Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To wreszcie fanaberia jakiegoś człowieka

17 minut temu, Calyer napisał:

Czy w poważnym studio nagraniowym , takim jak Sony Music New York , czy innych studiach które przytaczałem nie mają ludzi z naukową wiedzą , którzy mogli by zweryfikować opinie Guthriego , tylko decydują się na inwestycje po jego rekomendacji , bez żadnej refleksji. Oni po prostu też przetestowali te produkty , które im rekomendował i zdecydowali , że są warte zastosowania.

I Sony Music New York podejmują decyzje inwestycyjne na podstawie fanaberii jakiegoś człowieka?

A to , że potwierdzili tę opinię po swoich własnych testach , to nic nie znaczy?

Edytowane przez Calyer
53 minuty temu, Calyer napisał:

Gdy sprzęt jest najwyższej klasy i warunki odsłuchu odpowiednie. Jeśli ktoś ma taki sprzęt i takie warunki to wtedy jest sens sprawdzenia wpływu sieciówki na jakąś jeszcze poprawę jakości dźwięku.

Argument koronny nr.2 - masz za słaby (tani) sprzęt.

Taka ciekawostka, jednak pomimo powyższego, są tacy co "słyszą" nawet na sprzęcie budżetowym w zakładce start.

19 minut temu, Calyer napisał:

A jaki to naukowiec w swojej publikacji zakwestionował takie opinie jak Guthriego? Może szeroko pojęta nauka nie jest zainteresowana takim tematem , bo jest zbyt niszowy. Ale też nikt nie zakwestionował naukowo badań branżowych , takich inżynierów i specjalistów w temacie detekcji i przesyłania sygnałów o najniższych poziomach , jak np Caelin Gabriel.

Żartujesz. Który poważny naukowiec zajmie się na poważnie tak niepoważnym problemem?

1 godzinę temu, iro III napisał:
1 godzinę temu, Calyer napisał:

A co np. z wiedzą takiego Jamesa Gathrie.

Na temat jak technicznie kabelki "wpływają"?

Zapewne żadna. Domyślam się,

Swoje opinie opierasz tylko na własnych domysłach i na niczym innym. Jakie znaczenie mają takie opinie i jaki sens?

To mają być podstawy do kwestionowania zdania najwybitniejszych i najbardziej doświadczonych specjalistów w temacie , którzy przy okazji swoich wypowiedzi zawsze kładą na szali swoją reputacje?

2 godziny temu, iro III napisał:

@tedi02, @Calyer

Bronicie tego wynalazku z powodu,  kupiliście i teraz ciężko byłoby powiedzieć samemu sobie prawdę?

Czy tylko "testowaliście" kiedyś u siebie, działało (w/g was) ale, jednak nie kupiliście, bo?

1. cena/ jakość w stratosferze

2. kolor nie pasował?

3. ?

Dlaczego pytam?

Temat jast fascynujacy socjologicznie, nie technicznie.

Technicze i naukowe "argumenty" zahaczyły już skalą CERN, NASA. Jeszcze tylko nie było o czarnych dziurach i problematyce kwantowej...

Asura? 😉

Nie kupiłem, testowałem różne, mają wpływ, co dla ciebie ,,pesymisto  jest niezrozumiałe 🤣temat oczywiście jest techniczny ,ty w swoim zacietrzewieniu ,nawet nie wiesz w jakim temacie piszesz.Widze masz wszystkich w głębokim poważaniu, zwłaszcza założyciela wątku, KTORY WIECZOREN ZAMYKA WATEK ,A DO TEGO CZASU ,PROSIŁ  O WPIS DOTYCZACY ,,KABLA SIECIOWEGO,,

15 minut temu, iro III napisał:

Który poważny naukowiec zajmie się na poważnie tak niepoważnym problemem?

No to jeżeli się nie zajmuje  i nigdy nie zajmował , to jakie może mieć podstawy , żeby te sprawy kwestionować?

Twoje domysły są bez znaczenia.

• Redaktorzy
5 minut temu, tedi02 napisał:

wątku, KTORY WIECZOREN ZAMYKA WATEK ,A DO TEGO CZASU ,PROSIŁ  O WPIS DOTYCZACY ,,KABLA SIECIOWEGO,,

Tedi02, nie krzycz już, bo Ci się przester załączył! ;D

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, kangie napisał:

Tedi02, nie krzycz już, bo Ci się przester załączył! ;D

Kłopoty ze wzrokiem? Celowo napisałem dużą  czcionka by m.i.n.tacy jak ty ,to zauważyli. 

1 minutę temu, iro III napisał:

Jedzie na clippingu bo "argumenty" slabo działają a "swiat" sie wali.

Coś w temacie może napiszesz?😄

10 minut temu, tedi02 napisał:

Coś w temacie może napiszesz?😄

Może dlatego w temacie wątku jest jest tak mało ponieważ jest on równie absurdalny jak ta słynna już podstawka i inne podobne „poprawiacze”.

Sieciówka będzie miała znaczenie , gdy wszystkie inne elementy są już maksymalnie dopracowane. Gdy sprzęt jest najwyższej klasy i warunki odsłuchu odpowiednie. Jeśli ktoś ma taki sprzęt i takie warunki to wtedy jest sens sprawdzenia wpływu sieciówki na jakąś jeszcze poprawę jakości dźwięku.

Czy znajdziemy tutaj an AS przykład na takie "wszystkie inne maksymalnie dopracowane elementy", gdzie jedyne co pozostalo, co by można jeszcze poprawić to sieciówki? 

15 minut temu, audiofan01 napisał:

Może dlatego w temacie wątku jest jest tak mało ponieważ jest on równie absurdalny jak ta słynna już podstawka i inne podobne „poprawiacze”.

Tak masz rację, absurdalny dla laika ,i nie rozumiem dlaczego się wypowiadają. Nie słyszą różnić? Ok, nie stać finansowo na lepszy sprzet ? Ok .Ale z tego powodu swoją frustrację wylewać na innych? No nieładnie, brak szacunku dla drugiej osoby ,tolerancji .

48 minut temu, xajas napisał:

Czy znajdziemy tutaj an AS przykład na takie "wszystkie inne maksymalnie dopracowane elementy", gdzie jedyne co pozostalo, co by można jeszcze poprawić to sieciówki? 

A co tu się martwić o forum AS. Niech się każdy zajmuje swoją osobą , a nie sprzętem innych. Ma ktoś odpowiedni sprzęt i warunki , to niech sam decyduje , czy coś w nim przetestować i coś zmienić , czy nie.

36 minutes ago, tedi02 said:

Tak masz rację, absurdalny dla laika ,i nie rozumiem dlaczego się wypowiadają. Nie słyszą różnić? Ok, nie stać finansowo na lepszy sprzet ? Ok .Ale z tego powodu swoją frustrację wylewać na innych? No nieładnie, brak szacunku dla drugiej osoby ,tolerancji

Bo tych różnić nie ma. Bardzo polecam lekture:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten sam mechanizm działa w przypadku kabli czy podstawek pod nie szumnie nazywanych platformami. 

Jak w obliczu tego traktować na poważnie opinie ludzi którym się coś wydaje a nic innego w ręku nie mają?

Nikt tu frustracji nie wylewa - spokojnie sobie rozmawiamy a że jest dysonans poznawczy i zaczyna kolega się wydzierać to zupełnie normalne i ja np to rozumiem. Wrzucałem filmik o dysonansie poznawczym swego czasu. 

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, tedi02 napisał:

...nie stać finansowo na lepszy sprzet ? Ok .Ale z tego powodu swoją frustrację wylewać na innych? No nieładnie, brak szacunku dla drugiej osoby ,tolerancji .

😁

No powiem szczerze ze tym razem to przebiles samego siebie. Teraz juz nawet wiesz kogo na co stać...

Jak kiedys dorosniesz (niezaleznie od tego czy dzis masz 18 czy 80 lat) I jeszcze raz przeczytasz cały wątek to zauważysz pewna tendencję. Wszyscy Ci których teraz traktujesz jako niedowiarków bez wiedzy, od samego początku proszą jedynie o pomiary, badania itp. Czy to coś złego? 

Natomiast frakcja slyszacych listwy lubi bajki z pod mchu i paproci, a pytania natury technicznej traktuje jako niewygodne. Opowiadacie jakies niestworzone historie o tym jak podstawka pod listwę poprawia dźwięk i każecie na słowo honoru wierzyć w te bzdury. 

Konstruktor podstawki pod listwę pisze że współpracował posrednio czy bezposrednio (bez znaczenia) z CERN a schemat dowodzenia dzialania podstawki przez niego skonstrulowanej wywołałby tylko usmiech na twarzy każdego naukowca i ludzi faktycznie mających z CERN cos wspólnego. 

BTW. Jak do kogos piszesz to "Ty" piszemy wielką literą 

52 minuty temu, tedi02 napisał:

Tak masz rację, absurdalny dla laika

Dla laika, w jakiej dziedzinie?

Audio voodo?

Czyli np. dla mnie!

Ale staram się, czytuję takie wątki, biorę udział, dopytuję się 

Mam świadomość, że to wciąż mało i nadal jestem i pozostanę laikiem w audio voodoo, no cóż trzeba ztym żyć.

I Sony Music New York podejmują decyzje inwestycyjne na podstawie fanaberii jakiegoś człowieka?

Jesteś pewny, że wydali choć dolara?

Gdybym zarabiał na haj sieciówkach, rozdawałbym bez mrugniecia okiem po wszelkich studiach nagraniowych swoje produkty, żeby następnie zainteresowani a-file podniecali sie, gdzie to i kto nie stosuje takich samych, jakie i on ma w domu.

Przecież to stara, wypróbowana praktyka marketingowa, znana nie tylko w audio.

A że te szuniaty, furutechy, siltechy i inne cuda przewodzą przecież jak każdy inny przewodnik, to raczej (bo muszą mieć testy bezpieczeństwa, taka np. "idealna" wg naszego guru sf 747, bez izolacji nie przejdzie nigdzie) nikt nie odmówi.

Edytowane przez iro III
10 minut temu, sebasbox napisał:

😁

No powiem szczerze ze tym razem to przebiles samego siebie. Teraz juz nawet wiesz kogo na co stać...

Jak kiedys dorosniesz (niezaleznie od tego czy dzis masz 18 czy 80 lat) I jeszcze raz przeczytasz cały wątek to zauważysz pewna tendencję. Wszyscy Ci których teraz traktujesz jako niedowiarków bez wiedzy, od samego początku proszą jedynie o pomiary, badania itp. Czy to coś złego? 

Natomiast frakcja slyszacych listwy lubi bajki z pod mchu i paproci, a pytania natury technicznej traktuje jako niewygodne. Opowiadacie jakies niestworzone historie o tym jak podstawka pod listwę poprawia dźwięk i każecie na słowo honoru wierzyć w te bzdury. 

Konstruktor podstawki pod listwę pisze że współpracował posrednio czy bezposrednio (bez znaczenia) z CERN a schemat dowodzenia dzialania podstawki przez niego skonstrulowanej wywołałby tylko usmiech na twarzy każdego naukowca i ludzi faktycznie mających z CERN cos wspólnego. 

Wszystko jest w internecie, absorpcje podstawek tez można zmierzyć.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ze inżynierowie, magistrowie z dziedziny audio akustyki są także wśród audiofilów, tylko tu na AS jest garstka technicznych z ograniczoną wiedzą i w ogóle nie mają zamiaru większej wiedzy zdobywać

Edytowane przez .:Gerard:.

Dziś był wątek konstruktywnej krytyki w Antyradiu u Lorocha. Zdecydowanie mamy w Polsce z tym duży problem.

Podaje normalne argumenty, zadaje pytania a ktoś traktuje to jako atak personalny. To z kolei przekształca się w odwet na całego z ubliżaniem włącznie więc jedyny wniosek: "Snake Oil" co na zachodzie jest stwierdzeniem normalnym i częstym - polecam EEVblog np. 

20 minut temu, iro III napisał:

Gdybym zarabiał na haj sieciówkach, rozdawałbym bez mrugniecia okiem po wszelkich studiach nagraniowych swoje produkty

Najpierw trzeba pokazać , że się rzeczywiście zarabia , więc najpierw zarób , a potem będziesz mógł takie tezy propagować. Cały czas mówisz tylko o swoich wyobrażeniach.

Zresztą wcześniej twierdziłeś , że w żadnym studio nagraniowym nawet by nie pomyśleli o stosowaniu jakichś audiofilskich sieciówek , co pokazało , że nie masz bladego pojęcia o czym mówisz.

Edytowane przez Calyer
8 minutes ago, .:Gerard:. said:

Wszystko jest w internecie, absorpcje podstawek tez można zmierzyć.

Podobnie jak można zmierzyć ilość kurzu we wzmacniaczu tylko ze ten kurz ma pomijalny wpływ na jego brzmienie. 

1 minute ago, Calyer said:

Najpierw trzeba pokazać , że się rzeczywiście zarabia , więc najpierw zarób , a potem będziesz mógł takie tezy propagować. Cały czas mówisz tylko o swoich wyobrażeniach.

To nie jest teza tylko powszechna praktyka. Możesz sobie zobaczyć jak to działa np u influencerow na YouTube. Dostają np wzmacniacz i jak recka będzie ok to mogą sobie go zostawić. 

Była wielka taka akcja z lampowym A12. 

6 minut temu, Calyer napisał:

Wrodzona uczciwość nie pozwala  mi na uprawianie komercyjnej "produkcji" gadżetów audio.

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Podobnie jak można zmierzyć ilość kurzu we wzmacniaczu tylko ze ten kurz ma pomijalny wpływ na jego brzmienie. 

Dla ciebie różne rzeczy mogą być pomijalne, ja u siebie w radiu kuchennym tez pomijam wiele rzeczy

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Bo tych różnić nie ma. Bardzo polecam lekture:

Ukryta Zawartość

Ten sam mechanizm działa w przypadku kabli czy podstawek pod nie szumnie nazywanych platformami. 

Jak w obliczu tego traktować na poważnie opinie ludzi którym się coś wydaje a nic innego w ręku nie mają?

Nikt tu frustracji nie wylewa - spokojnie sobie rozmawiamy a że jest dysonans poznawczy i zaczyna kolega się wydzierać to zupełnie normalne i ja np to rozumiem. Wrzucałem filmik o dysonansie poznawczym swego czasu. 

Ty na poważnie? Widzisz a ja słyszę, jak  sąsiad puści bąka, choć jest daleko 🙂 pogódź się z tym ,nie frustruj się, nie narzucaj jednej słusznej idei ,wolny kraj ,wolne myśli  , nie musisz tu  pisać. 

29 minut temu, sebasbox napisał:

😁

Oj,oj dotknęło 😁 No nie może być, kolejny frustrat.

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, tedi02 said:

Ty na poważnie? Widzisz a ja słyszę, jak  sąsiad puści bąka, choć jest daleko 🙂 pogódź się z tym ,nie frustruj się, nie narzucaj jednej słusznej idei ,wolny kraj ,wolne myśli  , nie musisz tu  pisać. 

No już z 20 razy wrzuciłeś tu swoje zdanie - całkowicie szanuje ale ci nie wierze. Więcej mam podejrzenie że jak to tak powtarzasz to sam czujesz że coś jest nie tak. Jakbyś był pewny swego nie powtarzalbys się. 

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Dziś był wątek konstruktywnej krytyki w Antyradiu u Lorocha. Zdecydowanie mamy w Polsce z tym duży problem.

Podaje normalne argumenty, zadaje pytania a ktoś traktuje to jako atak personalny. To z kolei przekształca się w odwet na całego z ubliżaniem włącznie więc jedyny wniosek: "Snake Oil" co na zachodzie jest stwierdzeniem normalnym i częstym - polecam EEVblog np. 

Jakie argumenty  podałeś? Skrytykowałeś recenzje platformy ,a na oczy jej nie widziałeś, nie mówiąc żeby ją użyć, jak takich ludzi nazwać? Nie widziałem, nie słyszałem a wiem.

Widzę że z ust łatwo robisz tylek.

Just now, tedi02 said:

Jakie argumenty  podałeś? Skrytykowałeś recenzje platformy ,a na oczy jej nie widziałeś, nie mówiąc żeby ją użyć, jak takich ludzi nazwać? Nie widziałem, nie słyszałem a wiem.

No taki ze platforma może izolować od drgań podłoża ale fala akustyczna już na nią wpływa i listwa drga tak czy owak. 

Jesli tak wszystko drga i trzeba to tłumić to co z wibracjami kabli w ścianach?

Na kable podawałem argument taki ze fizyka wyklucza ich wpływ. Podawałem film w którym inżynier od zasilaczy tłumaczy ci dokładnie dlaczego kable wpływu mieć nie mogą. 

Nie mam narzędzi żeby przetestować wpływ takiego klocka ponieważ słuch jest zawodny i działa na ciebie wiele czynników które cie skłaniają ku temu żeby mówić że ona super poprawia bo kosztowała, bo ładnie wygląda. Choćby efekt placebo wrzucony wyżej. 

Już to pisałem ale chętnie ci to jeszcze napisze 20 razy może któryś raz coś trafi. Natomiast to nie Ty jesteś adresatem tych słów a ludzie którzy zaczynają i szukają prostych i szybkich rozwiązań na wybitne granie - a takich nie ma. Zrobienie systemu to ogrom pracy, doświadczenia i wiedzy i można się dawać oszukiwać na takie "bajery" ale to tylko będzie powodowało współczucie ludzi którzy się na takich rzeczach znają - i zaznaczam nie zaliczam się do owej grupy. Dzięki temu forum co najwyżej wiem ile nie wiem.

22 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

To nie jest teza tylko powszechna praktyka. Możesz sobie zobaczyć jak to działa np u influencerow na YouTube

To nie jest powszechna praktyka. Nie porównuj do tego jakichś gnojków z YT. Szanujący się recenzent nigdy takiej oferty nie przyjmie.

1 minute ago, Calyer said:

To nie jest powszechna praktyka. Nie porównuj do tego jakichś gnojków z YT. Szanujący się recenzent nigdy takiej oferty nie przyjmie.

Jest powszechna bo influencerow na yt jest znacznie więcej niż uczciwych recenzentow. Dlaczego od razu musisz ich obrażać? Np znam tylko jednego recenzenta filmowego co to na "afterki" po premierze nie chodzi. Cała reszta idzie i pije wódkę za darmo a później głupio cos pojechać. No takie życie Bożenko. 

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No taki ze platforma może izolować od drgań podłoża ale fala akustyczna już na nią wpływa i listwa drga tak czy owak. 

Jesli tak wszystko drga i trzeba to tłumić to co z wibracjami kabli w ścianach?

Na kable podawałem argument taki ze fizyka wyklucza ich wpływ. Podawałem film w którym inżynier od zasilaczy tłumaczy ci dokładnie dlaczego kable wpływu mieć nie mogą. 

Nie mam narzędzi żeby przetestować wpływ takiego klocka ponieważ słuch jest zawodny i działa na ciebie wiele czynników które cie skłaniają ku temu żeby mówić że ona super poprawia bo kosztowała, bo ładnie wygląda. Choćby efekt placebo wrzucony wyżej. 

Już to pisałem ale chętnie ci to jeszcze napisze 20 razy może któryś raz coś trafi. Natomiast to nie Ty jesteś adresatem tych słów a ludzie którzy zaczynają i szukają prostych i szybkich rozwiązań na wybitne granie - a takich nie ma. Zrobienie systemu to ogrom pracy, doświadczenia i wiedzy i można się dawać oszukiwać na takie "bajery" ale to tylko będzie powodowało współczucie ludzi którzy się na takich rzeczach znają - i zaznaczam nie zaliczam się do owej grupy. Dzięki temu forum co najwyżej wiem ile nie wiem.

A z inżynierami i magistrem którym ja rozmawiałem to dla nich zjawiska pol elektromagnetycznych nie są pomijalne,
dla standardowego odtwarzania muzyki nie ma to znaczenia ale jak chcesz stworzyć Hi-End to każda eliminacja zakłóceń odwdzięczy się przejrzystszym brzmieniem

Przestać przypuszczać i zasłaniać się filmikami, dyskutujesz z ludźmi którzy tego doświadczyli i próbujesz wmówić ze sie mylą

3 minutes ago, .:Gerard:. said:

A z inżynierami i magistrem którym ja rozmawiałem to dla nich zjawiska pol elektromagnetycznych nie są pomijalne,

A można konkretnie? Które pola i na co konkretnie wpływają? 

4 minutes ago, .:Gerard:. said:

Przestać przypuszczać i zasłaniać się filmikami, dyskutujesz z ludźmi którzy tego doświadczyli i próbujesz wmówić ze sie mylą

Ja nic nie przypuszczam tylko stawiam konkretne argumenty - odnieś się do nich. Obejrzyj sobie film - tam jest cała seria konkretów. 

Brak odpowiadania na konkretne zarzuty w naturalny sposób prowadzi do wniosku że jednak się mylą. 

• Pokaż nowe odpowiedzi