Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam dobrego źródła DAC lub CD-player

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam dobrego źródła. Rozglądam się za dacem lub odtwarzaczem cd z funkcją daca, najlepiej wejściem usb. Mogę przeznaczyć na ten cel 10tys na używany lub do 20tys za nowy (posiłkowałbym się ratami).

Oczekuję dźwięku zrównoważonego nie faworyzującego żadnego pasma. Jazgotniki i zamulacze mnie nie interesują. Obowiązkowo dobra scena stereo w głąb i w szerz oraz przyjemna naturalna barwa i nasycenie dźwięku.

Czy na rynku można w tej cenie znaleźć coś fajnego? Zaznaczam, że typowo chińskie firmy mnie nie interesują typu; LKS, Topping, Gustard czy Denafrips ...

Najczęściej gram z płyt CD ale w planach mam zamiar zmontować sobie również coś do grania z plików.

Włoska manufaktura Lector. Produkty na lampach dające  dźwięk jaki oczekujesz. Lampy ale bez konieczności ustawiania biasu. Świetna relacja jakość/cena. Polecam.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

13 godzin temu, guinness_bis napisał:

Włoska manufaktura Lector. Produkty na lampach dające  dźwięk jaki oczekujesz. Lampy ale bez konieczności ustawiania biasu. Świetna relacja jakość/cena. Polecam.

Lamp również wolałbym uniknąć, nie mam możliwości zapewnić im odpowiedniej wentylacji.

Btw ... czy nie wydaje się pewną niedorzecznością wkładanie archaicznych i niezbyt stabilnie działających lamp w tak nowoczesne i super precyzyjnie działające urządzenie cyfrowe jakim jest przetwornik? 

10 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Yamaha CD-S3000

Kusząca propozycja. Jak to wygląda cenowo? Nowych chyba nie ma w sklepach?

5 godzin temu, Sznup napisał:

Lamp również wolałbym uniknąć, nie mam możliwości zapewnić im odpowiedniej wentylacji.

Lampy w urządzeniach innych niż wzmacniacze to lampy malej mocy, w przypadku Lectora ukryte pod obudową. Sprzęt nie nagrzewa się bardzo, a jeśli chodzi o wentylowanie to zaleca sie dla każdego rodzaji elektroniki. Nie ma co sie lamp obawiać. Te w Lectorach są tanie i nie wymagają wymiany częściej niz raz na kilka lat. W zamian otrzymujesz analogowe, niemeczące brzmienie, a dodatkowo lampami można wpływać na sygnaturę dźwięku.

Edytowane przez guinness_bis

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

5 godzin temu, Sznup napisał:

Faktycznie brak dostępności... Cenowo ok.15 tyś zł kosztowała. Może z drugiej ręki uda Ci się znaleźć. 

Godzinę temu, Lobo Srobo napisał:

Faktycznie brak dostępności... Cenowo ok.15 tyś zł kosztowała. Może z drugiej ręki uda Ci się znaleźć. 

Ok, a jak to gra? Budowa jest konkretna.

Dodam jeszcze, że nie zależy mi na dsd czy innych bajerach. Bardziej liczy się jakość dźwięku niż jakaś super funkcjonalność.

25 minut temu, Airmike napisał:

A jaka jest reszta systemu i z jakimi dac/CD miałeś doświadczenie?

Kolumny Dynaudio Contour 3.4, wzmacniacz Atoll In400. Obecnie mam kompakt Pioneera 50 który chciałbym zostawić jako transport płyt CD. Wiem, że to najsłabsze ogniwo dlatego źródło chciałem wymienić w pierwszej kolejności. Doświadczenie z dacami mam raczej marne. Kiedyś słuchałem Yamahy cd3000 w salonie ale to było ładnych parę lat temu. Podobało mi się ale konfiguracji już dokładnie nie pamiętam, chyba jakieś Proaci tam grały. Słuchałem jeszcze kiedyś najtańszego CD Esoterica i było bardzo chudo, nie moja estetyka brzmienia. Z kolei jakiś Accuphase, modelu nie pamiętam grał takim trochę za bardzo zamulonym dźwiękiem.

U siebie w systemie jeszcze nic porządnego nie słuchałem.

Raczej bym rozpatrywał jako całość czyli docelowy transport +dac lub zintegrowany CD z wejściem na DAC. Po prostu można popełnić spory błąd w ocenie Daca (stand-alone) oceniając go ze zbyt słabym "podajnikiem" czyli streamerem (pliki) lub transportem (CD).

Ciekawą zintegrowaną ( z rozdzielonym zasilaniem) propozycją jest CD Resolution Audio Opus 21. DAC Hegel HD25 też może być tym który już wystarczy na długo po dobraniu transportu CD.

