Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Zacząłeś od końca znaczy się?

Te pisanie z Tobą mnie strasznie męczy. Aż się pisać nie chcę. 

Zawsze liczy się początkowy materiał. 

Z CD jest o tyle łatwiej gdyż wiemy jaki krążek wkładamy. Wiemy czy jest to oryginał czy też nawet kopia ale źródło jest znane. 

W przypadku tidala nawet jak widzimy FLAC to nie do końca to może być FLAC. Jego źródło niestety nie musi być bezstratne. Pisano o tym. W przypadku MP3 na Spotify znowu jeśli to materiał konwertowany z sprawdzonego źródła no to mamy dobrą jakość 

I tak dalej i tak dalej. 

Piotr 

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja pier... hahaha. Co trzeba usłyszeć by nabyć moralne prawo wypowiadanie się?

Trzeba mieć ogarnięta akustyke która dopiero pozwala usłyszeć co można usłyszeć.  I nie można być przygłuchawym.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak wysoko unosicie się na słuchaniu kabli, że nie widzicie, że niektórzy te zabawy mają już za a nie przed sobą.

Kabli się nie słucha,  one tylko lekko szlifują dzwiek,  ale przecież taki spec jak ty powinien o tym wiedzieć,  chyba że wciąż siedzisz w zakładce START. 

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Zamiast wypominać komuś zbyt słaby system, polecam dział Start lub PC Audio i poczytać, na czym młodzi kablofile słuchają kabli.

Co mnie interesuje "na czym młodzi audiofile słuchają kabli?" 

Jak ktoś wpada skrajności to niech słucha sobie kabli czy też pralki. 

Dobrze wiadomo że kabelki to zabawy na sam koniec,  jak ktoś od tego zaczyna jego problem. 

Akustyka to 60% sukcesu. I ona dopiero pozwala usłyszeć różne drobne zmiany,  bez tego można przezucac tony sprzętu i kabli. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Słyszą pozytywny wpływ redukcji zakłóceń elektrycznych. Żaden cud 😉

Skąd wiesz, że jest to pozytywny wpływ?

Jeżeli słyszysz różnice w dźwięku przed w pięciem "izolatora galwanicznego", a po wpięciu nie słyszysz, to może to urządzenie coś psuje, a nie poprawia.

11 minut temu, KotD napisał:

Skąd wiesz, że jest to pozytywny wpływ?

Jeżeli słyszysz różnice w dźwięku przed w pięciem "izolatora galwanicznego", a po wpięciu nie słyszysz, to może to urządzenie coś psuje, a nie poprawia.

Pozytywny wpływ to czarne tło, lepsza separacja, realistyczne wokale, brak tzw. "koca". 

Coś psuje ? Chłopie, poczytaj co robi izolacja galwaniczna USB. Nie bądź ignorantem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Pozytywny wpływ to czarne tło, lepsza separacja, realistyczne wokale, brak tzw. "koca". 

OK. Źle zapytałem. Chodziło, mi o to, że słyszysz różnice (przez Ciebie nazwane zakłóceniami) pomiędzy dwoma różnymi transportami, a po wpięciu izolatora nie słyszysz.

Ja takie różnice jak opisałeś powyżej słyszę po zmianie transportu np. pomiędzy Daphile a Ifi zen stream, wpinając je do tego samego DACa, który posiada izolator galwaniczny (Chord Qutest).

9 minut temu, KotD napisał:

Chodziło, mi o to, że słyszysz różnice (przez Ciebie nazwane zakłóceniami) pomiędzy dwoma różnymi transportami, a po wpięciu izolatora nie słyszysz.

Bez izolatora PC i np. iFi Zen stream brzmiały inaczej. To oczywiste.

Wpięcie izolatora spowodowało, że nie da się rozróżnić co gra. Dźwięk jest idealny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No właśnie. Co to znaczy idealny?

Ten "idealny" dźwięk jest inny od obydwu dźwięków z tych różnych źródeł bez izolatora?

Ja opisałem swoje odczucia. Ciekawe kto ma rację? 😉

8 minut temu, Piopio napisał:

Bez izolatora PC i np. iFi Zen stream brzmiały inaczej. To oczywiste.

Wpięcie izolatora spowodowało, że nie da się rozróżnić co gra. Dźwięk jest idealny. 

23 minuty temu, KotD napisał:

Ten "idealny" dźwięk jest inny od obydwu dźwięków z tych różnych źródeł bez izolatora?

Już napisałem czym się różni. 

Czarne tło, lepsza separacja, realistyczne wokale, brak tzw. "koca". 

Sprawdzone na różnych systemach, różne źródła i różne izolatory USB. Efekt ten sam - brzmienie staje się krystaliczne. 

Edytowane przez Piopio

9 minut temu, Piopio napisał:

Na to pomogło, zastosowanie porządnego zrobionego zasilania do DACa. Przynajmniej w moim przypadku. Następna zmiana była słyszalna przy zmianie kabelka łączącego od zasilania do DACa.

45 minut temu, Piopio napisał:

Nie bądź ignorantem.

Hehehe,  jaki Ty jesteś monotematyczny, czy Twój zasób słów naprawdę ogranicza się do słowa ignorant. Kurna dla Ciebie gosciu kura nie znosząca jajek też będzie ignorantem?  🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, Piopio napisał:

Już napisałem czym się różni. 

Sprawdzone na różnych systemach, różne źródła i różne izolatory USB. Efekt ten sam - brzmienie staje się krystaliczne. 

OK. i uważasz, że to co Ty słyszysz jest tylko jedyną racją?

13 minut temu, KotD napisał:

OK. i uważasz, że to co Ty słyszysz jest tylko jedyną racją?

Tak. Technicznie źródła USB nie mogą się różnić jak wyeliminujemy zakłócenia. To wynika z protokołu USB.

Poza tym kiedyś robiłem porównania z dobrymi transportami CD - efekt był ten sam. Krystaliczny dźwięk. Znam sygnaturę dobrego, czystego dźwięku.

Słabe transporty CD grają z "kocem". Oczywiście to słuchać jak porównamy bezpośrednio z dobrym transportem CD. 

10 minut temu, KotD napisał:

OK. Dziękuję

Mówimy oczywiście tylko o transportach. 

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Trzeba mieć ogarnięta akustyke która dopiero pozwala usłyszeć co można usłyszeć

Serio trzeba? Powtórzę:

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

...polecam dział Start lub PC Audio i poczytać, na czym młodzi kablofile słuchają kabli.

-----

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Na szczęście mnie to nie grozi, używam COAX

Zmień na optyk to nie będzie Ci też grozić pętla mas i różne takie.

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Te pisanie z Tobą mnie strasznie męczy. Aż się pisać nie chcę. 

Zbyt bezpośrednio?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Serio trzeba? Powtórzę

Serio bez akustyki na odpowiednim poziomie chcesz cokolwiek oceniac?  Wróć do zakładki START,  na serio. 

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Serio trzeba? Powtórzę:

-----

Zmień na optyk to nie będzie Ci też grozić pętla mas i różne takie.

Zbyt bezpośrednio?

Nie mam , żadnych pętli mas. Chcę wyciskać maksa, dlatego COAX.

Nie będę się cofał w rozwoju, by podpiąć się do optyka. To już wolałbym do USB. 

1. COAX 

2. USB 

3. Optic

Co Ty musisz mieć za sprzęt, jak masz pętle masy na COAX. Aż się boje zapytać. 

Prawdą jest, że sprzęt się musi wygrzać. Jest jeszcze lepiej niż wczoraj, przy tych samych utworach. 

Im dłużej go słucham, tym po szczękę sięgam coraz niżej.  

Najlepiej testować na MP3. Przy plikach DSD, FLAC, WAV mógłby być problem. Zalecam każdemu. 

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 3majcię się ciepło. 

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Serio bez akustyki na odpowiednim poziomie chcesz cokolwiek oceniac?  Wróć do zakładki START,  na serio. 

Aby mieć co oceniać trzeba stwierdzić istnienie różnicy, a na czym kablofile są w stanie tego dojonać, sam poczytaj w dziale Start. Uprzadzam, argument "za słaby sprzęt" nie istnieje.

-----

24 minuty temu, Bukaj napisał:

Prawdą jest, że sprzęt się musi wygrzać. Jest jeszcze lepiej niż wczoraj, przy tych samych utworach. 

Im dłużej go słucham, tym po szczękę sięgam coraz niżej.  

Posłuchaj jeszcze kilka dni, wróc do starego i opisz, co stało się ze szczęką.

24 minuty temu, Bukaj napisał:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 3majcię się ciepło. 

Pierd.lisz bzdury (moim zdaniem) i to okrutne, ale też się 3maj... być może prze3masz, jak ja i wielu innych. Pozdrawiam.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Aby mieć co oceniać trzeba stwierdzić istnienie różnicy, a na czym kablofile to robią, sam poczytaj w dziale Start. Argument "za słaby sprzęt" nie istnieje.

-----

Posłuchaj jeszcze kilka dni, wróc do starego i opisz, co stało się ze szczęką.

Pierd.lisz bzdury (moim zdaniem) i to okrutne, ale też się 3maj... być może prze3masz, jak ja i wielu innych. Pozdrawiam.

Ja jestem testerem, a nie Ty!

Skąd Ty możesz wiedzieć jaki jest u mnie dźwięk, jak Ciebie tutaj nie ma?

Te Szymony to wszystkie takie bezczelne, niemiłe. Na prawdę każdyz którego znam. 

Zmiany słyszalne jak byk, a Ty mi tu pier.olisz farmazony. Dej se chłopie spokój najlepiej. 

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Skąd Ty możesz wiedzieć jaki jest u mnie dźwięk, jak Ciebie tutaj nie ma?

Skup się! Nie moge więc nie oceniam, komentuję teorie o wygrzewaniu i takich tam.

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Te Szymony to wszystkie takie bezczelne, niemiłe. Na prawdę każdyz którego znam.

Zrozum w końcu, że dowartościowujesz się dotarciem do czegoś, co szymony mają już za sobą.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Aby mieć co oceniać trzeba stwierdzić istnienie różnicy, a na czym kablofile są w stanie tego dojonać, sam poczytaj w dziale Start. Uprzadzam, argument "za słaby sprzęt" nie istnieje.

Co ty pier.dolisz ciągle o kablofilach? Masz jakąś kablofobie?

Istnieje argument taki jak słaby sprzęt i brak podstaw akustyki.  I choć byś się okichal po kolana, nie zmienisz tego w żaden sposób. Bez skorygowanych tych dwóch elementów, nie masz prawa oceniac niczego co się znajduje w torze audio. Nie rozumiesz tego,  więc wróć do podstaw.

Skoro pan tester "A" ma spierdzielona akustyke pokoju i kiepski sprzęt, nie może prawidłowo ocenic i testować żadnego komponentu audio. To jest tak proste,  że aż logiczne. 

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Co ty pier.dolisz ciągle o kablofilach? Masz jakąś kablofobie?

Istnieje argument taki jak słaby sprzęt i brak podstaw akustyki.  I choć byś się okichal po kolana, nie zmienisz tego w żaden sposób. Bez skorygowanych tych dwóch elementów, nie masz prawa oceniac niczego co się znajduje w torze audio. Nie rozumiesz tego,  więc wróć do podstaw.

Skoro pan tester "A" ma spierdzielona akustyke pokoju i kiepski sprzęt, nie może prawidłowo ocenic i testować żadnego komponentu audio. To jest tak proste,  że aż logiczne. 

Tak. A teraz skup się: ja nie piszę o ocenianiu jednego, a stwierdzeniu istnienia różnicy pomiędzy dwoma... polecam dział Start i poczytać, na czym kablofile są w stanie stwierdzić istnienie różnicy, uprzadzam, argument "za słaby sprzęt" nie istnieje. Hmmm mam wrażenie jakbym to już pisał, a Ty jakbyś jeszcze nie przeczytał.

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Skoro pan tester "A" ma spierdzielona akustyke pokoju i kiepski sprzęt, nie może prawidłowo ocenic i testować żadnego komponentu audio.

Czyli "skoro pan tester "A" ma spierdzielona akustyke pokoju i kiepski sprzęt" a usłyszał zmianę brzmienia po zmianie kabla, to nie może jej być?

-----

BTW od tematu duskusji odeszliśmy tak daleko, że sugeruję kolegom Audio-mity.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zrozum w końcu, że dowartościowujesz się dotarciem do czegoś, co szymony mają już za sobą.

Zrozum, to ty masz jeszcze wszystko przed sobą ... 

Po co wtrącasz się tego typu wątki i ciągle pierniczysz te swoje kocopoły o Daphile, optykach czy krzywych izofonicznych? Po co trollujesz tego typu wątki? Zero wiedzy, zero doświadczenia ... na jakiej podstawie wypisujesz te twoje mądrości? Chcesz żeby zgłaszać tego typu wpisy jako trolling? Rozwalasz ciekawe wątki i uniemożliwiasz innym dyskusję. 

17 minut temu, szpakowski napisał:

Chcesz żeby zgłaszać tego typu wpisy jako trolling?

...

Rozwalasz ciekawe wątki i uniemożliwiasz innym dyskusję. 

Napisz coś na temat, cokolwiek. Inaczej to ja zgłoszę Ciebie.

...masz jeszcze wszystko przed sobą ... 

Ja słuchanie gadżetów mam już ZA SOBĄ - rozumiesz? Nie zmierzam w tym kierunku, bo już przez to przeszedłem i się od tego oddalam.

Zero wiedzy, zero doświadczenia ...

Polecam koledze Audio-mity.

-----

15 godzin temu, Bukaj napisał:

Co Ty musisz mieć za sprzęt, jak masz pętle masy na COAX. Aż się boje zapytać.

Każde dwa urządzenia elektryczne zasilane osobno i połączone elektrycznie w inny sposób zagrożone są pętlą masy. Ja miałem problem pomiędzy subem i wzmacniaczem, który skutkował nie tylko buczeniem ale też niedziałaniem funkcji standby w subie, ale rozwiązany. Natomiast pomiędzy konwerterem USBtoSPDIF dla świętego spokoju mam optyk, na moje ucho gra tak samo jak coaxial więc czemu nie?

• Redaktorzy

W sumie trochę racji Szymon ma, bo ta psychoakustyka to sedno naszego audio. Jak można usłyszeć dźwięki z daleka, po bokach z obu stron głowy ze sprzętu stereo? Toż to nie ma prawa działać i powinno iść wprost z głośnika. A odklejone od głośnika wpi..du i nieosłuchany słuchacz wariuje i szuka głośników na ścianach bocznych pomieszczenia, a tam nic takiego nie ma! Pies Watersa "Amused to death" słuchany z 60-80m...

Z drugiej strony mamy izolację galwaniczną od Piopio. Dałem go do ignorowanych, bo nie wytrzymałem dłużej czytania tego. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

17 minut temu, kangie napisał:

W sumie trochę racji Szymon ma, bo ta psychoakustyka to sedno naszego audio. Jak można usłyszeć dźwięki z daleka, po bokach z obu stron głowy ze sprzętu stereo? Toż to nie ma prawa działać i powinno iść wprost z głośnika. A odklejone od głośnika wpi..du i nieosłuchany słuchacz wariuje i szuka głośników na ścianach bocznych pomieszczenia, a tam nic takiego nie ma! Pies Watersa "Amused to death" słuchany z 60-80m...

Z drugiej strony mamy izolację galwaniczną od Piopio. Dałem go do ignorowanych, bo nie wytrzymałem dłużej czytania tego. 😉

Ooo Pan Izolacja, w  ignorowanych 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi