Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop do codziennego użytkowania

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, pawlardo napisał:

Idąc tym tokiem myślenia to trzeba by było również stwierdzić że produkty Audi, BWM, Mercedes nie są premium a tylko dla snobów. 

produkt premium to wymysł europejski, nie jedno audi czy mercedes mają materiały gorsze niż kia, która nawet nie wie co to jest.

4 godziny temu, pawlardo napisał:

Według topowych firm analitycznych (np. Gartner) i rynków akcyjnych jest to marka Premium. Rynek konsumencki również tak postrzegą tą markę. 

no właśnie, apple to tylko i wyłącznie środowisko konsumenckie i to ograniczone. Nie masz zastosowań biznesowych, profesjonalnych czy korporacyjnych, w tych wszystkich siedzi WINDOWS, użytkownicy macOS Server nadzwyczajnie zostali kopnięci w tyłek.

Po za tym należy odróżnić sprzęt o softu, sam system jest fajny choć w wielu zastosowaniach nadal zbyt ograniczony. Są po prostu branże w których spisuje się fajnie ale jak już pisałem nie ze względu na system tylko fakt że wydawca aplikacje tworzył od podstaw, bez bagażu wstecznej kompatybilności.

Dzisiaj w ogólnym rozrachunku nie ma żadnej konkretnej argumentacji na korzyść danego systemu.

4 godziny temu, mirfak napisał:

Wyświetlacz. Ile kosztuje laptop „nie-mak” z podobną matrycą? Ile kosztuje laptop z aluminiową, magnezowo-tytanową czy inna nieplastikową obudową?

Wiec bogaty snobie...🙂 prawdziwa retina jest tylko w telefonach i w MacBookach Pro w zubożałej wersji (mniejsze zagęszczenie), cała reszta ma zwykły LCD IPS o "większym" (teoretycznie) ppi.

Od siebie dodam że te wyświetlacze bardzo mocno przekłamują a profilowanie do najłatwiejszych nie należy.  

Wracając jeszcze do aluminiowej obudowy macbooka. Mój najstarszy jest z 2017 i korzysta z niego moja żona (torebka, kluczyki i inne bibeloty) i wyglada naprawdę dobrze.

za normalnych czasów mniej, teraz nie wiem bo nie śledzę rynku.

Może nie są to jakieś cuda, ale mam pewność, że MacBook będzie działał, a laptop na win już niekoniecznie.

Typowe 🙂 To nie są cura a Ty własną nieudolność lub wadliwość sprzętu przerzucasz na system, zamiast zrobić z tym porządek z góry stwierdzasz że to śmietnik.

To jest piękny przykłąd że ograniczony do potęgi MAC dla pewnych ludzi jest rozwiązaniem idealnym, niestety ale go też można popsuć a system (zwłaszcza w telefonach) potrafi z czasem zwalniać.

Z drugiej strony, Twoje problemy pokazują że tanie laptopy w erze redukowania kosztów na każdy możliwy sposób nie jest dobrym rozwiązaniem. Od znajomych serwisantów wiem że dzisiaj pasty nie wytrzymują nawet roku, termopady po kilku miesiącach potrafią puścić olej  i to w nie byle jakich produktach.

O ile kupno MAC;a rozumiem i w sumie nie mam nic przeciwko to kupowanie cholernie przepłaconych telefonów nie oferujących nic czego nie mają inni uważam za zwykły snobizm.

22 godziny temu, mirfak napisał:

składałem koledze komputer (blaszak).
Wyobraźcie sobie, że Windows widział tylko jeden z czterech dysków twardych (ten M2). Dwa HDD (18TB każdy) i SSD 1T na SATA były niewidoczne

Rozumiem, że jak składasz koledze maka, to żadnych problemów nie ma? 😉

nagrywamy.com

2 godziny temu, MSki napisał:

Ale to jest tylko laptop za cirka 5000zł, więc snobizmu tu nie widzę, jak kupi np. Asusa ROG Strix SCAR 17, bo to zupełnie inna półka cenowa i jakościowa, to wtedy i owszem. Ale do przeglądania internetu i oglądania filmów na 13 calowym ekraniku ? ..no chyba że pod kołdrą 😂

Tu nie chodzi o cenę tylko logo 🙂 czyli masz snobizm + masochizm bo 13'' LCD.

Jestem ciekaw ilu zwróciło uwagę na stopień przekłamania obrazu, zwłaszcza ostrości. 

No ale druga strona tematu i jakąś nikt tego nie potrafi obronić.

a ostatnio używałeś Windowsa 3.11 czy 95?

MS-DOS 3.3 (na Comodore XT, ale karta jest podrasowana na Hercules i mam emulator coprocessora 8087)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, mirfak napisał:

A o co chodzi?

😅 spartoliłeś koledze komputer i winisz za to system, kup w częściach jabłuszko, zboczymy czy dasz radę go poskładać.

Swoją drogą wiesz że część jabłuszek to toczka w toczkę PC a sam OS na PC postawisz bez problemów ? a Ty fanboy jesteś czyli nie wiesz.

To idziemy dalej, fajne, drogie i wypasione MacBook Pro 16 na kozackich procach intela były tak "super wykonane" że thermal throttling był codziennością. Teraz nadchodzi nowe w postaci M1, które by fajnie wypadły w testach to zestawia się je z energooszczędnymi niskimi modelami intela.

Może M2 będzie lepszy...

Swoją drogą układy od ARM lub samsunga,  retina to samusng, lg lub japan display.... telefony to samo, wielka walka z samusngiem a w środku bebechy samusnga. 😅

30 minut temu, xajas napisał:

MS-DOS 3.3 (na Comodore XT, ale karta jest podrasowana na Hercules i mam emulator coprocessora 8087)

rządzisz !

Edytowane przez fetek
2 godziny temu, mirfak napisał:

A o co chodzi?

Chodzi o to, że napisałeś, że w złożonym przez Ciebie komputerze system win miał kłopot z dyskami. Żeby to miało wykazać wyższość macos nad win, potrzebny jest złożony przez Ciebie komputer z systemem macos bez problemów z dyskami. W przeciwnym wypadku to jest pierd... bez sensu 😉

nagrywamy.com

Chodzi o to, że napisałeś, że w złożonym przez Ciebie komputerze system win miał kłopot z dyskami. Żeby to miało wykazać wyższość macos nad win, potrzebny jest złożony przez Ciebie komputer z systemem macos bez problemów z dyskami. W przeciwnym wypadku to jest pierd... bez sensu

Kolega wyżej już napisał, że spartoliłem komputer, bo Windows nie wykrył dysków, więc PC górą :-)

Prośba do fetka: czy możesz po koleżeńsku rozwiązać mój problem z pendrivami pod windowsem, o którym wspomniałem wyżej? Proszę jak najbardziej poważnie ufając w Twoje doświadczenie.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

Godzinę temu, mirfak napisał:

Prośba do fetka: czy możesz po koleżeńsku rozwiązać mój problem z pendrivami pod windowsem, o którym wspomniałem wyżej? Proszę jak najbardziej poważnie ufając w Twoje doświadczenie.

Nie mam takiego problemu, więc z fusów wróżył nie będę, poguglaj może coś znajdziesz. Jak jest to USB 3.0+ to sprawdź sterowniki, aktualność systemu itd. Jakiś czas temu przestano wydawać sterowniki do USB i wszystko na siebie bierze uniwersalny sterownik MS (w10+) i to generalnie działa, niestety czasem przy fikuśnych kontrolerach trzeba stosować zewnętrzne sterowniki. 

Jest też usługa, która odpowiada za wykrywanie sprzętu p&p, często dla podniesienia wydajności jest wyłączana, notoryczny problem przy stosowaniu wszelkiego syfu do przyspieszania / optymalizacji pracy. 

Na koniec podstawowe pytanie nie jest widziany udział, czy samo urządzenie ?

Jedyne dopuszczalne opóźnienie w wykrywaniu może być tylko przy podpinaniu dysku SATA w locie.

Edytowane przez fetek
W dniu 25.07.2022 o 13:37, pawlardo napisał:

Jeden z najlepszych laptopów na rynku do codziennego użytkowania, nie będziesz zawiedzony tym wyborem.

Mam Della, działa bezawaryjnie, szybko robię na nim wszystko czego potrzebuję. Mam go sprzedać  i kupić mac-a? I co się zmieni oprócz tego, ze będę miał mniej pieniędzy?

W dniu 25.07.2022 o 18:03, pawlardo napisał:

integracja z innymi urządzeniami apple, wbudowane nagłośnienie itp...).

hmm...jak tu nie brac?

W dniu 25.07.2022 o 18:03, pawlardo napisał:

MacBook Pro 13

najtańszy na allegro - 6700

Dell Inspiron 5310 13,3 - 2900

warto? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, ze obudowa jest aluminiowa, oprócz spodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Nie mam takiego problemu, więc z fusów wróżył nie będę, poguglaj może coś znajdziesz. Jak jest to USB 3.0+ to sprawdź sterowniki, aktualność systemu itd. Jakiś czas temu przestano wydawać sterowniki do USB i wszystko na siebie bierze uniwersalny sterownik MS (w10+) i to generalnie działa, niestety czasem przy fikuśnych kontrolerach trzeba stosować zewnętrzne sterowniki. 
Jest też usługa, która odpowiada za wykrywanie sprzętu p&p, często dla podniesienia wydajności jest wyłączana, notoryczny problem przy stosowaniu wszelkiego syfu do przyspieszania / optymalizacji pracy. 
Na koniec podstawowe pytanie nie jest widziany udział, czy samo urządzenie ?
Jedyne dopuszczalne opóźnienie w wykrywaniu może być tylko przy podpinaniu dysku SATA w locie.

Dosyć dużo czasu spędziłem nad rozwiązaniem tego problemu i niestety bezskutecznie. Po włożeniu pendrive do jakiegokolwiek portu system go nie pokazuje w „moim komputerze”. Muszę włączyć narzędzie dyskowe i tam pendrive jest widoczny tylko muszę mu przypisać literę. Po tym zabiegu wszystko jest Ok do czasu wyjęcia pendrive.
Sterowniki aktualne (instalowałem tez alternatywne), system aktualny.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

1 minutę temu, mirfak napisał:

Muszę włączyć narzędzie dyskowe i tam pendrive jest widoczny tylko muszę mu przypisać literę.

miałem podobnie. System nie widział dysku, ale "MiniTool Partition Wizard" widział i po sformatowaniu było jakis czas ok, ale problem się powtarzał. Okazało sie, ze na komp. syna było to samo, więc jest to wina pena. może u ciebie jest tak samo?

najtańszy na allegro - 6700
Dell Inspiron 5310 13,3 - 2900
warto? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam, ze obudowa jest aluminiowa, oprócz spodu.

Raczej trzeba porównywać do MacBooka Air.

W tym wątku nikt nikogo do niczego nie namawia. Autor pytał czy jak kupi MB Air, to będzie mógł go używać do codziennych zadań.

Ten Dell pracuje z Win10/11 czy z Linuksem, bo 4GB RAM w windowsie nie wróży komfortowej pracy?

miałem podobnie. System nie widział dysku, ale "MiniTool Partition Wizard" widział i po sformatowaniu było jakis czas ok, ale problem się powtarzał. Okazało sie, ze na komp. syna było to samo, więc jest to wina pena. może u ciebie jest tak samo?

Kurczę, mam kilka pendrajwów i ze wszystkimi jest ten sam problem. Podłączam do MSI (win11) i jest Ok. Podobnie z Macami, więc raczej nie wina pendrajwów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

19 minut temu, mirfak napisał:

Kurczę, mam kilka pendrajwów i ze wszystkimi jest ten sam problem. Podłączam do MSI (win11) i jest Ok. Podobnie z Macami, więc raczej nie wina pendrajwów.

Usuń partycję, załóż ją na nowo i może się naprawi.

A co kompa Twojego kolegi, to zapewne podłączyłeś dyski pod ostanie dwa porty SATA, a te są zamienne z M2, tylko w najwyższych modelach mostków masz do dyspozycji wszystkie złącza. Nawet jeśli dyski będą działać to M2 nie osiągnie pełnej prędkości.

19 minut temu, mirfak napisał:

W tym wątku nikt nikogo do niczego nie namawia. Autor pytał czy jak kupi MB Air, to będzie mógł go używać do codziennych zadań.

Tylko że tak małe ekrany w do użytku domowego to masochizm w czystej postaci.

Edytowane przez fetek
1 hour ago, Jacchusia said:

Mam Della, działa bezawaryjnie, szybko robię na nim wszystko czego potrzebuję. Mam go sprzedać  i kupić mac-a? I co się zmieni oprócz tego, ze będę miał mniej pieniędzy?

Zmieni tyle że będziesz miał mocniejszy i bardziej oszczędny processor, i lekko 12 godzin pracy na baterii, lepszy wyświetlacz i lepszy dźwięk. Pytanie czy tego potrzebujesz i czy warto za to płacić? To już tylko zależy od Twoich potrzeb. 

Autor pewnie dla szpanu albo prowokacji wspomniał, że chce coś i wskazał Mac`a. Niewiele mniejsze ekrany mają smartfony... Oczywiście tylko flagowiec Apple za pierdylion pieniędzy podoła wyzwaniom...

A ja rzeczywiście szukam jakiegoś laptoka do zakupu. I jak przeglądam modele to nadziwić się nie mogę... 

8 godzin temu, pawlardo napisał:

Zmieni tyle że będziesz miał mocniejszy i bardziej oszczędny processor, i lekko 12 godzin pracy na baterii, lepszy wyświetlacz i lepszy dźwięk. Pytanie czy tego potrzebujesz i czy warto za to płacić? To już tylko zależy od Twoich potrzeb. 

A zaglądałeś do porównania tych dwóch? Link zamieściłem. Różnica pomiędzy nimi nie jest warta  potencjalnych niedogodności spowodowanych posiadaniem Os-a, w biorąc pod uwagę cenę, zakup tego Mac-a to wtopa. 

Edytowane przez Jacchusia

2 godziny temu, fetek napisał:

kwestia modelu, dell, lenovo podobnie.

Dell to jedyna marka, która nigdy nie sprawiła mi problemu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 hours ago, Jacchusia said:

A zaglądałeś do porównania tych dwóch? Link zamieściłem. Różnica pomiędzy nimi nie jest warta  potencjalnych niedogodności spowodowanych posiadaniem Os-a, w biorąc pod uwagę cenę, zakup tego Mac-a to wtopa. 

Musiałbyś przetestować obydwa przez kilka tygodni i wybrać fawortya, same specyfikacje na sucho nie oddają realnego codziennego użytkowania. W sumie tak jak z audio, większość z nas nie kupuje sprzętu patrząc tylko na parametry ale robimy odsłuchy, testujemy i wtedy kupujemy.

Zgadzam się że zakup tego Maca Pro 13 którego podałeś w linku to wtopa, Air M1 w tym przypadku był by lepszym wyborem z uwagi na niższą cenę, ten sam procesor i osiągi, nowszy osprzęt i chłodzenie pasywne. 

12 minut temu, pawlardo napisał:

Musiałbyś przetestować obydwa przez kilka tygodni i wybrać fawortya, same specyfikacje na sucho nie oddają realnego codziennego użytkowania. W sumie tak jak z audio, większość z nas nie kupuje sprzętu patrząc tylko na parametry ale robimy odsłuchy, testujemy i wtedy kupujemy.

Zgadzam się że zakup tego Maca Pro 13 którego podałeś w linku to wtopa, Air M1 w tym przypadku był by lepszym wyborem z uwagi na niższą cenę, ten sam procesor i osiągi, nowszy osprzęt i chłodzenie pasywne. 

Mac jest jak zegarek ze złota bransoletą. Nie oferuje nic sensownego za swoją cenę, podobnie jak ajfon. Konsumencka biżuteria mająca pokazać status finansowy właściciela.

28 minutes ago, Jacchusia said:

Mac jest jak zegarek ze złota bransoletą. Nie oferuje nic sensownego za swoją cenę,

To zależy od punktu widzenia, akurat w firmie gdzie pracuję, wymienili większość dotychczasowych komputerów programistów na Mac z M1 lub M1 Pro gdyż kompilacja kodu zajmuje tylko połowę czasu albo i szybciej, wg. zarządu ceny tych urządzeń zwróciły się po kilku miesiącach. A programiści nie chcą teraz innych kompów. 

37 minutes ago, Jacchusia said:

podobnie jak ajfon. 

Przecież telefony innych producentów o podobnych parametrach kosztują tyle samo?

47 minutes ago, Jacchusia said:

. Konsumencka biżuteria mająca pokazać status finansowy właściciela.

Bez przesady większość ludzi stać i ma produkty Apple, nie róbmy z tego Rolexa czy Breitlinga...

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dell to jedyna marka, która nigdy nie sprawiła mi problemu.

bo jesteś w UK i masz zich fabryki, my mamy z łodzi i to są gówienka.

4 godziny temu, MSki napisał:

Mnie Lenovo. Mam dwa laptopy tej firmy (X220 i T420), oba na dzień dzisiejszy wielu uznałoby za starocie, a jednak..

Tym było można zabić, to nie jest laptop.

2 godziny temu, pawlardo napisał:

Bez przesady większość ludzi stać i ma produkty Apple, nie róbmy z tego Rolexa czy Breitlinga...

raty tez ma

2 godziny temu, pawlardo napisał:

To zależy od punktu widzenia, akurat w firmie gdzie pracuję, wymienili większość dotychczasowych komputerów programistów na Mac z M1 lub M1 Pro gdyż kompilacja kodu zajmuje tylko połowę czasu albo i szybciej, wg. zarządu ceny tych urządzeń zwróciły się po kilku miesiącach. A programiści nie chcą teraz innych kompów. 

oky...trąci myszką nie kwestionuje wydajności ale faktu kompilowania na laptopie, zwłaszcza przy pracy zespołowej. Może w zbyt dużych firmach pracowałem...

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Mac jest jak zegarek ze złota bransoletą. Nie oferuje nic sensownego za swoją cenę, podobnie jak ajfon. Konsumencka biżuteria mająca pokazać status finansowy właściciela.

przez ich wczorajsze wyniki straciłem wartość takiego "zegarka" i to w wersji pro

Edytowane przez fetek

Trzeba porównać tą samą pamięć, i flagowiec vs flagowiec. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 82776898_Screenshot2022-07-29at12_10_35.thumb.png.429599c6d836b913f6ddb9d0850e73cf.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety GT2 Pro również mocno odstaje od 13 Pro Max w Geekbench, aczkolwiek za połowę ceny jest to zrozumiałe. W tym przypadku akurat widać jak słabą propozycją jest Samsung Galaxy S22 Ultra, kosztuje więcej niż iPhone 13 Pro Max a parametry ma bardzo podobne do połowę tańszego GT2 Pro. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot 2022-07-29 at 13.05.16.png1100252646_Screenshot2022-07-29at13_04_07.thumb.png.6357b9d4550284130b04f010cf3bf1d8.png

40 minutes ago, MSki said:

Fira wymieniła laptopy na Mac-i, pracownicy Androida na iPhona i zabawa w fanclubie trwa.

Firma nie ma czasu na zabawy w fancluby, zwyczajnie kupili sprzęt który dla nich przynosi większą produktywność. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlardo
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.