Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i subwoofer aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam wzmaka H/K HK630 i chciałbym kupić i podłączyć do niego subwoofer aktywny. Czy da się to jakoś zrobić bez wymiany wzmaka na amplituner z dedykowanym wejściem?

Pozdrawiam😄

https://www.audiostereo.pl/topic/159334-wzmacniacz-i-subwoofer-aktywny/
23 minuty temu, Qban napisał:

Możesz podłączyć np. subwoofer RELa lub BK Electronics za pomocą złącza Speacon. Subwoofer podpinasz do gniazd głośnikowych.

a inne firmy też mają taką możliwość?

może podłączenie przez gniazdo słuchawkowe?

Witam. Podłączysz każdy Sub, który ma wejścia głośnikowe do podłączeni tzw wysokoprądowego. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Witam. Podłączysz każdy Sub, który ma wejścia głośnikowe do podłączeni tzw wysokoprądowego. 

czyli poprzez przewody głośnikowe?

Godzinę temu, Tomek S napisał:

czyli poprzez przewody głośnikowe?

Dokładnie. Jest tego sporo na rynku. Jak do muzyki to szukałbym tez suba w obudowie zamkniętej 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dokładnie. Jest tego sporo na rynku. Jak do muzyki to szukałbym tez suba w obudowie zamkniętej 

Tylko do muzyki.

Jeśli chodzi podłączenie to ma to znaczenie w które wejście podepnę suba?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, Tomek S napisał:

Tylko do muzyki.

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz jedną parę kolumn podłączoną , to bym podłączył pod zestaw B i gdy chcę aby pracował sub , to włączam A + B . 

Teoretycznie to możesz podłączyć sub nisko poziomowo poprzez RCA , wypiąć zworkę i w pre - out dać " trójnik " rozdzielacz RCA i do niego podłączyć MAIN IN i sub . Lecz lepiej nie kombinować i zrealizować poprzez wyjścia głośnikowe . 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, czester15.30 napisał:

Jeżeli masz jedną parę kolumn podłączoną , to bym podłączył pod zestaw B i gdy chcę aby pracował sub , to włączam A + B . 

Teoretycznie to możesz podłączyć sub nisko poziomowo poprzez RCA , wypiąć zworkę i w pre - out dać " trójnik " rozdzielacz RCA i do niego podłączyć MAIN IN i sub . Lecz lepiej nie kombinować i zrealizować poprzez wyjścia głośnikowe . 

Tak, mam jedną parę podłączoną w A, więc B jest wolne. Czyli jeśli chcę żeby grało A + B to muszę przełączyć na „Speakers 2”?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Tomek S napisał:

Tak, mam jedną parę podłączoną w A, więc B jest wolne. Czyli jeśli chcę żeby grało A + B to muszę przełączyć na „Speakers 2”?

Ukryta Zawartość

Speakers 2 to załączy ci B 

Musiałbyś wcisnąć 1 i 2 ( W moim apli musiałem tak zrobić i działało)

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Tomek S napisał:

Musisz jednocześnie włączyć A i B . Zobacz czy tak się da . Moim zdaniem powinno , inne wzmaki mają możliwość grania jednocześnie dwoma zestawami kolumn . 

44 minuty temu, czester15.30 napisał:

Nie polecam. W przypadku słabo zrealizowanego wejścia może bardzo pogorszyć się przesluch między kanałami.

Przez wygscia głośnikowe da się podłączyć DOWOLNY subwoofer- poprzez zewnetrzną przejściówkę poziomu sygnału.

Widzę, że w tym wzmaku pytającego jest pętla magnetofonowa . Więc poprzez RCA out L Tape  ,do suba i we wzmaku włączać Tape - Monitor . Można sprawdzić czy będzie działać . 

Edytowane przez czester15.30
3 minuty temu, czester15.30 napisał:

Musisz jednocześnie włączyć A i B . Zobacz czy tak się da . Moim zdaniem powinno , inne wzmaki mają możliwość grania jednocześnie dwoma zestawami kolumn . 

super, w takim razie będę próbował. 

Znalazlem kilka subwooferów ale niestety część jest daleko i musiałbym kupować z wysyłką, jeśli możecie mi mniej więcej doradzić które z nich są warte zainteresowania to będę wdzięczny. 

-Jamo: SUB 200, 210 i Concert C910

-JBL: Nothridge E250P i ES150P

-KEF: PSW 2000, PSW 2010, C4 (dodam, że głośniki to również KEF-y)

-Boston Acoustic ASW 250

-Tannoy: Revolution SUB1001, mSUB 10

16 minut temu, czester15.30 napisał:

Mam tak obecnie, a sub posiada wyłącznie wejście liniowe, pojedyncze. Gra jak należy.

5 minut temu, czester15.30 napisał:

Widzę, że w tym wzmaku pytającego jest pętla magnetofonowa . Więc poprzez RCA out L Tape  ,do suba i we wzmaku włączać Tape - Monitor . Można sprawdzić czy będzie działać . 

Nie bedzie- to wyjście stałego poziomu, więc przy każdej regulacji głośności należałoby zmieniać poziom suba, czyli bez sensu.

4 minuty temu, Tomek S napisał:

mSUB 10

Słuchałem, w muzyce dobrze się sprawdza.

(Innych z listy nie słuchałem lub sobie nie przypominam.)

5 minut temu, porlick napisał:

Mam tak obecnie, a sub posiada wyłącznie wejście liniowe, pojedyncze. Gra jak należy.

Nie bedzie- to wyjście stałego poziomu, więc przy każdej regulacji głośności należałoby zmieniać poziom suba, czyli bez sensu.

Słuchałem, w muzyce dobrze się sprawdza.

(Innych z listy nie słuchałem lub sobie nie przypominam.)

Dziękuję bardzo, w takim razie wiem przynajmniej już co robić😁.

Ok, czyli ten Tannoy na pewno jest na plus.

Z zestawem o niezbyt wielkich możliwościach (chodzi o natężenie dźwięku) na pewno się sprawdzi. To tylko 10' więc przesada w głośnikach podstawowych nie jest wskazana.

Jakbyś chciał informacji o wspomnianej przejściówce poziomu sygnału, pisz na PW.

7 minut temu, porlick napisał:

Z zestawem o niezbyt wielkich możliwościach (chodzi o natężenie dźwięku) na pewno się sprawdzi. To tylko 10' więc przesada w głośnikach podstawowych nie jest wskazana.

Jakbyś chciał informacji o wspomnianej przejściówce poziomu sygnału, pisz na PW.

No właśnie celuję w jakiegoś suba który nie będzie za mocny bo mam dość mały pokój - 15 m2.

8 minut temu, tomek7776 napisał:

male pomieszczenie.wiecej problemow.niz pożytku.

a jakie masz kolumny.

wcześniej miałem suba Eltax SW-10 i fajnie to grało więc myślę, że przy odpowiednim dopasowaniu w tym przypadku również będzie fajnie grało.

KEF Q55

18 godzin temu, Tomek S napisał:

Tylko do muzyki.

3E22C764-F0A1-430D-B888-30136A8DA392.jpeg

nie ma znaczenia

www.tophifi.pl

16 godzin temu, Tomek S napisał:

super, w takim razie będę próbował. 

Znalazlem kilka subwooferów ale niestety część jest daleko i musiałbym kupować z wysyłką, jeśli możecie mi mniej więcej doradzić które z nich są warte zainteresowania to będę wdzięczny. 

-Jamo: SUB 200, 210 i Concert C910

-JBL: Nothridge E250P i ES150P

-KEF: PSW 2000, PSW 2010, C4 (dodam, że głośniki to również KEF-y)

-Boston Acoustic ASW 250

-Tannoy: Revolution SUB1001, mSUB 10

Jeśli chodzi o te modele ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś o nich? Który najlepiej wybrać?

38 minut temu, xajas napisał:

Gdzie te problemy?

dokładnie, właśnie dzięki temu że ten pokój jest mały to nie ma w nim echa a moc sprzętu zawsze można dopasować więc nie do końca rozumiem 

57 minut temu, Tomek S napisał:

dokładnie, właśnie dzięki temu że ten pokój jest mały to nie ma w nim echa a moc sprzętu zawsze można dopasować więc nie do końca rozumiem 

pewnie chodzi o to, że w tak małym pomieszczeniu ciężko o dobry bas. Jest to uwarunkowane małą kubaturą (nie ma się on jak roznieść) 

www.tophifi.pl

33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

pewnie chodzi o to, że w tak małym pomieszczeniu ciężko o dobry bas. Jest to uwarunkowane małą kubaturą (nie ma się on jak roznieść) 

To znaczy w poprzednim zestawie z subwooferem bass się całkiem ładnie rozchodził. Z resztą przy obecnych kolumnach po regulacji basu na wzmaku też nie narzekam, tylko że o ile przy średniej głośności wszystko jest dobrze o tyle przy wyższej czuję, że za bardzo się męczą i stąd pomysł z zakupem subwoofera.

• Pokaż nowe odpowiedzi