Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie CD z FLAC wysokiej jakości (MFSL, XRCD, K2HD itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Nagrasz czymkolwiek,  wypalisz czymkolwiek. Parę uwag jednak mam. Bezpieczniej byłoby skonwertować przed wypaleniem pliki do wav 44/16. Zasadniczo większość programów wypala płyty audio CD z plików "lepszych" niż 16 bitów,  choć tu można dyskutować ciąć czy ditherować. Gorzej jest z innymi częstotliwościami próbkowania. Najlepiej by było, gdyby płyty wypalane z takich plików grały wolniej - to by oznaczało, że program ich nie konwertuje i dobrze. Bo jeżeli by grały normalnie,  to znaczy, że program konwertuje, i od razu pada pytanie jak. Ja bym wolał mieć kontrolę i np. posłuchać przed wypaleniem, czy aby jakość tych superduper plików została zachowana.

Oprogramowanie powinno mieć możliwość nagrywania DAO czyli cała płyta bez przerw. Niby oczywiste ale jak nie jest napisane DAO to znaczy że nie jest i w przerwach między utworami pisane są fryty a nie cisza. W sumie niby nic ale jednak, zwłaszcza przy płytach bez przerw, np. koncertowych. 

Druga rzecz - sprzęt. Jesteś skazany na nagrywarki USB i tu jest problem. Obecnie najlepsza prędkość wypalania to 16x, większa prędkość oznacza wypalanie sektorowe ze zmienną prędkością obrotową, mniejszej natomiast nie toleruje dobrze większość współczesnych surowych płyt. Mam np. fajną nagrywarkę USB lite-on, ale ona proponuję prędkości 8x albo 24x, więc tak średnio. Oczywiście, z tych dwóch 8x, ale niekoniecznie zapewnia to dobrą jakość. Niestety, medium jest przestarzałe i odchodzi, ceny płyt niskie i ich jakość też. 

nagrywamy.com

A może ktoś ma w Stolicy w miarę dobre urządzenie do nagrywania i wypalił mi na próbę kilka sztuk. Chcę po prostu zobaczyć czy gra warta świeczki, zanim zacznę "inwestować" w dobrą nagrywarkę czy droższe nośniki. W sensie takim, ze bym podrzucił kilka płyt i dysk czy pendrive. 
Mam sporo bardzo ciekawych i wysokiej jakości plików: k2hd, MoFi, ECM, Kirkelig Kulturverksted, XRCD, Sheffield Lab, Harmonia Mundi, Mapleshade Records, Chesky itd. Jakby ktoś był zainteresowany zapraszam na priv, tam więcej szczegółów/tytułów 🙂
Przykłady:
PFM - 1977 Jet Lag (Mini LP PT-SHM K2HD Victor Japan 2014)
The Sparks - '71 Halfnelson k2hd
Wham - 1986 - The Final (2014 K2HD Mastering)
Tomasz Stanko - Balladyna (1976) [ECM 1071]
Silje Nergaard - Hjemmefra (Kirkelig Kulturverksted) - 1996
Dave Grusin – Discovered Again! Sheffield Lab
Clark Terry - Live At The Village Gate [Chesky Records]
Miles Davis - 1959 - Kind Of Blue (Mobile Fidelity Sound Lab; #MFSL 2-45011)
Girolamo Frescobaldi - Deutsche Harmonia Mundi - 50 years

12 godzin temu, przemak napisał:

ceny płyt niskie i ich jakość też. 

A coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem, że tego typu sobie raczej darować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Albercik87

Proponuję najpierw zrobić sobie próbę, nagraj z flac audio CD, jakiegoś albumu, który masz w oryginale i sprawdź czy słyszysz różnicę...

54 minuty temu, Albercik87 napisał:

coś takiego?

Ukryta Zawartość

Taiyo yuden to kiedyś był standard, a teraz hiend. Te chyba są ok. Surówki do drukowania są zwykle droższe, jak komuś nie zależy to po co przepłacać. 

55 minut temu, Albercik87 napisał:

Ukryta Zawartość

Taki mam, działa. 

5 minut temu, Ajothe napisał:

Proponuję najpierw zrobić sobie próbę, nagraj z flac audio CD, jakiegoś albumu, który masz w oryginale i sprawdź czy słyszysz różnicę...

Pod warunkiem,  że to będzie to samo 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, Albercik87 napisał:

Czy takie coś?

Ukryta Zawartość

Kupiłem na próbę te 10 szt z aukcji. Co prawda jeszcze nie testowałem ale po oględzinach mogę powiedzieć, że mają idealnie gładką zewnętrzną  krawędź i środkowy otwór. To chyba dobrze świadczy o płytach. Jeśli ktoś przywiązuje wagę do dobrego wyważenia CD wie o czym piszę. Niedawno miałem CD w profesjonalnym serwisie i pan serwisant zasugerował mi postaranie się o nowy napęd z laserem bo mam wyłamanych kilka ząbków z tzw. szpindla na który nakłada się CD (CD to top loader). Więc chyba dobre wyważenie CD jak i ogólny stan napędu ma duży wpływ na dźwięk i kondycję CD.

Ja miałem problemy z odtwarzaniem lekko porysowanych CD zwłaszcza na ostatnich utworach. Soczewkę co prawda sam czyściłem ale problemy nie zniknęły. Po serwisie problem zniknął więc takie domowe czyszczenie górnej soczewki to chyba nie wszystko.

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, przemak napisał:
1 godzinę temu, Albercik87 napisał:

Ukryta Zawartość

Taki mam, działa. 

Czyli to nie będzie problemem? 

"Zapis: DVD±R - 8x, DVD±R DL - 6x, DVD+RW - 8x, DVD-RW - 6x, --------CD-R - 24x-------, CD-RW - 24x"

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Albercik87 napisał:

Czyli to nie będzie problemem? 

"Zapis: DVD±R - 8x, DVD±R DL - 6x, DVD+RW - 8x, DVD-RW - 6x, --------CD-R - 24x-------, CD-RW - 24x"

Problemem jest nie maksymalną prędkość, tylko brak innych pośrednich. 

nagrywamy.com

8 godzin temu, naczesany napisał:

Kupiłem na próbę te 10 szt z aukcji. Co prawda jeszcze nie testowałem ale po oględzinach mogę powiedzieć

Oględziny na oko to jedno a oględziny jak należy to drugie. Odczytaj kod ATIP tych zakupionych płyt. Tylko po kodzie ATIP można rozpoznać producenta.
Przykładowo płyty znane niegdyś jako Imation CD-R produkowane były przez Taiyo Yuden, CMC Magnetic czy Ricoh.
Poniżej odczytany kod ATIP dla płyty pod nazwą handlową Philips CD-R80 - producent jak widać Ritek Corporation.
Oprogramowanie Smart-Burn Media Check by LiteOn - działa pod Windows 10, ale może być cokolwiek zdolne do odczytu ATIP nawet Nero cośtam

Ukryta Zawartość

philips cd-r.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

15 minut temu, yayacek napisał:

Oględziny na oko to jedno a oględziny jak należy to drugie. Odczytaj kod ATIP tych zakupionych płyt. Tylko po kodzie ATIP można rozpoznać producenta.
Przykładowo płyty znane niegdyś jako Imation CD-R produkowane były przez Taiyo Yuden, CMC Magnetic czy Ricoh.
Poniżej odczytany kod ATIP dla płyty pod nazwą handlową Philips CD-R80 - producent jak widać Ritek Corporation.
Oprogramowanie Smart-Burn Media Check by LiteOn - działa pod Windows 10, ale może być cokolwiek zdolne do odczytu ATIP nawet Nero cośtam

Ukryta Zawartość

philips cd-r.jpg

Większość jest ritek. Dlatego kopie dla ludzi robię na maxellach, najtańsze 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

A taki Moser Baer India to istny gigant na rynku nośników danych - produkuje CD-Ry pod nazwą handlową TDK, Verbatim, EMTEC i cholera wie co jeszcze.
Odkąd jestem tu na forum - czyli od jakiś osiemnastu lat - ciągle powtarzam, że nazwa handlowa widniejąca na CD-R nic nam nie mówi o produkcie. Płyta pod tą samą nazwą handlową np. Verbatim może być wytwarzana przez Moser Baer India albo CMC Magnetic.
Tak więc zawsze warto sprawdzić kod ATIP.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

34 minuty temu, yayacek napisał:

Małym druczkiem: 80 PG8997

Dużym druczkiem: YC57200242480_JVC

Po analizie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, naczesany napisał:

Po analizie:

Brawo. Taiyo Yuden jak w mordę strzelił 🙂 

To teraz trzeba się śpieszyć bo albo sprzedawca cenę podniesie albo wykupią (forumowicze)😄

A tak poważnie to pod kątem "obróbki materiałowej" to pierwszy raz spotkałem się z tak wysoką jakością.

Nawet najlepsze MFSL mają czasem jakiś zadziorek na krawędzi.

9 godzin temu, naczesany napisał:

To teraz trzeba się śpieszyć bo albo sprzedawca cenę podniesie albo wykupią (forumowicze)😄

A tak poważnie to pod kątem "obróbki materiałowej" to pierwszy raz spotkałem się z tak wysoką jakością.

Nawet najlepsze MFSL mają czasem jakiś zadziorek na krawędzi.

Ale które? 🙂

W dniu 20.08.2022 o 11:17, retha napisał:

Nawet nie chce mi się tego komentować.

Na czym odtwarzasz te płyty CD-R skoro Ci tak w EAC-u tak wypalone świetnie brzmią?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 21.08.2022 o 23:16, przemak napisał:

Druga rzecz - sprzęt. Jesteś skazany na nagrywarki USB i tu jest problem. Obecnie najlepsza prędkość wypalania to 16x, większa prędkość oznacza wypalanie sektorowe ze zmienną prędkością obrotową, mniejszej natomiast nie toleruje dobrze większość współczesnych surowych płyt. Mam np. fajną nagrywarkę USB lite-on, ale ona proponuję prędkości 8x albo 24x, więc tak średnio. Oczywiście, z tych dwóch 8x, ale niekoniecznie zapewnia to dobrą jakość. Niestety, medium jest przestarzałe i odchodzi, ceny płyt niskie i ich jakość też. 

Przyspałeś trochę bo zapis CD odchodzi do lamusa, mam dwie wypalarki Plextoolsa Plex Writter z czego jedną zewnętrzną

Ukryta Zawartość

i nawet między nimi jest różnica w zapisie, lepiej brzmią te wypalane na zewnętrznej a jak kabel USB zmienisz na taki

F5C474FD-DD0B-4F9C-AFFC-3CC0298CD29C.thumb.jpeg.45957012ad3ca83ff52794e26983c5a9.jpeg

to jeszcze lepiej w dobrym napędzie brzmi odtwarzana płyta. Płyty wychodzą najlepiej na prędkości 8x ale też muszą być CD-R ki od MAM-A ale te z zapisem do 12x szybsze płyty i szybsze wypalanie psują jakość i tego programowo nie przeskoczysz no chyba że nie słyszysz to heja na maksa..

Moim zdaniem temat zamknięty choćby z powodu znikomej dostępności na tą chwilę płyt Tayo Yunden, czy Kodak to nie ta liga mimo że fajne w porównaniu z resztą szajsu) a jak się policzy czas i inne zabawy wokół to często oryginał lepiej kupić lub zarchiwizować sobie CD w formie pliku w bezstratnym formacie jak się ma jeszcze Plextora czy jeszcze starszą Yamahę

p.s. jak bym do zewnętrznej wypalarki podpiął porządny zasilacz liniowy zamiast Plextora to jeszcze była by różnica na plus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ASURA napisał:
W dniu 21.08.2022 o 23:16, przemak napisał:

Niestety, medium jest przestarzałe i odchodzi, ceny płyt niskie i ich jakość też. 

Przyspałeś trochę bo zapis CD odchodzi do lamusa

Aha. Czyli się zgadzasz czy nie, bo nie rozumiem?

2 godziny temu, ASURA napisał:

mam dwie wypalarki Plextoolsa Plex Writter z czego jedną zewnętrzną

Zewnętrzne się nie nadają za bardzo, za dużo kompromisów. Ale z dobrym kablem i zasilaniem jak widać tak. Kto zabroni.

nagrywamy.com

Ty to tak żeby coś odpisać czytam ale treści to w sumie wcale…

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.08.2022 o 10:13, slawek.xm napisał:

wg mnie absolutnie najlepszy

Exact Audio Copy (EAC)

Na linuxa tylko Asunder!

Zdecydowanie najlepszy.

Jako jedyny posiada opcje zgrywania z korekcją błędów tak jak EAC. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 22.08.2022 o 13:14, naczesany napisał:
W dniu 22.08.2022 o 11:54, Albercik87 napisał:

Czy takie coś?

Ukryta Zawartość

Kupiłem na próbę te 10 szt z aukcji. Co prawda jeszcze nie testowałem ale po oględzinach mogę powiedzieć, że mają idealnie gładką zewnętrzną  krawędź i środkowy otwór.

I jak, coś testowałeś już? 🙂 

Ukryta Zawartość

W dniu 20.10.2022 o 20:52, Albercik87 napisał:

I jak, coś testowałeś już? 🙂 

Zgrałem na dysk komputera płytę Nory Jones.
Program Easy CD-DA Extractor, ustawienia rippowania 16-bit, stereo, 44100 Hz
Wyłączyłem wszelkie programy mogące zakłócić chwilowo proces rippowania, antywirusa itp., odciąłem się od sieci.
Powstały pliki wav, które tym samym programem wypaliłem na CD z prędkością x10 bez udziwnień w rodzaju CD text czy normalizacja głośności.
Potem sprawdziłem wtyczką Dynamic Range pod foobara: zarówno na oryginalnej jak i kopi były te same wartości Dynamic Range, Peak i RMS.
Nagrywarka to Slimtype DVD DU8AESH w laptopie Lenovo Y510P
Przesłuchiwałem obie płyty w CD Docet Lector cdp-7TL mk3 na słuchawkach HD600 i Feliks Espressivo.
Pogorszenia brzmienia z kopi nie stwierdziłem.

Co do plików flac zaczerpniętych z sieci i zgrywanych na CD się nie wypowiem.

Ukryta Zawartość

IMG_20221023_220541_zmień rozmiar.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.10.2022 o 22:48, naczesany napisał:

Powstały pliki wav, które tym samym programem wypaliłem na CD z prędkością x10 bez udziwnień w rodzaju CD text czy normalizacja głośności.

Fajna płyta 🙂

Czyli wypalałeś z gołych plików, bez pliku "cue"?

29 minut temu, Albercik87 napisał:

Czyli wypalałeś z gołych plików, bez pliku "cue"?

Tak. Nic poza wave'ami mi nie powstało (bo i po co). Stworzyłem kopię własnej płyty nazwijmy to bit w bit.

Może na wysokiej klasie sprzęcie albo ktoś ze słuchem doskonałym różnice w stosunku do sklepowej by wyłapał. Ja tego nie stwierdziłem. Mam też tą samą płytę ale jako zwykła CD i brzmi słabiej (gorsza dynamika) niż SACD mimo, że mój CD odtwarza tylko nośniki CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi