Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie porównuj kina do stereo, bo kino domowe zawsze przegra jeśli chodzi o słuchanie  muzyki. 

Znam pięć osób, które sprzedały kina i kupiły stereo i są zadowolone, a to nie były entry level zabawki...

17 godzin temu, Ajothe napisał:

Znam pięć osób, które sprzedały kina i kupiły stereo i są zadowolone, a to nie były entry level zabawki...

Im mniej ZG do obsługi pomieszczenia tym mniej problemów, ale są też wyjątki od takiej reguły 😉. Już czyste stereo wytwarza w pomieszczeniu szereg problemów z którymi audio hobbysta dzielnie walczy całe życie a co dopiero jak ZG jest więcej niż dwa?
W moim przypadku na podstawie takich jak opisałeś wyżej kolegów, którzy zrezygnowali z "kina" na rzecz stereo ja nigdy nie wchodziłem w wielokanałowe odtwarzanie dźwięku, mogłem sobie posłuchać takich instalacji właśnie u takich co je mają i zrobić bilans zalet i wad. Oczywiście dotyczy to co napisałem tylko i wyłącznie pełnych instalacji wielokanałowych a nie wzmacniacza wielokanałowego pracującego w instalacji stereo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przede wszystkim to po co wiele kanałów w systemie, skoro na płycie nagrane dwa?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Są realizację wielokanałowe, sam się w to bawiłem jak jeszcze miałem kino i efekt był fajny, uczucie jakby był w środku kapeli na scenie 😁

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim to po co wiele kanałów w systemie, skoro na płycie nagrane dwa?

Wiele kanałów musi mieć mocniejszy zasilacz a to podobno jest korzystne w przypadku niekorzystania ze wszystkich kanałów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tak ale polecam jak ktoś woli muzykę od filmów sprzedać kino i za te pieniądze kupić wyższej klasy stereo, to jest niebo a ziemia. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak ale polecam jak ktoś woli muzykę od filmów sprzedać kino i za te pieniądze kupić wyższej klasy stereo, to jest niebo a ziemia. 

Możliwe, nie mam w tej kwestii problemu, u mnie "kino" jest też tylko dwukanałowe. Nie używam sprzętu typowego dla kina, ale kiedyś używałem przez jakiś czas wzmacniacza od kina do stereo. To było po przeprowadzce na nowe mieszkanie, kiedy to jeszcze sprzęt podstawowy nie przeprowadził się razem ze mną. Dobrze wykorzystany grał całkiem fajnie w tym stereo. Możliwe że to zasługa tego mocniejszego zasilacza 😉.

Ja to szanuje, generalnie każdy ma swoje typy. Znajomy na ten przykład ma właśnie silny ampli marantza kiedyś flagowy model w stereo z podlogowkami i subem do kina. Słucha na tym muzyki i basu jest tak dużo, że przytyka a ściany drżą i on to lubi, a dla mnie brak reszty pasma nieodpowiada....Ale jest spoko bo jest zadowolony bardzo. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja to szanuje, generalnie każdy ma swoje typy. Znajomy na ten przykład ma właśnie silny ampli marantza kiedyś flagowy model w stereo z podlogowkami i subem do kina. Słucha na tym muzyki i basu jest tak dużo, że przytyka a ściany drżą i on to lubi, a dla mnie brak reszty pasma nieodpowiada....Ale jest spoko bo jest zadowolony bardzo. 

Jak widać z tego powyższego opisu gusta hobbystów różnymi ścieżkami chadzają 😉.

O tak, ale ja mam też wrażenie, że częstym przypadkiem jest zainteresowanie jedynie basem i ocena systemu przez pryzmat wyłącznie basu, jak nie przewraca flaków to system do dupy, reszta jest nieważna 😁

Czasem ten bas jest jedyną jako tako słyszalną przez delikwenta częścią pasma,

więc ja to rozumiem. Czasem nawet słyszą tylko przeponą 😉 

Ale nie mam nic przeciwko drobnym regulacjom ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

Ale nie mam nic przeciwko drobnym regulacjom ...

Też sądzę, że tu otolaryngolog ma dzieło do spełnienia.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Są realizację wielokanałowe...

Poloczysz je na palcach jednej ręki 🙂

W dniu 10.11.2022 o 21:24, Ajothe napisał:

Fajnie, że mamy odmienne zdania. 

Krzywe FM zaprezentowane przez Xajasa jednak do mnie bardziej przemawiają jak kupowanie systemu do cichego słuchania, innego do średniego, a kolejnego do głośnego słuchania 🤣

A gdy weźmiesz pod uwagę jeszcze inny do jazzu, inny do bluesa. Jeszcze inny do kameralnej, filmowej, Live lub ludowej. W żadnym salonie audio nie mają tylu konfiguracji. Ten człowiek kupił sobie do aluminiowej, dokupił subwoofer aktywny, to bardzo istotne i trzeba to podkreślać (jakaś nowość chyba) i już wita się z gąską. Jeszcze korekcja akustyki mikrofonem zabawkowym i będzie miał najlepiej grający lołend na świecie. 

W dniu 10.11.2022 o 21:24, Ajothe napisał:

Fajnie, że mamy odmienne zdania. 

Krzywe FM zaprezentowane przez Xajasa jednak do mnie bardziej przemawiają jak kupowanie systemu do cichego słuchania, innego do średniego, a kolejnego do głośnego słuchania 🤣

Bo xajas wykazał naturę naszego zmysłu słuchu odnosząc się do mikrofonu, który przecież nie jest sztucznym inteligentnym zmysłem słuchu. To informacja, która przedstawia konkrety, a niej smęcenie o fałkach, górkach na basie i studniano grających po cichu dużych kolumnach.

Bzdury? 😁

Sam miałem kiedys monitory z subem typu rel do muzyki i dodanie suba było bardzo dobrym ruchem, ale twierdzenie że są systemy do cichego grania, do głośnego itd..to jest dopiero bzdura. 

5 minut temu, Ajothe napisał:

...twierdzenie że są systemy do cichego grania, do głośnego itd..to jest dopiero bzdura. 

Bzdurą jest twierdzenie, że nie ma systemów, które choć głośno grają super to po cichu wypadają blado, ani takich co choć dobrze brzmią po cichu to głośno nie dają rady. Można pójść dalej i postarać się zrozumieć dlaczego tak jest, i zamiast urojone niedoskonałości systemu łatać kablami, skompensować charakterystykę słuchu za pomocą DSP, loudness czy chociażby gałek bass/treble. A można będąc świadomym własnych subiektywnych preferencji, skompletować system, który bez korekcji zagra to co lubimy tak jak lubimy. Najgorsze co można zrobić, to zaprzeczaniem faktów kreować się na audiofila.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Sam miałem kiedys monitory z subem typu rel do muzyki i dodanie suba było bardzo dobrym ruchem...

Co innego tylko dyletant mógłby stwierdzić.

Nie wiem jakich audiofili masz na myśli, ale jednego jestem pewien, że do głowy by mi nie przyszło by szukając sobie systemu audio skupiać się na tym czy dobrze gra cicho, głośno, czy może średnio......najważniejsze jest brzmienie i charakter....Cicho to można sobie w słuchawkach posłuchać. 

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie wiem jakich audiofili masz na myśli...

Pseudoaudiofili czy audiofili samozwańczych, czyli dyletantów, którzy wiarę zabobon stawiają nad zrozumieniem faktów.

...do głowy by mi nie przyszło by szukając sobie systemu audio skupiać się na tym czy dobrze gra cicho, głośno, czy może średnio......najważniejsze jest brzmienie i charakter...

No ale systemu, który ma 60dB plumkać jazzik w sypialni, chyba nie wybierzesz po zrobieniu koncertu metalowego 100dB?

Edytowane przez szymon1977

Tak, tutaj racja, ale to jest rzecz podrzędna. Na przykład zauroczony monitorkami Gato mam kompletnie gdzieś jak grają cicho i choćby cicho grały źle i tak je kiedyś kupie... 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, tutaj racja, ale to jest rzecz podrzędna.

Wprost przeciwnie, to właśnie istota problemu, którego wypada być swiadomym.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Na przykład zauroczony monitorkami Gato mam kompletnie gdzieś jak grają cicho i choćby cicho grały źle i tak je kiedyś kupie... 

A ja ograniczony budżetem mam kompletnie gdzieś, czy moje małe B&W, napędzane małym Onkyo, wspomagane subem aktywnym (co zgodnie z sugestią @sokolikpodkreślam) i podreparowane DSP, glośno w ogóle zagrają a może nawet się spalą.

Ogólnie tak czyli nie, niby się sprzeczamy a jakbyśmy byli tego samego zdania  🙂

No tak, ja się z tym zgadzam, ale to nie jest po prostu najważniejsze w systemie audio. Moim zdaniem ma dobrze grać na średnim poziomie i tyle. O wiele ważniejsze są inne właściwości. 

19 godzin temu, Ajothe napisał:

O tak, ale ja mam też wrażenie, że częstym przypadkiem jest zainteresowanie jedynie basem i ocena systemu przez pryzmat wyłącznie basu, jak nie przewraca flaków to system do dupy, reszta jest nieważna 😁

Z takiego podejścia do tematu jak opisałeś wyżej już dawno wyrosłem, ale u znajomych widzę taki trend.

No tak, ja się z tym zgadzam, ale to nie jest po prostu najważniejsze w systemie audio. Moim zdaniem ma dobrze grać na średnim poziomie i tyle. O wiele ważniejsze są inne właściwości. 

System ma użytkownikowi grać fajnie, a kto, co i jak słucha to jego sprawa. Ale jak tu jesteśmy to warto być świadomym, że to nie magia sprawia, że np wklejone tu przeze mnie jakieś małe Dynki żeby zagrać fajnie potrzebuja mocnego wzmacniacza i nieco głośniejszego odsłuchu. Nie trzeba ale warto, choć są tacy, dla których od świadomości fajniejsza jest magia. Koniec końców wybór systemu to i tak kwestia gustu, ale szkoda życia na błądzenie.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Z takiego podejścia do tematu jak opisałeś wyżej już dawno wyrosłem, ale u znajomych widzę taki trend.

Widocznie Twoi znajomi nie słyszeli przez dłuższy czas dynamicznego, dobrze kontrolowanego, nisko schodzącego basu. Gdy czegoś takiego się posłucha przez nieco dłuższy czas nie ma powrotu do jakiś burczybasów 😉

27 minut temu, szpakowski napisał:

Widocznie Twoi znajomi nie słyszeli przez dłuższy czas dynamicznego, dobrze kontrolowanego, nisko schodzącego basu.

Polecam sub aktywny. Napisz ile masz m², moc wzmacniacza i średnicę woofera (lub midwoofera), dowiemy się czy Ty słuchasz.

31 minut temu, Sznup napisał:

Tobie Szymonku przychodzi to z niespotykaną łatwością i swobodą oraz jak widać przechodzi bez najmniejszych konsekwencji.

Ja go pożegnałem i do ignora wrzuciłem, żeby te bzdury które wypisuje i od rzeczy gada nie czytać. Kto neguje wykorzystanie suba do stereo? Dobry sub, dobrze zestrojony nie będzie bardzo przeszkadzał. Może przynieść ciekawy efekt i uzupełnić pewne ograniczenia wynikające z rożnych przyczyn. Nie tylko w przypadku monitorów z 5” wooferkiem, takich które mają problem z odtwarzaniem bez zniekształceń niższego basu, w przypadku podbicia go pokrętłem bas. Ich większe wychylenie membran, nie rozwiążą problemu tak do końca. Podłogówki, nawet z wooferem o większej średnicy, nie wszystkie radzą sobie z tym lepiej w sposób zadowalający. W tym przypadku również można sobie subem poprawić niższy bas, którego spadek -3 dB zaczyna się dość wcześnie i gwałtownie. 
Tamten jednak woli w koło męczyć o kablach, audiofilach, psychoakustykach, i „fałkach” 🥵

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Gdy czegoś takiego się posłucha przez nieco dłuższy czas nie ma powrotu do jakiś burczybasów

Zgadza się.

Taka ciekawostka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A wracając do korekcji przy cichym słuchaniu - ściszałem do granic możliwości i jakoś nie zaniknął najpierw bas i góra, a została średnica. Przy minimum, które u mnie wynosi 38dB sprawdziłem i nadal są basowe dźwięki, choć przytłumione podobnie jak reszta pasma i jest to prawidłowe. Gdyby te char F-M były aż takie skuteczne, to głośnością jedynie zmienialibyśmy brzmienie systemu z ciepłego na neutralny do V-ki.

Wklejałem gdzieś pomiar kolumny i pisałem, że prawidłowa char pasma jest opadająca on niskich do wysokich, a nie płaska.

A co do regulacji bass/sopran to słyszałem wiarygodne wyjaśnienie, że kiedyś służyła do ratowania realizacji zdegradowanych wadami nośników np. taśm cc z mało wyrazistymi wysokimi.

Obecnie jak wiadomo słucha się bez regulacji i wszystko działa jak należy, ale trzeba dobrać dobrze kolumny itd. plus akustyka, ustawienie.

Jeszcze można rozważać sytuacje, że ktoś kupił sobie głośniki bez basu grające jaskrawie, a potem zmienił mu się gust, ale głośników nie zmieni. Podbija basy, tłumi soprany, wreszcie jest lepiej i mamy dowód, że regulacje barwy są jednak niezbędne. W ten sam sposób dowiedziemy, że suby trzeba kupować.

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, J.Jerry napisał:

Taka ciekawostka

Ukryta Zawartość

Wielu kolegów używających REW i Umik wklejało pomiary przed i po, ta ciekawostka (oczywiście przeczytałem) nic nie wnosi.

34 minuty temu, J.Jerry napisał:

...ściszałem do granic możliwości i jakoś nie zaniknął najpierw bas i góra...

A dlaczego miałyby zniknąć?

34 minuty temu, J.Jerry napisał:

Przy minimum, które u mnie wynosi 38dB sprawdziłem i nadal są basowe dźwięki, choć przytłumione podobnie jak reszta pasma...

Nie chodzi oczywiście o ekstremum typu 38dB, ale np przy 60dB bas może nadal być pełny, czyli szybki i miękki, a nie delikatny i subtelny.

35 minut temu, J.Jerry napisał:

Gdyby te char F-M były aż takie skuteczne, to głośnością jedynie zmienialibyśmy brzmienie systemu z ciepłego na neutralny do V-ki.

Ty po prostu kompletnie nie wiesz o czym mówisz. Dla Ciebie są jakieś kreski, które coś tam obrazują, to coś wyobrażasz sobie jako potwora i z miną odkrywcy stwierdzasz, że potwór nie wyskoczył - no nie wyskoczył bo wyskoczyć nie miał.

48 minut temu, J.Jerry napisał:

Wklejałem gdzieś pomiar kolumny i pisałem, że prawidłowa char pasma jest opadająca on niskich do wysokich, a nie płaska.

A dlaczego tak sądzisz?

49 minut temu, J.Jerry napisał:

Obecnie jak wiadomo słucha się bez regulacji i wszystko działa jak należy, ale trzeba dobrać dobrze kolumny itd. plus akustyka, ustawienie.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie by za pomocą DSP zmniejszyć negatywny wpływ akustyki, czy dodać dla cichych odsłuchów filtr worowany na loudness, albo nawet skorygować sobie pasmo w miejscu odsłuchu do subiektywnie fajniejszego.

54 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jeszcze można rozważać sytuacje, że ktoś kupił sobie głośniki bez basu... W ten sam sposób dowiedziemy, że suby trzeba kupować.

Poniekąd masz rację, bo przy monitorkach z pasmem zaczynającym się np od 40Hz, dołożenie suba aktywnego jest jedynym sensownym uzupełnieniem obiektywnie istniejących braków.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi