Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Jasper 25 MKII jaki wzmacniacz do poprawnego wysterowania?

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, marteo1981 napisał:

@Ufo27może coś napisać na temat ustrojów które posiadasz na ścianie za kolumnami?najlepiej link do produktu, dzięki 😉

To sa panele firmy acustonic 10cm grubości z welny pt80.Robia pod wymiar jakie tylko chcesz.Jak masz miejsce za kolumnami to dawaj odrazu 20cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ufo27

W salonach macie zrobione pro pomieszczenie do słuchania , pomijając top hi fi bo tam to szit oczywiście, a nie salka, więc jak już tam nie gra no to helloooo, zdecydowana większość gra chudo bez jaj  i jasno na górze i nie radzi sobie w elektronice, metalu oraz rapie, a nawet w prostych bitach Zawiałow czy Podsiadło ( oczywiście jeśli chodzi o elektronike to nie mam na myśli jakiś "żar miszel żarów" tylko rasową muzę klubowa)

Edytowane przez SlaveNoise
5 godzin temu, tomek7776 napisał:

W moim systemie słychać wszystkie niedoróbki nagrań.rap w tym przoduje.

No to chyba nie za bardzo się znasz na rapie, obecnie płyty są genialnie wymasterowane - przykład Łona - Taxi 

Słuchajcie, trochę zboczę z tematu ale jednak w ryzach gł. wątku. Mam Audio Analoga Maestro Anniversary i do Jasperow to bardzo dobre połączenie dla mnie ale są też inni co to potwierdzili. Maestro kosztuje majatek ale widziałem recenzje nowej wersji 2.0. Jak z wszytkim, 2.0, master Edition, mk2 itd, (rynek pędzi aby wyznawcy voodoo gonili króliczka). Niech mi ktoś powie bo o ile sklepowa cena poprzedniej wersji to 40k o tyle wersja 2.0 to już 79k. Czy ich pogięło? Podnieśli ze 150w do 200w w 8 Ohm i coś tam delikatnie marketingowo oszloforali i cena 2 x większa?? Czy coś mnie ominęło? Czy rodzi się nowy trend wykreowany ludzkimi oczekiwaniami do kreowania cen hifi w kolejnych odsłonach, cenowo odjechanych w kosmos? Czy ten trend dotyczy całego rynku Audio? 

Mial ktoś okazję słuchać Maestro 2.0 z jasperami mk2? Chętnie poznam opinię. @Ufo27 może to też dobry czas abyś rozejrzal sie za rynkiem wtórym. Puccini gra naprawdę dobrze a Maestro jeszce lepiej z parze z Jasper 25mk2. Tu też masa baypass więc możesz w przyszłości rozbudować system o kino domowe a wzmacniacza użyć jako końcówkę mocy dla frontowych paczek w kinie.

Umow się na odsłuchu i sluchaj to co dla Ciebie będzie najlepsze. 

@SlaveNoise na Czy teraz słuchasz?

38 minut temu, Marc2023 napisał:

Czy ten trend dotyczy całego rynku Audio? 

ARCAM też odjechał cenowo z nową serią Radia SA. Sprzęt kompletnie nie warty tych pieniędzy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Coś jest warte tyle za ile ludzie mogą to kupić. Jestem głęboko zdumiony ze Maresto 2.0 jest 2 x dorsze (79k). W podobnych pieniądzach z tej samej manufaktury mozna kupić Bellini + Donizetti lub trochę drożej ABsolute. 

No odjechali i ciekawe jestem jaki będzie na to zbyt. Już za późno aby detaliczną cene obniżyć a robienie promocji o 40-50% źle bedsie wyglądać. No ciekaw jestem jak to się ułoży 

3 godziny temu, SlaveNoise napisał:

No to chyba nie za bardzo się znasz na rapie, obecnie płyty są genialnie wymasterowane - przykład Łona - Taxi 

Wcale sie nie znam,ale moj dostawca plyt cd jest chyba fanem,I promuje ten gatunek,s stad moj wpis.

15 godzin temu, Piopio napisał:

ARCAM też odjechał cenowo z nową serią Radia SA. Sprzęt kompletnie nie warty tych pieniędzy. 

Tutaj niestety nie trafiłeś. 

Zobacz jaka była początkowa cena S.A 30 w momencie sprzedaży. To że ty swojego wytargałeś z Niemiec z wyprzedaży za prawie połowę tej kwoty to nie jest wyznacznik. 

Nowy model S.A 35 jest proporcjonalnie droższy do SA 30 w momencie jego sprzedaży 

Zobacz na pm7000n oraz jego nowe następstwo. Ponad dwa razy tyle.

Focal aria czy vestia. W Polsce dwa razy tyle. Nie mówiąc o setach kinowych 5.0 gdzie ta proporcja się jeszcze bardziej zaburza. 

Akurat Arcam nie jest tu dobrym przykładem 😉

Takich powyższych jest bowiem znacznie więcej. Natomiast oczywiście zgadzam się że to czas pokaże czy dany produkt będzie rotował w tych kwotach czy też nie. Myślę że klient jest coraz bardziej świadomy swoich zakupów więc obecnie nie bałbym się o to

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tutaj niestety nie trafiłeś. 

Uważasz, że ARCAM SA45 jest wart 22.990 ? Różni się od SA35 tylko mocą i jest zbalansowany...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

Uważasz, że ARCAM SA45 jest wart 22.990 ? Różni się od SA35 tylko mocą i jest zbalansowany...

No i go nie słuchałeś. Ja też nie. Więc obydwoje nie wiemy. 

Nie wiem.

Idąc tym tropem

Pma900 ma daca i nawet sieć. Nie warto brać pma3000 bo jest mocniejszy. 

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

pma3000

Już ten wydaje się drogi a ARCAM to już odlot. Dla mnie to skok na kasę. Producenci europejscy strzelają sobie w kolano. 

Teraz, Piopio napisał:

Już ten wydaje się drogi a ARCAM to już odlot. Dla mnie to skok na kasę. Producenci europejscy strzelają sobie w kolano. 

Ale piopio to był przykład jedynie. W każdym brandzie tak masz.

A Marantz model 10?

Po co dokładać do as3200 skoro nawet mocy nie ma większej od as701 🙂

No kogo jak kogo ale po tobie się nie spodziewałem tak płytko idących wniosków.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A Marantz model 10?

To dopiero jest przesada 😉 Zwykła klasa D za 50k 😉 

12 minut temu, Piopio napisał:

O klasie D nie piszą w opisach 🙂 i nie 50k a 64k. Masz racje, poniosło ich z ceną.

34 minuty temu, Piopio napisał:

Purifi ponoć teraz to sztos, tak więc nic dziwnego.😂

W dniu 13.04.2025 o 10:36, SlaveNoise napisał:

W salonach macie zrobione pro pomieszczenie do słuchania , pomijając top hi fi bo tam to szit oczywiście, a nie salka, więc jak już tam nie gra no to helloooo, zdecydowana większość gra chudo bez jaj  i jasno na górze i nie radzi sobie w elektronice, metalu oraz rapie, a nawet w prostych bitach Zawiałow czy Podsiadło ( oczywiście jeśli chodzi o elektronike to nie mam na myśli jakiś "żar miszel żarów" tylko rasową muzę klubowa)

Ja focale sluchalem w zrobionej salce!!! i to tak porzadnie !! kurde suszylo strasznie nie dalo sie tego sluchac to nie wyobrazam sobie wlaczyc je w domu bez adaptacji akustycznej.

