Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie to jest wystarczająco głośno, głośniej gram bardzo rzadko bo nie lubię hałasu.

Cicho, czyli muzyka w tle to dlamnie około 60dB, w ciągu dnia....w nocy w sypialni to zdecydowanie niższy poziom 😁

Wystartujcie darmowe appki, to sie dowiecie, co jest dla was cicho a co przyjemnie

dla mnie cicho to srednio 60dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3604.thumb.png.942349ca88953e4856c38aeceb8eb3dd.png

a przyjemnie to srednio 75dB

IMG_3606.thumb.png.7fdc94ed9e76ed7c20388d9ebea4d357.png

IMG_3607.thumb.png.a4f47522342bef9cc8fe00e464512198.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

Wystartujcie darmowe appki

To bez sensu bez kalibracji ... każda mierzy inaczej ... różne mikrofony w smartfonach ... zbyt rozbierzne pomiary wychodzą ... itd 

Trzeba by to usystematyzować ...

a jak przelacze na deadmau5 to „przyjemnie“ podnosi sie do 94dB

Ukryta Zawartość

IMG_3609.thumb.png.aaa526c00304dc9f614224f329320da8.png

a co znaczy glosno, tego lepiej nie pokazuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, xajas napisał:

Wystartujcie darmowe appki, to sie dowiecie, co jest dla was cicho a co przyjemnie

Z dokładnością do 10dB? Od takiej wiedzy lepszy brak wiedzy.

-----

Godzinę temu, Ajothe napisał:

U mnie normalne granie to około 75db average.

U mnie to już głośno 🙂

BTW nie ma to większego znaczenia dopóki kupimy taki system, który gra fajna z głosnością jaką lubimy. Warto tylko wiedzieć, że jak zagramy ciszej a zacznie brakować basu, to nie jest wina wadliwego sprzętu, a prawidłowa cecha ludzkiego zmysłu słuchu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

U mnie też jest to dość głośno, ale właśnie ja tak słucham, bo jak ma być uderzenie to jest....a czasami dla uderzenia gram jeszcze głośniej...ale nie zbliżam się do 90dB average 🤣

Weźmy ten poziom średni 72, że jest poprawny i porównajmy go do char. F-M, to znajdziemy potrzebne korekcje.

Mnie wychodzi +12 dB przy 50Hz i +10dB przy 10kHz...bez sensu.

Ty slepy jestes. 72dB jest miedzy fioletowa 80dB a zielona 60dB. Czyli +4dB i +1dB
Bez sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznam się, że nie oglądałem tych bazgrołów.

Ale jak już są, to niech posłużą za przykład, że korekcja jest bez sensu.

Tyle około mają górki kolumny na char. chyba że ktoś sam sobie wystrugał z płaską char.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Tyle około mają górki kolumny...

No właśnie. Stąd paradoks, że jak ktoś lubi słuchać cicho, to kupuje kolumny które fajnie grają cicho, w efekcie loudness jest mu zbędny, bo ma go w charakterystyce kolumn. Ale żeby zamiast linii prostej wykorzystać krzywą FM do stworzenia target curve w DSP to jak najbardziej.

A dziękuję (wyjątek potwierdza regułę).
Ps.

Nigdy wyjątek nie potwierdza reguły tylko jej zaprzecza. Powinien to wiedzieć każdy, kto się powołuje na zdobycze nauk ścisłych.
6 godzin temu, iro III napisał:

Nie, bo taki system ("skonfigurowny do cichych"... muzyki się słucha, nie odsłuchuje), jest systemem ułomnym, ograniczonym i sub-lowendowym. 

Porażającą jest myśl, że taki "system" może być przeznaczony do słuchania metalu...ale czekaj, nie, on do przecie "od-słuchów"...więc może jednak tak ma być... jak odsłuchy to odsłuchy, na scenie muzycy też  mają swoje "odsłuchy", żeby cokolwiek słyszeć...

Żadna magia ani przypadek - to porządne audio, w przeciwieństwie do pażdzierza w "pudelku po butach" z fabryczną "górką" na basie.

Dobre 😁 Od razu skojarzyła mi się scena z „Psów” jak Dziadek bał się, że na bruk pójdzie, bo on stary i „gdzie ja teraz pracę znajdę, kiedy tylko przesłuchiwać umie”. Franz mu doradził, żeby poszedł do polskich nagrań na łowcę talentów. 😁

4 minuty temu, msankowski napisał:

Nigdy wyjątek nie potwierdza reguły tylko jej zaprzecza

Wyjątek nazywa się "wyjątek" właśnie dlatego, że jest odmienny od reguły. O zaprzeczeniu mógłbyś powiedzieć gdybyśmy mieli do czynienia z bezpośrednią zależnoscią, a nie wypadkową wielu czynników czy wręcz statystyką.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Warto tylko wiedzieć, że jak zagramy ciszej a zacznie brakować basu, to nie jest wina wadliwego sprzętu, a prawidłowa cecha ludzkiego zmysłu słuchu.

Mądrego po szkołach przyjemnie posłuchać 👍🏻

Wyjątek nazywa się "wyjątek" właśnie dlatego, że jest odmienny od reguły. O zaprzeczeniu mógłbyś powiedzieć gdybyśmy mieli do czynienia z bezpośrednią zależnoscią, a nie wypadkową wielu czynników czy wręcz statystyką.
reguła – dające się ująć w sposób sformalizowany działanie, mające zastosowanie w określonej dziedzinie

w logice i matematyce:

reguła dowodzenia

twierdzenie matematyczne

w naukach przyrodniczych:

prawa fizyczne
18 minut temu, msankowski napisał:

reguła...

Ja nie użyło słowa "reguła" tylko powiedzenia "wyjątek potwierdza regułę", tu masz link, który pomoze Ci zrozymieć 

Ukryta Zawartość

A teraz kończ kolego trolować, wróc do tematu, i pokaż małe i niedrogie monitorki, które nie mają górki na basie za to opinię dobrze grajacych po cichu. A jeśli przyszedłeś tylko po to, by wyrwać z kontekstu słówko i się go czepić, to odejdź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Przytoczone wyjaśnienie przywołuje zdarzenia z historii i kontekst zypełnie nietechniczny.

To Ty powołujesz się na to powiedzenie uzasadniając swoje twierdzenia z dziedziny techniki czyli nauk ścisłych. Może to jest trolowanie, żeby moje było zawsze na wierzchu?

Każdy wie, jaka jest zależność czułości słuchu od częstotliwości i poziomu dźwięku. 
Nie każdy jednak się tym przejmuje i nie potrzebuje wyrównywać sobie te zależności. Ja np. słucham z taką głośnością, która nie męczy (system popsuty nie jest 😉)i przy której bas z moich akurat kolumn słychać wyraźnie. Kolumna, kolumnie nierówna, więc może u kogoś tego basu już z miejsca jest mało lub zwyczajnie lubi dużo basu i wtedy loudness albo gałka bas w prawo. 
Niektórzy rano w kuchni przy śniadaniu przed pracą słuchają muzyki z radia i potrzebują loudnessu, bo żona i dzieci jeszcze śpią. To ma sens, ale nie dla wszystkich. Ja nie potrzebuje rano basu przy śniadaniu. 
Tu się toczy kolejna bitwa, bo izofoniczna wyraźnie przedstawia inne wrażliwości zmysłu słuchu dla rożnych częstotliwości w odniesieniu do dB, co nie musi oznaczać, że ja czy inni tego basu przy cichym słuchaniu nie słyszą. Słyszą, może jest go mniej lub (prawie) wcale, ale może akurat tyle być lub nie być go powinno 🙂

1 godzinę temu, sokolik napisał:

Każdy wie, jaka jest zależność czułości słuchu od częstotliwości i poziomu dźwięku. 
Nie każdy jednak się tym przejmuje i nie potrzebuje wyrównywać sobie te zależności.

A ja myślę, że legenda o płaskiej charakterystyce i audiofilu słuchającym na zero wielu nie pozwala przyjąć do wiadomosci istnienia faktu, a tym bardziej tego co z niego wynika.

A teraz kończ kolego trolować, wróc do tematu, i pokaż małe i niedrogie monitorki, które nie mają górki na basie za to opinię dobrze grajacych po cichu.

I żeby obniżyć poczucie satysfakcji ze skasowanego postu zgłoszonego moderacji proszę bardzo. Małe monitorki "bez górki" i jeszcze mniejsze też "bez górki"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20221108_221650.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, msankowski napisał:

Małe monitorki "bez górki" i jeszcze mniejsze też "bez górki"

To jedna połowa - gdzie druga? Choć biorąc pod uwagę, że wkleiłeś monitory studyjne, czyli produkt o innych cechach ze względu na inne wymagania odbiorcy, to nawet tej pierwszej połowy nie ma. W sumie zero, tak jakbyś nic nie wkleił.

Zaraz, zaraz, nie zero a nawet gol samobójczy! Bo skoro monitory o płaskiej charakterystyce określa się jako "studyjne", to monitory bez określenia "studyjne" płaskiej charakterystyki nie mają - a jaką? Pisałem.

25 minut temu, msankowski napisał:

...poczucie satysfakcji ze skasowanego postu zgłoszonego moderacji proszę bardzo.

Nie mam satysfakcji bo post usunięty dopiero po tym jak go przeczytałem.

Edytowane przez szymon1977

Jak narazie mam wrazenie, ze to niekonczaca sie dyskusja slepych o kolorach. Smiem twierdzic, ze olbrzymia wiekszosc „dyskutantow“ jeszcze nigdy takiej progresywnej korekcji nie slyszala i nie wyprobowala. De facto, te wszystkie hipotezy, dywagacje i analizy sa pozbawione jakichkolwiek praktycznych podstaw. Aby kazdy mial szanse na wlasne uszy sie przekonac jak to dziala, i dopiero wtedy sensownie ocenic, czy mu sie to podoba, przygotowalem i zaladowalem do Google Drive 4 filtry WAV pasowne do krzywych FM dla nastepujacych poziomow glosnosci

- 50dB bardzo ciche sluchanie

Ukryta Zawartość

- 65dB ciche sluchanie

Ukryta Zawartość

- 80dB normalne sluchanie

Ukryta Zawartość

- 95dB glosne sluchanie

Ukryta Zawartość

Wszystkie filtry obnizaja calkowity poziom glosnosci o 6dB
Aby towarzystwo nie „doznalu szoku“, obnizylem im skutecznosc do 60%

Zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy posiada system, w ktorym meze zaaplikowac te filtry (Roon, EqualizerAPO, bruteFIR, itd…), ale dla chcacego nic trudnego. Mozna zaladowac za friko JRIver, stworzyc 4 Setupy

IMG_3341.thumb.jpg.71f3cc3e0cbf6c841cf8cc45c4055eb5.jpg

przyporzadkowac im te powyzsze filtry

IMG_3343.thumb.jpg.aefb29c9744061ae768030e72712f472.jpg

Oczywiscie przed odsluchem filtra 50dB obnizamy poziom glosnosci, a przed odsluchem 95dB dajemy gazu .
Porownywanie tych filtro przy tej samej glosci odslucuh jest bez sensu.

Rzycze dobrej zabawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

przed odsluchem filtra 50dB obnizamy poziom

Powinieneś od razu obniżyć poziom w tych filtrach odpowiednio. 

nagrywamy.com

Powinieneś od razu obniżyć poziom w tych filtrach odpowiednio. 

Dobre , nie pomyslalem o tym. Trzeba by zaczac od nastawienia galki glosnosci na „daj gazu“, ale pozniej mial bym kontrole nad tym, o ile glosnosc powinna byc obnizona.
Hyba to poprawie, ale jutro przy pierwszej kawie, dzis juz mi sie niechce
  • Pokaż nowe odpowiedzi