Skocz do zawartości
IGNORED

Topping D30 PRO - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, yayacek napisał:

Mało, bardzo mało opisów z testowania. Czyżby nie było o czym pisać?

Będą...na tym polega gra.

Nie ma się co śpieszyć z recenzjami...najlepiej przemyśleć na spokojnie, skupić się na ważnych kwestiach.

Z drugiej strony trzeba pisać póki się pamięta. Póki żelazo gorące. A nie potem wymyślać co by ładnie przyjął papier.

Piotr 

Dziekuje firmie Audiomagic.pl za udostepnienie przetwornika do odsluchu.

Dzwiek Toppinga D30 PRO kojarzy mi sie z dzwiekiem Hegla hd20,tyle ze uproszczonym.

Topping D30 PRO gra rozdzielczo,w porownaniu do lampowego Blacknota brak mu barwy i faktury dzwieku.wokale wszyte sa w tlo.Dobrze slucha sie go od niskich poziomow glosnosci.Jest niemeczacy,mozna sluchac godzinami.

Podczas odsluchow najczesciej uzywalem filtra nr2.

Uwazam Toppinga za atrakcyjne urzadzenie,poprawnie grajace,solidnie wykonane.

Osoby szukajace systemu do dlugich,relaksujacych odsluchow napewno powinny zainteresowac sie tym przetwornikiem.

3 godziny temu, greg190872 napisał:

gra rozdzielczo [...] Jest niemeczacy,mozna sluchac godzinami.

Rozdzielczy i niemęczący? To niemal oksymoron.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Muzyka na zywo jest angazujaca,dzwiek niektorych instrumentow jak saksofonu czy nawet skrzypiec nie sa pozadane po przyjsciu do domu po ciezkim dniu.

Edytowane przez greg190872

Dziękuję firmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  za udostępnienie sprzętu do testów. To było ciekawe doświadczenie.

Zapraszam do zapoznania się z moją recenzją: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Ajothe napisał:

@Piopio w wielu aspektach brzmienie opisałeś jako suche, a w plusach dodałeś brzmienie... trochę tego nie kumam...

W swojej klasie cenowej jest to dobre brzmienie. Ale są oczywiście lepsze, droższe DAC. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ta recenzja coś mi przypomina. Widziałem już gdzieś podobną 🤔

Korzystałem z najlepszych wzorców 😉 np. recenzji ifi Zen Stream kolegi 5z0p3n.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No dobrze, ale dalej tego nie rozumiem. Określenie suche brzmienie źle mi się kojarzy. Nie wyobrażam sobie usłyszenia dobrego zestawu i określenia jego brzmienia no zajebiscie dobrze sucho brzmi 😁

To nie znaczy, że się z Tobą nie zgadzam bo mam właśnie u siebie ten dac i określenie jego brzmienia jako suche jest całkiem trafione, ale to nie jest w żadnym wypadku jakikolwiek komplement...

8 minut temu, Ajothe napisał:

No dobrze, ale dalej tego nie rozumiem. Określenie suche brzmienie źle mi się kojarzy. Nie wyobrażam sobie usłyszenia dobrego zestawu i określenia jego brzmienia no zajebiscie dobrze sucho brzmi 😁

To nie znaczy, że się z Tobą nie zgadzam bo mam właśnie u siebie ten dac i określenie jego brzmienia jako suche jest całkiem trafione, ale to nie jest w żadnym wypadku jakikolwiek komplement...

Nie jest to gęste brzmienie R2R. Ale nie znaczy, że jest złe. Szczególnie za ceną jaką trzeba zapłacić. Do dobrego zestawu kupuje się droższy DAC 😉 

Zauważ, ze dałem4 gwiazdki na 5. 

Edytowane przez Piopio

Może i tak, ja mam problem z napisaniem recenzji, bo w porównaniu do wbudowanego w hegla daca ten topping gra chudo i nawet nie chce mi się już dłużej tego słuchać... 

Umowilem sie w takim razie na testy u kolegi z innym zestawem, może u mnie wybitnie nie pasuje. 

Ja nie określiłbym tego daca jako suchy. Do hegla mimo wszystko polecam dace lampowe. Ostatnio miałem u siebie H360 i z dacem lampowym grał wybitnie. Nad heglem trochę trzeba się napracować z doborem towarzystwa ale można osiągnąć dobry efekt.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

A jakie rca dawałeś do toppinga?

