Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, CD jako transport

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kangie napisał:

Szymon, czy potrafisz nastroić gitarę w węzłach alikwotów tzw. "flażoletami"?

Zaraz Ci odpiszę "Nie zawracaj gitary" 😃

27 minut temu, kangie napisał:

Szymon, czy potrafisz nastroić gitarę w węzłach alikwotów tzw. "flażoletami"?

Stroję równie doskonale jak gram 😉

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

Stroję równie doskonale jak gram 😉

Ja sam nie wiem czy nie lepiej stroję niż gram. A dlaczego? Bo dobre 5 lat gitary w rękach nie miałem i pewnie gdybym chwycił w dłoń jedną z moich 6-ciu sztuk 6-ciostrunówek, byłaby porażka, jeden wielki płacz i zgrzytanie zębami.

Nieużywany narząd zamiera. Niestety... 😞

P.S. a z trąbką jeszcze gorzej. Kupiłem 5 lat temu i d...pa. Tylko hymn UK zagram, ale barwowo ujowo mi idzie. Trudny w sam wielki czarny CH instrument!!! 

Szacunek dla wszelakiej maści trębaczy, flugelhornistów, waltornistów, puzonistów i tubistów!!!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

To jednak polecam dział Start i poczytać, na czym młodzież (a to wyklucza raczej posiadanie wytrenowanego słuchu)  różnice między kablami słyszy.

Jak pisalem nie interesuje mnie to na czym ta młodzież "słucha kabli" 🤔

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ok koledzy. Wyjaśniliśmy sobie pewne kwestie, więc wrócmy do tematu właściwego

Wow, to było mocne, normalnie prawie się poczułem jak chłop pańszczyzniany który ważył się przeszkodzić dziedzicowi. WOW!!! 

Dzieki Bogu że choć nie raczyłeś podważyć mojego doswiadczenia

🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Redaktorzy

Kiedyś napisałem tutaj jednemu człowiekowi coś takiego:

"Jesteś wiejskim kmiotem, niegodnym rozmowy".

Do dziś tego się wstydzę. Przeprosiłem potem za to. Był to jeden z poważnych HiENDowców, którego jeden przewodów kosztował więcej niż niejeden kompletny system audio.

Jaki to był wstyd...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jak pisalem nie interesuje mnie to na czym ta młodzież "słucha kabli" 🤔

Nie chodzi o to na czym "słuchają" a na czym "słyszą", no bo to trochę dziwnie mieć zdanie co trzeba żeby "usłyszeć", skoro fakty pokazują, że bez tego "usłyszeli".

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

...prawie się poczułem jak chłop pańszczyzniany który ważył się przeszkodzić dziedzicowi.

Ja nic takiego nie pisałem, a co sobie dopowiadasz mnie nie interesuje. Ale obstawiam, że tak mocno wojujesz z głucholcami, że uroiło Ci się wojowanie głucholca z Tobą. Luzuj majty.

-----

9 godzin temu, kangie napisał:

Kiedyś napisałem tutaj jednemu człowiekowi coś takiego:

"Jesteś wiejskim kmiotem, niegodnym rozmowy".

Hehe coś mi się przypomina.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 31.08.2022 o 08:31, szymon1977 napisał:

Moim zdaniem:

1. USB

2. Optyk

3. Coaxial

Dlaczego optyk pisałem, a dlaczego USB? Bo przetwarzanie zer i jedynek na muzykę przenosi o jedno urządzenie dalej.

Sadząc po reakcji założyciela sprawa wymaga wyjaśnienia. Jeśli coaxial najlepiej Ci gra nie neguję, ale w czym rzecz?

Otóż wszystkimi kablami cyfrowymi lecą zera i jedynki. Ale przez usb leci pakiet danych, a przez spdif już strumień danych. Co z tego wynika? W baaardzo dużym uproszczeniu w przypadku usb DAC zaczeka aż wszystkie dane dotrą i dopiero zagra muzyka, natomiast w spdif jeśli coś nie dotrze na czas, to DAC to interpoluje, czyli wstawi to, co jego zdaniem powinno tam być. Dlatego USB to chyba mniejsze ryzyko zakłóceń niż SPDIF

Dodatkowo w Twoim przypadku, gdy konwerter USB to SPDIF masz zintegrowany w jednym urządzeniu to moim zdaniem gwarancja poprawnej współpracy tych dwóch urządzeń. Więc jeśli miałbym wybór to zacząłbym od USB.

12 minut temu, szpakowski napisał:

😳😳😳 Wtf ...

Niewiedza nie jest argumentem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Niewiedza nie jest argumentem.

A czym jest pisanie takich głupot? Czym jest wprowadzanie niedoświadczonych użytkowników w błąd? Doucz się a potem pisz.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale obstawiam, że tak mocno wojujesz z głucholcami, że uroiło Ci się wojowanie głucholca z Tobą. Luzuj majty.

Ahaha, ależ ja nie wojuju z "głucholcami". Po prostu nie rozumiem ludzi którzy nie mają warunków lokalowych i sprzetowych do tego aby wydawac ogólnie dostępne opinie o sprzecie (w tym także kablach) a robia to i wprowadzaja w błąd "Młodych adeptów sztuki audiofilskiej 😁". 

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie chodzi o to na czym "słuchają" a na czym "słyszą", no bo to trochę dziwnie mieć zdanie co trzeba żeby "usłyszeć", skoro fakty pokazują, że bez tego "usłyszeli".

Powtorze się bo nie doczytałeś.

Oni coś słyszeli, ale nie tyle i nie takiej jakości zmiane jaka by mogli usłyszeć gdyby mieli na odpowiednim poziomie akustyke i sprzęt. 

48 minut temu, szymon1977 napisał:

Otóż wszystkimi kablami cyfrowymi lecą zera i jedynki

Oczywiscie masz racje.

Tylko ze mimo tego jest różnica w odbiorze tych różnych kabli. Ot cala tajemnica. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

38 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ot cala tajemnica...

...wiary.

Oni coś słyszeli...

Słyszeli różnicę, choć Twoim zdaniem nie mogli - kiedy do Ciebie dotrze, że Twoje zdanie rozmija się z faktami?

...nie tyle i nie takiej jakości zmiane jaka by mogli usłyszeć...

Ktoś temu przeczy, że znowu powtarzasz?

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Słyszeli różnicę, choć Twoim zdaniem nie mogli - kiedy do Ciebie dotrze, że Twoje zdanie rozmija się z faktami?

Nic nie rozmija się z faktami, zbyt zero-jedynkowo patrzysz na ten problem. Życie nie jest czarno-białe 😉, chyba powinieneś to już wiedzieć, najmłodszy już nie jesteś.

Może za mało w życiu przeszedłeś.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

...wiary

🙂

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Nic nie rozmija się z faktami, zbyt zero-jedynkowo patrzysz na ten problem.

Nie kolego, ja szukam reguły a nie odstępstwa od niej. Zasadniczo wychodzi na to, że aby dostrzec różnicę między kablami nie trzeba mieć dobrego systemu, akustyki ani słuchu.

5 minut temu, soberowy napisał:

W temacie transportu CD już zostało wszystko napisane, że taki offtop leci ?

Porównanie USB kontra SPDIF nie do końca ma sens, bo to zupełnie odmienna konfiguracja systemu, no i nieczęsto się zdarza żebyśmy mieli możliwość stosoeać te dwie konfiguracje zamiennie.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie kolego, ja szukam reguły a nie odstępstwa od niej. Zasadmiczo wychodzi na to, że aby dostrzec różnicę między kablami nie trzeba mieć dobrego systemu, akustyki ani słuchu

Ja uwazam ze wlasciwą i prawidłową różnicę dostrzezemy dopiero po spelnieniu tych wlasnie warunkow. W innym przypadku pewnie tez dostrzezemy taka roznice, ale to nie bedzie ani rzetelne ani prawdziwe.

Ale OK, mozemy miec inne zdanie i konca swiata nie bedzie.

Temat uwazam za zamkniety

Edytowane przez Mikelas76

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Nic nie rozmija się z faktami, zbyt zero-jedynkowo patrzysz na ten problem. Życie nie jest czarno-białe 😉, chyba powinieneś to już wiedzieć, najmłodszy już nie jesteś.

Może za mało w życiu przeszedłeś.

🙂

Transmisja cyfrowa to zera i jedynki (wyfiltrowane z sygnału elektrycznego) ... i zakłócenia elektryczne. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Ja uwazam ze wlasciwą i prawidłową różnicę dostrzezemy dopiero po spelnieniu tych wlasnie warunkow.

Oczywiście, ale ja pytam o stwierdzenie istnienia różnicy.

-----

5 godzin temu, szpakowski napisał:

...pisanie takich głupot?

Wykaż albo zamilcz.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

...brednie. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wykaż albo zamilcz.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

natomiast w spdif jeśli coś nie dotrze na czas, to DAC to interpoluje, czyli wstawi to, co jego zdaniem powinno tam być.

DAC niczego nie interpoluje. DAC nie ma zdolności przewidywania i myślenia 🙂 Nie ma tam tez algorytmów wyszukiwania interpolacyjnego. Jak sygnał nie dotrze to transmisja zostaje przerwana, ot i tyle. A jak w trakcie transmisji jakimś cudem 0 zamieni się w 1 to będą trzaski. Każdy niemal ma cyfrową TV i jak są zakłócenia w przesyle to obraz się szatkuje, zastyga, pikseluje. TV nie wymyśla wtedy jakiejś treści i nie zamienia przekazu z meczu Bayer-AC Milan na Bayer-Stal Mielec.
Każdy zna alfabet Morse'a - harcerze przekazują wiadomości latarką. Światło/ciemność czyli 1/0. Możesz sobie świecić nierówno i w różnych odstępach czasowych a odbiorca i tak bezbłędnie odczyta wiadomość o ile na drodze promienia świetlnego nie stanie przeszkoda = zerwanie transmisji. 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

8 godzin temu, yayacek napisał:

DAC niczego nie interpoluje... Jak sygnał nie dotrze to transmisja zostaje przerwana, ot i tyle. A jak w trakcie transmisji jakimś cudem 0 zamieni się w 1 to będą trzaski.

Różne teorie na ten temat słyszałem, ale jeśli masz rację to nawet lepiej. Przerwa lub trzask to zdecydowanie gorzej od interpolacji, węc jeśli w tym szczególe się pomyliłem, to nawet pogłębia sens całego wywodu i wyższość USB nad SPDIF

Rzeczywistość okazała się być gorsza od mojego optymistycznego o niej wyobrażenia. Dziękuję za spostowanie.

Ja tam nie szukam brzmienia idealnego bo ktoś kiedyś powiedział jakie to jest. Nie patrzę na wyniki lab a na pewno nie przed odsłuchaniem sprzętu. Ale do tego dochodzi się z wiekiem doświadczenia. Szukasz swojego brzmienia to co tobie odpowiada a nie to co uchodzi za dobre.

Piotr 

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Szukasz swojego brzmienia to co tobie odpowiada a nie to co uchodzi za dobre.

Oczywiście! Ale swojego brzmienia szukam w elemencie, który z założenia nie może być idealny, a więc wybierajac subiektywnie najfajniejszą wadę zespołu kolumny/akustyka, a nie psując przesył sygnały cyfrowego, skoro mogę mieć ten przesył idealny.

-----

8 godzin temu, yayacek napisał:

Jak sygnał nie dotrze to transmisja zostaje przerwana, ot i tyle. A jak w trakcie transmisji jakimś cudem 0 zamieni się w 1 to będą trzaski.

Hmmm... czy trzask trwający 0,00005s usłyszę to nie wiem, ale subiektywnym efektem trwającej 0,00005s przerwy chyba będzie to samo co sprzętowa interpolacja. BTW jak długo używam SPDIF, tak jednego ani drugiego nigdy nie odnotowałem.

Ale nie wiesz że przesył jest nieprawidłowy do póki ktoś oo testach lab ci tego nie powie. 

Co jeśli słuchasz sprzętu podoba ci się a potem okazuje się że przesył był zły. Zmieniasz zdanie?

Przecież to nie poważne. 

Piotr 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale nie wiesz że przesył jest nieprawidłowy...

Więc minimalizuję ryzyko.

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Co jeśli słuchasz sprzętu podoba ci się a potem okazuje się że przesył był zły. Zmieniasz zdanie?

Powiem od drugiej strony: jeśli mam zbyt twardy bas, to go zmiękczam uzupełniając subwooferem aktywnym typowy dla monitorków niedobór najniższych częstotliwości oraz brak ich kontroli przez słabowity wzmacniaczyk, a nie wywołuję usterkę techniczną w nadziei, że mi fajniej zagra. Dlatego dylemat "lepszego" grania gorszego sprzętu dla mnie nie ustnieje.

A co jeśli w przyszłości lepszy wzmacniacz obnaży wadę kolumienek? Wymienię kolumny na lepsze, a nie wrócę do gorszego wzmacniacza.

A wracajac do streamera: co z kablem? Nie trzaska, przerw nie ma, pętli masy nie przenosi (optyk) - na tę chwilę to koniec, jak ktoś chce doszukiwać się w nim brzmienia to nie moja bajka.

Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Co jeśli system ci się podoba a potem okazuje się że według badań przesył jest zły. Czy też inne testowane laboratoryjnie parametry.

Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Co jeśli system ci się podoba a potem okazuje się że według badań przesył jest zły.

Wykluczają to normy elementów. Ale jeśli przesył byłby zły to zapewniłbym dobrym. Do wynikłej zmiany zapewne szybko bym się przyzwyczaił i zaczął postrzegać jako zaletę. Jeśli nie, to potraktowałbym jako obnażenie niedoskonałości systemu i kierunek jego ulepszeń.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Chciałem abyś zrozumiał bezsens własnego pytania.

No to nie jest bez sensowne pytanie. 

Przeciez wzmacniacze lampowe według testerów są wadliwe. Jak można mieć takie zniekształcenia , taki sinad i takie słabe pasmo. A jednak 

Co z kolumnami których wykres nie jest linia poziomą. 

Wiele jak to nazwałeś norm zostało wymyślonych czy jak to powiedzieć wiele lat temu. Przez kogo? Ktoś ocenił to do czego porównał? 

Zastanawiające. 

Pytanie jak najbardziej trafne.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi