Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

REW moze zapisywac wyliczone EQ takze w pliku WAV (Impulse responce), ale chyba nie zmienia wartosci fazy,
Czyli koryguje wartosci w domenie amplitudowej ale nie czasowej

11 godzin temu, xajas napisał:

A to z tym uchem mozna skorygowac/wyrownac.

Nie wiem czy korekcja "nierównych uszu" ma sens w systemie głośnikowym?
Przecież każde ucho odbiera obydwa kanały:-)

Słuchawek do muzyki używam sporadycznie, bez DSP.

Co do testów, napisz coś więcej.
Wiele horrorów zaczyna się od pytania "Czy zechciał by pan na udział w naszym teście?"

Na tą chwilę jestem ograniczony do maca z M1 bez chęci zainstalowania Rosetty.
Chyba dlatego Izotope Ozone się nie instaluje. Program niby działa natywnie ale do instalacji potrzebuje emulacji x86. Zupełnie jak Adobe:-(

Doczytałem, że moje DSP (HifiBerry Dac+ DSP) mogą wczytać filtry FIR, ale ja sobie przerabiałem profile pod swoje potrzeby i mam do tego porobione trochę skryptów z którymi mi dobrze. Chyba nie chcę w tym dłubać. Dodatkowo ludzie piszą o realnym ograniczeniu do 4000 tapów, to chyba słabo?
Tam siedzi leciwy ADAU1451.
To chyba nie jest dobra platforma do FIR.

2 minuty temu, Froju napisał:

Chyba dlatego Izotope Ozone się nie instaluje

Ostatni Ozone instaluje się na M1, ale ja mam Rosette. Co złego jest w tej łatce?

7 minut temu, jurek1 napisał:

Co złego jest w tej łatce?

Technicznie zapewne nic. Podobno działa ok.
Trochę mi nie pasuje ideologicznie:-)
Dodatkowo usunięcie jej z systemu nie jest banalne.

Godzinę temu, Froju napisał:

Technicznie zapewne nic. Podobno działa ok.
Trochę mi nie pasuje ideologicznie:-)
Dodatkowo usunięcie jej z systemu nie jest banalne.

Dlatego warto robić backup przed instalacją łatek i aktualizacji. Potem świeża instalka z bootable drive, backup i ruk-cuk Rosetty nie ma 🙂

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

U mnie kanały są wyrównane bez DSP...

Musisz mieć idealnie symetryczne pod względem akustyki pomieszczenie, chyba że piszesz tylko o domenie elektrycznej. Pomieszczenia akustycznie symetryczne w normalnych warunkach mieszkaniowych nie istnieją, muszą być do takiej symetrii projektowane. Oczywiście można próbować symetryzować pomieszczenie adaptacjami akustycznymi, ale to bardzo żmudna procedura i czasem nie przynosząca zakładanych efektów.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

...REW wraz z EQ wprowadza stosowną korekcję fazy.

Coś mi się przewidziało, wybaczcie laikowi.

-----

2 godziny temu, Froju napisał:

Nie wiem czy korekcja "nierównych uszu" ma sens w systemie głośnikowym?

Czy wogóle ma sens? Każdy z nas ma nierówne uszy i właśnie tak postrzega świat. Wyrównanie uszu poskutkuje nienaturalnością w odbiorze świata.

-----

15 minut temu, Lech36 napisał:

Musisz mieć idealnie symetryczne pod względem akustyki pomieszczenie...

I to mało bo kolumny (podobno) bywają mocno różne.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

28 minut temu, sokolik napisał:

Dlatego warto robić backup przed instalacją łatek i aktualizacji. Potem świeża instalka z bootable drive, backup i ruk-cuk Rosetty nie ma 🙂

Dla mnie M1 bez rozety jest bezużyteczny. Zbyt wiele programów jest jeszcze w wersji intelowskiej, stracił bym środowisko pracy.

3 godziny temu, Froju napisał:

Rozumiem, że mówisz o pliku tekstowym.

Pokaż linijkę gdzie jest korekcja fazy.

Pomyliło mi się coś, dzięki za sprostowanie.

2 godziny temu, xajas napisał:

Czyli koryguje wartosci w domenie amplitudowej ale nie czasowej

Racja.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zgadza się. Z tym że przy dobrej klasie ta niesymetria jest mocno ograniczona.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

36 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się. Z tym że przy dobrej klasie ta niesymetria jest mocno ograniczona.

Nawet jeśli różnica jest minimalna, to wyrównanie kanałów w miejscu odsłuchu za pomocą DSP zasadniczo musi wnieść poprawę. A że pseudo-audiofil z podejściem "cyfra gra cyfrowo" po wychwyceniu różnicy z radością wykrzyknie "brzmi cyfrowo!" to inna para kaloszy.

Inna sprawa, że korekta za pomocą DSP może przynieść Z POZORU negatywny efekt - nic nadzwyczajnego, opiszę w skrócie swój przypadek. Otóż za pomocą DSP pozbyłem się modu na 50Hz, naturalne, że po takiej korekcji pierwsze wrażenie to brak basu. W tym momencie ktoś może być mocno rozczarowany.

Na szczęście to nie koniec historii, bo ja mam też suba i okazało się, że po jego włączeniu basu w sporym zakresie jeszcze ubywa. Szybkie przełączenie 0° na 180° i wraz z EQ korygującym moda, zamiast górek na 30Hz i 50Hz a pomiędzy nimi dołka, mam równo (właściwie to małą górkę) w zakresie 40-100Hz (liczby przybliżone z pamięci).

Jak widać wszystko wymaga działań kompleksowych, nic w tym nadzwyczajnego gdy ktoś z dźwiekiem dopieszczonym kablami, bezpiecznikiem i sieciówka po prostu coś spieprzy, albo stanie w połowie drogi i ręce rozłoży. To tak, jakby remont łazienki zakończyć na usunięciu kibla.

To jest dobra zabawa, mi juz zabrakło pomysłów na nazwy filtrów, bo poza równanie dołków to jeszcze ma odpowiadać gustowi 🤣

Dlaczego znikają komentarze, kiedy próbuję komuś doradzić w podobny sposób, w jaki i mi doradzali doświadczeni „audiowcy”. Te porady pomogły zażegnać moje problemy związane z tematyką AS. Teraz chciałbym się nimi podzielić z osobami, konkretnie z osobą, która chyba nie wie lub nie rozumie od czego zacząć należy, żeby następnie próbować osiągnąć zamierzony cel; jakąś poprawę jak mniemam.

Czy nie do tego służy to forum? 

16 minut temu, Ajothe napisał:

To jest dobra zabawa, mi juz zabrakło pomysłów na nazwy filtrów, bo poza równanie dołków to jeszcze ma odpowiadać gustowi 🤣

W metalu płyty sa tak różno nagrane, że trafienie w gust za pomocą DSP sobie odluściłem.

20 minut temu, sokolik napisał:

Czy nie do tego służy to forum? 

Forum to nie miejsce abyś sie pastwił nad posiadaniem low-endu, tylko pomógł z tego low-endu wyciągnąć 100%, a ja nie bedę Ci tłumaczyć, dlaczego przez 10lat na audio wydałem mniej, niż w tym roku wydam na prezenty pod choinkę dla rodziny. Jeśli tego nie rozumiesz to nie miejsce dla Ciebie, a ja postaram się z całych sił abyś stąd na zawsze zniknął.

Dziękuję moderacji za szybką i zdecydowaną reakcję, z mojej strony to koniec OT

14 godzin temu, przemak napisał:

Z tym dodawaniem sobie korektorem dołu to warto pamiętać, że zasadniczo rozkład mocy muzyki jest podobny do szumu różowego, czyli w każdej dowolnej oktawie jest taka sama moc jak w całym paśmie powyżej. Oznacza to, że jeżeli komuś brakuje pasma dwóch najniższych oktaw typu do 120 i chce je podbić o 3dB, to zwiększa o 2.5dB moc/poziom całości, tak więc pomijając szczyty które po przesunięciach fazy trzeba jakoś opanować, to całość o te conajmniej 2,5dB trzeba ściszyć. Dlatego przysłowiowa metalika itp nie ma dołu - żeby mogła być głośniejsza. 

Jak się nie ściszy gainem, to pojawia się przestery 😁 trudno tego nie zauważyć. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

To prawda, miłość do metalu jest trudna w świecie audio 😁

Miłość wybacza.

43 minuty temu, jurek1 napisał:

Dla mnie M1 bez rozety jest bezużyteczny. Zbyt wiele programów jest jeszcze w wersji intelowskiej, stracił bym środowisko pracy.

Dlatego jeszcze korzystam z wersji z Intelem. M1 kupiłem żeby przetestować. Zwróciłem, ale nie z powodu konieczności korzystania z Rosetty. Wadą jest jeszcze ograniczenie pracy na dwóch monitorach. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Musisz mieć idealnie symetryczne pod względem akustyki pomieszczenie

Dalej kuźwa nie rozumiecie co to jest DSP.

DSP korygując akustykę musi naruszyć i to mocno tę równowagę kanałów. 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Chyba, że samemu się je robi. A można oprócz elementów zwrotnicy a ja mam przewagę aktywnego podziału, również dobierać przetworniki... 

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Tylko, że my, naruszajc równowagę kanałów przywracamy równowagę kanałów 🙂

26 minut temu, szymon1977 napisał:

W metalu płyty sa tak różno nagrane, że trafienie w gust za pomocą DSP sobie odluściłem.

I do tego służą gałki na preampie.

Zaczynasz rozumieć...?

33 minuty temu, Ajothe napisał:

Właśnie! A jak już się nazwało, to potem znaleźć po nazwie, co autor miał na myśli, to dopiero horror 🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tylko, że my, naruszajc równowagę kanałów przywracamy równowagę kanałów 🙂

Gdzie?

Pytam poważnie; w którym miejscu pokoju odsłuchowego...?

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze wrócę do tego wątku.

Nie tylko w metalu. Mastering wydawnictw potrafi być podły. Do tego media transmitujące dokładają swoje.

Ale: 

Jeśli skorygowałeś akustykę (choćby DSP) to drobna regulacja gałkami tonów (albo nawet i DSP jeśli ma przejrzysty interfejs pozwalający szybko coś ustawić) niczego zasadniczego nie popsuje. 

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale akustyka też potrafi naruszyć równowagę kanałów i to potrafi to zrobić w sposób różny dla różnych fragmentów pasma. Przykład wyrównywania przy pomocy DSF (filmowy) podawałem. Najciekawsze było w tym przykładzie że dwa wyrównane oddzielnie ZG po włączeniu ich razem nie dały w punkcie centralnym płaskiej charakterystyki, pewnie to przez te niezbadane przez naukę zjawiska 😉. Można dojść do wniosku że system stereo jest do niczego a przynajmniej nie za bardzo optymalny dla osób o bardzo dużych wymaganiach.

16 minut temu, Ajothe napisał:

W miejscu robionego pomiaru? 🙂

Tak. 

I nie jest to żadna równowaga kanałów bo ich tam nie ma. DSP tak steruje głośnikami (wręcz głośnikami a nie ZG) tworząc chmurę dźwiękową aby w konkretnym miejscu było właściwie. 

Pisze chmurę dźwiękową bo przecież nadają głośniki, są odbicia, dyfrakcje, rezonanse,... 

Wynikowo poprzez pomiar odpowiednich parametrów podczas kalibracji są odpowiednio sterowane ZG (właściwie to głośniki bo DSP nie wie jakie są zwrotnice; koryguje cały tor). 

Kanały przy dużej korekcji grają zdecydowanie "niesymetrycznie". Bywa, że jak nie ma zapasu mocy to przy podnoszeniu głośności w jakimś zakresie dojść może do problemów z "przesterowaniami". Dlatego dobrze mawiają niektórzy Koledzy, ze najpierw pomieszczenie musi jako tako grać a potem tam działamy...

No chyba, ze gramy z SPL 65dB i mamy duży zapas mocy to możemy wszystko... 😉

Edytowane przez Grzegorz7

@Grzegorz7 opomiarowac można również całą kanapę, ale czuję o czym piszesz. Słabe działanie poznałem za pierwszym razem gdy zrobiłem korektę do płaskiej krzywej. 

Zniknął wtedy charakter mojego stereo i zrobiło się zwyczajnie nudno i bezpłciowo. Dalej brnąłem w korekcję tylko częściowych zakresów na basie I to przynosi dobre efekty. To jest długa droga by uzyskać dobry efekt. 

• Moderatorzy

Panowie,

Od tej pory, jeśli ktoś będzie trollował w temacie, lub pisał OT, będę zmuszony zablokować takiemu użytkownikowi możliwość pisania. Obojętnie czy to będzie Szymon, czy ktokolwiek inny.

MIłej niedzieli.

• Pokaż nowe odpowiedzi