Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

@Ajothe     Komu ? 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 minut temu, jurek1 napisał:

Tu kłania się definicja "lepszego" która dla każdego będzie inna.

Nie, tu kłaniają się fakty obiektywne, bo z pasmem uzupełnionym ptawidłowo dostrojonym.subem nie może być gorzej niż bez.

-----

26 minut temu, audioburak napisał:

To mierzone jeszcze z gorszym poprzednikiem; teraz na dole jest trochę lepiej...

A jakbyś miał płasko od 30Hz to grałoby gorzej? Obstawiam, że po prostu nie wiesz co tracisz. Szczerze współczuję takiego pasma... choć cała reszta być może jest super.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Powinien być taki system dsp, który w zależności od gałki volume modyfikuje modulacyjnie krzywą

Robiłem to, ale na poziomie amatorskim efekty nie są zadowalające.
1. Oczywiście wymaga to DSP razem z preampem. Klasycznie wpina się DSP pomiędzy transport a DAC więc nic nie wie o ustawieniu gałki.

2. Nagrania są realizowane z różnymi poziomami i ciężko określić czy już jest potrzebna korekcja czy nie.

3. Są nagrania tak przebasowione, że nie potrzebują jakiejkolwiek korekcji przy cichym słuchaniu. Są chyba do takiego już nagrane:-)

4. W systemie aktywnym ja ustawiam moc głośników na maksymalny "bezpieczny" poziom więc i tak ustawienie gałki preampu jest różnie przekładane na głośność końcową.

U mnie taki automat sprawdził się w systemie sypialnianym gdzie ładował trzy ustawienia DSP w zależności od poziomu wzmocnienia. Ostatecznie zrezygnowałem i zmieniam pilotem.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakiego dsp używasz, że zmieniasz sobie krzywe pilotem?

HiFiBerry DAC+ DSP

Lecz to be znaczenia, ważne że na malinie, bo to ona steruje ustawieniami i odbiera sygnały z pilota:-)

Teraz, Ajothe napisał:

Hifiberry OS ?

Nie. To jest system praktycznie nie nadający się do dłubania.

Ja jako podstawy do modyfikacji używam moOde. 

Konfekcja przygotowana przez sprawnego programistę, aktywnego na swoim forum.

Jest gdzieś jakiś tutorial? czy to dla laika za wysokie progi 🙄

Ja korzystam z Camilla DSP w moode, ale brakuje mi tam możliwość dodania presetów dla Convolution filter...

Godzinę temu, Froju napisał:

IMHO system na którym nie chce się słuchać głośno to jest system popsuty

Rozmawialiśmy o cichym słuchaniu ... 

Głośno jest subiektywnym określeniem. Rówie dobrze mógłbym napisać, że system który dopiero dobrze gra jeżeli gra głośno jest systemem ułomnym 😉

Cicho to dla Was ile dB average ?

23 minuty temu, JK49 napisał:

Dziwne... Ja mam odwrotnie.

No dla mnie nawet bardzo dziwne, bo słuchawki mam zamknięte i skuteczność dźwięku jest o wiele wyższa od jakiegokolwiek systemu stereo w dużym pomieszczeniu...

Godzinę temu, Froju napisał:

Ja to postrzegam zupełnie inaczej.

W dobrym systemie (pomieszczenie + sprzęt) mam chęć odkręcić gałę "do odcięcia".
Jest super. Do mojej "audio jamy" wpada kobieta, widzę, że krzyczy ale jej nie słyszę.

W słabym systemie nie chce się podgłaśniać bo robi się nieprzyjemnie.
Zapewne pojawiają się zniekształcenia oraz mody pomieszczenia stają się nie do zniesienia.

IMHO system na którym nie chce się słuchać głośno to jest system popsuty.

Dokladnie tak!

Dobry system znosi wysokie poziomy i animuje do krecenia galka glosnosci w prawo. Tylko rozsadek nakazuje by sie opanowac

Zly system przy wyzszych poziomach zaczyna  znieksztalcac i tak rzezic, ze szybko przechodzi ci ochota na glosne sluchanie

To jedna z glownych roznic miedzy dobrym a zlym systemem -> przyjemnosc sluchania przy wyzszych poziomach glosnosci bez zmeczenia i stresu ;_) 

Edytowane przez xajas
1 godzinę temu, audioburak napisał:

@xajas     coś wygrzebałem,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To mierzone jeszcze z gorszym poprzednikiem; teraz na dole jest trochę lepiej,

bo już od okolic 40 Hz - 6dB

Tak, na moj gust, to rzeczywiscie wyglada "liniowo"  z minimalnym podwyzszeniem miedzy 50-100Hz (cudow ponizej 40Hz przy tej wielkosci nie oczekujemy, bo to by bylo bez sensu)

BTW.

To cos dla Szymona odnosnie jego teorii: wszystkie male monitory maja zabudowana V-ke i nie potrzebuja Loudnessa 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
26 minut temu, szpakowski napisał:

Rozmawialiśmy o cichym słuchaniu ...

Tak, może istotnie trochę wyrwałem z kontekstu.

Inna sprawa, że nie pamiętam żadnego swojego zestawu który grałby dobrze głośno a nie grał dobrze cicho. Oczywiście z korekcją:-)

Trzecia sprawa, o której teraz pomyślałem to, że nigdy nie robiłem korekcji DSP pod kątem tylko bardzo głośnego słuchania.
Robi się takie?

21 minut temu, xajas napisał:

Dobry system znosi wysokie poziomy i animuje do krecenia galka glosnosci w prawo. Tylko rozsadek nakazuje by sie opanowac

Zly system przy wyzszych poziomach zaczyna  znieksztalca...

Nie, bo jeśli system skonfigurowany został do cichych odsłuchów, inwestycja w głośność byłaby nonsensem, skoro można zainwestować w jakość. Przy głośnym odsłuchu może nawet spalić gwizdki a byłoby to bez znaczenia.

8 minut temu, xajas napisał:

To cos dla Szymona odnosnie jego teorii: wszystkie male monitory maja zabudowana V-ke i nie potrzebuja Loudnessa 😉 

A dziękuję (wyjątek potwierdza regułę).

Ps.

8 minut temu, xajas napisał:

z minimalnym podwyzszeniem miedzy 50-100Hz

Przy czym nie wiadomo co to za pomiar i jaki wpływ akustyki.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, bo jeśli system skonfigurowany został do cichych odsłuchów, inwestycja w głośność byłaby nonsensem, skoro można zainwestować w jakość.

Szymon, opanuj sie i przestan wciskac innym ciemnote, ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja trzy lapy!

Sa jeszcze tacy, ktorzy w zaleznosci od okolicznosci i gatunku muzyki, sluchaja muzyki przy roznych poziomach glosnosci i maja odwage uzyc pokretlo glosnosci!

Te upierdliwe zaparcie sie na konfigurowanie systemu do jednej okreslonej glosnosci odsluchu jest bez sensu (nie chce cie obrazac i uzyc bardziej dosadnego okreslenia) 

Edytowane przez xajas
7 minut temu, xajas napisał:

Te upierdliwe zaparcie sie na konfigurowanie systemu do jednej okreslonej glosnosci odsluchu jest bez sensu...

Nie kolego, system do cichych odsłuchów w sypialni to baaardzo częsty przedmiot dyskusji. System trzeba skonfigurować do własnych subiektywnych wymagań, a nie obiektywnych prawd absolutnych.

19 minut temu, xajas napisał:

wszystkie male monitory maja zabudowana V-ke i nie potrzebuja Loudnessa 😉 

Weźmy legendarne Dynaudio, np Emit M20: nie mają górki na basie, za to potrzebują mocy i nieco głośniejszych odsłuchów - magia, przypadek, czy zależność pomiędzy faktami?

Ciche granie.
Właśnie słucham Bjork "Come To Me" z iPoda Touch 1g (ergonomia -20) + Beyerdynamic Custom One Pro,  aac 256kb/s, oczywiście bez korekcji.

Jest cicho, jest miodnie, jest gęsia skóra...

Co za przyjemność.

16 minut temu, Froju napisał:

Inna sprawa, że nie pamiętam żadnego swojego zestawu który grałby dobrze głośno a nie grał dobrze cicho.

W drugą stronę to nie jest to już takie oczywiste ... czyli system który gra dobrze głośno nie zawwsze zagra dobrze cicho ... na forum jest dużo tematów odnośnie potrzeby zakupu systemu który zagra dobrze cicho ...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

czy to dla laika za wysokie progi

"Wszystko jest trudne zanim stanie się proste".

Jak znasz trochę Linuxa to możesz bardzo wiele zrobić na malinie.
Są poradniki do IR, ja używam Flirc - bo proste, uniwersalne, wygodne.
Co do EQ - tym wszystkim można sterować z lini poleceń. Więc można napisać sobie skrypt i przypiąć go do pilota. Camilla nie używałem.
Wszystko znajdziesz w Internecie lub pytaj w dziale PC Audio.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie, bo jeśli system skonfigurowany został do cichych odsłuchów

Nie, bo taki system ("skonfigurowny do cichych"... muzyki się słucha, nie odsłuchuje), jest systemem ułomnym, ograniczonym i sub-lowendowym. 

Porażającą jest myśl, że taki "system" może być przeznaczony do słuchania metalu...ale czekaj, nie, on do przecie "od-słuchów"...więc może jednak tak ma być... jak odsłuchy to odsłuchy, na scenie muzycy też  mają swoje "odsłuchy", żeby cokolwiek słyszeć...

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Weźmy legendarne Dynaudio, np Emit M20: nie mają górki na basie, za to potrzebują mocy i nieco głośniejszych odsłuchów - magia, przypadek, czy zależność pomiędzy faktami?

Żadna magia ani przypadek - to porządne audio, w przeciwieństwie do pażdzierza w "pudelku po butach" z fabryczną "górką" na basie.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Sa jeszcze tacy, ktorzy w zaleznosci od okolicznosci i gatunku muzyki, sluchaja muzyki przy roznych poziomach glosnosci i maja odwage uzyc pokretlo glosnosci!

Chyba ze słuchają tylko jednego gatunku i jednej płyty 😉

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

... na forum jest dużo tematów odnośnie potrzeby zakupu systemu który zagra dobrze cicho ...

No właśnie. Dlatego warto być świadomym, że sprzęt który dobrze zagra cicho, wcale nie musi głośno zagrać dobrze, nie trzeba rozumieć dlaczego.

41 minut temu, iro III napisał:

muzyki się słucha, nie odsłuchuje

Łapanie za słówka to najlepsze świadectwo, że nie masz argumentów.

Godzinę temu, iro III napisał:

...porządne audio, w przeciwieństwie do pażdzierza w "pudelku po butach" z fabryczną "górką" na basie.

No i Ty podobnie porządny system uzdatniasz do użytku, brak górki na basie w kolumnach rekompensując górka na basie w DSP - coś jeszcze? W sumie to zgodnie z Twoją maksymą powinienem zacząć udawać, że Twoich wpisów tu nie ma.

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Jest granie cicho --- normalnie --- głośno.

To tylko subiektywne odczucia. Kiedyś były próby określenia ile dB wynosi "normalnie". Rozbieżności były ogromne. Niektórzy podawali wartości które wg norm uznawane są za szkodliwe lub wręcz przekraczają próg bólu ...

21 minut temu, szpakowski napisał:

Kiedyś były próby określenia ile dB wynosi "normalnie". Rozbieżności były ogromne.

W dyskusji używanie cicho, głośno od razu sugeruje słuchanie w niekomfortowych warunkach, a przecież unikamy takich sytuacji i domyślnie słuchamy w optymalnych i normalnych warunkach.

Z tego powodu niezrozumiałej jest namawianie do korekcji z wyjątkiem sytuacji, kiedy nie jesteśmy zadowoleni z systemu. Przykłady:

Ktoś słucha tak głośno, że wibrowały meble, a potem ścisza i meble nie wibrują. Ten ktoś teraz nie słucha komfortowo i podkręca basy aż meble zaczną znów wibrować i wtedy znów jest zadowolony.

Albo ktoś słucha cicho, a ktoś mu każe słuchać głośno, to on robi odwrotnie żeby było mniej wibrujących mebli i mniej wiercenia w uchu wysokimi.

19 minut temu, Ajothe napisał:

U mnie normalne granie to około 75db average.

A kiedy jest cicho, kiedy głośno?

• Pokaż nowe odpowiedzi