Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp do DL103

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
1 minutę temu, Bartek Bartoszewski napisał:

A jak wrażenia ogólne z Pioneera ?

Na razie, to się jeszcze nie otrząsnąłem z pierwszego wrażenia. Chciałoby się wszystkich wkładek na raz spróbować.

Tak dłużej słucham z podwieszonym DL103 i jest zacnie 🤩

Wizualnie, kawał kloca na stoliku. No i czterdziestoletni sprzęt, a wygląda jakby był prosto z fabryki. To już akurat zasługa sprzedawcy.

• Redaktorzy
22 minuty temu, Bartek Bartoszewski napisał:

A co ty masz tam za ślimaka 😉

U mnie od 1,5 miesiąca nowy domownik. Żółw grecki, wykluty 7 lat temu w Macedonii. Najczęściej przesiaduje w terrarium. Fotka podczas słuchania. Żółwie ponoć słyszą pasmo od 70 do 700 Hz. 😉

Niesamowicie szybko chodzi, zwłaszcza jak widzi jedzenie.

P.S. Zarejestrowałem gada w Urzędzie Miasta. Musiałem. 26zł opłaty skarbowej. Przez to że zwierzak bliski gatunkowi na wyginięciu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Moderatorzy
2 minuty temu, kangie napisał:

U mnie od 1,5 miesiąca nowy domownik. Żółw grecki, wykluty 7 lat temu w Macedonii. Najczęściej przesiaduje w terrarium. Fotka podczas słuchania. Żółwie ponoć słyszą pasmo od 70 do 700 Hz. 😉

Niesamowicie szybko chodzi, zwłaszcza jak widzi jedzenie.

P.S. Zarejestrowałem gada w Urzędzie Miasta. Musiałem. 26zł opłaty skarbowej. Przez to że zwierzak bliski gatunkowi na wyginięciu.

Ukryta Zawartość

Fajny.

@kangie nie masz problemu w tym headshellu z azymutem? U mnie jak dokręcam tę śrubkę od azymutu to mi się przestawia. Aby się nie przestawiał, to nie dokręcam do końca.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

@Marcinus ustawiałem azymut raz i nie przestawia mi się. Jak potrzebowałem  przesunąć przód - tył, to pamiętem że odrobinę luzowałem śrubkę, a ta druga była osadzona w rowku i zabezpieczała przed obróceniem się. Pamiętam, że ustawiałem na ciasno, bo rzeczywiście mocno odkręcając obie śrubki wszystko latało bez kontroli.

Jedyny minus tego headshella to wg mnie brak możliwości przekoszenia wkładki na (nieistniejących) fasolkach. Przekosiłem na otworach minimalnie i to mi wystarczyło. W sumie nawet nie musiałem przekosić, bo wystarczyło ustawić wkładkę na przód - tył.

31 minut temu, Marcinus napisał:

Aby się nie przestawiał, to nie dokręcam do końca.

Już nie pamiętam dokładnie. Być może ja zrobiłem tak samo.

Pamiętam, że tę drugą śrubkę luzowałem minimalnie, żeby nie utracić wymiaru.

Edytowane przez kangie

• Moderatorzy

@Marcinus ustawiałem azymut raz i nie przestawia mi się. Jak potrzebowałem  przesunąć przód - tył, to pamiętem że odrobinę luzowałem śrubkę, a ta druga była osadzona w rowku i zabezpieczała przed obróceniem się. Pamiętam, że ustawiałem na ciasno, bo rzeczywiście mocno odkręcając obie śrubki wszystko latało bez kontroli.

No właśnie, jak nie poluzujesz tej śrubki od azymutu, to przeciągu nie przestawisz, a jak pauzujesz, to się rozjedzie.

3 minuty temu, kangie napisał:

Jedyny minus tego headshella to wg mnie brak możliwości przekoszenia wkładki na (nieistniejących) fasolkach. Przekosiłem na otworach minimalnie i to mi wystarczyło. W sumie nawet nie musiałem przekosić, bo wystarczyło ustawić wkładkę na przód - tył.

Jeśli ustawi się przesięg, to kąt powinien samoistnie być odpowiedni, a jeśli jest potrzebna korekta, to właśnie wtedy luz śrubek w otworach można wykorzystać.

• Moderatorzy

Powiem Ci, że nie czułem dyskomfortu. Ustawiłem raz i gram do dzisiaj.

A ja właśnie dziś się trochę pomęczyłem, bo musiałem zmienić przesięg.

• Redaktorzy

Przypomniałem sobie teraz, że ten rowek jest za szeroki jak na śrubkę. Powinni go spasować ciaśniej. Ale wtedy nie śrubką, tylko kołkiem walcowym, a nie częścią gwintowaną po rowku.

• Redaktorzy
8 godzin temu, Marcinus napisał:

@kangie nie masz problemu w tym headshellu z azymutem?

Aaa, był bym zapomniał, zwłaszcza że piąteczek mamy. Co do azymutu, ustawiam go w Denonie 103R w sposób następujący (patrz zdjęcia).

😉 Udanego początku weekendu!

Ukryta Zawartość

IMG_20220317_080410427~2.jpg

IMG_20220317_080718140~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, kangie napisał:

Aaa, był bym zapomniał, zwłaszcza że piąteczek mamy. Co do azymutu, ustawiam go w Denonie 103R w sposób następujący (patrz zdjęcia).

😉 Udanego początku weekendu!

Ukryta Zawartość

IMG_20220317_080410427~2.jpg

IMG_20220317_080718140~2.jpg

Na to bym nie wpadł 🤣

Muszę zakupić taki protraktor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie dlatego w tym roku sprzedałem swoje oba gramofony z ramionami S i kupiłem z prostymi. Wkładki mam zamocowane na stałe, zero kręcenia, tylko słuchać. O tym marzyłem, chociaż z kolei to Wy macie teraz całą zabawę. Po każdym przekręceniu czegokolwiek o milimetr jest już okazja żeby słuchać wszystkich płyt od początku, bo teraz zagra inaczej/lepiej.

Czy nie to jest prawda o całej tej zabawie w audio ?

• Redaktorzy
13 minut temu, Audroc napisał:

Czy nie to jest prawda o całej tej zabawie w audio ?

Prawda. Nasza prawda.

Edytowane przez kangie

• 4 tygodnie później...

Koledzy napiszcie proszę , ile godzin wkładka Denona DL- 103 wytrzymuje, mam ją już 12 lat i nie wiem czy nie trzeba jej wymienić, nie słucham jakoś dużo płyt LP jakieś 10- 20h miesięcznie.

Koledzy napiszcie proszę , ile godzin wkładka Denona DL- 103 wytrzymuje, mam ją już 12 lat i nie wiem czy nie trzeba jej wymienić, nie słucham jakoś dużo płyt LP jakieś 10- 20h miesięcznie.

Statystycznie masz 1800 godzin. Powinna jeszcze sporo pograć.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

• Redaktorzy
14 godzin temu, Renia239 napisał:

Coś tam zawsze można "odczytać" z widoku bocznego grającej wkładki, czy aby nie szoruje podwoziem o płytę. W sensie czy zawieszenie nie pada.

Co do zużycia szlifu diamentu, to dużo zależy od stanu i czystości płyt, sił nacisku, czy nie przekraczano znacznie tej siły itp.

Dzięki to chyba trzeba będzie wnet zmienić, zastanawiałem się nad DL 103 R ale nie wiem czy mój preamp Graham fanfare będzie pasował do tej 103R ze 103 gra świetnie.

• 3 tygodnie później...

Jednak wymiękłem i kupiłem 103,  przestraszyłem się tego niższego napięcia w R, jest progres tak z 25 %-30 % lepiej , czyli stara najlepsze lata miała już za sobą.

• Moderatorzy
18 minut temu, Renia239 napisał:

Jednak wymiękłem i kupiłem 103,  przestraszyłem się tego niższego napięcia w R, jest progres tak z 25 %-30 % lepiej , czyli stara najlepsze lata miała już za sobą.

A co zrobiłeś ze starą?

Rka nie będzie grała ciszej. Ma poziom mniejszy tylko o 50uV, ale impedancję wewnętrzną mniejszą 3 krotnie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To może kupię, a mam pytanie znawców praktyków, teraz mam całkowitą masę ramienia dokładnie 25 g (hedshel 9g + śróbki 1g + wkładka 8,5 g + ramie 4,5g) czyli compliance z wykresu i kalkulatora jest 10 hz, zastanowia mnie czy zwiększanie wagi ramienia ponad 25g jak robi dużo ludzi dla 103 ma sens ?

nie jest przypadkiem tak, że w przypadku liczenia dopasowania wkładki do ramienia obliczamy jego masę efektywną, a nie wagę? 

Mam "podobny" problem z ramieniem z Lenco L75, które jest ciężkie. Poniżej metoda obliczania masy efektywnej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

59 minut temu, rangefinder napisał:

nie jest przypadkiem tak, że w przypadku liczenia dopasowania wkładki do ramienia obliczamy jego masę efektywną, a nie wagę? 

Mam "podobny" problem z ramieniem z Lenco L75, które jest ciężkie. Poniżej metoda obliczania masy efektywnej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minutes ago, Renia239 said:

Skoro wkładkę liczysz do masy  efektywnej  to każdą inną wagę headschella też.

Patrzyłeś na dokument, który załączyłem?

Zgodnie z dokumentem masa efektywna nie jest sumą mas poszczególnych elementów, tylko wyliczana jest z momentu bezwładności całego ramienia z wkładką (jest to jeden układ). Masa efektywna to masa dynamiczna, a nie masa statyczna. 

• Pokaż nowe odpowiedzi