Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, ASURA napisał:

No nie ma kolega ani rzeczonych kabli ani tweaków ani ustroi akustycznych a nawet warunków żeby to testować nawet takich jak pan Pacuła

Już było na form wiele razy, to nie są warunki godne podziwu, którymi można byłoby się chwalić. Szczególnie to asymetryczne ustawienie lewej kolumny.

9 minut temu, kghm napisał:

Już było na form wiele razy, to nie są warunki godne podziwu, którymi można byłoby się chwalić. Szczególnie to asymetryczne ustawienie lewej kolumny.

A kasa leci.
A jednak się kręci.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A kasa leci.
A jednak się kręci.

Kręci się, kręci, gdzie taki Sulek miałby się wypromować, Stryjecki czy inni  takiego słuchu nie mają (albo tak nisko nie upadli) co Pacuła.

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Nie mam kabla żeby nagrywać na komputer i nie zamierzam go robić bo wtyczki delikatnie mówiąc są g*wniane i degradują dźwięk

NIe masz żadnych wtyków na kablach sygnałowych ? 

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Jak nie pasuje tak jak ja proponowałem, czyli dwa nagrania z punktu słuchacza bo tak normalnie jest słuchana muzyka to Twój problem nie mam aż tyle czasu a i tak nikt tego nie doceni.

Złącza degradują dźwięk, ale już gówniany mikrofon w technologii MEMS w komórce, preamp i przetwornik AD przeznaczony do pasma mowy i kompresor stratny już nie degradują ?  No to powiem że jest grubo !!! Słyszący kable wymieniają setki powodów dla których ktoś może nie usłyszeć w swoim systemie najlepszego kabla ale nie mają problemu by wymieniać się testami nagranymi komórką i udostępnionymi na YT by w tych nagraniach potwierdzić że kabel wpływa bądź nie.... WOW! 

Faktycznie nie rób nic co nazywasz szumnie testami, bo chyba nie rozumiesz po co ten test ma być wykonany i jakie są konieczne warunki do spełnienia by cokolwiek wnosił. Umów się z kolegami którzy też słyszą, załóżcie kółko wzajemnej adoracji i klepcie się po pupciach żeby było jeszcze bardziej miło. I pokaż im jeszcze fotki testu telewizorów. Te co nam pokazałeś ... mega profesjonalne podejście (to był sarkazm)

Jak do projektowania i słuchania podchodzisz tak jak do tych testów to ja rozumiem dlaczego słyszysz:)

Edytowane przez KrisNext

Asura twierdzi, że kiedyś pracował w CERN. Nie wiem co tam robil, ale jestem pewien, że jakiś fizyk, lub kilku fizyków, po wysłuchaniu co ma do powiedzenia, naopowiadali mu różnych rzeczy dla żartu, no i zaczęło się .....

wtyczki, kable, przełącznik w Los Angeles, temperatura czapy polarnej na Marsie - wszystko ma wpływ na brzmienie systemu kolegi ASURY.

Przepraszam za wulgaryzmy, ale @Pseudodrummerma rację, musiałem po wszystkim wypić napar z melisy by obniżyć ciśnienie bo cały czerwony się zrobiłem. 

Teraz już spokojniej wziąłem się za podkładki w telewizorze. 

• Redaktorzy

"wy***rdolić" to piękne polskie słowo.

wy***rdolić można się na łyżwach.

wy***rdolić można się na ezgaminie z "Teorii obwodów" lub "Technologii Ciągnienia drutów".

wy***rdolić można, no, sami wiecie kogo - no...

Piękne słowo, pięknie brzmiące. To "r" można jeszcze odpowiednio zaakcentować i dostroić dynamicznie.

😉

Edytowane przez kangie
Literówka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Przepraszam za wulgaryzmy, ale @Pseudodrummerma rację, musiałem po wszystkim wypić napar z melisy by obniżyć ciśnienie bo cały czerwony się zrobiłem. 

Teraz już spokojniej wziąłem się za podkładki w telewizorze. 

Daj znać.
Ja mam dwa telewizory,jeden w miarę nowy Lin,a drugi Samsung.
jeżeli testy pójdą pomyślnie,to tez zastosuje u siebie,bo po co przepłacać

15 minut temu, bum1234 napisał:

Asura twierdzi, że kiedyś pracował w CERN. Nie wiem co tam robil, ale jestem pewien, że jakiś fizyk, lub kilku fizyków, po wysłuchaniu co ma do powiedzenia, naopowiadali mu różnych rzeczy dla żartu, no i zaczęło się .....

wtyczki, kable, przełącznik w Los Angeles, temperatura czapy polarnej na Marsie - wszystko ma wpływ na brzmienie systemu kolegi ASURY.

Chyba czytałem kiedyś taki reportaż z pracy w CERN:
dziennikarz chyba nazywał się Philip Dick-a tytuł bodajże "oko na niebie"

osobiście uważam,że bardzo ciekawy i pouczający.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gadacie z człowiekiem, który nie ma jaj żeby przyznać się do oczywistej pomyłki, zamiast tego wybiera obrażanie tego, kto zwrócił na oczywistą bzdurę uwagę. Żałosny jest ten wynalazca a jego proceder obrzydliwy i tyle.

nagrywamy.com

A co jeśli katoda i anoda w lampie elektronowej tez są kierunkowe?
czy to znaczy,że mój lampowy wzmacniacz może nie prezentować pełni możliwości,bo po prostu niektóre lampy są "lewe"?
Chodzi o lampy El-34
Parametry są ok,ale przecież nikt nie mierzy kierunkowości.
A co z kierunkowością potencjometrów i rezystorów?
No jeśli to ma rzeczywiście wpływ na dźwięk,należy przedefiniować zasady konstrukcji sprzętu audio w ogóle,od podstaw.

Dajcie już spokój.
testy niczego nie udowodnią,jeśli ktoś nie wie słyszy.

„Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata” (Mt 7, 5). O własnych siłach nie jesteśmy w stanie pozbyć się tej belki, jedynie Pan może nam ją zabrać."

Imię Pana znacie.

5 godzin temu, tedi02 napisał:

,korzysta z własnego muzgu ,zastanowi się, posłucha w domu.

No tak, teraz wszystko jasne:)

7 godzin temu, ASURA napisał:

tu czytam jakiś oksymoron

Jesteś pewien, że znasz znaczeczenie tego słowa?

43 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A co jeśli katoda i anoda w lampie elektronowej tez są kierunkowe?
czy to znaczy,że mój lampowy wzmacniacz może nie prezentować pełni możliwości,bo po prostu niektóre lampy są "lewe"?

Tyle tu naopowiadałeś jaki to zajebisty ten wzmacniacz na lampach.

A kur*a lamp nie sprawdzasz na kierunkowość.

46 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A co z kierunkowością potencjometrów

A tu czego chcesz?

Przecież jak kręcisz w prawo to robi się głośniej a nie odwrotnie!

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Tyle tu naopowiadałeś jaki to zajebisty ten wzmacniacz na lampach.

A kur*a lamp nie sprawdzasz na kierunkowość.

Boże,przepraszam,nie wiedziałem.
Wprawdzie wydawało mi się że (nie śmiej się,jestem amatorem):
jeden kanał jest LEWY
a drugi PRAWY
ale tego nie skojarzyłem,nie znam się na tym-i co teraz??

39 minut temu, J.Jerry napisał:

Teraz całkowicie powarzenie.

A diody? Czy to nie dowodzi, że kierunkowość jest faktem?

Wiadomka. Żeby taki mostek prostowniczy prosty przetestować  cztery diody każda w dwie strony a jeszcze przecież można wejście i wyjście inaczej podłączyć to ja tych kombinacji w piątek wieczorem nie wyliczę to ile to trzeba odsłuchów na rozdzielczym systemie żeby dobrze głupi mostek zrobić a idioci lutują na pałę patrząc tylko na oznaczenia na obudowie a przecież na płocie było napisane DUPA i Marian pogłaskał i mu drzazga weszła nie można wierzyć w to co napisane trzeba słuchać. 

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Wiadomka. Żeby taki mostek prostowniczy prosty przetestować  cztery diody każda w dwie strony a jeszcze przecież można wejście i wyjście inaczej podłączyć to ja tych kombinacji w piątek wieczorem nie wyliczę to ile to trzeba odsłuchów na rozdzielczym systemie żeby dobrze głupi mostek zrobić a idioci lutują na pałę patrząc tylko na oznaczenia na obudowie a przecież na płocie było napisane DUPA i Marian pogłaskał i mu drzazga weszła nie można wierzyć w to co napisane trzeba słuchać. 

Scero prowda godocie

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jeden kanał jest LEWY
a drugi PRAWY

To tak jak but. Jest albo lewy albo prawy. 

Kiedyś na odsłuchach kumpel dla draki zamienił lewe z prawym i towarzystwo nie skumało. 

Potem kolega wyjaśniał mi, że sytuację uratowały kable kierunkowe; również były odwrotnie wpięte... 

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Wreszcie niektórzy zaczynają rozumieć...

No ja nie.
To znaczy,że całe życie słuchałem muzyki a nie wiedziałem w jakim kierunku?
Całe życie poszło na marne?

Kiedyś na odsłuchach kumpel dla draki zamienił lewe z prawym i towarzystwo nie skumało. 

Potem kolega wyjaśniał mi, że sytuację uratowały kable kierunkowe; również były odwrotnie wpięte... 

Uff...
To uratowało sytuację...

Chyba nie. Muzyka w gruncie rzeczy jest nieważna. Ważne jest przepinać kable, wkładać pod nie jakieś deski,... A skoro to słychać to znaczy, że mylimy te kierunki. Bo skąd poznamy prawdziwy? Przecież musimy pójść kawałek złą drogą aby nawrócić...

To złożone kwestie. Nie wiem czy damy radę to rozstrzygnąć.  

Edytowane przez Grzegorz7
2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale zaraz,
Co jeśli słuchacz identyfikuje się jako osoba niebinarna słysząca powyżej pasma akustyczngo (20kHZ) i czuje się dyskryminowana parametrami wzmacniacza,które,krótko mówiąc mają seksistowskie pasmo przenoszenia (samcom zazwyczaj wystarcza 100hZ do 10 kHZ)
Dobór repertuaru tez nie uwzględnia parytetu płci 

Nie ma też na rynku kabli/interkonektów męskich/żeńskich,co jest jawną dyskryminacją!!!
Może ktoś sobie nie życzy,aby system audio prezentował wybitnie MĘSKI rodzaj brzmienia???

Żeby było śmieszniej to kobiety słyszą szersze pasmo a wystarcza im przy reprodukcji węższe. Mężczyźni odwrotnie. Szczerze mówiąc niewiele słyszą ale gwizdek musi mu przenosić do 40kHz. 

Co zaś do męskie/żeńskie. Ciekawe dlaczego w sprzęcie są wyłącznie żeńskie porty? To może jest klucz?  

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie ma też na rynku kabli/interkonektów męskich/żeńskich

Kabel XLR widział? Wprawdzie klasyfikacja oparta jest na drugorzędowych cechach płciowych ale jednak 😉

Teraz, Grzegorz7 napisał:

dlaczego w sprzęcie są wyłącznie żeńskie porty?

Jak wyżej 😉

Większość DACów ma męskie xlry 😉

nagrywamy.com

XLR`y się nie liczą. Zawsze były dziwne... 

No to iec. Można je zastąpić wtyczką sieciową... z bolcami 😉

nagrywamy.com

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Chyba nie. Muzyka w gruncie rzeczy jest nieważna. Ważne jest przepinać kable, wkładać pod nie jakieś deski,... A skoro to słychać to znaczy, że mylimy te kierunki. Bo skąd poznamy prawdziwy? Przecież musimy pójść kawałek złą drogą aby nawrócić...

To złożone kwestie. Nie wiem czy damy radę to rozstrzygnąć.  

Tak,nie damy.
To niedobra w ogóle tak próbować

9 minut temu, przemak napisał:

Kabel XLR widział? Wprawdzie klasyfikacja oparta jest na drugorzędowych cechach płciowych ale jednak 😉

Jak wyżej 😉

Większość DACów ma męskie xlry 😉

Haha
Widział
Ale nie mówił o klasyfikacji "mama-tata"
Hahaha😀

• Pokaż nowe odpowiedzi