Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Marcinus napisał:

MIłej niedzieli.

Dziękuję, wzajemnie i gratuluję awansu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1. Nie wiem czy korekcja "nierównych uszu" ma sens w systemie głośnikowym?
Przecież każde ucho odbiera obydwa kanały:-)

2. Słuchawek do muzyki używam sporadycznie, bez DSP.

3. Co do testów, napisz coś więcej.
Wiele horrorów zaczyna się od pytania "Czy zechciał by pan na udział w naszym teście?"

4. Na tą chwilę jestem ograniczony do maca z M1 bez chęci zainstalowania Rosetty.

5. Doczytałem, że moje DSP (HifiBerry Dac+ DSP) mogą wczytać filtry FIR, ale ja sobie przerabiałem profile pod swoje potrzeby i mam do tego porobione trochę skryptów z którymi mi dobrze. Chyba nie chcę w tym dłubać. Dodatkowo ludzie piszą o realnym ograniczeniu do 4000 tapów, to chyba słabo?
Tam siedzi leciwy ADAU1451.
To chyba nie jest dobra platforma do FIR.

Ad.1.
Zgadza sie. Rok temu zajmowalem sie intensywnie tym temate., Niestety ze wzgledu na „crosstalk“ miedzy uszami, rozwiazanie bylo malo efektywne, wiec zarzucilem ten temat. Ale z zakupem nowych sluchawek odgrzebalem go na nowo i stwierdzilem , e przy sluchawkach dziala to znakomicie!

Ad.2
Jakich sluchawek uzywasz.

Ad.3
Bez paniki, bez horrorow

Jedyne co od ciebie potrzebuje, to wypelniona tabele Exela z wynikami porownania utraty sluchu lewego i prawego ucha (czyli roznica w dB). A ja „przerabiam“ te dane w moim nowym „rozwiazaniu“ i przysylam ci gotowy filtr korekcyjny (impulse response) WAV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znakomicie sie sklada, ze masz MACa, bo na MACu mozna ta roznice latwo wyznaczyc. Odtwarzasz serje sygnalow wzorcowych z poszczegolnymi czestotliwosciam i starasz sie dobrac takie polozenie suwakow, az uslyszysz sygnal dokladnie po srodku. Przy suwakach mozna odczytac roznice miedzy kanalami w dB

IMG_3283.thumb.jpg.b869afd841148335c003ee1da1ce02db.jpg

Moje nowe „rozwiazanie“ uwzglednia
- korekcje asymetrii uszu
- korekcje/linearyzacje sluchawek (profile specyficzne dla kazdego modelu sluchawek)
- korekcje target curve (np podbicie wysokich tonow ekstra dla starszch panow )

Kazda z tych korekcji moge „dozowac“ np. 0-100% i wyprobowywac rozne konfiguracje/setupy

Efekt koncowy/sumaryczny przeliczam na filtry WAV

IMG_3286.thumb.jpg.6e4cb95f56bdf0fc970e8eea79c77faf.jpg

Tak wygladaja te profile dla roznych sluchawek

IMG_3285.thumb.jpg.d101b4954fe45dccf131c4eb81686896.jpg

Ad.5
Jeden z moich eksperymentalnych systemow DSP, to tez Malina z convolveren bruteFIR. Bezproblemowo przerabia moje filtry WAV (nawet wielokanalowe, ktore uzywalem do napedzania 2-droznych zestawow aktywnych). Dlatego mysle, ze u ciebie takie filtry tez powinny dzialac.

Na MACu jako convolver uzywam HiJack + LAConvolver albo JRiver

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Marcinus napisał:

Panowie,

Od tej pory, jeśli ktoś będzie trollował w temacie, lub pisał OT, będę zmuszony zablokować takiemu użytkownikowi możliwość pisania. Obojętnie czy to będzie Szymon, czy ktokolwiek inny.

MIłej niedzieli.

Prawda była. Pupil moderacji zablokowany. 😂😂😂 

Miłej niedzieli! 

31 minut temu, xajas napisał:

Ad.1.
Zgadza sie. Rok temu zajmowalem sie intensywnie tym temate., Niestety ze wzgledu na „crosstalk“ miedzy uszami, rozwiazanie bylo malo efektywne, wiec zarzucilem ten temat. Ale z zakupem nowych sluchawek odgrzebalem go na nowo i stwierdzilem , e przy sluchawkach dziala to znakomicie!

Ad.2

Ad.3
Bez paniki, bez horrorow

Ukryta Zawartość

Jedyne co od ciebie potrzebuje, to wypelniona tabele Exela z wynikami porownania utraty sluchu lewego i prawego ucha (czyli roznica w dB). A ja „przerabiam“ te dane w moim nowym „rozwiazaniu“ i przysylam ci gotowy filtr korekcyjny (impulse response) WAV.

IMG_3284.thumb.jpg.027b7af24af11393b2bb9786649676b1.jpg

Znakomicie sie sklada, ze masz MACa, bo na MACu mozna ta roznice latwo wyznaczyc. Odtwarzasz serje sygnalow wzorcowych z poszczegolnymi czestotliwosciam i starasz sie dobrac takie polozenie suwakow, az uslyszysz sygnal dokladnie po srodku. Przy suwakach mozna odczytac roznice miedzy kanalami w dB

IMG_3283.thumb.jpg.b869afd841148335c003ee1da1ce02db.jpg

Moje nowe „rozwiazanie“ uwzglednia
- korekcje asymetrii uszu
- korekcje/linearyzacje sluchawek (profile specyficzne dla kazdego modelu sluchawek)
- korekcje target curve (np podbicie wysokich tonow ekstra dla starszch panow emoji41.png)

Kazda z tych korekcji moge „dozowac“ np. 0-100% i wyprobowywac rozne konfiguracje/setupy

Efekt koncowy/sumaryczny przeliczam na filtry WAV

IMG_3286.thumb.jpg.6e4cb95f56bdf0fc970e8eea79c77faf.jpg

Tak wygladaja te profile dla roznych sluchawek

IMG_3285.thumb.jpg.d101b4954fe45dccf131c4eb81686896.jpg

Ad.5
Jeden z moich eksperymentalnych systemow DSP, to tez Malina z convolveren bruteFIR. Bezproblemowo przerabia moje filtry WAV (nawet wielokanalowe, ktore uzywalem do napedzania 2-droznych zestawow aktywnych). Dlatego mysle, ze u ciebie takie filtry tez powinny dzialac.

Na MACu jako convolver uzywam HiJack + LAConvolver albo JRiver

Te tabelki w Excelu są Twojego autorstwa? Czy może jest to ogólnodostępne? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Gdzie?

Pytam poważnie; w którym miejscu pokoju odsłuchowego...?

W sweet spocie (średnia np z 27 miejsc +/-10cm).

I do tego służą gałki na preampie.

Zaczynasz rozumieć...?

Jeden kręci gałkami, a drugi akceptuje że:

- nagrany w garażu black metal brzmi jak nagrany w garażu,

- King Diamond swoim śpiewem niszczy bębenki w uszach, w czym pomagają mu piskliwe gitary i szeleszczące talerze,

- djent przymula na basie kompresją bo taki urok tego podgatunku,

- Ne Obliviscaris "Portal of I" brzmi zaje.ście, bo to zaj.ście świadomi muzycy, których zaje.ste dzieło przedstawiane jest na australijskim konserwatorium jako wzór dla kompozycji muzyki klasycznej.

Itd. itp. Powiem tak: odkąd przestałem chaotycznie wymieniać elementy systemu na "lepsze", a zacząłem świadomie kroczek po kroczku dążyć do celu, to zakres realizacji, które brzmią fajnie baaardzo się rozszerzył.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja odwrotnie. Odkąd zbudowałem ZG grające prawdę widzę znaczną rozbieżność realizacyjną. Zresztą nie tylko ja. 

Te wskazane przez Ciebie akceptacje to nie muszą być wady realizacji. Z tego co napisałeś tak mają te gatunki czy artyści. 

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ja odwrotnie. Odkąd zbudowałem ZG grające prawdę widzę znaczną rozbieżność realizacyjną. Zresztą nie tylko ja. 

Jak to odwrotnie? Wlasnie nie tylko je dostrzegłem ale nawet opisałem.

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Te wskazane przez Ciebie akceptacje to nie muszą być wady realizacji.

Jeden kręci drugi akceptuje. Nie pamiętam kiedy na aktualnej konfiguracji ostatnio kręciłem, np Pestilence "Spheres" (zaje.sta płyta!) odsłuchałem kilka razy pod rząd na zero, co do tej pory było raczej problematyczne .

Ja właśnie staram się na maxa o ustawienie uniwersalne, które później i tak porównuje do grania bez dsp, jakoś nie wyobrażam sobie by kręcić gałami w zależności od albumu...chyba jestem na to za leniwy 😁

Idealny byłby jakiś system z dynamic EQ, który w czasie rzeczywistym pilnuje realizacji 🤣

Po prostu złe realizacje się odpuszcza. Szkoda czasu. Jest tyle muzyki...

A złe realizacje to nie tylko "równowaga tonalna" to również słaba scena. Nie po to ma się stereo aby słuchać mono albo plastikowe stereo...

A taką krańcową regulacją tonów najniższych jest dokładanie subwoofer`a do stereo...

Uprzedzam Szymona; większość użytkowników nie biega z nim/nimi po pokoju i nie koryguje modów przez DSP. 

Hę...

27 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Po prostu złe realizacje się odpuszcza. Szkoda czasu. Jest tyle muzyki...

Ja słucham muzyki a nie realizacji, dlatego nigdy nie zostanę audiofilem.

-----

25 minut temu, Ajothe napisał:

No tak, ale to jest bolesne jak się okazuje, że muzyka, która lubisz jest kijowo nagrana ...

...a ta dobrze nagrana jest kijowa. A zdarza się to często, gdy po zaje.stym debiucie zespół zyskuje możliwość dobrej tealizacji a traci młodzieńczą ekspresję.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ja slucham muzyki a nie realizacji, dlatego nigdy nie zostanę audiofilem.

Audiofil to taki człek co szuka lepszości opierając się na przesłankach technicznych, mierzalnych...

Słowo to zostało zdezawuowane...

Natomiast zgoda. Jeśli jest się fanem jakiegoś kierunku czy zespołu to nawet nędza wydawnicza cieszy. Stąd w naszych kolekcjach tego typu płyty. Mam kilka tzw. bootleg`ów. Wyjątkowa nędza techniczna ale nagrana w określonych okolicznościach mająca wartość nie tylko historyczną...

58 minut temu, Ajothe napisał:

Ja właśnie staram się na maxa o ustawienie uniwersalne, które później i tak porównuje do grania bez dsp...

Jako target curve użyłem średnią z pomiaru kanałów L i R, żeby zasadniczo brzmienie zostawić bez zmian... i zasadniczo się to udało. A dlaczego nie pomiar L+R? Żeby do target curve nie wlazły dołki wynikłe ze spotkania się przeciwnej fazy.

-----

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Audiofil to taki człek co szuka lepszości opierając się na przesłankach technicznych, mierzalnych...

Słowo to zostało zdezawuowane...

Niestety, przez młodzierz co uznaję się za "audiofili",  a poprawę brzmienia ogranicza do żonglerki kablami w losowym systemie postawionym w losowej akustyce.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

A taką krańcową regulacją tonów najniższych jest dokładanie subwoofer`a do stereo...

Uprzedzam Szymona; większość użytkowników nie biega z nim/nimi po pokoju i nie koryguje modów przez DSP. 

Hę...

Od dawna tak słucham muzyki ( JMLab Focal Electra 905 i dedykowany do nich sub ) . Nie nazwałbym tego regulacją, korekcją  czy ingerencją a po prostu dopełnieniem tego czego kolumny z racji ograniczeń fizycznych nie potrafią przekazać. Trzeba tylko znaleźć właściwy moment odcięcia i głośności suba używając nagrań czy albumów wzorcowych , co zajmuje trochę czasu ,  a potem nie ulegać pokusie dalszej  regulacji

Te tabelki w Excelu są Twojego autorstwa? Czy może jest to ogólnodostępne? 

Mojego autorstwa, ale moge zaladowac do Google Drive
56 minut temu, Tyrion.L napisał:

Nie nazwałbym tego regulacją, korekcją  czy ingerencją a po prostu dopełnieniem

Jasne.

Jak budujesz ZG również zderzasz się z połączeniem poszczególnych dróg. Dopasowanie zakresu basów do średnich i wysokich to już jakiś wybór. Jedni stroją na równo, inni nieco podnoszą basy... Potem amatorzy DIY wymieniają np. rezystory (Lpad) w drodze średniego i gwizdka. W ten sposób właśnie regulują bas. 

Dopełnienie czy korekcja? W systemach aktywnych po prostu można zmienić wzmocnienie basów. Jak rzadko to dopełnienie, korekcja... jak często to regulacja...

😉

Jak zwał tak zwał. Skutek ten sam. Ile razy zdarza się Wam biegać do subwoofera i regulować wzmocnienie czy odcięcie?

Zwracam uwagę uważnym czytelnikom, że regulacja mocy w układzie aktywnym na poszczególne drogi jest inną regulacją niż gała tonów w pre. Filtry, przynajmniej basów podnoszą bardziej im niższa częstotliwość (pomijam tu dla uproszczenia rozważań ograniczenie dołu pasma i np. filtry subsonic...). Regulacja mocy podnosi/obniża równo cały ten zakres pasma.

Efekt jest zupełnie inny. 

No i kwestia DSP w zastosowaniu do korekcji pasma z wyłączeniem korekcji akustyki. Co do zasady zadziała podobnie do gałki w pre czy zwrotnic w ZG czy przed końcówkami mocy w układzie aktywnym. DSP jako filtr jest po stokroć wygodniejszy. 

Ile razy zdarza się Wam biegać do subwoofera i regulować wzmocnienie czy odcięcie?

Sporadycznie, po początkowym okresie w zasadzie się nie zdarza. Po prawdzie aktualnie więcej biegam niż siedzę, ale po zabawach z DSP i zbiciu moda na 50Hz mam drugi raz początkowy okres. Próba podbicia subem tego co kolumny już grają skutkuje toną mułu, o czym już po kilku dniach użytkowania nawet taki amator jak ja może się przekonać.

Jak zwał tak zwał. Skutek ten sam. Ile razy zdarza się Wam biegać do subwoofera i regulować wzmocnienie czy odcięcie?

Nie biegam. Tak po prostu. Na początku biegałem , fakt. Później przy pomocy kilku albumów nazwijmy je referencyjnymi ustawiłem odcięcie wg. mojego ucha i preferencji  i to zajmuje trochę czasu. Głośność to już łatwizna. Ostatni raz biegałem jakieś  1.5 roku temu kiedy kupiłem nowy wzmacniacz. To ja o tej wartości  decyduję  bo to moje kolumny i miejsce do słuchania , a nie pomiary. Nie dajmy się zwariować.  Odcięcie u mnie funkcjonuje ok. 5 Hz poniżej  wartości pasma przenoszenia jaka podaje producent co w moim przypadku wynosi ok 45 Hz. To czy basu jest nadmiar lub niedostatek  bywa przypadłością zarówno systemu 2+1 jaki i 2.0 . Realizator zamiast wykonywać robotę wertował Playboya lub przysypiał.  

Kiedyś tu już  pisałem , że dźwięk  bez suba jest jakby wykastrowany ( u mnie to 35 m2 do nagłośnienia z półotwartym sufitem )  i sub poprawnie ustawiony dodaje nie tylko basu niższej częstotliwosci ale i jakby masy i ciężkosci pozostałym instrumentom. 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Dopełnienie czy korekcja? W systemach aktywnych po prostu można zmienić wzmocnienie basów. Jak rzadko to dopełnienie, korekcja... jak często to regulacja...

😉

Jak zwał tak zwał. Skutek ten sam.

Absolutnie nie! Jak masz monitory grająca od 50Hz, to korekcja podbija np 50-100Hz, za to sub uzupełnia brakujące 20-50Hz. To dwie zupełnie inne sprawy i użycie pierwszego w roli drugiego albo drugiego w roli pierwszego skończyć się musi katastrofą zwaną "sub do KD, a DSP brzmi cyfrowo".

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Cytujesz mnie a potem wylewasz tu swoje projekcje. 

Piszesz bzdury więc ktoś musi sprostować - coś nie pasuje?

17 hours ago, szymon1977 said:

- Ne Obliviscaris "Portal of I" brzmi zaje.ście, bo to zaj.ście świadomi muzycy, których zaje.ste dzieło przedstawiane jest na australijskim konserwatorium jako wzór dla kompozycji muzyki klasycznej.

Sorry za off-top, ale wokalista miejscami brzmi jak McCoy z "Zoon"

19 godzin temu, xajas napisał:

Ad.2

Ad.3
Bez paniki, bez horrorow

Ad2.
Do laptopa najchętniej Beyerdynamic Custom One Pro z welurowymi padami, prosto z dziury.

Ad3.
Jasne. Mogę pomóc. Oczywiście nie mam Excela:-)
Zgaduje, że w paraarkuszu Numbers to nie zadziała?

Zrobiłem trochę testów z laptopem.
LAConvolver z Audacity nie działa. Trzeszczy, pryka...
Wyszukałem, że wtyczka Voxengo Boogex (darmowy symulator wzmacniacza gitarowego) ma wbudowany convolver. Zainstalowałem, robi też jako live filter - można słuchać.
Wgrałem sobie FIR do słuchawek z oratory1990 wygląda, że do testów wystarczy.
Nie jest to tak wygodne jak HiJack ale mam kupioną wersję 3 która nie działa na M1.
Jakoś nie mogę się zebrać na upgrade do 4.

Ad5.
Nie będę ruszał systemu głośnikowego.
Może jak się coś posypie i będzie trzeba robić od nowa.
Lepsze jest wrogiem dobrego:-)

13 godzin temu, Ajothe napisał:
Byłbym wdzięczny, poklikam chętnie

Tutaj mozesz poklikac

Ukryta Zawartość

Aby zrozumiec jak ten „Filter Generator“ dziala, zalaczylem dwa przyklady

Pierwszy zawiera przykladowe dane
- pomiaru porownania uszu uzytkownika 1
- profil korekcji sfuchawek Beyerdynamic
- target curve 3

Drugi zawiera przykladowe dane
- pomiaru porownania uszu uzytkownika 2
- profil korekcji sfuchawek Audezy
- target curve 4

IMG_3297.thumb.jpg.da2e8bf20fd71f16d416c1ad835b6fde.jpg

IMG_3305.thumb.jpg.06aa43b137e7dfee04d2ee56a4cb926f.jpg

W obu przypadkach Correction Level Adjustment jest tak dobrany, by maksymalna wartosc korekcji EQ (Max Correction) nie przekraczala +2dB (uwaga na przesterowania)

Wazne: jedyne zmiany jakie przy klikaniu wprowadzacie, to te zolte pola. Inne pola sa „zabronione“

Tak wygladaja pola, gdzie wnosisz wyniki pomiaru porownania uszu (tylko pozytywne wartosci w dB)

IMG_3300.thumb.jpg.9e4da45e09afa2e09edb684bd3a7c73a.jpg

IMG_3301.thumb.jpg.3132b986988a46148487c8af1d86ead3.jpg

Tak wygladaja profile dla roznych sluchawek

IMG_3302.thumb.jpg.cc386ea99da1f84ab73e8ee63c6609ff.jpg

Tak wygladaja rozne target curve

IMG_3303.thumb.jpg.de2416d8d8c0179a7c3d57d74361d58b.jpg

Tak wyglada przejmowanie sumarycznego wyniku kalkulacji filtrow do plikow tekstowych.

IMG_3308.thumb.jpg.258da92c89134ae3ab81a7c62e8cbeef.jpg

Te gotowe pliki tekstowe przejmujesz do twojego DSP np. jako konwertowane pliki impulsowe WAV

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ile razy zdarza się Wam biegać do subwoofera i regulować wzmocnienie czy odcięcie?

Ja na ten przykład w ogóle nie biegam.
To tylko dlatego, że w moim podstawowym systemie, w subwooferze jest pilot. 
Nie to, żebym zmieniał baterię co tydzień ale w szufladzie też nie leży.
Oczywiście korekcja modów w DSP.
Zmieniam volume jak mam ochotę.
Bardzo, bardzo sporadycznie odcięcie - bo filtr HP ma stałe ustawienie:-( 

Mam wrażenie, że producenci traktują zakres basowy bez żadnych zasad.
Są produkcje zalane basem do nieprzyzwoitości. Chcę posłuchać głośniej - trzeba zciszyć subwoofer.
Rzadziej, zwłaszcza współcześnie, takie zupełnie bez basu - trzeba trochę sub podgłośnić.

W innym systemie (sub bez pilota) mam zestaw korekcji DSP porobiony pod różne krzywe docelowe pod kątem basu. Te zmieniam pilotem od transportu.

Regulacja mocą subwoofera jest IMHO dużo skuteczniejsza i brzmi lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi