Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

1 hour ago, Piopio said:

Oddanie realizmu ludzkiego głosu, wybrzmienia instrumentów, "nalot" cyfrowy, separacja, budowa sceny.

Mam testowy utwór gdzie słychać fajnie różnice - z dobrym kablem zasilającym nagrany głos jest czysty i zrozumiały. Z kablem firmowym głoś nie ma już tak dobrej dykcji. 

A jaki to utwór i z czego odtwarzasz?

Porównam również u siebie 🙂

Godzinę temu, Piopio napisał:

Oddanie realizmu ludzkiego głosu, wybrzmienia instrumentów, "nalot" cyfrowy, separacja, budowa sceny.

Mam testowy utwór gdzie słychać fajnie różnice - z dobrym kablem zasilającym nagrany głos jest czysty i zrozumiały. Z kablem firmowym głoś nie ma już tak dobrej dykcji. 

Nawet głos wybrzmiewa. 

Tak jest zrozumiały i wiadomo co wokalista przy końcu śpiewa, nie ucina mu końcówek.  

A kable różnią się barwą, bo mają inną izolację i na inne rynki Nordost je planował sprzedawać. Odin Gold pierwszy raz przez Nordosta został wystawiony nie w Europie, nie w USA tylko w Azjii.

Podpowiedzcie mi jaki kabel kupić do powiedzmy 500zł na allegro to chętnie kupię i przetestuję na Utworach @Piopio

na serio nie chce mi się wierzyć, że ostatni metr kabla może coś zmienić w odsłuchu. Przecież prąd nie płynie szybciej, wolniej. Jeśli przy samym uziemieniu nie ma zakłóceń, to barwę dźwięku nie daje kabel tylko właśnie procesor, filtry, końcówka mocy itd. Ale one nie pracują na prądzie zmiennym tylko już na stałym. 

Ale serio chętnie spróbuję.

2 minuty temu, bbbbb29 napisał:

Podpowiedzcie mi jaki kabel kupić do powiedzmy 500zł na allegro to chętnie kupię i przetestuję na Utworach @Piopio

na serio nie chce mi się wierzyć, że ostatni metr kabla może coś zmienić w odsłuchu. Przecież prąd nie płynie szybciej, wolniej. Jeśli przy samym uziemieniu nie ma zakłóceń, to barwę dźwięku nie daje kabel tylko właśnie procesor, filtry, końcówka mocy itd. Ale one nie pracują na prądzie zmiennym tylko już na stałym. 

Ale serio chętnie spróbuję.

Kup listwę filtrującą np. Taga Pf1000

Na Aliexpress masz tańsze kable, które wpływają na brzmienie.

Kup 2 takie do wzmacniacza i listwy. 

Będziesz bardzo zaskoczony. 

Wzmacniacz wepniesz do Filtred zgodnie z fazą no i do gniazda również. 

Potem uruchomisz i się przkonasz. 

Na samych kablach bez listwy też jest słyszalna zmiana.

Jakoś na wzmacniaczach przed Sabajem i A2 nikt nie myślał o listwach ,przewodach bardzo dobrych cyfrowych źródłach .

Teraz jest SABAJ który gra zajebiście ale ile to biżuterii teraz trzeba dokupić za połowę jego ceny by udoskonalić coś co jest rewelacyjne . 

Ten wyścig i nakręcanie sie komicznie wygląda 😊

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, dedal75 napisał:

Jakoś na wzmacniaczach przed Sabajem i A2 nikt nie myślał o listwach ,przewodach bardzo dobrych cyfrowych źródłach .

Teraz jest SABAJ który gra zajebiście ale ile to biżuterii teraz trzeba dokupić za połowę jego ceny by udoskonalić coś co jest rewelacyjne . 

Listwę i kable już miałem dawno więc wpiąłem do niej.

1 minute ago, dedal75 said:

Nie no, nie przesadzaj, ze listwy i kable zrodzily sie w watku Sabaja i A2, bo to jakies logiczne fikolki.. przeciez na forum tego pelno i zazwyczaj konczy sie personalnymi wycieczkami pomiedzy tymi co slysza, a tymi co nie slysza.

Jak ktos we Wroclawiu chce sie pobawic w testy, to moge zaoferowac Sabaja - moze ktos ma reszte zabawek jak listwa czy kable. 