Lub xlr?

11 godzin temu, Piopio napisał:

Zapraszam do zapoznania się z moją recenzją: 

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie za mało entuzjazmu...wyczuwam niezdecydowanie, jaki właściwie jest ten przetwornik? Mogłeś napisać jakie to przetworniki klasy wyższej są porównywalne do D30 Pro i jakie topowe nieznacznie lepsze - to by dało spory plus urządzeniu.

Mam wrażenie, że bardziej byś wolał SMSL SU-09...to chyba nie tak powinno wyglądać.

A dlaczego zastosowanie 4 przetworników opisałeś niejednoznacznie jako pozytywne, ale że jest nietypowe, większość robi inaczej, a może te rozwiązanie na 4 CS jest znacznie lepsze, chociaż droższe.

I na koniec zostawiłem "mniej realistyczne wokale" to już będzie trudno wykorzystać, bo jeśli ten drugi ma bardzo realistyczne wokale, to nie jest źle, ale jak nie ma, to jednak jest źle i jeszcze to stoi w minusach. Tymczasem po drugiej stronie wszystko ok, więc dobrze by było napisać, że do ideału bardzo blisko, a tu znów trzeba wskazać na konkurenta, tak że znów urządzenie może być ocenione na minus.

Ukryta Zawartość

Tak właśnie odbieram ta recenzje jako krytyczną, ale to się właściwie pokrywa z moimi odczuciami w obcowaniu z tym sprzętem...

Tak właśnie odbieram ta recenzje jako krytyczną, ale to się właściwie pokrywa z moimi odczuciami w obcowaniu z tym sprzętem...

Mnie się wydaje, że takie porównywanie do posiadanego sprzętu jest trochę nieobiektywne.
Kiedy zmieniłem kolumny to byłem rozczarowany, choć przeskok cenowy 20sto krotny. Oczywiście grają lepiej ale gdzieś szukam czegoś z poprzednich.

Czas już na moje wrażenia z odsłuchu (nie czytałem jeszcze innych recenzji).

O budowie, pudełku itd. nie będę pisał bo zapewne wszyscy już opisali.

Balans  tonalny praktycznie liniowy z lekko wycofaną górą, której brakuje nieco polotu. Talerze perkusji wybrzmiewały dość długo niemniej brakowało im objętości, kolorytu i trochę tzw. życia.

Stopa perkusji trzymała rytm, aczkolwiek jej dźwięk był pozbawiony tego specyficznego przyspieszenia, które jest charakterystyczne - brakowało mi tego mocno.

Lokalizacja źródeł pozornych prawidłowa, szerokość sceny naturalna, lekki niedosyt głębokości sceny.

Ogólne brzmienie było pozytywne, całość prezencji była zrównoważona, żadne z pasm nie próbowało dominować (no może lekko położono nacisk na średnicę). Niestety w porównaniu do mojego pudełka DIY na AK4497, oczywiście jest to moja ocena, odnosi się wrażenie swego rodzaju powściągliwości wybrzmiewania dźwięków generowanych przez D30 pro tak jakby ktoś w zamierzony sposób wygładzając krawędzie poszczególnych zakresów pasm zadbał o to, aby dźwięk prezentowany był w kontrolowany sposób. Zostało to może i osiągnięte niestety skutkując tym samych brakiem napowietrzenia. O trójwymiarowości poszczególnych składowych nie ma tutaj mowy.

Biorąc pod uwagę ceną urządzenia nie powinno się narzekać, tyle że w porównaniu tych samych nagrań, odczuwalny był brak swobody i lekkości, które to cechują moje pudełko.

Testowałem tylko na xlr także nie wypowiadam się na temat różnic sygnałów xlr vs rca. Pilota, skupiając się na dźwięku, całkiem pominąłem, a ustawienia filtrów dla mnie były praktycznie niezauważalne  i nie wpływały znacząco na ogół. Urządzenia na czas odsłuchu zasilane były listwą i jednakowymi kabelkami marki Supra (tak, żeby było uczciwie) a grały w towarzystwie małego Brytola - Rega Brio - R, w akompaniamencie PMC.

Podsumowując fajny sprzęt ale jakby pozbawiony ikry, która zapewnia jakże fajne rozszerzanie się źrenic i powodująca uśmiech na twarzy ... a chyba o to chodzi w tym wszystkim ...

Bardzo dziękuję firmie Audiomagic.pl za możliwość obcowania z Toppingiem D30 Pro, za odwagę stawienia czoła mniej lub bardziej fachowym użytkownikom ;).

Edytowane przez payong
4 minuty temu, payong napisał:

Czas już na moje wrażenia z odsłuchu (nie czytałem jeszcze innych recenzji).

O budowie, pudełku itd. nie będę pisał bo zapewne wszyscy już opisali.

Balans  tonalny praktycznie liniowy z lekko wycofaną górą, której brakuje nieco polotu. Talerze perkusji wybrzmiewały dość długo niemniej brakowało im objętości, kolorytu i trochę tzw. życia.

Stopa perkusji trzymała rytm, aczkolwiek jej dźwięk był pozbawiony tego specyficznego przyspieszenia, które jest charakterystyczne - brakowało mi tego mocno.

Lokalizacja źródeł pozornych prawidłowa, szerokość sceny naturalna, lekki niedosyt głębokości sceny.

Ogólne brzmienie było pozytywne, całość prezencji była zrównoważona, żadne z pasm nie próbowało dominować (no może lekko położono nacisk na średnicę). Niestety w porównaniu do mojego pudełek DIY na AK4497, oczywiście jest to moja ocena, odnosi się wrażenie swego rodzaju powściągliwości wybrzmiewania dźwięków generowanych przez D30 pro tak jakby ktoś w zamierzony sposób wygładzając krawędzie poszczególnych zakresów pasm zadbał o to, aby dźwięk prezentowany był w kontrolowany sposób. Zostało to może i osiągnięte niestety skutkując tym samych brakiem napowietrzenia. O trójwymiarowości poszczególnych składowych nie ma tutaj mowy.

Biorąc pod uwagę ceną urządzenia nie powinno się narzekać, tyle że w porównaniu tych samych nagrań, odczuwalny był brak swobody i lekkości, które to cechują moje pudełko.

Testowałem tylko na xlr także nie wypowiadam się na temat różnic sygnałów xlr vs rca. Pilota, skupiając się na dźwięku, całkiem pominąłem, a ustawienia filtrów dla mnie były praktycznie niezauważalne  i nie wpływały znacząco na ogół. Urządzenia na czas odsłuchu zasilane były listwą i jednakowymi kabelkami marki Supra (tak, żeby było uczciwie) a grały w towarzystwie małego Brytola - Rega Brio - R, w akompaniamencie PMC.

Podsumowując fajny sprzęt ale jakby pozbawiony ikry, która zapewnia jakże fajne rozszerzanie się źrenic i powodująca uśmiech na twarzy ... a chyba o to chodzi w tym wszystkim ...

Pokrywa się to z moimi spostrzeżeniami. 

34 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jak dla mnie za mało entuzjazmu...wyczuwam niezdecydowanie, jaki właściwie jest ten przetwornik? Mogłeś napisać jakie to przetworniki klasy wyższej są porównywalne do D30 Pro i jakie topowe nieznacznie lepsze - to by dało spory plus urządzeniu.

Mam wrażenie, że bardziej byś wolał SMSL SU-09...to chyba nie tak powinno wyglądać.

A dlaczego zastosowanie 4 przetworników opisałeś niejednoznacznie jako pozytywne, ale że jest nietypowe, większość robi inaczej, a może te rozwiązanie na 4 CS jest znacznie lepsze, chociaż droższe.

I na koniec zostawiłem "mniej realistyczne wokale" to już będzie trudno wykorzystać, bo jeśli ten drugi ma bardzo realistyczne wokale, to nie jest źle, ale jak nie ma, to jednak jest źle i jeszcze to stoi w minusach. Tymczasem po drugiej stronie wszystko ok, więc dobrze by było napisać, że do ideału bardzo blisko, a tu znów trzeba wskazać na konkurenta, tak że znów urządzenie może być ocenione na minus.

Moje spostrzeżenia pokrywają się a recenzją kolegi @payong. To dobry przetwornik w swojej cenie. Tak, SMSL SU-9 jest lepszy. Choć teraz droższy. 

Przypominam, że dałem 4 gwiazdki na 5. D30 Pro nie jest idealny w swojej cenie choć bardzo dobry. 

37 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mnie się wydaje, że takie porównywanie do posiadanego sprzętu jest trochę nieobiektywne.

Ja porównuję do swojego DIY, którego złożenie kosztowało podobne pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi