Skocz do zawartości
IGNORED

Topping D30 PRO - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.08.2022 o 08:46, pawlardo napisał:

Tak, Amir bardzo lubi Toppingi DACa, ale trzeba uważać bo on podchodzi to testów mocno technicznie, co ma swoje wady i zalety. 
Myślę że rDAC nawet dziś jest killerem w swojej cenie, 12-letni DAC a dalej się świetnie trzyma. 

Też tak uważam. Dlatego mimo wieku wciąż polecam rdaca.

No i tak ten mój komentarz o ASR to był cięcia sarkastyczny. Tam tylko badania lab mają znaczenie. Jak brzmi system, sprzęt już nie 

Wysłałem prośbę o adres do Roberta ale nie dostałem odpowiedzi .Proszę następnego nieparzystego marteo1981 o przesłanie adresu do wysyłki.

A te recenzje jeszcze będą zamieszczane ? no jak liczyłem to chyba dwie są w wątku więc pytanie do testujących ? nie ma o czym pisać ? chociaż krótkie podsumowania po odsłuchach bo straszna cisza 🙂

Ma być rzetelnie, uczciwie. Ifi to doceni.

Dobra branża jest.

Poza tym już pewne określenia w pojawiających się testach na niby nie dla testujących inni odczytają jako tak dla siebie.

O to chodzi. 

Lepiej pisać tak niż szukać na siłę wydumanych słów jak w niektórych testach.

Piotr 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ma być rzetelnie, uczciwie. Ifi to doceni.

Dobra branża jest.

Poza tym już pewne określenia w pojawiających się testach na niby nie dla testujących inni odczytają jako tak dla siebie.

O to chodzi. 

Lepiej pisać tak niż szukać na siłę wydumanych słów jak w niektórych testach.

Piotr 

Piotr ale tu testujemy topping-a a z tego co wiem to ifi nie przejęło Chińczyków 🙂 może tobie o audiomagic.pl chodziło ? 🙂 oczywiście potwierdzam że ifi to dobra branża bo zeny używam i sobie chwalę 🙂 audiomagic.pl to też dobra branża bo dają sprzęt do posłuchania więc same plusy 🙂

20 godzin temu, Kajo napisał:

Piotr ale tu testujemy topping-a a z tego co wiem to ifi nie przejęło Chińczyków 🙂 może tobie o audiomagic.pl chodziło

Ale mówię o organizatorze akcji. Zrobił to użytkownik ifi:)

Piotr 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale mówię o organizatorze akcji. Zrobił to użytkownik ifi:)

Piotr 

no chyba że to ten sam osobnik płci niewiadomej 🙂 ale poniżej jak sam widzisz że z nicku : audiomagic.pl 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem zobowiązany napisać parę słów ze spotkania z Topping D 30 Pro.Nie będzie to profesjonalna recenzja lecz to co zdążyłem usłyszeć  w czasie tego krótkiego testu.  Zaznaczam to moje wrażenia w odniesieniu do posiadanego toru.
O budowie i funkcjonalności urządzenia poprzednicy już piasali i potwierdzam starannie wykonane dosyć masywne ,choć musiałem je dociążyć podłącząc  nieoryginalny kabel zasilajacy .
Moje pierwsze wrażenie to bardzo czysty ,gladki dźwięk bez wyostrzeń czy podbarwień . Najniższe tony zróżnicowane .potrafiące zaskoczyć uderzeniem ,ale cały czas pod kontrolą. Wyższy bas trochę monotonny ale nie przeszkadzał w przekazie całości. Średnica jest, tylko ta gładkość odbiera jej fakturę. Nie jest pełna, dociążona  . Fortepian nie ma masy nie potrafi wprowadzić powietrza w drgania napewno  Wiecie o co mi chodzi. Podobnie inne  instrumenty strunowe trudno usłyszeć tu wibrującą strunę . Pozostale instrumenty też nie były do końca realistyczne. Przekładało się to również na wokale ,wprawdziwle te były bez sybilantów ,a czasami aż się o nie prosiło, też bez dociażenia  i odpowiedniej chropowatości. Ta czystość dźwięku natomiast bardzo  pomogła w prezentacji najwyższych częstotliwości.
Bardzo ładnie zróżnicowane, potrafiły rozsypać się w przestrzeni ,słychać  jaki talerz w którym miejscu dostał paleczką czy miotelką . Tutaj też jedynie przydała by się wieksza masa , dociazenie dźwięku, bo jakość jest bardzo dobra.
Jeśli chodzi o przestrzeń, ta zrobiła na mnie duże wrażenie. Dzwiek przesunął się za linie głośników i za głośniki. Trudno było "usłyszeć glosnik" .Scena szeroka dobrze rozbudowana w głąb . Nie ma problemu z lokalizacja muzyków i co istotne bardzo stabilna . Nikt nikomu nie wchodził na głowę, bardzo czytelnie  może dlatego że instrumenty nie były naturalnie duże ,ale miały przyjemną aurę . Przy muzyce symfonicznej niestety posadzono mnie w ostatnim rzędzie, ale za to mogłem doskonale wskazać poszczególne sekcje instrumentów. 
Wracając jeszcze do sceny ta nie ma tendencji do wychodzenia poza szerokość glosników ,natomiast jeśli w nagraniu występują źródła pozorne te są pokazane w bardzo naturalny, prawdziwy sposób.
Makrodynamika jest na dobrym poziomie różnicując natężenie i potrafi zaskoczyć.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego odsłuchu. Mimo zastrzeżeń mógłbym z Toppingiem żyć, do dźwięku można się przyzwyczaić,  a i jeszcze w torze pod tego Daca poprawić. 

System:   Ifi zen stream + Stereovox spdif
Dac jw+ Kondo ksl vz rca
BAT VK 30+ Furukawa rca
Audiomatus AM 500r + Albedo monolit monocrystal
AP Tempo II
Kable zasil dac: Diemondack
            Pre BAT : oyaide tunami gpx
          AM 500R: SCA 2 PREMIUM ×2

Dziekuje firmie Audiomagic za udostępnienie sprzętu, oraz czytelnikom którzy dotrwali do końca tekstu.

18 minut temu, lemo napisał:

Audiomatus AM 500r + Albedo monolit monocrystal

Ojoj, to te stare Audiomatusy ? Jeśli tak to szybciutko je wymień na Hypex Ncore lub Purifi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ja w zasadzie mógłbym się podpisać pod tym co napisał Lemo

Jest to DAC dla szukających złagodzenia i wycofania dźwięku poza linię kolumn. Jeśli ktoś nie lubi grania na twarz to ten DAC jest dla niego. Przestrzeń jest imponująca - bardziej w głąb niż wszerz. Wokalom jak napisali poprzednicy brakuje trochę body i są ujednolicone ale słucha się miło 

System: Avantone Gauss 7

Edytowane przez biniek
W dniu 20.08.2022 o 18:12, Kajo napisał:

no chyba że to ten sam osobnik płci niewiadomej 🙂 ale poniżej jak sam widzisz że z nicku : audiomagic.pl 

Ukryta Zawartość

Lol. Dał bym głowę że temat założył użytkownik ifi. No ale już nie ważne. Przyznaję teraz widzę albo zmianę albo coś źle popatrzyłem. 

Piotr 

Ukryta Zawartość

Nie będe opisywał parametrów techniczych tego dac'a oraz z jakich elementów skorzystano przy jego budowowie. Ograniczę się do jedynie do moich subjektywnych wrażeń z obcowania z tym urządzeniem. Dziękuje dystrybutorowi za możliwość skorzytania z tak fajnej opcji odsłuchu. Równocześnie starałem się też nie czytać wcześniejszych recenzji aby nie zaburzyć swojego postrzegania Topping D30 pro przy tym opisie.
Po otwarciu pudełka czekało mnie miłe zaskoczenie. Urządzenie jest ciężkie oraz dobrze wykonane, na pewno nie przypomina pudełka zapałek:). No i posiada wewnętrzny zasilacz co powoduje, że w głowie nie będzie się tliła myśl typu: a jakbym podłączył zasilacz liniowy to dzwięki może byłby bardziej rozdzielczy? Dodatkowo bardzo podoba mi się, że posiada on z tyłu wyłącznik zasilania, bo po prostu nie lubie zostawiać urządzeń na długotrwałych standby.
Nie jestem purystą w zakresie projektów przemysłowych ale od razu pomyślałem, że ten dac przypomina mi zasilacz warsztatowy. Z lewej strony mamy woltomierz a z prawej potencjometr regulacji napięcia. A na poważnie to chyba jednak można by zastosować inne rozwiązania pokazujące częstotliwość próbkowania, zamiast klasycznego wyświetlacza led ala budzik. Ale może się czepiam, a dopisek pro tłumaczy takie rozwiązanie.
Ostani element, związany z budową urządzenia o którym chciałem wspomnieć to, że dac posiada tylko po jednym wejściu optycznym i coax. Ja po prostu potrzebuje dwóch optycznych, jedego ze stremera i drugiego z tv. A myślę, że znalazłyby się osoby, którym i dwa coax by nie zaszkodziły.
Na co dzień korzystam z mf v90 i w sumie moge odnieść się chyba tylko do niego testująć Topping D30 pro. Inne dac'i, wbudowane w streamery, z których korzystałem są bowiem po prostu z innej ligi. Mój zestaw składał się z wiim mini, optycznego Van den Hul The Optocoupler Mk II, chord c line, musical fidelity m2si oraz heco aurora 700 podłączonych zwykłymi kablami klotz. Wiele razy słyszałem, że to dość ciemny zestaw - ale ja taki lubie:) No i tu zamiana mf v90 na topping wniosła znaczące rozjaśnienie, który jednak mi nie przeszkadzało. Od razu słychać, że to bardzo dobry dac. Jestem słaby w tych opisach dzwięku, ale moim zdaniem był on bardziej detaliczny, rozdzielczy i szczegółowy a sama scena po prostu lepsza. Takie cechy mogą powodować czasami pewne zmęczenie przy dłuższych odsłuchach, ale tutaj akurat tego nie doznałem. Basu ma trochę mniej niż mf, ale to też może być wrażenie zwiazane z większą ekspozycją innych częstotliwosci.
Muzyka, której słucham to rock, metal i "to co leci aktualnie w radiu". Wiadomo, że jakość nowych nagrań dzieli przepaść od np Master of Puppets, gdzie chłopakami nie interesowała się jeszcze MTV. Tych starszych jednak "dało się słuchać", chociaż obawiałem się na początku, że to urządzenie zniechęci mnie do słuchania kultowych płyt. Jak to zwykle przy takich zmianach, część utworów podoba się bardziej, ale są i takie które lepiej brzmiały na starym zestawie. Sumarycznie Topping wypada jednak bardzo dobrze.
Podsumowując, chociaż lubie ciepłe i muzykalne brzmienia to chciałbym mieć tego dac :).

Pozdrawiam

Coraz mniej osób ma cd i strumieniowanie jest wygodniejsze, zwłaszcza jak się chce coś szybko znaleźć. Ja mam wszystkie cd zgrane i od święta używam transportu cd.

4 godziny temu, RobG1974 napisał:

Coraz mniej osób ma cd i strumieniowanie jest wygodniejsze

No mnie ciekawi akurat co by zmienił w połączeniu z moim cd w roli transportu .

Można się jeszcze dopisać ?

KALIBER vel rydz .

Godzinę temu, KALIBER napisał:

A jak mamy stwierdzić co by zmienił z TWOIM CD? Zapewne grałby tak jak z plikami 16 bitowymi przekazywanymi przez coax lub optyk.

Godzinę temu, payong napisał:

A jak mamy stwierdzić co by zmienił z TWOIM CD?

Poważnie ?

To napisz coś .🙂

No daj spokój , to ja mogę po odsłuchu ocenić brzmienie , napisałem przecież .

2 godziny temu, KALIBER napisał:

Pozdrówko .

KALIBER vel rydz .

30 minut temu, Felixs napisał:

Proszę o namiary kolejnego w kolejce do testowania.

Napisałem na priv.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 31.08.2022 o 10:32, KALIBER napisał:

Czemu nic nie piszecie na temat  podłączenia z cd w roli transportu ?

CD umiera? Znak zapytania tam jest, zaznaczam.

Ja już długo nie korzystam.

W dniu 31.08.2022 o 19:58, KALIBER napisał:

Bądź ze mną w kontakcie. Bo nie wiem czy mi się uda odsłuchać to jak coś to cię wpuszczę w moje miejsce.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi