Skocz do zawartości
IGNORED

Przewód zasilający DIY wypełnienie śrutem

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, ASURA napisał:

Wracając do tematu, uległem niecierpliwym jak dzieci w tym kghm i zajrzałem z swoim prywatnym kabliszczem do salonu Sony

Jeszcze lepiej jest.

Nawet nie zakrzyknął "już", nie odczekał nawet kwadransa akad. Sam chciał "testować".

Heloł!

Miałeś to zrobić ze świadkami z forum. To, że sam widzisz "poprawę" to wszyscy już wiedzą. 

Coś nadal nie trybi na "zwojach", albo cyniczne olewanie następuje.

16 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No,ale to trzeba widzieć,zwykły człowiek tego nie wychwyci-choćby chciał.

Nawet wiem ku czemu zdążasz.

Audiofil wyczynowy niezwykłym człowiekiem jest i basta.

Wszelakie ograniczenia wzrokowo, słuchowe (prawdopodobnie smakowe też), dotyczące homo sapiens, takiego osobnika zupełnie nie dotyczą.

Godzinę temu, iro III napisał:

Jeszcze lepiej jest.

Nawet nie zakrzyknął "już", nie odczekał nawet kwadransa akad. Sam chciał "testować".

Heloł!

Miałeś to zrobić ze świadkami z forum. To, że sam widzisz "poprawę" to wszyscy już wiedzą. 

Coś nadal nie trybi na "zwojach", albo cyniczne olewanie następuje.

Kiedy przyjeżdżasz konkretnie Ty do Krakowa, tylko nie rozmydlaj tematu chorą ciocią…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 minut temu, ASURA napisał:

Kiedy przyjeżdżasz konkretnie Ty do Krakowa, tylko nie rozmydlaj tematu chorą ciocią…

Kraków w tym roku, obowiązkowo już odwiedziłem. 

Przecież nie ja Ciebie wyzywałem na test. Było co najmniej dwóch chętnych do tego. Z nimi wreszcie zacznij po ludzku rozmawiać.

Mam do nich zaufanie, uwierzę na słowo.

6 godzin temu, iro III napisał:

Kraków w tym roku, obowiązkowo już odwiedziłem. 

Przecież nie ja Ciebie wyzywałem na test. Było co najmniej dwóch chętnych do tego. Z nimi wreszcie zacznij po ludzku rozmawiać.

Mam do nich zaufanie, uwierzę na słowo.

Podwijasz ogon jak bura suka "bohaterze" znad klawiatury

Znów trafiasz do ignorowanych do kolegi bumka..

27 minut temu, ASURA napisał:

Podwijasz ogon jak bura suka

Ćwoku, nigdy nie nie pisałem się na świadka tego "testu", więc licz się ze sķowami.

• Redaktorzy

Panowie, no przeca po mordach sobie tu chyba nie dacie!!! Wyluzujta te gumki w gaciach natychmiast!

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

12 godzin temu, ASURA napisał:

Taka analogia że jak poziom szumów tła-hałas! w naszym pomieszczeniu odsłuchowym zmniejszymy u typowego "Kowalskiego"  z poziomu 36-45dB (A) nawet tylko o 2dB to w odsłuchiwanym nagraniu zaczniemy słyszeć znacznie więcej szczegółów

Tu raczej nie chodzi o poziom szumu tła i hałas. Raczej o pogłos RT60 i jego "pochodne" jak clarity C50, D50, C80. Poziom szumu mierzony w domu zwykłym SPLmetrem pokazuje tak naprawdę tylko szum w zakresie niskich częstotliwości. Żeby realnie ocenić poziom szumu w poszczególnych pasmach należałoby nanieść na ten pomiar jeszcze krzywe FM i okazałoby się, że dla 4kHz czyli tam gdzie ucho jest najbardziej czułe należałoby od pomiaru czyli twoich 36/45dB odjąć jeszcze ze 40 dB. Oczywiście szum będzie odbierany inaczej na różnych częstotliwościach ale również inaczej będzie przenikał z zewnątrz do naszego pokoju. 

To co słyszymy w pokoju bez muzyki (szum miejski) to głównie odgłosy wiatru rozbijającego się o ściany, drgania z jezdni, warkot silnika samochodu z sąsiedniego podwórka, silnik pralki sąsiadki dwa piętra niżej. Czyli max do 100Hz. Te SPLmetry pokazują więc głównie bas i nawet nie różnicują tego w zakresie częstotliwości. Rolka z amplitudą z reguły leci w funkcji czasu tylko. 

Dokładnie wytłumaczył o co chodzi z tym tłem Amir

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na temat zakresu dynamicznego. Zachęcam do poczytania :) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tu raczej nie chodzi o poziom szumu tła i hałas. Raczej o pogłos RT60 i jego "pochodne" jak clarity C50, D50, C80. Poziom szumu mierzony w domu zwykłym SPLmetrem pokazuje tak naprawdę tylko szum w zakresie niskich częstotliwości. Żeby realnie ocenić poziom szumu w poszczególnych pasmach należałoby nanieść na ten pomiar jeszcze krzywe FM i okazałoby się, że dla 4kHz czyli tam gdzie ucho jest najbardziej czułe należałoby od pomiaru czyli twoich 36/45dB odjąć jeszcze ze 40 dB. Oczywiście szum będzie odbierany inaczej na różnych częstotliwościach ale również inaczej będzie przenikał z zewnątrz do naszego pokoju. 

To co słyszymy w pokoju bez muzyki (szum miejski) to głównie odgłosy wiatru rozbijającego się o ściany, drgania z jezdni, warkot silnika samochodu z sąsiedniego podwórka, silnik pralki sąsiadki dwa piętra niżej. Czyli max do 100Hz. Te SPLmetry pokazują więc głównie bas i nawet nie różnicują tego w zakresie częstotliwości. Rolka z amplitudą z reguły leci w funkcji czasu tylko. 

Dokładnie wytłumaczył o co chodzi z tym tłem Amir

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na temat zakresu dynamicznego. Zachęcam do poczytania 🙂

Jeśli piszę że szum jest na poziomie 45dB (A) to masz w tej literce (A)  określone jakie widmo pasma i jaki czas narastania sygnału jest zarejestrowany a jakie krótsze transjenty odfiltrowane

Tak że spokojnie 🙂 

mieszkania przeciętnego "Kowalskiego" są porządnie zasyfione szumem tła. Kiedyś na Alejach Trzech Wieszczy u kolegi przemysłowym legalizowanym sonometrem mierzyłem poziom hałasu w pokoju jego syna przy zamkniętych oknach wyniósł on w sobotę przy niby mniejszym weekendowym ruchu 78dB(A) kolega wymienił okna i pomogło trochę ale dalej to nie był wypas

dzieciak był trochę znerwicowany i zagubiony życiowo

Ukryta Zawartość

48 minut temu, ASURA napisał:

Jeśli piszę że szum jest na poziomie 45dB (A) to masz w tej literce (A)  określone jakie widmo pasma i jaki czas narastania sygnału jest zarejestrowany a jakie krótsze transjenty odfiltrowane

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale pokażę obrazki o co mi chodzi bo może gadamy o tym samym posługując się innym językiem. Oczywiście nie wątpię, że wymiana okien poprawi poziom hałasu obniżając go ale głównie w jakimś określonym zakresie częstotliwości, niekoniecznie niskotonowym. Lepsza od wymiany okien wg mnie jest zmiana nawyków słuchania. Uwielbiam wieczorne sesje 😉 

Trzy screen`y poniżej z apki mierzącej poziom SPL gdzie widać szum (hałas miejski) ok. 20dB ale nie widać w jakich zakresach częstotliwości (widma). Dwa kolejne to screen`y z Spectroida. Pomiar w tym samym czasie. Widać, że ten szum 20dB ma rozkład harmonicznych głównie na bardzo niskich częstotliwościach. Szumu powyżej 1kHz praktycznie nie ma. Stąd moja sugestia o odejmowanie wg krzywych FM od tego co pokazuje SPLmetr.

W twoim przypadku zapewne jest podobnie. Z pomiaru wynika poziom 45dB(A) ale nie wiadomo na jakich częstotliwościach bo jest to jakaś średnia i zapewne dotyczy głównie niskich częstotliwości. Szukanie zatem poprawy dźwięku w tych 2 dB to mocne uogólnienie i należałoby doprecyzować. Wg mnie lepszym kryterium jest pomiar "clarity" REWem ale to niewiele ma wspólnego z tłem tylko z RT60. 

Ukryta Zawartość

1a.jpg

2a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
2 godziny temu, iro III napisał:

Ćwoku, nigdy nie nie pisałem się na świadka tego "testu", więc licz się ze sķowami.

Panowie spokojnie, to tylko kabelek. Nie chciał byś zobaczyć, jak w ułamku sekundy zwykły LCD zamienia się w OLEDA.

12 godzin temu, audiofan01 napisał:

To o nowych podstawkach u Pacuły to mały pikuś w stosunku do teksu o nowym interkonekcie Sułka, zwłaszcza fragmenty o kierunkowości koszulek termokurczliwych i podkładek pod śrubki:

Ukryta Zawartość

Polecam przed czytaniem wziąć coś przeciwbólowego... na ból brzucha ze śmiechu.

W bardzo atrakcyjnej cenie kabelek, tylko 30 000zł. za metrowy odcinek.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

To są profesjonaliści. Kierunkowość obrotu śrubki we wtyczce sieciówki ma nawet znaczenie. Płaskie nacięcie pod wkrętak w śrubce było pod złym kątem i nie grało. Ale gdy za chwilę obrócili o 90 stopni, to zaczęło wtedy grać. Paranoja!

Albo publiczne opowieści wielorybnicze, że jedna płyta strona winylowej zawsze gra lepiej od drugiej, bo jedna strona jest "tłoczna", a druga "ssawna". Akurat puszczana była płyta z koncertami z różnych okresów i rzeczywiście strona "B" zagrała lepiej niż strona "A". Ale to ze względu na inną realizację tego nagrania, a nie technologię tłoczenia płyt.

Do tego opukiwanie klepeczek, bo jedna strona "kijka" gra lepiej od drugiej.

Obaj Panowie, myślą że na sali siedzą ciołki i łykają jak pelikan wszystko, co oni powiedzą.

Każdy chce zarabiać, ale robić z ludzi debili nie jest ładne...

Edytowane przez kangie
Dopisane zdanie

49 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale pokażę obrazki o co mi chodzi bo może gadamy o tym samym posługując się innym językiem. Oczywiście nie wątpię, że wymiana okien poprawi poziom hałasu obniżając go ale głównie w jakimś określonym zakresie częstotliwości, niekoniecznie niskotonowym. Lepsza od wymiany okien wg mnie jest zmiana nawyków słuchania. Uwielbiam wieczorne sesje 😉 

Trzy screen`y poniżej z apki mierzącej poziom SPL gdzie widać szum (hałas miejski) ok. 20dB ale nie widać w jakich zakresach częstotliwości (widma). Dwa kolejne to screen`y z Spectroida. Pomiar w tym samym czasie. Widać, że ten szum 20dB ma rozkład harmonicznych głównie na bardzo niskich częstotliwościach. Szumu powyżej 1kHz praktycznie nie ma. Stąd moja sugestia o odejmowanie wg krzywych FM od tego co pokazuje SPLmetr.

W twoim przypadku zapewne jest podobnie. Z pomiaru wynika poziom 45dB(A) ale nie wiadomo na jakich częstotliwościach bo jest to jakaś średnia i zapewne dotyczy głównie niskich częstotliwości. Szukanie zatem poprawy dźwięku w tych 2 dB to mocne uogólnienie i należałoby doprecyzować. Wg mnie lepszym kryterium jest pomiar "clarity" REWem ale to niewiele ma wspólnego z tłem tylko z RT60. 

Ukryta Zawartość

1a.jpg

2a.jpg

U mnie przy słuchaniu 

na poziomie 62dB (A)  szum tła na wykresie jest zaznaczony żółtym kolorem w tym akurat chodził wentylator w łazience i lodówka załączył się agregat

AA609D87-AB23-412E-B900-D5D75716CD30.thumb.jpeg.95f67ff18f6a0cf179ad03adadbcecbe.jpeg

Tutaj wyłączyłem wentylator ale widać hałas lodówki

6BACD4B6-7A30-4F20-93FC-D99FCEFFA54F.thumb.jpeg.9269cf499f39c335e23acebfd78aeb6a.jpeg

A tutaj wyłączyła się lodówka i hałas spadł do 27,8 dB (A)

8E1BAB22-0913-4944-B899-4C2972F1BCEF.thumb.jpeg.196e5f6ac17dd771be2088a8a9963693.jpeg

Tak że pomieszczenie jest faktycznie ciche i mogę usłyszeć każdą zmianę w systemie każdy dołączony kabel, tweak i inne urządzenia i nie jest to jakimś voodoo dla innych mających w mieszkaniu po 45dB (A) i więcej  które im bardzo dużo informacji w muzyce zakłócając zabierają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Asura, nie pijąc absolutnie do Ciebie - był u nas we Wrocławiu taki jeden jegomość, który zapraszał do posłuchania muzyki w nowo przygotowanym audioroomie gdzie to włożono w adaptację akustyczną 80 000zł. Przetłumili koń-kret-nie. Ale ponoć dzięki temu każdą wtyczkę sieciową było dokładnie słychać w systemie. Potem odjęli kilka paneli, bo sucho było jak podczas suszy.

Pobawił się "biznesem" kilka lat, po czym do dzisiaj jego trampki wiszą w komisie. Tyle go widzieli.

Wykresy OK. Dobre miejsce do słuchania.

3 minuty temu, kangie napisał:

Asura, nie pijąc absolutnie do Ciebie - był u nas we Wrocławiu taki jeden jegomość, który zapraszał do posłuchania muzyki w nowo przygotowanym audioroomie gdzie to włożono w adaptację akustyczną 80 000zł. Przetłumili koń-kret-nie. Ale ponoć dzięki temu każdą wtyczkę sieciową było dokładnie słychać w systemie. Potem odjęli kilka paneli, bo sucho było jak podczas suszy.

Pobawił się "biznesem" kilka lat, po czym do dzisiaj jego trampki wiszą w komisie. Tyle go widzieli.

Wykresy OK. Dobre miejsce do słuchania.

Ale ja mam open space salon tłumienie dla mnie jest be a rozpraszanie cacy. Mam nawet schody na piętro i innym tam dźwięk ucieka i robi się echo, u mnie takie zjawisko nie następuje. Ja poza muzyką potrzebuję żyć z rodziną miejsce jest wielofunkcyjne i nie świruję z jakimiś wydumanymi adaptacjami akustycznymi. Dźwięk jest żywy i mocno zróżnicowany, wiele gatunków muzyki się w tym pomieszczeniu dobrze czuje. Ale żeby nie było tak łatwo to przed kupnem ponad rok w Małopolsce oglądałem nie tylko koszmarki akustyczne, funkcjonalne, ergonomiczne ale słuchałem także koszmarne dźwiękowo pomieszczenia

Poza tym lubię jak pomieszczenie ma klimat i tak chyba mam

Ukryta Zawartość

Tfuj nie to zdjęcie 😉

4D7EED7A-1BE4-4F23-96AF-EB1CA8D71EFC.thumb.jpeg.78ce1d82bbea369095e53b2421b3cc8d.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

😄

Już szukałem na zdjęciu odciętego ucha. 😉

Edytowane przez kangie
Odcięte, a nie "odgryzione". To nie był Mike Tyson!

1 minutę temu, kangie napisał:

😄

Już szukałem na zdjęciu odgryzionego ucha. 😉

Ale nie pisałeś o Iro? 😉

Nikt nie zauważył że na Dido basik sobie ładnie na 30Hz radzi 🤫

9 godzin temu, kghm napisał:

W bardzo atrakcyjnej cenie kabelek, tylko 30 000zł. za metrowy odcinek.

To najlepszy fragment:

Testowane kable wykonane są z indywidualnie izolowanych drucików miedzianych w izolacji PCV. Druciki te są z sobą splecione w płaski „warkocz”. Składa się on z trzech sekcji, po dziewięć drucików każda. Wszystkie druciki są wstępnie odsłuchiwane i dobierane pod względem kierunkowości. Po wygrzaniu pan Sułek radzi, aby posłuchać, który z kabli lepiej sprawdza się w lewym, a który w prawym kanale.

Dlatego taka wysoka cena. Jak się policzy roboczogodziny spędzone na testowaniu każdego drucika osobno i to w dwóch kierunkach, a jest tych drucików w sumie 54 x 2 kierunki to 108 odsłuchów tylko na druciki. Pewnie jeszcze trzeba x2 przed i po wygrzaniu, czyli mamy 216. Roboczogodzina takiego fachowca to tak jak artysty niemal albo przynajmniej programisty czyli gdzieś po 300 zł min. Jeśli na jeden odsłuch przeznaczymy 10 min. to wyjdzie ponad 10 tys. zł a to tylko część kosztów.

W zasadzie ta cena to okazja🙂

Ciekawe jak się odbywa ten wstępny odsłuch drucika. Interkonekt jednodrucikowy?

Sorry za ten przydługi off top ale to tak dla rozrywki przy porannej kawie🍮

Edytowane przez audiofan01
21 godzin temu, audiofan01 napisał:

To o nowych podstawkach u Pacuły to mały pikuś w stosunku do teksu o nowym interkonekcie Sułka, zwłaszcza fragmenty o kierunkowości koszulek termokurczliwych i podkładek pod śrubki:

Ukryta Zawartość

Polecam przed czytaniem wziąć coś przeciwbólowego... na ból brzucha ze śmiechu.

Ten artykuł jest obrazą dla intelektu czytających i pluciem im w twarz. Takie rzeczy może napisać tylko człowiek bez honoru dla którego jednym wyznacznikiem i celem jest $$$.

Jak ktoś nie przeczytał to również polecam. Kilka smaczków:

"Wtyczki składam sam, z elementów miedzianych, które odsłuchuje pod kątem kierunkowości."

"Dodam, że koszulka termokurczliwa też ma „kierunek” – to słychać, wystarczy sprawdzić."

"W modelu 9x9 zastosowałem zwykłą, przemysłową miedź w dielektryku z PCV, tyle że to miedź wybrana z wielu różnych próbek. Próbowałem Teflonu, ale wyniki nie były zadowalające. Przede wszystkim dlatego, że dźwięk był dla mnie zbyt szklisty. Polietylen brzmiał nieco za miękko, chociaż coś już tam dało się z nim zrobić, ale to PCV był „najuczciwszy”. Nie wnosi do dźwięku za dużo „dziwnych” zmian."

"Odsłuchiwał więc nie tylko różnice w brzmieniu przewodów podłączonych w jednym i drugim kierunku, ale zwrócił również uwagę na tak ezoteryczne dla absolutnej większości ludzi rzeczy, jak kierunkowość podkładek pod śrubki we wspomnianym przedwzmacniaczu. Jak mówi, to wszystko słychać, pod warunkiem, że dysponujemy odpowiednio rozdzielczym torem audio i poświęcimy temu wystarczająco wiele czasu."

a następnie:

"Kierunkowość jest bowiem trudna do zmierzenia. Wprowadzane przez nią zmiany są niewielkie, dlatego systemy pomiarowe musiałyby być ekstremalnie przezroczyste. Co więcej, należałoby wiedzieć co i jak mierzyć, a potem jak to zinterpretować. Ciekawe jest więc to, że tak niewielkie korekty sygnału zmieniają w tak dużym stopniu dźwięk. To jednak w audio rzecz normalna."

Właściwie należałoby zacytować cały "artykuł". Nie wiem jak można tak traktować czytelników (High Fidelity) i klientów (Wiesław Sułek)...

Ukryta Zawartość

I Na ironię kable Sulka ,obsypane ,nagrodami ,wyróżnieniami przez zagraniczne czasopisma ,sami debile tam są, na to wychodzi .U nas znafcow od groma , 🤣

3 minuty temu, tedi02 napisał:

wyróżnieniami przez zagraniczne czasopisma ,

Mógłbyś proszę podać jakieś linki do tych wyróżnień.

58 minut temu, audiofan01 napisał:

Po wygrzaniu pan Sułek radzi, aby posłuchać, który z kabli lepiej sprawdza się w lewym, a który w prawym kanale.

To jest największy hit tego opisu. Pan Sułek sam przyznaje się do produkcji bubla czyli kabla którego jedna żyła różni się od drugiej.

2 minuty temu, tedi02 napisał:

Poszukaj sobie .

Ty to przywołałeś, mniemam że strzeliłeś bez sprawdzenia, podaj przynajmniej tytuły tych "zagranicznych czasopism".

10 minut temu, audiofan01 napisał:

To jest największy hit tego opisu. Pan Sułek sam przyznaje się do produkcji bubla czyli kabla którego jedna żyła różni się od drugiej.

Ty to przywołałeś, mniemam że strzeliłeś bez sprawdzenia, podaj przynajmniej tytuły tych "zagranicznych czasopism".

Hit opisu! Widać  że niewiele wiesz ,szukaj sobie ,nie jestem twoim sługa, mam przerwę śniadaniową,  jest na bank , ani mnie te kable nie grzeją ani ziębią. 

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

ciekawe czy jakby zamienić koszulkę termo na skórkę z zająca to by było polepszenie XD

Mądre wypowiedzi ,z przyjemnością się czyta..

8 minut temu, tedi02 napisał:

szukaj sobie ,nie jestem twoim sługa,

Czyli piszesz coś i nawet jeden tytuł "zagranicznego czasopisma" w głowie Ci nie pozostał żeby podać go bez szukania. Strzeliłeś kulą w płot myśląc, że zrobisz wrażenie tymi "zagranicznymi czasopismami" a teraz nie wiesz jak się z tej głupoty wycofać.

8 minut temu, tedi02 napisał:

Widać  że niewiele wiesz

Czyli uważasz, że jak żyły lewa i prawa interkonektu się różnią to dobrze świadczy o produkcie?

Edytowane przez audiofan01
14 minutes ago, tedi02 said:

Mądre wypowiedzi ,z przyjemnością się czyta..

to była drogi kolego ironia:

Ukryta Zawartość

cóż innego można na twierdzenia, że termokurcz ma wpływ

żeby trzeba było takie rzeczy tłumaczyć...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audiofan01 napisał:

Czyli piszesz coś i nawet jeden tytuł "zagranicznego czasopisma" w głowie Ci nie pozostał żeby podać go bez szukania. Strzeliłeś kulą w płot myśląc, że zrobisz wrażenie tymi "zagranicznymi czasopismami" a teraz nie wiesz jak się z tej głupoty wycofać.

Czyli uważasz, że jak żyły lewa i prawa interkonektu się różnią to dobrze świadczy o produkcie?

Zastanowiłeś się co napisałeś? Ja mam pamiętać tytuł czasopisma które recenzuje produkty? Po co ? Zadaj sobie trochę trudu i znajdź, 

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

to była drogi kolego ironia:

Ukryta Zawartość

cóż innego można na twierdzenia, że termokurcz ma wpływ

żeby trzeba było takie rzeczy tłumaczyć...

To z pewnością ironią, nie mnie to oceniać  

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, tedi02 napisał:

Zastanowiłeś się co napisałeś? Ja mam pamiętać tytuł czasopisma które recenzuje produkty? Po co ? Zadaj sobie trochę trudu i znajdź, 

Coś tam słyszałeś/czytałeś ale co dokładnie i gdzie to już nie pamiętasz. Ok, przyjmuję.

Ale co z tym moim brakiem wiedzy nt różnic w żyłach kabla, mógłbyś mnie dokształcić? Jak to jest, że ten kabel Sułka który trzeba dopasować kanałami to jednak nie bubel?

• Pokaż nowe odpowiedzi