32 minuty temu, bbbbb29 napisał:

Podpowiedzcie mi jaki kabel kupić do powiedzmy 500zł na allegro

Power Roots Reference 2m za 360 zł.

lub 

replika Nordost Odin Gold za 250-280 zł na Ali.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Bukaj napisał:

Listwę i kable już miałem dawno więc wpiąłem do niej.

Ty jedyny ? Jakie kable jaka listwa ?

3 minuty temu, markov napisał:

Nie no, nie przesadzaj, ze listwy i kable zrodzily sie w watku Sabaja i A2, bo to jakies logiczne fikolki.. przeciez na forum tego pelno i zazwyczaj konczy sie personalnymi wycieczkami pomiedzy tymi co slysza, a tymi co nie slysza.

Jak ktos we Wroclawiu chce sie pobawic w testy, to moge zaoferowac Sabaja - moze ktos ma reszte zabawek jak listwa czy kable. 

Pisałem o użytkownikach sabaja  No Ty raczej nie masz biżuterii.

5 minut temu, Piopio napisał:

Power Roots Reference 2m za 360 zł.

lub 

replika Nordost Odin Gold za 250-280 zł na Ali.

Replika Odina jest na Ali za 207zł za 1,5m. Wklejałem stronę temu ofertę.

Ja nigdy nie wierzyłem w kable, ale teraz kupiłem replikę Odina, żeby mieć spokojne sumienie że nie zasilam Sabaja byle czym. 200zł to nie majątek, a kabel już ze mną zostanie. 

Kupiłem też Wiim mini, żeby puszczać Tidala po optyku, bo jednak słyszę różnice pomiędzy moimi Flac'ami puszczanymi po USB a tymi samymi utworami puszczanymi z Tidala przez Ldac. 

Edytowane przez Drzymek
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Piopio napisał:

Kable USB i LAN nie mają żadnego wpływu na brzmienie. 

Zaraz rozpętasz kupoburzę bo znajdą się tacy co słyszą różnice mimo iż nie mają pojęcia jak działają te dwa interfejsy 🙂 

24 minuty temu, dedal75 napisał:

To się zwie ekonomiczna ciemnota, lepiej wydać więcej pieniędzy na lepiej grający wzmacniacz niż mniej na przeciętny i później poprawiać dźwięk kabelkami i listwami.

Ciekawe kiedy pojawią się pierwsze przewody zasilające nadające lampowego brzmienia 😉 

1 minutę temu, dedal75 napisał:

Ty jedyny ? Jakie kable jaka listwa ?

Kable z ali i listwa Taga Pf 600.

14 minut temu, Drzymek napisał:

Replika Odina jest na Ali za 207zł za 1,5m. Wklejałem stronę temu ofertę.

Ja nigdy nie wierzyłem w kable, ale teraz kupiłem replikę Odina, żeby mieć spokojne sumienie że nie zasilam Sabaja byle czym. 200zł to nie majątek, a kabel już ze mną zostanie. 

Kupiłem też Wiim mini, żeby puszczać Tidala po optyku, bo jednak słyszę różnice pomiędzy moimi Flac'ami puszczanymi po USB a tymi samymi utworami puszczanymi z Tidala przez Ldac. 

Ja tak samo zrobiłem 2-3 lata temu z kablami zasilającymi . Kupiłem tanio na aliexpress i testowałem potem w domu.

Jedne sprzedałem, drugie zostawiłem. 

Jestem mega zadowolony!

2 godziny temu, Piopio napisał:

Kable USB i LAN nie mają żadnego wpływu na brzmienie. 

Przyjdzie czas i zmienisz zdanie - separacja między zasilaniem i jakość ekranu jednak robią jakąś różnice w tym co idzie na daca... (używam zwykłe cat5e i firmowy USB) 

20 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zaraz rozpętasz kupoburzę bo znajdą się tacy co słyszą różnice mimo iż nie mają pojęcia jak działają te dwa interfejsy 🙂 

Grunt że masz pojęcie 😉 napisz coś o UAC i jak wygląda synchronizacja danych 

Edytowane przez marcinmarcin

@MarcinStereo ja nie mam nic przeciwko , ale ja naprawdę kilka razy weryfikowałem takie nie ziemskie granie, no nie specjalnie mi się podobało i nie zauważyłem tego czym ktoś u kogo byłem się zachwycał w sieci przed moją  wizytą .Pzdr

Edytowane przez dedal75

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, dedal75 napisał:

@MarcinStereo ja nie mam nic przeciwko , ale ja naprawdę kilka razy weryfikowałem takie nie ziemskie granie, no nie specjalnie mi się podobało i nie zauważyłem tego czym ktoś u kogo byłem się zachwycał w sieci przed moją  wizytą .Pzdr

Dla tego uważam że lepiej dozbierać do lepszego wzmacniacza niż ulepszać przewodami za 1/2 wartości wzmaka.

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przyjdzie czas i zmienisz zdanie - separacja między zasilaniem i jakość ekranu jednak robią jakąś różnice w tym co idzie na daca... 

Mam przewód USB 3metry za 5zł, wcześniej grał z referentem Rotel RC-1590 teraz gra z Copland DAC-215 i daje radę. Porównałem z krótkim przewodem dostarczonym do RC-1590 i nie było różnic żadnych a wątpię by Rotel do swoich produktów dawał byle g#wno.

Witam

Właśnie słucham na sabaju a30a Sprawdź ten utwór w TIDAL HiFi plus: "Jazz Variants" przez O-Zone Percussion Group  - totalny odlot, a kabli jeszcze nie zmieniłem, co będzie jak zmienię...hm  Pozdrawiam.

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

To kable też bym przemalował na czarno i wtyczki, albo kontrastowo na biały.

Ty tak na serio? Białe wtyczki wprowadzą zbyt duży kontrast i elektrony w kablu mogą być zdezorientowane i powstaną jeszcze jakieś prądy wirowe jak cześć oszołomionych elektronów postanowi zawrócić 😉

18 minut temu, Drzymek napisał:

Miałem sporą przerwę w czytaniu for o tematyce audio (chyba około 10lat). Teraz znowu zacząłem czytać i teorie o prądzie niczym z komiksów Marvela powróciły...

Widać niektórzy wierzą w takie cuda. Ja wierzę, że tylko spi@#!^$ny kabel będzie słychać...

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Ale wpływ kabli słychać na każdym wzmacniaczu. 

Otwiera się wtedy dźwięk i to co @Piopiopisał. 

Pewnie nie, ale działające kable są tańsze. Kabel HDMI (akurat tutaj jakość wykonania jest sporo ważniejsza) można kupić ładny w oplocie za 30-50zł... można też bez problemu kupić taki za 500zł... Obraz przy nie popsutym kablu będzie taki sam...

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, FioleK napisał:

Kabel HDMI (akurat tutaj jakość wykonania jest sporo ważniejsza) można kupić ładny w oplocie za 30-50zł.

Mam również 3metrowy HDMI 2.1 za 90zł,  Ci co te opisy wybazgrali również nie wiedzą jak działa interfejs HDMI 😉 Dziw bierze że się Urząd ochrony konsumenta za takich szarlatanów nie bierze.

https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-hdmi/audioquest-hdmi-optical-48g-cherry-cola.html?gclid=Cj0KCQiA_P6dBhD1ARIsAAGI7HAixhxAJWhhtKUJEWZqF06C4UnO69WlfkGlJCHNE50DuBRiPAB5CPYaArzZEALw_wcB

Mój kabelek ma identyczne parametry 😉 a kosztuje ociupinkę tej ceny, jego możliwości sprawdziłem poprzez połączenie z PC. 

Galvanic Isolation sugerowałoby, że kable w środku są polakierowane albo "oksydowane" czyli warstwa izolacji jest jeszcze cieńsza, LOL. Srebro szybko śniedzieje, złoto się wolno utlenia i to jest generalnie (trzeba pamiętać w co się wtyka, aby nie powodować korozji złącza (to się ładnie nazywa korozja galwaniczna, jeśli dobrze pamiętam i wynika z różnicy potencjałów )) najlepsze wykończenie styków. Do złączek polecam książkę: https://www.we-online.com/en/components/products/TRILOGY_OF_CONNECTORS_ENGLISH

W dniu 9.01.2023 o 23:31, piramidon napisał:

Jestem pod wrażeniem połączenia  wykorzystującego kabel USB- C ze smartfona  LG V50S do wejścia USB-C w A30a. Bez OTG.

I nie trzeba  zawsze dodatkowej izolacji galwanicznej!

Szukałem w necie i znalazłem:

..."Izolacja galwaniczna w wyjściu USB w smartfonie polega na oddzieleniu elektrycznie wyjścia USB od reszty układów elektronicznych w smartfonie. Dzięki temu, jest ona chroniona przed zakłóceniami elektromagnetycznymi i przepięciami, które mogłyby uszkodzić układ lub spowodować niestabilność działania. Izolacja galwaniczna w wyjściu USB jest szczególnie ważna, gdy smartfon jest używany jako źródło zasilania dla innych urządzeń, takich jak laptopy lub drukarki.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ różne modele smartfonów mogą mieć różne specyfikacje dotyczące izolacji galwanicznej w wyjściu USB. Zazwyczaj, producenci smartfonów nie ujawniają szczegółów dotyczących tej konkretnej funkcji w swoich specyfikacjach produktów.

Jednym z przykładów smartfonów z izolacją galwaniczną w wyjściu USB jest Samsung Galaxy S21, który został zaprojektowany z technologią izolacji galwanicznej, aby zwiększyć niezawodność i bezpieczeństwo podczas ładowania innych urządzeń.

Innym przykładem jest OnePlus 8T, który posiada izolację galwaniczną w swoim porcie USB, zapewniając bezpieczeństwo podczas ładowania innych urządzeń.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 minutę temu, piramidon napisał:

Szukałem w necie i znalazłem:

..."Izolacja galwaniczna w wyjściu USB w smartfonie polega na oddzieleniu elektrycznie wyjścia USB od reszty układów elektronicznych w smartfonie. Dzięki temu, jest ona chroniona przed zakłóceniami elektromagnetycznymi i przepięciami, które mogłyby uszkodzić układ lub spowodować niestabilność działania. Izolacja galwaniczna w wyjściu USB jest szczególnie ważna, gdy smartfon jest używany jako źródło zasilania dla innych urządzeń, takich jak laptopy lub drukarki.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ różne modele smartfonów mogą mieć różne specyfikacje dotyczące izolacji galwanicznej w wyjściu USB. Zazwyczaj, producenci smartfonów nie ujawniają szczegółów dotyczących tej konkretnej funkcji w swoich specyfikacjach produktów.

Jednym z przykładów smartfonów z izolacją galwaniczną w wyjściu USB jest Samsung Galaxy S21, który został zaprojektowany z technologią izolacji galwanicznej, aby zwiększyć niezawodność i bezpieczeństwo podczas ładowania innych urządzeń.

Innym przykładem jest OnePlus 8T, który posiada izolację galwaniczną w swoim porcie USB, zapewniając bezpieczeństwo podczas ładowania innych urządzeń.

Myślę, że większość nie ma. W końcu jest to zasilane z baterii i minus jest umowny i wyrówna się z masą urządzenia do którego podepniemy smartfon. To, że po kablu może iść jakiś syf (po ekranie kabla) to inna para kaloszy (akurat elementy "radiowe" w telefonach mają własne ekrany, aby nie siać i nie zbierać zakłóceń). Izolacje trzeba też stosować jak mamy sprzęty zasilane z różnych gniazdek i ktoś postanowił podpiąć je pod inne fazy. Wtedy bez izolatora będziemy mieli różnicę napięć między masami (w skrajnych przypadkach wyjdzie 400V) i prawdopodobnie wysadzimy korki przy pierwszym podpięciu...

Podkreślę raz jeszcze bo koledzy z uporem maniaka wracają do kabli cyfrowych:

KABLE USB, LAN, HDMI nie mają wpływu na brzmienie czy wizję.

30 minut temu, piramidon napisał:

Oczywiscie, że nie trzeba. Nie trzeba też kupować lepszego sprzętu, kabli itp. Po prostu niektórzy mają niższe oczekiwania co do brzmienia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Podkreślę raz jeszcze bo koledzy z uporem maniaka wracają do kabli cyfrowych:

KABLE USB, LAN, HDMI nie mają wpływu na brzmienie czy wizję.

Mają, jak są skopane (gdzieś w tu na początku wątku sam wspominałem, że zamiast 5m kabla USB użyłem 2 przedłużek i nie byłem wstanie wycisnąć z Sabaja więcej niż 44.1kHz / 16bit - przy wyższych się cięło i były artefakty). To samo jest z kablami zasilającymi. Przy czym w kablach zasilających największy wpływ mają dławiki (na kablu) (nie mylić z drewnianą nakładką 🤣) i filtry (jeśli są we wtyczce). Przy czym należy pamiętać, że dławiki muszą być z jakiegoś ultra materiału, aby działały w paśmie akustycznym.

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.