Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, EmilioE napisał:

Prawda! Ale trzeba mieć jasność: METALLICA SKOŃCZYŁA SIĘ NA Kill'em All!

😅

6 minut temu, EmilioE napisał:

Wera, Wera, what has become of you? 🙂

Just call my name 'cause I'll hear you scream
Master, master

Czy jakoś tak;-)

10 minut temu, Wera666 napisał:

😅

Just call my name 'cause I'll hear you scream
Master, master

Czy jakoś tak;-)

Does anybody else in here feel the way I do? 

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

Remember how she said that
We would meet again some sunny day?

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Bring The boys back hooome!!!!! Don't leave the children on their own!

Słucham właśnie płyty, która mnie roztapia od dobrych dwudziestu pięciu lat: Tool "AEnema". Takie arcydzieła zdarzają się raz na bilion lat! To płyta, przy której się umiera i rodzi na nowo. 

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

18 minut temu, EmilioE napisał:

Bring The boys back hooome!!!!! Don't leave the children on their own!

Słucham właśnie płyty, która mnie roztapia od dobrych dwudziestu pięciu lat: Tool "AEnema". Takie arcydzieła zdarzają się raz na bilion lat! To płyta, przy której się umiera i rodzi na nowo. 

Mnie grzeją wszystkie z wyjątkiem ostatniej, ale tak samo długo dojrzewała u mnie 10 000 days...

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Mnie grzeją wszystkie z wyjątkiem ostatniej, ale tak samo długo dojrzewała u mnie 10 000 days...

Tak jest! 10 000 days długo dojrzewa. To takie nowe otwarcie jakby... Ale The Pot jak zada, to uhu!

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

Dla mnie AEnima i Lateralus są najlepsze, ale mam też sentyment do Undertow bo pamiętam jakie wrażenie na mnie zrobiła ta płyta kiedy się ukazała. Potem Tool poszedł w trochę inną stronę, wyznaczoną właśnie na AEnima. Nowa płyta jeszcze mi się nie przegryzła.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Nowa płyta już nie jest tak naszpikowana emocjami. Ale za to realizacja jest topowa. Nagranie, mastering pierwsza klasa! Rewelacja. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

6 godzin temu, Drizzt napisał:

Dla mnie AEnima i Lateralus są najlepsze, ale mam też sentyment do Undertow bo pamiętam jakie wrażenie na mnie zrobiła ta płyta kiedy się ukazała. Potem Tool poszedł w trochę inną stronę, wyznaczoną właśnie na AEnima. Nowa płyta jeszcze mi się nie przegryzła.

To jest oczywiście świetny band. Mają styl i od razu słychać,  że to oni. 

Mam z tym zespołem jednak problem tego typu, że dla mnie grają cały czas ten sam utwór.  Dokładnie to samo wrażenie mam słuchając Dave Matthews Band...

8 godzin temu, EmilioE napisał:

Wera, Wera, what has become of you? 🙂

Szanujmy i doceniajmy Werę, bo jak sobie, zniechęcona (tutejszym zbiegowiskiem) pójdzie w dal, będziemy mogli sobie tylko powspominać, jak Roger na The Wall 🤔

💌

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, aryman napisał:

To jest oczywiście świetny band. Mają styl i od razu słychać,  że to oni. 

Mam z tym zespołem jednak problem tego typu, że dla mnie grają cały czas ten sam utwór.  Dokładnie to samo wrażenie mam słuchając Dave Matthews Band...

Ciekawe wogle jest to zjawisko, że niektórzy tak odbierają niektóre kapele 😁

O wielu właściwe można to powiedzieć 😋

9 godzin temu, Wera666 napisał:

Grechuta z 1970 r., pierwsze wydanie. Mam pytanie. Czy taki stary winyl powinnam od razu wymyć w specjalnym urządzeniu? Kiedy wiadomo, że winyl nadaje się do mycia? Ten Grechuta dziwnie leży na talerzu...w trakcie grania jest taki nierówny. Czy to ok, czy może uszkodzić wkładkę?

Mam taką zasadę, że ZAWSZE winyle używnięte myję. Nigdy nie wiadomo ile brudu a za tym trzasków da się zmyć, czasem do 90 %. 

Dziwnie leży? To Muza, tak często bywa. Raczej nie uszkodzi igły, ale musisz to sama ocenić, czy amplituda tych bujań nie jest zbyt duża. 

Sam sie zastanawiałem czy nie szukać starych winyli Grechuty z Anawa, czy czekać na wznowienia, rozterki skończyły się gdy kupilem za grosze (ok. 150zł) całą dyskografię z licznymi dodatkami w 15 CD boxie "Swiecie nasz".

Pomaton, Warner 2005 

Rewelacyjne remastery, szczegółowe opisy sesji nagraniowych, składów personalnych, samych utworów, wszystko co potrzebne.

Polecam.

9 godzin temu, Drizzt napisał:

Nie zgadzam się. Kiedyś napisałem coś takiego na temat …And Justice For All…

Przekonałeś mnie. Justice też jest progresywnym albumem, za to Puppets to prawdziwa metalowa symfonia.

8 godzin temu, Ajothe napisał:

Ciekawe wogle jest to zjawisko, że niektórzy tak odbierają niektóre kapele 😁

O wielu właściwe można to powiedzieć 😋

No ja tak z nimi mam. Doceniam kunszt muzyków,  własne brzmienie , swój unikalny muzyczny język. Na dłuższą metę nie jestem w stanie jednak słuchać.....   Dla mnie to zespoły jednego utworu.

• Redaktorzy
8 godzin temu, soundchaser napisał:

[...]za to Puppets to prawdziwa metalowa symfonia.

Znacie ten wykon? Śpiewa była sprzedawczyni ze sklepu mięsnego. Dobrze, że zmyła się stamtąd i dzieli z ludźmi swym talentem.

Utwór przekozacki, ponadczasowy, świetny instrumentalnie i niebanalny tekstowo!

Wierzę, że większość z Was wie co stało się z linią gitary basowej na "...And Justice for All". Lars dość mocno posunął suwakami i zdjął dobre -6dB Jasonowi, pokazując mu, gdzie jego miejsce w szeregu. Potem winą obciążył realizatora nagrania. Realizator na to, że Lars mu kazał, a skoro płaci, to wymaga...

Czy wolicie wersję oryginalną czy wesje zmodyfikowane z basem, dostępne na YT?

Np. ta?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, aryman napisał:

No ja tak z nimi mam. Doceniam kunszt muzyków,  własne brzmienie , swój unikalny muzyczny język. Na dłuższą metę nie jestem w stanie jednak słuchać.....   Dla mnie to zespoły jednego utworu.

Szanuje, powiem Tobie, że ja widzę sporo podobieństw Riverside i Tool'a 😋

To pokazuje, że każdy bardzo odmiennie odbiera muzykę..😁

Co do And Justice for all to uwielbiam ten album. Jak się odpowiednio głośno słucha to słychać Jasona 😁.

Mam nawet we flac tą wersję z basem, ale to niestety nie to samo co Jason.....bardzo nie to samo i pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś wydadzą wersję oryginalna z normalnym outputem ścieżki Jasona....brałbym w ciemno i katował. 

12 godzin temu, aryman napisał:

Myślałem, że tylko ja słyszę we współczesnych kapelach tę nudną powtarzalność.
Teraz jest mi trochę lżej na sercu, bo już zacząłem się uważać za czarną owcę tego wątku. 😉
Swoją drogą Dave Mathews Band to świetna grupa, która znalazła swój patent na odniesienie wielkiego sukcesu, ale masz rację - nie mogą się wyzwolić spoza stylu, który stworzyli i wciąż powielają te same pomysły. Z drugiej strony po co mają kombinować skoro publiczność ich kocha za tę wtórność, a popularność mają dużą.
Pierwsze trzy płyty dla mnie najlepsze, ze wskazaniem na Crash.
No i znakomite wykonanie Cortez the Killer z koncertu The Central Park Concert z udziałem  Warrena Haynesa.

38 minut temu, romeksz napisał:

A gościu Newstedem to zdecydowanie nie jest.

Kolega do nas wrócił? 😉

Edytowane przez soundchaser
4 godziny temu, kangie napisał:

Wierzę, że większość z Was wie co stało się z linią gitary basowej na "...And Justice for All". Lars dość mocno posunął suwakami i zdjął dobre -6dB Jasonowi, pokazując mu, gdzie jego miejsce w szeregu. Potem winą obciążył realizatora nagrania. Realizator na to, że Lars mu kazał, a skoro płaci, to wymaga...

Czy wolicie wersję oryginalną czy wesje zmodyfikowane z basem, dostępne na YT?

Np. ta?

Ukryta Zawartość

Dzięki @kangie !!! Kiedyś słyszałem tę wersję, ale nigdy nie słuchałem jej na dużym systemie. Teraz zarzuciłem i przesłuchałem właśnie całe …Justice w tej wersji. Cóż mogę powiedzieć? Znam każdą nutę na tej płycie, ale z tym basem wbija w glebę jeszcze bardziej. „Eye of the Beholder”, „One”, „Shortest Straw” i „Harvester of Sorrow” to jest taka seria, że można oszaleć! 🤯

Najlepsza ballada Metalliki (One), najlepszy instrumental z głosem Cliffa z zaświatów (To Live Is To Die), największy czad (Dyers Eve), najlepsze riffy (Eye of the Beholder, Harvester of Sorrow, Blackened), najbardziej technicznie zagrane utwory (tytułowy, Frayed Ends of Sanity). Jedna wielka miazga!

PS Oczywiście gość nie jest Newstedem, technicznie świetny, ale trochę hiperaktywny, trochę go za dużo. Nieważne! Ta muzyka gniecie i poniewiera. To jeden z najlepszych i mój absolutnie ukochany album z gatunku thrash. Nie ma i nie będzie już czegoś takiego. Mówcie co chcecie ale …Justice to był absolutny szczyt Metalliki 🤟

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Szanuje, powiem Tobie, że ja widzę sporo podobieństw Riverside i Tool'a 😋

To pokazuje, że każdy bardzo odmiennie odbiera muzykę..😁

Hmmm.  Pewnie jakieś delikatne echa toola są. Tam gdzie jest,, zapetlony" bass może tak być 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Co do And Justice for all to uwielbiam ten album. Jak się odpowiednio głośno słucha to słychać Jasona 😁.

Mam nawet we flac tą wersję z basem, ale to niestety nie to samo co Jason.....bardzo nie to samo i pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś wydadzą wersję oryginalna z normalnym outputem ścieżki Jasona....brałbym w ciemno i katował. 

Też mam nadzieję, że kiedyś wydadzą taką wersję. Zmarnowali okazję kiedy ukazało się bogate wznowienie …Justice kilka lat temu. Jason grał kostką, więc miał zupełnie inne brzmienie niż ten gość z YT. Jemu bliżej do Roba Trujillo.

Metallica skończyła się na Kill'em All! Kartaginę należy zburzyć! 😉

Edytowane przez EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

33 minuty temu, Drizzt napisał:

Justice to był absolutny szczyt Metalliki

Jeden ze szczytów. Tryptyk Puppets, Justice, Black - to jest Everest.
Każda płyta inna i każda na swój sposób genialna.

Proszę wskazać drugi taki zespół metalowy, który nagrał chociaż 2-3 tak zróżnicowane muzycznie płyty. 

20 minut temu, EmilioE napisał:

Metallica skończyła się na Kill'em All!

Skończyła się i zarazem zaczęła. 😉

5 minut temu, Ajothe napisał:

Dlaczego pomijacie Ride the lightning ?! 

Dokładnie. Jak już to kwadryptyk. Jednak wszystkim tym płytom, poza …Justice i Master można wytknąć jakieś braki. Te dwie są idealne.

14 godzin temu, iro III napisał:

Mam taką zasadę, że ZAWSZE winyle używnięte myję. Nigdy nie wiadomo ile brudu a za tym trzasków da się zmyć, czasem do 90 %.

Chciałam właśnie zapytać o trzaski. Super, że można je zmyć. Myślałam, że może "trzeszczące" płyty taki już mają urok.

14 godzin temu, iro III napisał:

Sam sie zastanawiałem czy nie szukać starych winyli Grechuty z Anawa, czy czekać na wznowienia, rozterki skończyły się gdy kupilem za grosze (ok. 150zł) całą dyskografię z licznymi dodatkami w 15 CD boxie "Swiecie nasz".

Pomaton, Warner 2005 

Rewelacyjne remastery, szczegółowe opisy sesji nagraniowych, składów personalnych, samych utworów, wszystko co potrzebne.

Polecam.

Dziękuję za informację o tym wydaniu. Nie pozostaje nic innego jak przerzucić się na CD w takich okolicznościach🙂

15 minut temu, Drizzt napisał:

można wytknąć jakieś braki.

Ride the lightning? 

Nie wiem, Panie...to mnie przerasta 🤣

Miałem bluzę Ride the lightning i koszulkę And Justice....tego się będę trzymał 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi