Skocz do zawartości
IGNORED

iFi Zen Phono - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.08.2022 o 20:07, tadeo napisał:

Ten standardowy zasilacz miałem podłączony jak mi kiedyś kolega pożyczył tego ZENa  i może dlatego tak słabo oceniłem tego phono Dzwięk był taki trochę szary i zbity chociaż zestaw na którym testowałem bardziej rozdzielczy.

Teraz grałem tylko na tym lepszym zasilaczu ,zresztą kolega o którym wspomniałem wcześniej a który ma nadal tego ZENa phono ma do niego liniowy zasilacz Tomanka (wersja taka bardziej wypasiona).

Dzięki :) Chciałem żeby to było jasne dla czytających reckę, bo te zasilacze na prawdę dużo zmieniają. 

15 godzin temu, iFi Audio napisał:

Dzięki 🙂 Chciałem żeby to było jasne dla czytających reckę, bo te zasilacze na prawdę dużo zmieniają. 

aż sprawdzę

16 godzin temu, iFi Audio napisał:

Dzięki 🙂 Chciałem żeby to było jasne dla czytających reckę, bo te zasilacze na prawdę dużo zmieniają. 

Czy tytułowy bohater różni się dźwiękowo od iFi Audio ZEN Air Phono?

Technicznie tak, ale jak wypada bezpośrednie porównanie?

4 godziny temu, hudykot napisał:

Czy tytułowy bohater różni się dźwiękowo od iFi Audio ZEN Air Phono?

Technicznie tak, ale jak wypada bezpośrednie porównanie?

Różnica nie jest duża, ale zauważalna. Wydaje mi się, że to może być dzięki obudowie z metalu która lepiej całość ekranuje.

2 godziny temu, tadeo napisał:

Czy egzemplarz udostępniony do testów to jest ta pierwsza wersja czy były robione "na bieżąco" przez Producenta jakieś "apgrejdy"?

Nie było upgrade żadnych, to ciągle ten sam produkt :)

W dniu 28.08.2022 o 19:39, piku bb napisał:

mister22,a później ja.

z racji , że nie dostałem adresu od mistrela , a już idzie drugi tydzień w piątek wyślę do ciebie , jak nie będzie odzewu

8 godzin temu, bolo_senor napisał:

z racji , że nie dostałem adresu od mistrela , a już idzie drugi tydzień w piątek wyślę do ciebie , jak nie będzie odzewu

OK.Jak do rana się nie odezwie,wysyłaj.

W dniu 31.08.2022 o 11:14, kangie napisał:

Porządnie wygrzanego dostaniemy z juliusem-6 do testów. 😉

Będzie wręcz parzyć :D Pytanie do dotychczasowych testerów: Zen Phono ma stałe ustawienia obciążenia dla wkładki. Jak duża jest to dla Was wada i czy sprawiło Wam to jakieś problemy?

W dniu 31.08.2022 o 19:24, piku bb napisał:

OK.Jak do rana się nie odezwie,wysyłaj.

odezwij się bo adres mam niepełny

Edytowane przez bolo_senor

... zgłosiłem iFi Audio swoją rezygnację z testu i recenzowania przedwzmacniacza. Zwyczajnie brak mi  czasu, program remontowy domu w toku, mocno napięty, a jesień za pasem.

Ustępuję pola😥.

W dniu 2.09.2022 o 17:31, bolo_senor napisał:

dziwnie grało , a raczej bardziej szumiało niż grało. Zmieniłem kabel i było ok.

Jakie to były przewody, możesz nam powiedzieć? Czyli coś z przewodem się stało?

43 minuty temu, Lisor napisał:

... zgłosiłem iFi Audio swoją rezygnację z testu i recenzowania przedwzmacniacza. Zwyczajnie brak mi  czasu, program remontowy domu w toku, mocno napięty, a jesień za pasem.

Ustępuję pola😥.

Z żalem serca przyjąłem Twoją rezygnację. 

14 minut temu, iFi Audio napisał:

Jakie to były przewody, możesz nam powiedzieć? Czyli coś z przewodem się stało?

W dniu 1.09.2022 o 23:53, bolo_senor napisał:

był problem z vdh integration

wypadało by coś napisać.

ifi po wyjęciu z pudełka sprawia dobre  wrażenie , jest ciężki , zgrabny i z czarnym zasilaczem sprawia wrażenie skromnego . I to tyle z zalet . Przy podłączaniu musiałem użyć okularów , by coś tam przeczytać , a białe ledy na froncie pre są niewidoczne w dzień , za to ledy na opcjonalnym zasilaczu podświetlające ogromne logo widoczne są zawsze i z każdej odległości. Miałem skojarzenia z banerem reklamowym , dla tego też świetlisty zasilacz stosunkowo szybko ustąpił miejsca czarnemu z zestawu.

Przetestowałem ifi z lampą (yaqin 10t + avcon tivano) i tranzystorem (meridian 207 + meridiam m30) w obu przypadkach ifi zagrał podobnie . Zaprezentował fajny spójny dźwięk , z dużą ilością basu , jednakże też dalsze plany nie istniały , ifi posiada chyba jakiś filtr , który skutecznie w raz z szumem płyty wycina wszystkie "smaczki z płyty" w wyniku czego at vm95ml zagrała jak zwykły eliptyk a plany wsiąkły. Na pocieszenie można powiedzieć przekornie , że poprawiła się równowaga tonalna tej wkładki 😄 .

Różnic sonicznych (tak by być pewnym na 100%) , pomiędzy zasilaczami nie doszukałem się.

Z czystym sumieniem mogę polecić , do normalnych wkładek , normalnym ludziom i do normalnej muzyki.

Edytowane przez bolo_senor

Moje wrażenia z tym iFi wyglądały podobnie jak Twoje co opisałem w mojej recenzji chociaż testowałem tylko ze wzmacniaczem lampowym (bardzo specyficznym) .Górkę lekko "podostrzyłem"  srebrnym interkonektem a jak przeszedłem na słuchawki to Sennki HD800 zrobiły przestrzeń i głębię  🙂 ,niestety taki już urok budżetowych pre gramofonowych w cenie taniego interkonektu

Jak pisałem mam i sporadycznie używam pre Pro Jecta ,które kosztuje chyba nawet więcej od tego iFi a nawet w połowie nie jest taki dobry .

Miałem okazję testować różne pe gramofonowe ,niektóre zdecydowanie droższe od tego iFi i moja konkluzja jest taka ,bez dobrego gramiaka i wkładki nie ma dobrego dzwięku ,nawet najlepsze pre nie pomoże .

7 minut temu, tadeo napisał:

i moja konkluzja jest taka ,bez dobrego gramiaka i wkładki nie ma dobrego dzwięku ,nawet najlepsze pre nie pomoże .

Moim skromnym zdaniem , "dobry dźwięk" to tylko kwestia gustu , znam kupę ludzi którym przeszkadza szum winyla , a nie przeszkadza chamska jakość mp3 - zazwyczaj są to młodzi ludzie , i właśnie raczej do nich kierowane jest ifi . Małe literki o tym świadczą 😄

50 minut temu, tadeo napisał:

jak przeszedłem na słuchawki to Sennki HD800 zrobiły przestrzeń i głębię  🙂 ,niestety taki już urok budżetowych pre gramofonowych w cenie taniego interkonektu

może to pre do słuchawek 😛

• Redaktorzy
4 minuty temu, bolo_senor napisał:

zazwyczaj są to młodzi ludzie , i właśnie raczej do nich kierowane jest ifi . Małe literki o tym świadczą 😄

To jak, bolo_senor? Zalecasz posłuchanie tego iFi? Czy strata czasu?

Bo jak testować rzetelnie urządzenie na 30-40 płytach, 3 wkładkach i publicznie recenzować? To zajmuje czas. Oczywiście jest przyjemność. Ale skoro to dla młodych ludzi, to może trzeba będzie oddać kolejkę młodym-gniewnym? 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, kangie napisał:

To jak, bolo_senor? Zalecasz posłuchanie tego iFi? Czy strata czasu?

dla doświadczenia - tak , bo jest to jakby nie patrzeć coś innego. 

7 minut temu, kangie napisał:

Bo jak testować rzetelnie urządzenie na 30-40 płytach, 3 wkładkach i publicznie recenzować?

czym więcej osób przetestuje tym opinia będzie trafniejsza , po pierwszych dźwiękach będziesz wiedział , czy chcesz testować na 3 czy na 30 płytach.

więcej wkładek , więcej opinii  - przydało by się z denonem dl103 go przetestować .

33 minuty temu, kangie napisał:

Ale skoro to dla młodych ludzi, to może trzeba będzie oddać kolejkę młodym-gniewnym? 😉

jak widzisz nie kwapią się do kolejki , mają zapewne ciekawsze zajęcia 😄

Bolo dobrze to podsumowałeś ,pre dla młodych na początek przygody z winylem bo jak dobrze podłączysz to nic nie trzeszczy bo górka lekko wycięta ,dzwięk przyjemnie dociążony i zaokrąglony oraz dla takich jak ja ,co na budżetowym gramofonie chcą sobie posłuchać od czasu do czasu weekendowo relaksowo 🙂

To może następnym razem zrobimy tour z phono dla dorosłych? :) 

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No fajny jest ,multum regulacji jak Emotiva ,zasilacz 15V więc pewnie i dynamika większa jak u ZENa tylko ta cena .... .Urządzenie dla tych co system gramofonowy traktują poważnie.

43 minuty temu, iFi Audio napisał:

To może następnym razem zrobimy tour z phono dla dorosłych? 🙂

złą stronę pokazaliście 😛

image.png.52deecc79d6e6bdb47206f37dbf98c51.png

20 godzin temu, bolo_senor napisał:

złą stronę pokazaliście 😛

Ukryta Zawartość

Przed 20:00 to dzieci jeszcze nie śpią, żeby spody publicznie pokazywać :)

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, iFi Audio napisał:

Przed 20:00 to dzieci jeszcze nie śpią, żeby spody publicznie pokazywać 🙂

po 23 będą zdjęcia rozbierane ?

• Pokaż nowe odpowiedzi