznie.

Obłożenie kraju siecią komórkową jest prawie całkowite, nie ma problemów z odbiorem radia internetowego w terenie i NIE TRZEBA INWESTOWAĆ W SPRZĘT, bo wystarczy założyć apkę na telefon. W domu również sprzętu do odbioru z sieci jest coraz więcej, dostajemy go w streamerach, amplitunerach- znam ludzi, którzy do współczesnych AT nawet nie podłączają anteny, tylko jadą z netu. Kluczem jest wybór i wygoda. Sporo ludzi odbiera net radio przez komputer (tablet, telefon i łącze BT).

Edytowane przez porlick
55 minut temu, porlick napisał:

DAB skończy się, zanim na dobre się zacznie.

Chyba że przyjdzie odgórna decyzja aby przejść na technologię cyfrową. Jak miało to miejsce w przypadku telewizji.

57 minut temu, porlick napisał:

wystarczy założyć apkę na telefon

VRadio tu proponowane jest nienajlepszą opcją. O wiele lepszą aplikacją jest Radio FM. Bardziej intuicyjny interfejs użytkownika, łatwiej szukać stacji i jest ich wielokrotnie więcej. 

11 minut temu, Bobcat napisał:

Chyba że przyjdzie odgórna decyzja aby przejść na technologię cyfrową. Jak miało to miejsce w przypadku telewizji.

VRadio tu proponowane jest nienajlepszą opcją. O wiele lepszą aplikacją jest Radio FM. Bardziej intuicyjny interfejs użytkownika, łatwiej szukać stacji i jest ich wielokrotnie więcej. 

Ta , ale radio FM oraz Replaio nie ma umożliwia przesyłu przez DLNA, na którym mi najbardziej zależy. VRadio  bezproblemowo działa. Super dużo stacji jest, nie narzekam 

19 minut temu, Bukaj napisał:

Ta , ale radio FM oraz Replaio nie ma umożliwia przesyłu przez DLNA, na którym mi najbardziej zależy. VRadio  bezproblemowo działa. Super dużo stacji jest, nie narzekam 

Tych co mnie interesują jest w Radio FM wielo-wielokrotnie więcej. Łapię na smartfonie i przez Bluetooth przerzucam na amplituner. 

Hej, u mnie w samochodzie (Corolla z grudnia 2021) jest DAB, lecz i tak w trasie słabo to działa... Przeto aplikacja Replaio i jest wszystko, w aucie nie potrzebuję lepszej jakości 🤨

5 godzin temu, Bukaj napisał:

Dla mnie VRadio jest najlepsze. Wykorzystuję opcję programowania nagrywania audycji, których nie mogę słuchać na żywo. W wolnej chwili przez DLNA przesyłam nagraną audycję do odtwarzacza. A stacje których nie ma w zestawie można słuchać po ręcznym wpisaniu adresu URL.

19 godzin temu, marek.pap napisał:

Dla mnie VRadio jest najlepsze. Wykorzystuję opcję programowania nagrywania audycji, których nie mogę słuchać na żywo. W wolnej chwili przez DLNA przesyłam nagraną audycję do odtwarzacza. A stacje których nie ma w zestawie można słuchać po ręcznym wpisaniu adresu URL.

- Bardzo ładnie jest wszystko rozpisane

- Błyskawiczne wczytywanie stacji radiowych, żadnych przerw, usterek

- Działa z DLNA, Chromecast, Bluetooth.

Poelcam 🙂

Edytowane przez Bukaj

Plusami VRadio jest możliwość nagrywania i korektor graficzny. Minusami jest brak możliwości ustawienia aby nagrywał na karcie SD oraz wyszukiwarka. 

Można szukać wg krajów. Weźmy Chiny. Pokazuje jakieś 3 stacje, wpisując China trochę więcej chińskich, lecz także stacje chilloutowe, Radio Vysocina z czeskich Pardubic oraz jakie włoskie z Padwy. Totalna porażka.

Replaio takich wpadek nie ma. Jest ok. 50 stacji z Chin. To i tak mało. Radio FM pokazuje kilkaset.

W dniu 30.06.2022 o 16:42, Bobcat napisał:

Chyba że przyjdzie odgórna decyzja aby przejść na technologię cyfrową

Wiesz, kto się nie zgodzi?

Młodsi i bardziej techniczni sobie poradzą, ale raczej przechodząc na netradio. Emeryci będą zmuszeni uczyć się obsługi nowej technologii, więc będą mieli problem. Jak Rydzu do nich dotrze, by ich doić?

O problemach w samochodzie też już było, więc jak nie będzie 100% pokrycia kraju siecią dab, o użytku w aucie też można zapomnieć a zasięg nadajników nie jest taki jak FM, bo to krótsze fale i jest więcej zaników od przeszkód terenowych.

10 minut temu, porlick napisał:

Wiesz, kto się nie zgodzi?

Przy przechodzeniu telewizji z analogu na cyfrę ktoś kogoś pytał o zdanie?

12 minut temu, porlick napisał:

Emeryci będą zmuszeni uczyć się obsługi nowej technologii, więc będą mieli problem.

Czym się obsługa zakresu DAB+ różni od FM?

13 minut temu, porlick napisał:

o użytku w aucie też można zapomnieć

Są radia samochodowe z DAB+.

Widzę po swoich tesciach- przejście z jednego dziadkofona na inny sprawia im problem, a co dopiero z "kręconego" radia na przyciskowe, z wyświetlaczem. 😁

16 minut temu, porlick napisał:

Jak Rydzu do nich dotrze, by ich doić?

Znając biznesowe talenty tego pana z pewnością znajdzie na to sposób. I jeszcze zarobi wciskając babciom i dziadkom odbiorniki DAB+. Oraz anteny VHF III. Wszystko za 300% ich rzeczywistej ceny.

17 godzin temu, Bobcat napisał:

Znając biznesowe talenty tego pana z pewnością znajdzie na to sposób. I jeszcze zarobi wciskając babciom i dziadkom odbiorniki DAB+. Oraz anteny VHF III. Wszystko za 300% ich rzeczywistej ceny.

300% od bezdomnego 😄

• 3 miesiące później...
W dniu 1.07.2022 o 20:11, Bobcat napisał:

Plusami VRadio jest możliwość nagrywania i korektor graficzny. Minusami jest brak możliwości ustawienia aby nagrywał na karcie SD oraz wyszukiwarka.

VRadio może nagrywać na karcie SD. W ustawieniach - opcje nagrywania - zapisz nagrania trzeba wybrać opcję "określona ścieżka". Następnie wskazać kartę SD i wybrać folder do zapisu. Po udzieleniu uprawnień dostępu dla VRadio audycje będą nagrywane we wskazanym folderze. Ja tak nagrywam.

14 minut temu, marek.pap napisał:

VRadio może nagrywać na karcie SD. W ustawieniach - opcje nagrywania - zapisz nagrania trzeba wybrać opcję "określona ścieżka". Następnie wskazać kartę SD i wybrać folder do zapisu. Po udzieleniu uprawnień dostępu dla VRadio audycje będą nagrywane we wskazanym folderze. Ja tak nagrywam.

Zgadza się. Zdecydowanie najlepsze radio internetowe na androida. 

Jakby Replaio miało możliwość przesyłu DLNA, to bym go zostawił, bo to produkt Made In Poland 

Niestety jest w tyle za VRadio. Brakuję mu tego najważniejszego

• Pokaż nowe odpowiedzi