Przesluchalem ten kawalek co mi tytuł podałes i powiem Ci ze nic mi nie dudni sa pojedyncze jebn...z taka wibracja w tle ale nie ma opcji zeby bas zakryl wokal czy cos.Wszystko slysze dobrze.Moze onkyo samo w sobie nie ma duzo basu i jakos sie uzupelnia to wszystko bo jest super.Dopiero jak wlacze tryb thx cinema w 4.0 to troche dudni ale nie ma tragedii,w stereo jest pieknie 😁

14 godzin temu, Piopio napisał:

A nowy naim względem starego. No piopio dość! Nie będę sypał modelami z rękawa. Przecież jesteś użytkownikiem dinozaurem. Wiesz o co chodzi.

17 godzin temu, NRK napisał:

Purifi ponoć teraz to sztos, tak więc nic dziwnego.😂

I że niby nowe Purifi w produkcji kosztuje 20k ? 😉 

Cena produkcji jest pewnie podobna do poprzedniej generacji. 

Teraz, Piopio napisał:

I że niby nowe Purifi w produkcji kosztuje 20k ? 😉 

Cena produkcji jest pewnie podobna do poprzedniej generacji. 

To było pisane żartem.🤣

Pięknie się te monobloki zgrywają z Jasper-ami. Takiej dynamiki i kontroli na basie jeszcze u siebie nie słyszałem. Szczerze polecam! 

Electrocompaniet AW180

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tommi88
W dniu 14.04.2025 o 09:55, Piopio napisał:

No to sam sobie odpowiedziałeś- płaci się obecnie tylko i wyłącznie za zbalansowanie i tyle.

Zobacz najnowsze gramofony ProJecta, zobacz jakikolwiek wzmacniacz czy DAC jeśli drogi i wysoko pozycjonowany to znaczy że zbalansowany.

Oczywiście na naszym Forum zaraz znajdzie się jakiś mądry inaczej i będzie twierdził że "na słuch" trzeba brać. No niestety słuch nie ma tu nic do rzeczy, albo coś jest z górnej półki iwięc zbalansowane i kosztuje, albo to budżetówka i tyle.

W dniu 16.04.2025 o 22:08, Audroc napisał:

No to sam sobie odpowiedziałeś- płaci się obecnie tylko i wyłącznie za zbalansowanie i tyle.

Zobacz najnowsze gramofony ProJecta, zobacz jakikolwiek wzmacniacz czy DAC jeśli drogi i wysoko pozycjonowany to znaczy że zbalansowany.

Oczywiście na naszym Forum zaraz znajdzie się jakiś mądry inaczej i będzie twierdził że "na słuch" trzeba brać. No niestety słuch nie ma tu nic do rzeczy, albo coś jest z górnej półki iwięc zbalansowane i kosztuje, albo to budżetówka i tyle.

Tak to prawda sprzęt w pełni zbalansowany kosztuje nie mało, ale za to dostajemy lepszą jakość dźwięku sam się o tym przekonałem kupując Yamahę as 2100,i cd s2100, i i to teraz brzmi tylko kolumny muszę jeszcze skompletować bo ma silver 500, już trochę za słabe, pozdrawiam 

W dniu 13.04.2025 o 14:22, Marc2023 napisał:

na Czy teraz słuchasz?

Obecnie unitra ZGB-401, ale biję się ze sobą czy nie wymienić na epos es14n.

22 godziny temu, zibi69 napisał:

silver 500,

Nie mogłem zdzierżyć tego grania w ogóle monitor audio to kolumny nie nadające się do gatunków, których słucham, grają tak jakby im ktoś obciął jaja za jasny ten szit, masz już jakiś konkretny typ?

O ile pomiary Cię interesują, a jeszcze nie przeglądałeś, to zerknij:

Ukryta Zawartość

Bas rzeczywiście dużo poważniejszy, niż z 401 .... ale prawie 0,5 m wysokie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak A dzięki zaraz sobie poczytam, unitra mimo, że z małym przetwornikiem to jest mega przyjemna w odbiorze oczywiście w połączeniu z moim wzmakiem - co do eposów znam osobę , która je posiada i bardzo zachwala, mało info w necie o tym produkcie, znajomy trafił przypadkiem na te monitory i od razu kupił , a wahał  się między jasperami 18.

Jeśli się szuka przyjemności w odbiorze, to Eposy powinny być lepszym wyborem.

Sądząc na podstawie tego materiału nie przesadzają z analitycznością,

co widać już choćby na pokazanych w artykule wykresach z pomiarów.

Jednak gdyby ktoś szukał naturalności jako oddania pełnego brzmienia głosów

czy instrumentów, to Jaspery przez użyte głośniki, czy nawet sposób montażu

zwrotnic dużo lepiej rokują.     Każdy wybiera, co lubi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak Miałem u siebie 25mk II ponad rok, zaś 18 około pół roku i imo unitry są naturalniejsze w brzmieniu i niuansach,wszystko jest jakoś tak lepiej ulokowane. No kuszą te eposy, nie ukrywam, iż zasiano mi zalążek ciekawości najbardziej w podstawie basowej, ciężko w ogóle z odsłuchem tego produktu w moich okolicach nigdzie nie znalazłem ich w salonowych ścianach.

Co by nie mówić, to zawsze była dość "egzotyczna" marka na naszym rynku, a już ten

model jest dość drogi i trudno liczyć na poważny obrót. Teraz widzę je tylko w Poznaniu

czy jeszcze na Śląsku. Ewentualny ich zakup wymaga też wcześniejszej wizyty ..

i to raczej ze swoim wzmacniaczem. Tym bardziej, że głównym kryterium jest komfort.

Lepsza podstawa basowa kusi, fakt ale akurat ten aspekt zależy również w dużym

stopniu od wydajności wzmacniacza; szczególnie przy małych poziomach.

A z tym, jak trochę czytam bywa różnie; nawet w wysokich poziomach cenowych ...

Jest w Warszawie używany 14n na OLX. Interesował mnie ten model Eposa, trochę o nim czytałem, na YT jest trochę filmów. Bardzo ciekawy, kulturalny, analityczny ale nie męczący. Czysta średnica, mocny bas, delikatne ale wyraźne wysokie. Słychać zaokrąglone krawędzie, charakterystyczne dla polipropylenu, ja tego akurat nie lubię, ale to tylko moje anse (nie lubię też specjalnie Dynaudio). Bardzo fajne te Eposy są!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Grają czyściutko, przestrzenne i detalicznie, ale w ogóle nie męczą uszu. Wbrew pozorom nie są trudne do napędzenia, 6ohm bodajże. Konstruktor, Karl Fink w jednym z wywiadów powiedział, że nie interesowały go kolumny, które można napędzić tylko wąskim gronem mega drogich wzmacniaczy. Pisał też na jednym z zagranicznym forów (sporo się udziela w dyskusjach), że używali do nich Naima, Rotela, hybrydowego Canora etc, dzielonek etc.

Dla mnie wygrały z Jasperami, Proac d2r, Vela bs403.2, kef r3 i Spendor Classic 2/3.

Cenię w nich uniwersalność, słucham przeróżnej muzyki. Nie wypychają wokalu do przodu i nie męczą mnie środkiem pasma przy gorzej zrealizowanych albumach. 

Przed kupnem trzeba oczywiście posłuchać, bez tego nie ma sensu wydawać kasy bo różne są gusta. 

Ja posziwania kolumn na nich zakończyłem i ostatnio zamiast szukać dziury w całym, kasę wydaję na płyty CD, a właśnie o to mi chodziło :)

Przywołam jeszcze jedno stwierdzenie konstruktora - w kazdych swoich kolumnach chciał przekazać emocje płynące z muzyki a nie trafiać do ludzi, którzy będą się zastanawiać z której strony muzyk uderzył w trójkąt. Zadanie niełatwe, ale jak twierdzi, jest w pełni zadowolony z rezultatu. 

Cóż, dzisiaj od 8:00 rano do 14:00 nie odrywałem się od słuchania muzyki.

Pozdrawiam serdecznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi