Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, iro III napisał:

Co za kręcioła używasz..."uczennico 666diablico"?

Oraz wkładka, igła itp.

Reszta toru?

Sam nie kupię tej M na winylu, ale ciekawy jestem jak z winyla zabrzmi sekcja, głównie sam Lars, bo już z Tidala słychać, że jest tym razem zajebiście nagrana.

Jeśli chodzi o gramofon, to Gold Note Pianosa.

Wkładka gramofonowa MC GOLD NOTE Donatello RED

Reszta toru...czy chodzi o sprzęt HI-FI?

17 minut temu, kangie napisał:

Totalne przeciwieństwo "St.Anger".

Serio ta płyta źle brzmi u Ciebie? Nie rozumiem...w moim, bardzo szczegółowym, aktywnym systemie jest dobrze. Death Magnetic też daje radę.

8 godzin temu, kangie napisał:

@Wera666 daleko mieszkasz?

😉

Pewnie tak. Mieszkam blisko miasta, w którym Vader nagrywał Bestię:-) Mój ulubiony album tego zespołu.

• Redaktorzy

Werbel brzmi jak wiadro blaszane mojej babci. 😄

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Serio ta płyta źle brzmi u Ciebie? Nie rozumiem...w moim, bardzo szczegółowym, aktywnym systemie jest dobrze. Death Magnetic też daje radę.

A Death Magnetic to fest loudness war. Płyta bardzo głośno nagrana. Wskazówka VU-metrów chodzi blisko czerwonego pola.

Taki mam master. Może inne tłoczenia są lepsze. Ja mam "Zagraniczna płyta. Polska cena".

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 minut temu, soundchaser napisał:

Obie są bardzo skompresowane dynamicznie. Jedne z najgorszych ofiar loudness war. Wręcz słyną z tego. Jedyna wersja Death Magnetic, której dało się słuchać była do ściągnięcia z gry na PlayStation. Poza tym czy CD czy streaming to taka sama rzeźnia.

Do tego St. Anger słynie z tragicznego brzmienia perkusji jakby Lars uderzał w garnki, do tego bez blach i solówek gitarowych. Ale to już decyzje producenta. Metallica przechodziła wtedy ciężki okres zobrazowany na filmie „Some Kind of Monster”, pewnie stąd takie decyzje i takie brzmienie.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

23 minuty temu, cortes napisał:

Będąc przy Megadeth nie sposób pominąć moim skromnym zdaniem bardzo dobry album Countdown To Extinction

Tak, podobnie następną - Youthanasia
Zloty okres zespołu. Kiedyś te wszystkie płyty poznałem, ale inny rock wtedy był w mojej głowie.
Teraz jako doświadczony i po przejściach muzycznych, inaczej odbieram metal, więc doceniam to, czego wcześniej nie lubiłem.

9 minut temu, Drizzt napisał:

Do tego St. Anger słynie z tragicznego brzmienia perkusji jakby Lars uderzał w garnki, do tego bez blach i solówek gitarowych.

Może taki był zamysł? Jest DVD jak nagrywali ten album na żywo.

10 minut temu, Drizzt napisał:

„Some Kind of Monster”

Świetny utwór...pamiętam, że był moim ulubionym z tej płyty.

• Redaktorzy
10 minut temu, Drizzt napisał:

Metallica przechodziła wtedy ciężki okres zobrazowany na filmie „Some Kind of Monster”, pewnie stąd takie decyzje i takie brzmienie.

Ten film obejrzałem dość późno, bo w zeszłym roku, ale warto było.

Niesamowita historia, zwłaszcza robotę zrobił psychoterapeuta. James i Lars to trudne charaktery do życia w grupie. Współczuć należało Kirkowi i nowemu basiście.

Aczkolwiek  Robert był zadowolony, bo na wejście do zespołu otrzymał 1 000 000$. 😉

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

16 minut temu, kangie napisał:

A Death Magnetic to fest loudness war. Płyta bardzo głośno nagrana

Wiem, znam ten temat i nagonkę na jakość płyty. Jednak bez przesady...TR24 daje radę.

• Redaktorzy
20 minut temu, Wera666 napisał:

Pewnie tak. Mieszkam blisko miasta, w którym Vader nagrywał Bestię:-) Mój ulubiony album tego zespołu.

Ajajajaj, rzeczywiście daleko, ale za to blisko do Skawy, Sławka Łosowskiego i mojej kuzynki, której mąż jest audiofilem (niestety/stety "plikowiec", który nie siedzi w analogu w ogóle).

4 minuty temu, soundchaser napisał:

Wiem, znam ten temat i nagonkę na jakość płyty. Jednak bez przesady...TR24 daje radę.

Nie krytykuję tej płyty. Swojego czasu wkładałem ją do boom-boxa Philips kupionego w czerwcu 1997 r. (przed powodzią we Wro) i słuchałem w łazience podczas golenia. 😉

Edytowane przez kangie

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...nie do przyjęcia.

Na możliwość zwrotu: ciężko było dotrwać do końca, ale obowiązek spełniłem. Płyty nie ratuje rewelacyjny jak zawsze Ulrich (po prostu robi swoją robotę wzorcowo) ze śmiesznym z początku a na dłuższy czas irytującym brzmieniem stopy.

Mnie tam nic nie irytuje. Może tego nie słyszę. 

4 godziny temu, kangie napisał:

K..., jak ja kochałem i nadal chyba kocham ten zespół! 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może mi się wydaje, nie widzę tutaj "Helping Hands...Live & Acoustic at The Masonic".

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
4 minuty temu, Wera666 napisał:

Może mi się wydaje, nie widzę tutaj "Helping Hands...Live & Acoustic at The Masonic".

Wszystkiego nie mam. Żałuję, że nie uzbierałem winyli z epoki. Kiedyś Tomek/elem z Voiceshop pisał mi dokładnie, które tłoczenia są rewelacyjne. Jednak przy cenach 500-800zł za szt. odpuściłem.

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Przypomniały mi się jeszcze 2 kapele metalowe, które mnie kiedyś zainteresowały i regularnie śledzę ich rozwój: 

Between the Buried and Me, ale tylko od płyty: The Parallax II: Future Sequence (2012) ich akceptuję;

Avenged Sevenfold - wszystko.

Znacie ten makabryczny, animowany teledysk? Genialna zarówno animacja jak i muzyka!

A Little Piece Of Heaven

Avenged Sevenfold wydają płytę niedługo. Oni chyba lubią ciekawe teledyski animowane. Do najnowszego "Nobody" też się postarali...w przeciwieństwie do teledysków najnowszej Mety.

To mlaskanie stopy mnie do kurw.cy doprowadza za każdym razem gdy jest słyszę a towarzyszy mu (być może mylę pojęcia) kompresja dynamiki. Rozumiem, że może się podobać, ale nie nazwałbym tego dobrym.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, kangie napisał:

Wszystkiego nie mam. Żałuję, że nie uzbierałem winyli z epoki. Kiedyś Tomek/elem z Voiceshop pisał mi dokładnie, które tłoczenia są rewelacyjne. Jednak przy cenach 500-800zł za szt. odpuściłem.

Ja się cieszę, że mam ten limitowany box z 2004. W ładnych cenach teraz chodzi. Ściągałem go ze Stanów już prawie 20 lat temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

41 minut temu, kangie napisał:

Death Magnetic to fest loudness war.

Przy 72 nie jest to poeważny zarzut

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230417-222151.thumb.png.7988a39d47b9cdc49c4b035222f246a5.png

Godzinę temu, kangie napisał:

Bardzo możliwe. Nie od dziś wiadomo jak ważny w życiu jest wizerunek i marka. Chłopaki z Metalliki zapracowali na swój sukces.

Oczywiście: świetna marka - marny produkt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jakie kryteria stosować odnośnie rejestracji/nagrań Bathory lub Venom?

Metal to na pewno, tylko czy udany?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 16.04.2023 o 21:59, cortes napisał:

Jak pojawił się Slayer to dla mnie najlepsze ich albumy to South... Reign... Seasons. Kolejność zasadniczo dowolna, aczkolwiek moją płytą testową z tej trójki płyt jest South...

Zgoda.

"World Painted Blood" (2012)- jako powrót po 20* latach dla mnie  sprawdza się właściwie lepiej. Spokojnie wchodzi w całości.

(Około 2 dekad z cięższej muzy łykałem raczej: Prodigy, Apollo 440 niż thrash). Tyle że:

Knż, Kobong nie unikam do tej pory. I jeszcze:

Armia "Duch" (1997, Ars Mundi) - realizacyjnie postarana, no ale nie daję rady w całości jej słuchać.

[Czyli to w latach '99-'09 było mikro, kiedy przyszła pierwsza dekada 21. wieku z jakimiś muzodajniami  .Wrr.!]

*Krócej - dekada do 2009 roku.

Dodam:

Jakie kryteria stosować odnośnie rejestracji/nagrań Bathory lub Venom, tudzież Sonic Violence ?

W dniu 15.04.2023 o 17:23, Drizzt napisał:

Nie istnieje death metal bez growlingu.

W dniu 15.04.2023 o 17:07, aryman napisał:

To "przeraźliwe"  mongolskie podparcie (rezonans w gardle) w zasadzie znam od Milana Fraša bardziej (Tomaš Hostnik chyba go nie używał), czyli od prekursorów przemocowego industrialu. (Baryton to głos i pasuje mu brzmieć gardłowo).

Država, Brat moj,  Ti Ki Izzivaš, Jaruzelski,  itd.

Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 15.04.2023 o 22:37, Drizzt napisał:

Mocno polityczne teksty.

Wolę Ministry, np. So What, N.W.O.

5 godzin temu, kangie napisał:

W ogóle nazwa zespołu MEGADETH pochodzi od bomby jądrowej.

Kiedyś zastanawiało mnie to dlaczego nie "Megadeath"

Od przelicznika raczej.

Mnie nigdy, bo to oczywiste - nazwa własna.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

To mlaskanie stopy mnie do kurw.cy doprowadza za każdym razem gdy jest słyszę a towarzyszy mu (być może mylę pojęcia) kompresja dynamiki. Rozumiem, że może się podobać, ale nie nazwałbym tego dobrym.

To mlaskanie stopy słuchać u larsa od lat. To jest jego muzyczna wizytówka.  Tak brzmi jego zestaw marki  ,, Tama".😀

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Ta płyta brzmi świetnie. Coś na tym Spotyfaju jest uwalone.

Jak się słucha metalu na poziomie 60dB....i z pół-przepuszczających 2 way głośników, to nic dziwnego.

• Redaktorzy
11 minut temu, iro III napisał:

Jak się słucha metalu na poziomie 60dB....i z pół-przepuszczających 2 way głośników, to nic dziwnego.

Do tego subwoofer. Słyszałem dobre połączenia subwoofera w stereo, ale słyszałem też "bułę", gdzie ciężko odróżnić gitarę basową od kontrabasu. No, ale nie oceniam. Natomiast swoje myślę.

Kompresja dynamiki musi być. Gdyby wstawić prawdziwy bęben centralny (basowy) do pokoju 25mkw, to sami sobie dopowiedzcie gdyby Lars zaczął bić. Flegma odbija się od oskrzeli choremu. 😉

Oj, Szymuś, wszędzie robisz wojenki. Gdy czytam Twoje posty, to ostatnio nucę w myślach "Harvester of sorrow...".

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście: świetna marka - marny produkt.

Trudno polemizować. Może masz rację, a może nie.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

• Redaktorzy
Teraz, iro III napisał:

[...]gramo[...]

iro III, jeszcze bluza z kapturem "kangurka", spodnie "bojówki", obuwie "Nike Air Jordan" i odmładzamy się. 😉

Co to za słownictwo?!? 😉

10 godzin temu, Wera666 napisał:

to raczej nie jest muzyka dla mnie

Kiedyś w wolnej chwili sprawdź (jeśli nie znasz) King Crimson - Larks Tongues in Aspic, potem Starless and Bible Black i Thrak.

To całkiem niedaleko od metalu.

Edytowane przez iro III
9 godzin temu, kangie napisał:

@kangieTwoja kolekcja jest imponująca! Ja bardzo żałuję, że wyrzuciłam moje kasety😢To był błąd młodości.

Wtedy bardzo modne były mp3 i miałam cały dorobek Mety na mp3 na CD.

"Helping Hands…Live & Acoustic At The Masonic" raczej nie będę kupować. Piękna jest muzyka z tego albumu, i Pan z muzycznego zachwalał, że świetnie nagrane. Jednak brakuje mi tam mojej ulubionej metalicznej Metalliki.

Moja obecna kolekcja jest jeszcze dość skromna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, kangie napisał:

obuwie "Nike Air Jordan" i

Nigdy, nigdy!

Poza uprawianiem sportu, nie chodzę w tego typu obuwiu!

• Pokaż nowe odpowiedzi