Mark Levinson - większe pieniądze, ale prawie zawsze satysfakcjonująco wydane.

Tych propozycji jest naprawdę sporo, polecam kupować dopiero po odsłuchaniu u siebie w systemie kilku poważnych kandydatów.

7 minut temu, Stas napisał:

Lector powinien być wzięty, co najmniej pod rozwagę. 
Kultura grania jest nie do przecenienia.

Naprawdę polecam.

Wierzę, że Lector może dobrze grać. Również bardzo cenię kulturę grania, może nawet przede wszystkim. Jednak do lamp w źródle raczej się nie przekonam. Czy Lector ma tylko źródła na lampach?

Lector to też dobra propozycja. 

Jeśli chcesz spróbować fajnego mniej znanego DACa z wyjściem SS obok wyjścia lampowego zapoluj na Monarchy Audio NM24.

Inne ciekawe, przyzwoicie wycenione i dobrze wykonane dac-i to np. Sonic Frontiers

P.s. daj się przekonać do lamp, co najmniej daj im szansę - czasem takie uprzedzenie się z góry jest bardzo ograniczające, a wyjście z niego bywa bardzo odkrywcze.

Edytowane przez Airmike
56 minut temu, Airmike napisał:

Monarchy Audio NM24

56 minut temu, Airmike napisał:

Sonic Frontiers

Obie propozycje chyba raczej ciężkie do posłuchania przed zakupem.

O firmie Monarchy nawet nie słyszalem.

Akurat te dwa to są pewniaki w swoich kategoriach cenowych (SFD MK2 lub Processor 3), także można kupować w ciemno. Podobnie jak ML 30.5. W razie czego odsprzedaż nie stanowi problemu. To raczej ich zakup stanowi kłopot.

W dniu 16.07.2022 o 19:49, Sznup napisał:

Zaznaczam, że typowo chińskie firmy mnie nie interesują

A jest jakiś powód takiego podejścia?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 godziny temu, Sznup napisał:

Ogólna niechęć do chińskich produktów. Nie chodzi o miejsce wytwarzania tylko o "chińską myśl techniczną"

S.M.S.L, Topping, Xindak, Caiyn to jest górna półka(oczywiście HI-FI) a również pochodzi z Chin. 

13 minut temu, Bukaj napisał:

S.M.S.L, Topping, Xindak, Caiyn to jest górna półka(oczywiście HI-FI) a również pochodzi z Chin. 

To niczego nie zmienia.

13 minut temu, Sznup napisał:

To niczego nie zmienia.

A telefon jaki masz? Xiaomi, Realme? Technika poszła ogromnie do przodu, Chińczyki wyprzedzili nas kilkakrotnie...

7 minut temu, Bukaj napisał:

A telefon jaki masz? Xiaomi, Realme? Technika poszła ogromnie do przodu, Chińczyki wyprzedzili nas kilkakrotnie...

Telefon mam Xiaomi i już nigdy nie kupię typowego chińczyka

26 minut temu, Sznup napisał:

Telefon mam Xiaomi i już nigdy nie kupię typowego chińczyka

Ja mam OnePlus i jest super telefonem , miałem swego czasu Xiaomi drewniane plecki, aluminiowa ramka chwaliłem go sobie. Wszyscy się patrzyli i pytali co to jest za fajny telefon. 

17 godzin temu, Sznup napisał:

Ok, a jak to gra? Budowa jest konkretna.

Tak, budowa jest pancerna. Jakość i estetyka wykonania na bajecznie wysokim poziomie. Gra to w sposób spokojny z dużą głębią. Bardzo muzykalny player. Detaliczny,ale bez ostrości,dźwięki są dobrze nasycone,pokryte lekka satyną. Naprawdę warto tego odtwarzacza posłuchać. Ja słyszałem go w zestawieniu z Heglem i B&W. 

3 godziny temu, Sznup napisał:

Ogólna niechęć do chińskich produktów. Nie chodzi o miejsce wytwarzania tylko o "chińską myśl techniczną"

O gdyby nie to,to poleciłbym Ci CD Shanlinga 3.2.

Edytowane przez Lobo Srobo
W dniu 17.07.2022 o 10:58, Sznup napisał:

wyszły z produkcji już jakiś czas temu, do dnia dzisiejszego nie ma następcy. Zostaje rynek wtórny. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

29 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

wyszły z produkcji już jakiś czas temu, do dnia dzisiejszego nie ma następcy. Zostaje rynek wtórny. 

Podejrzewam, że następca będzie poza moim zasięgiem finansowym 😉

20 minut temu, Sznup napisał:

Podejrzewam, że następca będzie poza moim zasięgiem finansowym 😉

a ja mam nadzieję, że będzie. Niestety coraz więcej producentów odchodzi od CD 😞

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi