Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Siedzę już trzeci wieczór/noc i uczę się kalibracji projektora, ale jakieś to skomplikowane i mało jasnych dla mnie informacji w necie, więc może ktoś ma na to sposób i mi wytłumaczy.

1. Mam Spyder X Elite. Dedykowane oprogramowanie obsługuje projektory w SDR. Pomiar trwa bardzo krótko. Automatycznie tworzy się profil w Windows. Z jakości kalibracji średnio zadowolony jest, a HDR zostało nieskalibrowane i dla mnie jest za ciemne na moim projektorze JVC X7000 (w jego ustawieniach zgodnie z instrukcją producenta).

2. Zacząłem działać z dużo bardziej profesjonalnym i zaawansowanym oprogramowaniem ColorHCFR, choć na początku łatwo nie było. Wykonałem krótkie pomiary wszystkich głównych trybów fabrycznych projektora i wiem, że na moim ekranie w moim salonie nawet tryb THX daleki jest od ideału w kwestii odwzorowywania barw, nawet po kalibracji Spyderem. To samo detale w ciemności, balans bieli itp.

3. Zrobiłem kalibrację ustawień w projektorze na planszach testowych a następnie wykonałem profil w DisplayCAL (Video, D65, Rec. 1886). Znowu pomiar w ColorHCFR pokazał, że jestem daleki dobrej kalibracji.

4. Ręcznie jeździłem suwakami w menu projektora, ustawiałem temperaturę barwową, gammę oraz wszystkie kolory robiąc w czasie rzeczywistym ciągłe pomiary w ColorHCFR. Jak jedno udawało mi się super dE<0,5 to drugim ustawieniem wszystko psułem 😉 Ale barwy podstawowe i rozszerzone skalibrowałem z małym błędem. Po odpaleniu filmu barwy były bardzo ładne i naturalne, ale okazało się, że to wszystko zrobiłem kosztem utraty czerni i kontrastu. Tak to jest, gdy amator na oślep jeździ suwakami.

5. A co dopiero począć z HDR? DisplayCAL ma tryb kalibracji pod madVR poprzez program madTPG. Zrobiłem tak kablirację SDR i na oko film wyglądał całkiem dobrze. Jednak HDR chyba coś mi się nie udał, będę jeszcze próbował.

6. Mam pliki z planszami testowymi w HDR. Są zrobione m.in. pod pomiary w HCFR. Tylko czy tam się da wygenerować automatycznie profil, czy trzeba grzebać w menu projektora, by poprawić uzyskane wyniki? Drugi pomysł to użycie madTPG w HCFR dla HDR. W sumie na jedno wyjdzie?

Jeśli znacie temat, poradźcie lub dajcie linki do gotowców, tutoriali itp.

Link do plików testowych z planszami HDR i instrukcją 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - niestety, nie ręczę za prawa autorskie do tej kompilacji, więc jeśli okaże się, że nie można tego udostępniać za darmo, usunę link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paprykarz18
https://www.audiostereo.pl/topic/159316-samodzielna-kalibracja-projektora-hdr/
14 minut temu, burz napisał:

Link do gotowca:
skalibrujtv.pl

wydać 1000 zł na kalibrację SDR każdy głupi potrafi, a robić nie ma komu 🙂 

12 godzin temu, paprykarz18 napisał:

Siedzę już trzeci wieczór/noc i uczę się kalibracji projektora, ale jakieś to skomplikowane i mało jasnych dla mnie informacji w necie

To teraz już wiesz ,że jak by to było takie proste  i tanie ...to każdy głupi by to zrobił 🙂

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

To teraz już wiesz ,że jak by to było takie proste  i tanie ...to każdy głupi by to zrobił 🙂

Hehe 🙂 Taka prawda 🙂

Jednak do odważnych, cierpliwych, pracowitych, chętnych do nauki i poznawania nowych zagadnień świat należy 🙂 

15 minut temu, paprykarz18 napisał:

Hehe 🙂 Taka prawda 🙂

Jednak do odważnych, cierpliwych, pracowitych, chętnych do nauki i poznawania nowych zagadnień świat należy 🙂 

Ile dałeś za tego Spyder X Elite ?

Te Programy darmowe?Czy też coś kosztowały?

2 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Ile dałeś za tego Spyder X Elite ?

Te Programy darmowe?Czy też coś kosztowały?

Spyder X Elite udało mi się kupić za 600 zł.

Program producenta w cenie urządzenia. Pozostałe wyżej wymienione to programy darmowe. Monitor PC oraz telewizory w rodzienie sobie pokalibrowałem całkiem fajnie, więc już się zakup opłacił.

Na zagraniczych forach widze, że ludzie z sukcesem samodzielnie kalibrują swoje projektory, w tym w HDR, przy użyciu takiego sprzętu oraz programu HCFR, więc myślę, że coś z tego będzie.

Kalibracja zestawu Hi-Fi też zajęła mi ładnych kilka tygodni, więc podejrzewam, że tutaj podobnie, pozostaje kwestia dokształcenia się w tym temacie 🙂 

Miłego weekendu!

No to działaj w tym temacie I opisuj tutaj jako Tutorial ...To wszyscy z tego coś będą mieli...

Ty fajny temat ,a My zbiór wiedzy i może wtedy jeden czy drugi odważy się i też się za to weźmie jak z REW i Akustyką.Przecież takie tematy to podstawa w tym dziale... 

Będziesz pierwszy ,który złamie temat Tabu i przysłużysz się potomnym 😉 .

Pozdrawiam i  zachęcam do pracy i dzielenia się nią wraz z opisami...😁

również życzę miłego Weekendu🍻🍹🌞

W dniu 28.07.2022 o 21:08, paprykarz18 napisał:

Po odpaleniu filmu barwy były bardzo ładne i naturalne, ale okazało się, że to wszystko zrobiłem kosztem utraty czerni i kontrastu. Tak to jest, gdy amator na oślep jeździ suwakami.

Bo od końca do tego podszedłeś. Najważniejsza jest kalibracja jasności, kontrastu i gammy, bo to są ustawienia, na które nasze oczy są najbardziej czułe i błędy zobaczysz od razu. Więc tutaj naprawdę trzeba poświęcić sporo czasu. Kolory ustawiasz na końcu, a z doświadczenia ci powiem, że to ma najmniejsze znaczenie. Jak zależy ci na cyferkach i dobrym samopoczuciu, to ustawiaj, ale różnicy za bardzo nie zauważysz. Znaczy przełączając tryby skalibrowany/fabryczny jeden po drugim, różnice będziesz widział, ale na dłuższą metę przy normalnym oglądaniu to ma niewielkie znaczenie. Po prostu tak złe tryby fabryczne, że błędy kolorów jakoś widocznie rzucałyby się w oczy są dość rzadkie. A jeśli już na coś takiego trafisz, to będziesz widział np. nadmiar żółtego, fioletu itp. Jeśli tego efektu nie ma, to sprawę odpuszczasz. Jeśli jest - powinieneś mieć do tego odpowiednie suwaki jak balans bieli - one nie wpływają na jasność i kontrast, więc tym wykonujesz robotę z kolorami.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

10 godzin temu, qbakos napisał:

Bo od końca do tego podszedłeś. Najważniejsza jest kalibracja jasności, kontrastu i gammy, bo to są ustawienia, na które nasze oczy są najbardziej czułe i błędy zobaczysz od razu. Więc tutaj naprawdę trzeba poświęcić sporo czasu. Kolory ustawiasz na końcu, a z doświadczenia ci powiem, że to ma najmniejsze znaczenie. Jak zależy ci na cyferkach i dobrym samopoczuciu, to ustawiaj, ale różnicy za bardzo nie zauważysz. Znaczy przełączając tryby skalibrowany/fabryczny jeden po drugim, różnice będziesz widział, ale na dłuższą metę przy normalnym oglądaniu to ma niewielkie znaczenie. Po prostu tak złe tryby fabryczne, że błędy kolorów jakoś widocznie rzucałyby się w oczy są dość rzadkie. A jeśli już na coś takiego trafisz, to będziesz widział np. nadmiar żółtego, fioletu itp. Jeśli tego efektu nie ma, to sprawę odpuszczasz. Jeśli jest - powinieneś mieć do tego odpowiednie suwaki jak balans bieli - one nie wpływają na jasność i kontrast, więc tym wykonujesz robotę z kolorami.

Pełna zgoda. Sam do takich wniosków doszedłem siedząc kolejne długie godziny i dokształcają się oraz robiąc pomiary i kręcąc suwakami. 

Za to kalibracja HDR powinna się w moim wypadku zacząć od wgrania do projektora odpowiedniej krzywej gamma, od której chyba najwięcej zależy w kwestii efektu wysokiej dynamiki i widoczności szczegółów. 

Godzinę temu, paprykarz18 napisał:

Za to kalibracja HDR powinna się w moim wypadku zacząć od wgrania do projektora odpowiedniej krzywej gamma, od której chyba najwięcej zależy w kwestii efektu wysokiej dynamiki i widoczności szczegółów.

W kalibracji HDR niestety nie siedzę. Bawiłem się tym trochę w nowym TV, ale to nie to samo co na projektorze. madVR ma świetny tryb do HDR-a, ale to pewnie o tym wiesz. Ogólnie tam problem jest taki, że jak wyciągniesz dobrą jasność to robi się problem z ciemnymi obszarami i na odwrót.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 3 miesiące później...
On 7/28/2022 at 9:08 PM, paprykarz18 said:

Siedzę już trzeci wieczór/noc i uczę się kalibracji projektora

I jak efekty? Do projektorów JVC jest dedykowane oprogramowanie do kalibracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdybyś kupił nieco starszy model Spyder 5 albo 4, to moglbys wykonac kalibrację za pomocą tego oprogramowania, bo tylko te dwa są obsługiwane.

Tu masz film z kalibracji nowszego JVC za pomocą Spyder X ale w starszym powinno byc podobnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

11 godzin temu, brewka87 napisał:

I jak efekty? Do projektorów JVC jest dedykowane oprogramowanie do kalibracji.

Gdybyś kupił nieco starszy model Spyder 5 albo 4, to moglbys wykonac kalibrację za pomocą tego oprogramowania, bo tylko te dwa są obsługiwane.

Mam Spyder 5. Korzystałem z AutoCal. Finalnie to narzędzie posłużyło mi do stworzenia swojej własnej krzywej gamma. To uważam za najważniejsze w kalibracji obrazu. Mówiąc precyzyjniej, AutoCal w zasadzie użyłem tylko po to, by krzywą gamma wgrać do projektora. 

Najlepszy efekt uzyskałem wykonując kalibrację w HCFR. Tam też ustaliłem, jak moja krzywa gamma powinna wyglądać.

Więcej opiszę, gdy znajdę trochę czasu.

Pozdrawiam.

1 hour ago, paprykarz18 said:

Więcej opiszę, gdy znajdę trochę czasu.

Bardzo chętnie poczytam na ten temat. Ja kupiłem (po bardzo okazyjnej cenie) Spyder 2 Express ale okazało się, ze moj projektor wspołpracuje dopiero z wersją 3/4. Teraz poluję na uzywaną 4. Kolory mi się podobają ale wydaje mi się, ze kalibracja wyciśnie ze sprzętu jeszcze więcej 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 1 miesiąc później...

Urlop świąteczny, więc wypada tu wreszcie coś napisać, bo jak nie teraz, to nigdy.

Mój punkt widzenia poniżej:

Kupiłem używany projektor JVC X7000, który na liczniku ma jakieś 1200h. Mam ekran ALR Adeo Prestige Ambient Grey. Wyświetlam obraz z PC. Oglądam raczej kino autorskie oraz sport.

Bawiłem się już z kalibracją zapisywaną w Windowsie. DisplayCAL, Datacolor itp.W kręceniu suwakami w ustawieniach projektora. W oprogramowaniu JVC Autocal. Pomiary robiłem w różnych programach, np. HCFR. 

Mam dwa Spydery 5 oraz X.

Wnioski:

-> W moim wypadku, fabryczny tryb obraz THX to najlepsze ustawienie dla materiałów SD. Sam nic lepszego nie jestem w stanie stworzyć. Kontrast, światło, znajomy fotograf pieje z zachwyty przy każdym filmie, szczególnie dobrze nagranym i sfotografowanym

-> W HDR gamma D jest zdecydowanie za ciemna dla mnie. Nie da się w tym ustawieniu nic oglądać oprócz bardzo jasnych animacji albo YouTuba. 

-> Swoją własną krzywą gamma (która to jest kluczowa dla jasności, kontrastu, szczegółów w czarnym oraz białym) dla trybu HDR zrobiłem mierząc obraz w programie HCFR, używając plików wzorcowych video w HDR, przestawiając tę krzywą w programie JVC Autocal (projektor podłącza się skrętką internetową do komputera / sieci LAN)

-> Narzędzie JVC Autocal jest w stanie przeprowadzić samodzielnie całą kalibrację projektora (kolory, gamma=kontrast= biały+czarny), sądzę, że w wielu przypadkach to wystarczy i można być zadowolonym z jego działania. Ja już tyle czasu nad tym spędziłem, że krzywą stworzyłem ręcznie mierząc obrazy wzorcowe i przesuwając punkty na krzywej. Za kilkaset godzin pewnie powinienem zweryfikować to, co aktualnie mam, bo zużycie lampy.

-> Kalibracja kolorów możliwa jest na szereg różnych sposóbów i nawet programy typu Datacolor (fabryczny dołączony do sensora Spyder) albo DisplayCAL (współpracujący z MadVR) - sądzę, że dają radę poprawić odwzorowanie.

Jeśli chcecie zrobić JVC AutoCal na swoim starszym projektorze JVC i szukacie Spyder 5 to dajcie znać, odsprzedam, bo już nie używam i leży.

Wesołych Świąt!

Edytowane przez paprykarz18