Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor za ok 8.000 zł pomieszczenie zaadaptowane pod kino

Rekomendowane odpowiedzi

Jasność, to jasność a kontrast, to kontrast.
Raczej jest tak, że większa jasność= mniejszy kontrast

Ps
A po co to hdcp 2.2 ?

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, RAF77 napisał:

Jasność, to jasność a kontrast, to kontrast.
Raczej jest tak, że większa jasność= mniejszy kontrast

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps
A po co to hdcp 2.2 ?

Tu się mylisz, Jasność to też kontrast 
jeśli np masz ekran o jasności max bieli 200 nitów a czerni 0.011 a Inny o jasności 140 nitów i czerni 0.007 nita. 
To ten jaśniejszy będzie miał większy kontrast. 
A co do HDCP 2.2 
to wbudowany DRM w HDMI dzięki któremu otworzysz treści UltraHD4K, VOD też z tego korzysta. np Netflix 

no i oczywiście Blu-ray 4KUltraHD .. HDCP 2.2 to podstawa i pierwszy model JVC który to ma to X5000/RS400 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pewex1988PL
2 minutes ago, Pewex1988PL said:

jeśli np masz ekran o jasności max bieli 200 nitów a czerni 0.005 a Inny o jasności 140 nitów i czerni 0.007 nita. 

Myslałem, ze znasz się na temacie ale tą wypowiedzią udowodniłeś, ze nie masz o tym pojęcia. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Myslałem, ze znasz się na temacie ale tą wypowiedzią udowodniłeś, ze nie masz o tym pojęcia. 

to wytłumacz mi gdzie popełniłem błąd ?

2 minutes ago, Pewex1988PL said:

to wytłumacz mi gdzie popełniłem błąd ?

Edytowałeś ilosc nitów w czerni 😉 zacytowałem Twoj post a chcesz zebym odniosł sie do tego co juz pozniej poprawiłes  po 3 minutach? 😂 paradoksalnie ten pierwszy przykład dawał kontrast 20000:1, a po tym jak zmieniłes  jest ~18000:1. Piszmy merytorycznie.. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Edytowałeś ilosc nitów w czerni 😉 zacytowałem Twoj post a chcesz zebym odniosł sie do tego co juz pozniej poprawiłes  po 3 minutach? 😂 paradoksalnie ten pierwszy przykład dawał kontrast 20000:1, a po tym jak zmieniłes  jest ~18000:1. Piszmy merytorycznie.. 

Hehe Czyli jednak mam rację.. xD. Skupmy się na tym że jednak jasność ma wpływ na kontrast. I na tym niech ta dyskusja zostanie.  

1 minute ago, Pewex1988PL said:

Hehe Czyli jednak mam rację.. xD. Skupmy się na tym że jednak jasność ma wpływ na kontrast. I na tym niech ta dyskusja zostanie.  

Czyli jednak nie masz pojęcia o czym piszesz i jedynie teoretyzujesz gubiąc się tu i ówdzie w obliczeniach i na tym niech ta dyskusja zostanie..  napisałes wcześniej ze ktorys model JVC ma kontrast natywny 18000:1 a pozniej na siłe chcesz udowodnić, ze skoro jest jasniejszy to ma lepszy kontrast od tego ktory ma 120000:1 podpierając się na szybko wymyslonymi porównaniami (nieprzemyslanymi z resztą). Kontrast dynamiczny zostawmy dla tych co się kompletnie na tym nie znają☺

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Czyli jednak nie masz pojęcia o czym piszesz i jedynie teoretyzujesz gubiąc się tu i ówdzie w obliczeniach i na tym niech ta dyskusja zostanie..  napisałes wcześniej ze ktorys model JVC ma kontrast natywny 18000:1 a pozniej na siłe chcesz udowodnić, ze skoro jest jasniejszy to ma lepszy kontrast od tego ktory ma 120000:1 podpierając się na szybko wymyslonymi porównaniami (nieprzemyslanymi z resztą). Kontrast dynamiczny zostawmy dla tych co się kompletnie na tym nie znają☺

Dodajesz sobie jakieś niestworzone rzeczy. Nie powiedziałem że jaśniejszy projektor ma lepszy kontrast. 
Powiedziałem że Jasność ma wpływ na kontrast. i że lepie mieć jasny projektor z dobrą czernią niż projektor tylko z dobrą czernią. Jesli tego nie rozumiesz. A widzę że nie. To człowieku, widzę że ty nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz/. I na tym możemy zakończyć tą dyskusję. 

1 hour ago, Pewex1988PL said:

14 minutes ago, Pewex1988PL said:

Dodajesz sobie jakieś niestworzone rzeczy. Nie powiedziałem że jaśniejszy projektor ma lepszy kontrast. 
Powiedziałem że Jasność ma wpływ na kontrast. i że lepie mieć jasny projektor z dobrą czernią niż projektor tylko z dobrą czernią. Jesli tego nie rozumiesz. A widzę że nie. To człowieku, widzę że ty nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz/. I na tym możemy zakończyć tą dyskusję. 

W ktorej wypowiedzi cos dodałem? Mozesz wskazac? Napisałeś ze jasnosc to tez kontrast. Nawet mogłbym się zgodzic z tym stwierdzeniem gdybys dopisał, ze przy tym samym poziomie czerni... Wymysliłes na poczekaniu jakies wyimaginowane porownania tylko po to zeby cos udowodnic to dla mnie jesteś własnie teoretykiem ☺ i za kazdym razem gdy nie masz racji chesz konczyc dyskusję ☺ 

Chyba zostane przy Optomie UHD38 do momentu kiedy znajde faktycznieciekawa ofertę JVC z 4K 🙂 jak zmieniać to na coś co czuć różnicę. Pytanie jescze jaki jest koszt wymiany lampy w JVC i czy są to jakies awaryjne modele? Czy jest w razie awarii jakiś serwis, który można polecić w normalnych pieniądzach.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

2 hours ago, kivlov said:

jak zmieniać to na coś co czuć różnicę.

Nie znam tej Optomy ale strzelam w ciemno, ze przy każdym JVC poczujesz tą różnicę ☺

19 godzin temu, kivlov napisał:

Chyba zostane przy Optomie UHD38 do momentu kiedy znajde faktycznieciekawa ofertę JVC z 4K 🙂 jak zmieniać to na coś co czuć różnicę. Pytanie jescze jaki jest koszt wymiany lampy w JVC i czy są to jakies awaryjne modele? Czy jest w razie awarii jakiś serwis, który można polecić w normalnych pieniądzach.

Każde JVC przy UHD38 to przepaść.. To jak Nowa Dacia Logan kontra Ferrari z 2017 roku 

20 godzin temu, kivlov napisał:

Pytanie jescze jaki jest koszt wymiany lampy w JVC i czy są to jakies awaryjne modele? Czy jest w razie awarii jakiś serwis, który można polecić w normalnych pieniądzach.

Lampa koszt około 800-1000zł. szukaj X5000 X7000 ....

X500 będzie za ciemny przy tak dużym ekranie.To świetny projektor ale do ekranu max 115cali.

52 minuty temu, Pewex1988PL napisał:

Każde JVC przy UHD38 to przepaść.

W 100% się zgadzam.A o awaryjnym modelu z serii DLA-X nie słyszałem.Jednie zdarzają się modele x3,x35 z walnięta płytą balastowa ale to ze względu na wiek i przepracowane godziny.Widziałem już X 5000 z przebiegiem 7 tys godz.

Szukaj coś do 2 tys godz a jeszcze się nim długo nacieszysz.

Pozdro

Edytowane przez hank

Dzieki za rady - będę zatem szukał okazji 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ps. Panowie a jakie mniej więcej są realne ceny tych polecanych JVC - aby nie przepłacać?

Gość

(Konto usunięte)

Za 17,800 sprzedałem JVC RS-1000 rocznego który miał 670h nakulane… wymieniłem na RS2000 dokładając 10 tys za używkę z przebiegiem 1149h i pół roczny… koleś sprzedawał tylko dla tego że weszły lasery…

Toś mu pomógł, propozycje jak w sam raz na budżet o połowę mniejszy.

10-11 tysi za 440 z przebiegiem poniżej 1000 godzin dziś uważam za dobrą cenę.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, burz napisał:

Toś mu pomógł, propozycje jak w sam raz na budżet o połowę mniejszy

Ja swoje już propozycje podałem stronę wcześniej… jak nie widziałeś to zajrzyj😉

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, burz napisał:

OK, czyli teraz po prostu się chwaliłeś.

Nie chodziło mi o chwalenie się lecz pokazanie koledze po ile stoją mniej więcej projektory klasy premium używane do roku czasu i z przebiegiem do 1 tys h. 

Swoje propozycje podałem… i powiem że są to dobre oferty, ale jak ktoś nie wie czego chce to cóż… ja kupowałem w Ciemno RS1000 jako pierwszy i jedyny w moim życiu projektor i się nie zawiodłem ale pojawiła się okazja wymiany na RS2000 to skorzystałem i nie żałuje☺️

5 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Ciekawie? Ha ha za 12,5tys… ja dałem taki sam proj za 2200€ Czyli jakieś 2,5 tys mniej i zapewne jeszcze zejdzie do 2 tys€ 

Trochę drogawo chce za tego x5900, a kolor biały projektora to raczej wada, a nie - jak chce sprzedawca - zaleta... Gdyby w tej cenie był rs440 i z przebiegiem dajmy na to 500 godzin, można byłoby się zastanowić.

Wyskakujecie z jakimś X7900 który jest poza budżetem.. 
A ja chyba jako jedyny coś szukam konkretnego w  budżecie jaki zakładamy Czyli przypomimy 8 max coś ponad 10k A w tej cenie tylko JVC X5000 seria lub RS400 jest RS440 czarny za 12K 

Ukryta Zawartość

I Jest RS400 za za 12 i tu faktycznie troszkę drogowo 

Ukryta Zawartość

PS. To że kiedyś ktoś kupił projo X za ileś tam to nie znaczy że teraz też tak kupi. Benzyna też nie tak dawno było za 5zł
A co do tej białej obudowy.. juz nie przesadzaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pewex1988PL

Rozmawiaj z właścicielem 440, może uda ci się zbić do 11 tysięcy. Teraz to chyba atrakcyjna cena - ja pod koniec ub. roku kupiłem ten model z podobnym przebiegiem i kalibracją Kopera za 10.500, no ale dziś to raczej nierealne.

Gość

(Konto usunięte)

JVC DLA X5500 z przebiegiem ponad 1800h na pierwszej oryginalnej lampie do kupienia za 1300€, brak oryginalnego kartonu. Data zakupu 2018 rok, kolor biały 

Lub czarny X5500 z kartonem ale kupiony w 2017 lipcu, pierwsza oryginalna lampa z przebiegiem 2193h za 1500€ 

Edytowane przez długi89
Ciekawie? Ha ha za 12,5tys… ja dałem taki sam proj za 2200€ Czyli jakieś 2,5 tys mniej i zapewne jeszcze zejdzie do 2 tys€ 
To ma być drogo?
Wyskakujecie z jakimś X7900 który jest poza budżetem.. 
A ja chyba jako jedyny coś szukam konkretnego w  budżecie jaki zakładamy Czyli przypomimy 8 max coś ponad 10k A w tej cenie tylko JVC X5000 seria lub RS400 jest RS440 czarny za 12K 

Ukryta Zawartość

I Jest RS400 za za 12 i tu faktycznie troszkę drogowo 

Ukryta Zawartość

PS. To że kiedyś ktoś kupił projo X za ileś tam to nie znaczy że teraz też tak kupi. Benzyna też nie tak dawno było za 5zł
A co do tej białej obudowy.. juz nie przesadzaj
A dziś jak jechałem nad jezioro benzyna była po 7.03 a za 4 godziny, jak wracałem, na tej samej stacji była po 6.91
Idzie ku dobremu
JVC DLA X5500 z przebiegiem ponad 1800h na pierwszej oryginalnej lampie do kupienia za 1300€, brak oryginalnego kartonu. Data zakupu 2018 rok, kolor biały 
Lub czarny X5500 z kartonem ale kupiony w 2017 lipcu, pierwsza oryginalna lampa z przebiegiem 2193h za 1500€ 
Ale to stary model jest.
No, może nie taki stary ale straszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, RAF77 napisał:

6.91

Raf bystry jesteś, choć i ja również będąc obecnie na mazurach w pl tez wczoraj zauważyłem poniżej 7pln,nie ukrywam że nas ta droga cena w oczy kole gdyż cena baryłki nigdy nie była tak droga adekwatnie do ceny na stacjach, polityka, inflacja  C19 . . .. zostańmy przy audiovideo..

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, RAF77 napisał:

Ale to stary model jest.
No, może nie taki stary ale straszy.

A myślisz że w cenie 8-10 tys zł to co dostanie? Nówkę DLA- N1100 laser? 

• Pokaż nowe odpowiedzi