Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Za niedlugo przekonam sie czy warte sa tych pieniedzy.Mam nadzieje ze nie bede rozczarowany jak dali helicon 400mk2.Bo chcialbym juz zakonczyc pogon za kroliczkiem.....

Edytowane przez Ufo27
38 minut temu, Ufo27 napisał:

Za niedlugo przekonam sie czy warte sa tych pieniedzy.Mam nadzieje ze nie bede rozczarowany jak dali helicon 400mk2.Bo chcialbym juz zakonczyc pogon za kroliczkiem.....

A jak masz duże pomieszczenie?

23 minuty temu, Ghotti napisał:

A jak masz duże pomieszczenie?

Siedzisz ? 😂

16m2 ale ale to moja jaskinia i mam podstawowa akustyke zrobiona.Oczywiscie zdaje sobie sprawe z ograniczen samego pomieszczenia i jego geometri.Ale powiem Ci ze mam duze klipsche i nic mi nie dudni moze troche podbicia przy 50hz.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pewnie zastanawiasz sie czemu nie kolumny podstawkowe? Nie lubie i z tych co mialem nigdy nie bylo rozciagniecia basu ktore potrzebuje przy filmach i grach a subwoofera nie chce.

Ja ich słuchałem w planecie dźwięku na 16m2, bas zabijał pomieszczenie. Potem u znajomego 20m2 na zrobionej akustyce 10cm pustka 10 cm wełna, płyta akustyczna kg na ścianie za kolumnami i na suficie, zasłona na jeden ze ścian po całości, bas zabijał pomieszczenie. Ja mam 0 akustyki zrobionej i u mnie jest lepiej niż w tych 2 zrobionych pomieszczeniach z basem. Na twoim miejscu bym ich nawet nie odbierał bo ciężko je się pakuje z powrotem 🙂 to NIE są kolumny na małe pomieszczenie. 

Rób jak uważasz 🙂 

@Ufo27

mozesz zapytać @arturo_waw też je miał 

44 minuty temu, Ghotti napisał:

Ja ich słuchałem w planecie dźwięku na 16m2, bas zabijał pomieszczenie. Potem u znajomego 20m2 na zrobionej akustyce 10cm pustka 10 cm wełna, płyta akustyczna kg na ścianie za kolumnami i na suficie, zasłona na jeden ze ścian po całości, bas zabijał pomieszczenie. Ja mam 0 akustyki zrobionej i u mnie jest lepiej niż w tych 2 zrobionych pomieszczeniach z basem. Na twoim miejscu bym ich nawet nie odbierał bo ciężko je się pakuje z powrotem 🙂 to NIE są kolumny na małe pomieszczenie. 

Rób jak uważasz 🙂 

@Ufo27

Ale ze bas zalewal reszte pasma ? Ale ten niski czy wysoki bas tak sie wybijal ? 

Kiedys jak bralem klipsch rp280 to tez tak mialo byc znaczy bas mial mnie zabic ale tak nie bylo....Co do jasperow to nie twierdze ze tak nie bedzie moze faktycznie ale musze przekonac sie na wlasnej skorze.

W sieci widzialem gdzies filmik czy zdjecie juz nie pamietam pokoju z 13m2 a tam klipsch rf7 i 2 suby sw115 wiec albo ktos zwariowal albo kwestia ustawienia i jak mody pomieszczenia sie rozloza.

Nie wiem moze gadam bzdury ale dlugosc fali do dlugosc fali kwestia samego strojenia i doboru reszty toru...moze w Waszym przypadku wzmacniacze byly mocno basowe?

Znajomy w pokoju mniejszym od mojego ma wlasnie klipsch rp280 i yamahe as2000 bardzo dobrze znam ten set bo czasami sluchamy u niego.Bas ma podkrecony na godzine 3-4 i gra fajnie mimo barwy ktora mi nie odpowiada.

Zrobisz jak uważasz 🙂 ja cię nie będę przekonywał. Sam je mam i w życiu bym ich nie kupił na 16m2. Mam czułe uszy na dudniący, odbijający się bas. Jak mieszkałem w bloku z wielkiej płyty nie słychałem w ogóle muzyki bo się nie dało 🙂 w domu jest lepiej pod tym względem. Mnie taki dudniący/odbijający się bas od ścian odrzuca całkowicie mimo iż takiej muzyki prawie nie słucham 

13 minut temu, Ghotti napisał:

Zrobisz jak uważasz 🙂 ja cię nie będę przekonywał. Sam je mam i w życiu bym ich nie kupił na 16m2. Mam czułe uszy na dudniący, odbijający się bas. Jak mieszkałem w bloku z wielkiej płyty nie słychałem w ogóle muzyki bo się nie dało 🙂 w domu jest lepiej pod tym względem. Mnie taki dudniący/odbijający się bas od ścian odrzuca całkowicie mimo iż takiej muzyki prawie nie słucham 

Oczywiscie jesli bedzie tak jak piszesz to kolumny wroca do sklepu !!! Ja wlasnie mieszkam w bloku.

Myslisz ze diamond 30mk2 w tej kwesti bylby ratunkiem jak cos ? 

4 minuty temu, Ufo27 napisał:

Oczywiscie jesli bedzie tak jak piszesz to kolumny wroca do sklepu !!! Ja wlasnie mieszkam w bloku.

Myslisz ze diamond 30mk2 w tej kwesti bylby ratunkiem jak cos ? 

Nie wiem nie powiem ci 🙂 przetestuj i oceń. Mogę sobie tylko wyobrazić że nikt ci dzień dobry na klatce nie mówi 🤣

Dla mnie to kolumny na 30m2+ najmniej. Mam nadzieję że masz mocny wzmacniacz żeby ten bas ogarnąć 🙂 

Edytowane przez Ghotti
1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Rób jak uważasz 🙂 

@Ufo27

Potwierdzam. 
Jak masz jeszcze możliwość to zamień chociaż na J23.

25 są IMO przebasowione i nie ma szans żeby w 16m2 zagrały „liniowo”. Testowałem je chyba z 7-8 wzmacniaczami, więc to na pewno nie kwestia pieca. 

8 minut temu, arturo_waw napisał:

Potwierdzam. 
Jak masz jeszcze możliwość to zamień chociaż na J23.

25 są IMO przebasowione i nie ma szans żeby w 16m2 zagrały „liniowo”. Testowałem je chyba z 7-8 wzmacniaczami, więc to na pewno nie kwestia pieca. 

A tu niektórzy piszą.żę zachodnia konkurencja że by tak zagrać jak one musi być dwa...trzy razy droższa.

Jak Ci grają monitorki....

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

A tu niektórzy piszą.żę zachodnia konkurencja że by tak zagrać jak one musi być dwa...trzy razy droższa.

Ale ja generalnie wciąż uważam że to są naprawdę świetne kolumny, szczególnie jeśli ktoś lubi takie trochę „klubowe” granie. Jest gęsto, troszkę ciepło i do tego bas bardzo przyjemnie masuje 🙂

Ale faktem jest, że są wymagające pod kątem przestrzeni i wzmacniacza. Paradoksalnie u mnie zagrały najlepiej, wtedy kiedy je już zdecydowałem wystawić na sell. Pokój był już w pełni zaadoptowany akustycznie (choć mały - 16m2), a dodatkowo miałem te 30kg końcówkę Maker Audio (powyżej 300W na kanał). I dopiero wtedy udało się nad nimi w pełni zapanować, a ten bas stał się krótki i sprężysty🤷‍♂️ (a to i tak J23, a nie J25!). Ale autorowi pytania podpowiem że drugie najlepsze połączenie które z nimi miałem to Leema Tucana II - też świetnie je trzymał „za mordę” 🙂 

Monitory grają pięknie, ich przestrzenność jest niesamowita. Choć to zupełnie inne prezentacja dźwięku niż Jaspery. 

32 minuty temu, Ghotti napisał:

Nie wiem nie powiem ci 🙂 przetestuj i oceń. Mogę sobie tylko wyobrazić że nikt ci dzień dobry na klatce nie mówi 🤣

Dla mnie to kolumny na 30m2+ najmniej. Mam nadzieję że masz mocny wzmacniacz żeby ten bas ogarnąć 🙂 

Jakos glosno nie slucham ale czasami patrza na mnie krzywo sasiedzi 😂

Zobaczymy czy onkyo je ujarzmi.....

Kurde one takie nie pozorne a piszecie ze to takie killery basowe.....ale gora i srednica istnieje w tych kolumnach tak ?

Bedzie sie trzeba sprezyc w tych 14 dnaich jak cos....Mam nadzieje ze one dlugo sie nie rozkrecaja ? Zostawie na cala noc w innym pokoju zeby pograly i potem testy...

Ale watpie ze maja wiecej basu od klipsch chodzi ilosciowo bo nie mowie o jakosci.

Kurde troche mnie nastraszyliscie 😂

10 minut temu, Ufo27 napisał:

Jakos glosno nie slucham ale czasami patrza na mnie krzywo sasiedzi 😂

Kurde one takie nie pozorne a piszecie ze to takie killery basowe.....ale gora i srednica istnieje w tych kolumnach tak ?

Bedzie sie trzeba sprezyc w tych 14 dnaich jak cos....Mam nadzieje ze one dlugo sie nie rozkrecaja ? Zostawie na cala noc w innym pokoju zeby pograly i potem testy...

Ale watpie ze maja wiecej basu od klipsch chodzi ilosciowo bo nie mowie o jakosci.

Kurde troche mnie nastraszyliscie 😂

jeśli dostaniesz je nowe ..niewygrzane to lipa...bo czasu nie starczy...

onkyo ich nie napedzi jesli chcesz słuchać cicho.

28 minut temu, tomek7776 napisał:

Coś ci się pomyliło ,to o kolumnach YB-Audio z Polskiej manufaktury tak pisali.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

29 minut temu, tomek7776 napisał:

tu niektórzy piszą.żę zachodnia konkurencja że by tak zagrać jak one musi być dwa...trzy razy droższa.

🤣🤣🤣🤣 kto tak mówi? Tylko ci co je sprzedają 🙂 żaden cud techniki, ale w $ za ile się je kupuje to na pewno jest opcja do rozważenia. Tylko nie do 15m2 pomieszczenia … 

18 minut temu, Ufo27 napisał:

Jaspery masz w co drugim sklepie 🙂 weź go pod pachę, pojedź i sprawdź, tylko w takim pokoju 15-20 metrów najlepiej 🙂 dla mnie jaspery grały np lepiej od focal Kanta 2, złe nie są ale żaden cud audio

U mnie wzmak ma 400W/4Ω (stereo), Leem 290w 😉 trochę mocy pylon potrzebuje 

22 minuty temu, treinerek napisał:

Coś ci się pomyliło ,to o kolumnach YB-Audio z Polskiej manufaktury tak pisali.

nic mi sie kolego nie pomylilo...

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

nic mi sie kolego nie pomylilo...

Jak mówisz o tej niezależnej (buahahahaha 🤣😂😂) recenzji chwalenia na pewnym blogu to daj sobie spokój 🙂 bo to jedno kolesiostwo 🙂 tak jak z 16hz 🙂  ten sam blog 😉 

Edytowane przez Ghotti

Ja cenie kolegów ktorzy wykonuja OB ...na dużych przetwornikach...wysokiej skutecznosci.

Z innej beczki...kto zna kolumny o skuteczności 117 dB...zasilane 2W lampą 2A3...np....

NIKT...

z tego tematu..

Edytowane przez tomek7776
47 minut temu, tomek7776 napisał:

jeśli dostaniesz je nowe ..niewygrzane to lipa...bo czasu nie starczy...

onkyo ich nie napedzi jesli chcesz słuchać cicho.

To zla wiadomosc.....a znasz ta koncowke ? Jesli nie to zerknalbys na dane techniczne czy faktycznie jest lipa?  Przyszlosciowo tez chcialem kupic yamahe as3200.

Mocno sie dzwiek zmienia po wygrzaniu w ich przypadku ?

35 minut temu, tomek7776 napisał:

Szastasz kasą na prawo i na lewo.Słabo wydane pieniądze.

;( To ciezko zarobione pieniazki chcialbym je dobrze wydac !!!!

13 minut temu, tomek7776 napisał:

To tym bardziej nie wydawaj ich na ''barachło''

Czyli rozumiem ze ta yamaha poza wygladem to nic wielkiego ?

Czy masz na mysli rowniez kolumny ktore zamowilem ?

zrób jak uważasz...za bardzo wsłuchujesz sie w ''opinie'' forumowiczów..którzy ''levitują'' w chmurach.

i klakierów gównianych marek.

szanuj zarobiony grosz.

co Ci w tej yamaszce fascynuje ...dygające ''wiosła''.....za ile masz ją do kupienia...

6 minut temu, tomek7776 napisał:

zrób jak uważasz...za bardzo wsłuchujesz sie w ''opinie'' forumowiczów..którzy ''levitują'' w chmurach.

szanuj zarobiony grosz.

co Ci w tej yamaszce fascynuje ...dygające ''wiosła''.....za ile masz ją do kupienia...

Chyba masz racje za bardzo tez patrze na wyglad.Jeszcze jej nie kupuje to tak przyszlosciowo o niej myslalem....Narazie koncowka onkyo musi wystarczyc.

tu masz świetne kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

test

Ukryta Zawartość

Pasmo przenoszenia: 27 Hz – 25 kHz
Czułość: 86 dB/1 W/1 m
Długość linii transmisyjnej (ATL): 3,3 m
Impedancja: 8 Ω
Głośniki:

LF PMC Twenty, fi 177 mm, z odlewanym, aluminiowym koszem

MF PMC, 50 mm kopułka średniotonowa

HF PMC/SEAS, 27 mm miękka kopułka SONOFLEX
Punkty podziału zwrotnicy: 380 HZ i 3,8 kHz
Połączenia: 3 pary 4 mm gniazd (Tri-amp, Tri-wire)
Wymiary: 1062 mm x 190 mm x 439 mm
Waga: 22,5 kg/szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

szanuj zarobiony grosz.

Ty tak na serio o A-S 3200?

Słuchałeś jej?

Możesz, podać z czym warto porównać (w tych samych pieniądzach - sprzęt nowy)?

Godzinę temu, Ufo27 napisał:

Chyba masz racje za bardzo tez patrze na wyglad.Jeszcze jej nie kupuje to tak przyszlosciowo o niej myslalem....

Jak Ci kolega radził, że zacytuję: "za bardzo wsłuchujesz sie w ''opinie'' forumowiczów..którzy ''levitują'' w chmurach. i klakierów gównianych marek. szanuj zarobiony grosz".

Mam wrażenie, że to właśnie ten kolega lewituje.

A-S 3200 to świetny wzmacniacz.

Nie słuchaj ludzi, którzy go na oczy nie widzieli i nigdy nie usłyszą.

Na naszych forach Yamaha jest passe, tfu, nieałdiofilska i generalnie nie gra.

Poszukaj opinii prawdziwych, osłuchanych użytkowników na forach zagranicznych i amerykańskich.

I życzę CI, żebyś zrealizował marzenie i kupił A-S 3200.

12 minut temu, miki450 napisał:

Ty tak na serio o A-S 3200?

Słuchałeś jej?

Możesz, podać z czym warto porównać (w tych samych pieniądzach - sprzęt nowy)?

Jak Ci kolega radził, że zacytuję: "za bardzo wsłuchujesz sie w ''opinie'' forumowiczów..którzy ''levitują'' w chmurach. i klakierów gównianych marek. szanuj zarobiony grosz".

Mam wrażenie, że to właśnie ten kolega lewituje.

A-S 3200 to świetny wzmacniacz.

Nie słuchaj ludzi, którzy go na oczy nie widzieli i nigdy nie usłyszą.

Na naszych forach Yamaha jest passe, tfu, nieałdiofilska i generalnie nie gra.

Poszukaj opinii prawdziwych, osłuchanych użytkowników na forach zagranicznych i amerykańskich.

I życzę CI, żebyś zrealizował marzenie i kupił A-S 3200.

Co kolega taki wrazliwy,czyzby mial na sprzedaz yamahe w/w?

Dzwiek z poziomu 3-4 tys zl ...I tyle.

Stracilem tylko czas na odsluch.

Znam dzwiek od as501 do as2100 nie nazwal bym seri 2000 gownianym chodz na pewno w tej kasie sa lepsze wzmacniacze.As3000 sluchalem w salonie lata temu jakos utkwila mi w glowie.Raczej obracalem sie w sprzecie takim bardziej znanym i dostepnym wiec nie mam porowaniania do bardziej egzotycznych i mniej popularnych wiec jak ktos siedzi w tym temacie to pewnie ma porownanie...

As3000 mysle ze grala duzo lepiej niz piece za 3-4tys ale jak mowie to bylo latka temu i wtedy mi sie podobalo ale nie bylo mnie stac na nia.

Edytowane przez Ufo27
  • Pokaż nowe odpowiedzi